Finn frem tråbilen

Oppdatert 19. oktober: VG: Sivil politi-MC håver inn førerkort fra råkjørere.

8. oktober: TV 2: Rygget på politibil og stakk av fra kontroll. Skien, Telemark.

TV 2: 18-åring i pappas bil skulle kjøre forbi. Mistet kontrollen, krysset gangvei, kjørte på lysstolpe og braste gjennom hagegjerde.

– – – – – – – – – –

Får du av og til en følelse av at enkelte ikke skulle ha fått kjøre bil?

Nicolas Joseph Cugnot skal ha forårsaket verdens første bilulykke i 1771, da han mistet kontrollen over et dampdrevet kjøretøy og krasjet inn i en vegg.

Cugnots kjøretøy fra 1771 står på Musée des Arts et Métiers i Paris. Bilde gjengitt med Creative Commons-lisens.

Kjøretøyet skal ha hatt en maksimalhastighet på rundt 4 kilometer i timen, noe som er under vanlig ganghastighet for en voksen.

For drøyt hundre år siden måtte bilførere ha en person gående foran bilen, som med flagg og rop varslet om at her kommer en bil. Dette var et sikkerhetstiltak i trafikkreglene for å unngå farlige situasjoner.

Medhjelperen med rop og flagg er av naturlige årsaker ikke standard på dagens bilmodeller eller i trafikkreglene.

(Det hadde vel forsåvidt ikke holdt til lange turen med «verdens raskeste» til fots, Usain Bolt, heller. Og hvem hadde vel forresten hatt råd til å engasjere et kobbel av verdens beste sprintere for å varsle at her kommer en potensiell fare på veien? For ikke å nevne trafikkaoset. Nei, dette er ikke ment som en god sysselsettingsidè, Jens!)

Bilprodusentene har imidlertid utstyrt og konstruert dagens biler for å unngå og minimere personskader, både innvendig og utvendig. Dette forutsetter imidlertid at føreren tar det ansvaret som førerrollen krever. Ansvar både for de inne i bilen og de som befinner seg utenfor.

Bilen er ikke et leketøy. For de som i hjernemodenhet fremdeles er i «lekemodus» med bilen på veiene, finnes det mindre farlige alternativer enn å få kjøre førerkortpliktige kjøretøy.

Daværende Manchester United-stjerne Cristiano Ronaldo fikk en rød Ferrari tråbil av kameratene etter at han krasjet sin voksenversjon av bilen. Kanskje flere skulle holde seg til tråbilen til de ble modne nok til å håndtere kreftene i en større bil og i stand til å etterleve det ansvaret det er å få lov til å kjøre et motorkjøretøy på veiene?

Bildemanipulasjon. Faksimile News of the World.

 

[polldaddy poll=3205873]

Mer om trafikkulykker:

 

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

 

Mer om bil, trafikksikkerhet og trafikkulykker:

TV 2: Vant over UPs krav om førerkortbeslag i retten, men måtte akseptere boten.

TV 2: En omkom i kollisjon mellom personbil og varebil i Amlatunnelen. Riksvei 5, Sogndal, Sogn og  Fjordane. TV 2: Fyllekjørte og veltet tankbil med 10 000 liter fyringsolje. TV 2: Statens vegvesen fraskriver seg ansvaret for alle veier i Norge. VG: Forbikjørt i 140 kilometer i timen av «svenskeknugen». Politiet kritisk til kongelig råkjøring. TV 2: Hekta på BMW 318i. TV 2: Bobil og caravan med plass til medbragt personbil. Pris 3,3 millioner. TV 2: Fylkesordførere vil at staten skal bygge tunneller og broer på vestlandet for 45 milliarder.

3 tanker om “Finn frem tråbilen

  1. Slik kjøring som vi har hatt siste døgnet har det vært for mange av. De burde bures inn på livstid. Med slike holdninger disse viser koster de samfunnet mer enn om de oppholder seg bak murene med kost og losji.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *