Jenter redder liv

Trygg Trafikk har utvidet «Jentenes trafikkaksjon» til hele landet. Kort fortalt går aksjonen ut på at jenter skal motiveres og engasjeres til å si i fra om farten til fartsgutta de sitter på med. Dette for å redde liv og unngå alvorlige ulykker der unge gjøres til pleiepasienter resten av livet.

Aksjonen henvender seg til jenter som fyller 16 i år som rekrutteringsgrunnlag. De blir med i et lukket nettsamfunn (jentenes.no på Origo) og mottar 3-4 personlige brev med kreativt utformet og nyttig informasjonsmateriell, pluss noen små overraskelser.

Mange jenter forstår risiko bedre enn gutter. Nyere hjerneforskning viser at mange gutter ikke har utviklet hjernen til å forstå risiko før de er ca 25 år. (Mer i innlegget Guttehjerner.)

Her er utdrag av informasjonsmateriell fra aksjonen:

… De fleste ungdommer oppfører seg ordentlig i trafikken. Vi er ikke her for å ta bort moroa, men at gutter kjører seg selv og andre i hjel for å gjøre inntrykk er for dumt. Gutter tåler at noen sier fra. Det viktige er at noen gjør det, og det er dette jeg vil ha hjelp av deg til.

Bli med  – og brems en venn!

 

– – – – –

Hvorfor jenter?

Jenter i alderen 16-19 år er mest ulykkesutsatte som passasjerer. Derfor er det viktig å skape aksept blant jenter om at det er greit å si fra at de ikke vil utsettes for farer i trafikken.

Det er guttene som tar størst sjanser og utsetter seg selv og andre for mest risiko i trafikken. Gutter på deres alder vil ikke høre på oss. De fleste vil heller ikke høre på sine foreldre eller andre autoriteter, men dere jenter hører de på. (…)

NB: Det er en økende tendens til at unge jenter blir utsatt for ulykker som sjåfører, så dere har en jobb å gjøre på det området også.

– – – – –

ulykker_jentenes

«Livsfarlige gutter på veiene?

I 2008 ble 72 ungdommer i alderen 16-24 år drept i trafikkulykker i Norge. 3259 ble skadd. Det er dessverre ingenting som tyder på at disse tallene blir lavere i år.

Stopp opp et øyeblikk og forestill deg hvor mye smerte, sorg og tårer som skjuler seg bak disse tallene.

De fleste kjenner noen som har blitt skadet eller drept i trafikken. Har du noen gang tenkt på muligheten for at en stol i ditt klasserom kanskje vil stå tom en mandag morgen på grunn av en trafikkulykke?»

– – – – –

Sagt av jenter som har vært med i Jentenes trafikkaksjon:

«Kjempebra arbeid! Fortsett med dette prosjektet – det er lærerikt»

«Alt vi har fått i posten har vært veldig bra! Jeg meldte meg på fordi jeg ville være med på å gjøre en forskjell»

«Fortsett prosjektet. Det kan redde liv!»

«Jeg synes det er veldig koselig å få brev i postkassen i stedet for at alt skal skje på nettet. Også er det jo viktig fakta i brevene!»

«Dette er et bra tiltak, fordi vi jenter kan påvirke guttene slik at det blir mindre råkjøring»

– – – – –

Flere innlegg om trafikksikkerhet:

Hvordan redusere ulykkestallene.

Hva frykter du mest i trafikken?

 

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

VG: 20-årig passasjer døde etter utforkjøring.

Noen påminnelser om at heller ikke jenter som tar risiko, er immune mot ulykker. «Jeg hadde englevakt», uttaler Marie (15) i VG etter ulykken.

TV 2: Ung kvinne skadd i trafikkulykke i Møre og Romsdal. TV 2, VG: Jente alvorlig skadd i motocrossulykke.

7 tanker om “Jenter redder liv

  1. Tja. Jeg synes det virker som en god idé jeg. Det hender jo at gutta skal tøffe seg.
    Nå må de bare finne på noe lignende for gutta.
    Tør påstå at det å tøffe seg for (gutte)kompisene fører til alvorligere ulykker. Gjengangeren i disse artiklene er jo at det er 3 gutter og 1 jente i bilen.. Jenta blir da «collateral damage» fordi Hans skal vise Jens og Svein at den nye kjerra gjør 0-100 på 5 sekunder. De hadde nok kræsja om Karoline hadde sittet på eller ikke.

    Eller kanskje ikke? Det er vel det som er poenget med denne kampanjen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *