Kan dø

Sjåføren døde etter å ha blitt skutt av noen. To nordmenn er dømt til døden. Dommen er ennå ikke rettskraftig, men straks den er det, ville norsk  UD at Kongo skulle akseptere utlevering for soning i Norge.

For Kongolesiske politikere kan det visst være risikabelt å utlevere nordmennene om de slipper for billig. De frykter opprør. Vi kan vel tenke oss at i et opprør i Kongo kan noen av makthaverne komme til å dø.

På den bakgrunnen synes det logisk for Kongolesiske myndigheter å ønske å holde nordmennene i «noen år» dersom en dom blir rettskraftig.

Enten gir de etter for Norges ønsker, og risikerer indre opprør, eller så lar de de (eventuelt) dømte sitte lenge nok til å tilfredsstille rettsoppfatningen til sitt folk … eller forventede pengekrav. Det meste kan kjøpes, og mye kan tolkes som forhandlingskort.

Hvis det er slik at det å holde nordmennene fengslet i Kongo noen år er en sikkerhet for å medvirke til å unngå opprør, kan prisen for raskere utlevering bli høy. Hvem kan klandre Kongolesiske myndigheter for å ta slike hensyn? (Ja, hensyn til å unngå blodbad, ikke hensyn til egne lommebøker.)

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

(Prøver fortsatt å registrere bloggen på Bloggurat.)

Bloggurat

RSS-Feed.

Annonser

13 tanker om “Kan dø

 1. Som man reder ligger man. Man drar jo med et åpent sinn til Kongo eller hva ? Er det slik at man bare skal kunne høste godene uten å ta del i de andre sammfunnsgodene. Rettsystemet i Kongo er vel like godt som «det» de var på jakt etter. Pappaguttene er nå parkert godt nok til skrekk og advarsel. Ikke bruk mere spalteplass på dem. De kan helt sikkert hjelpe seg selv der de er. Pappagutter i ett og alt.

 2. Jeg likte at Støre sier at det vil bli uaktuelt å betale dem noe for utlevering der nede. la dem ikke tjene en krone på denne farsen av en rettssak.
  Ja, dessverre vil det gå utover gutta, men jeg er enig i Støre her.
  Om de er skyldige eller ikke, vet de bare selv, og kanskje det aldri vil komme fram. Men om de ikke får en krone der nede, så skjer neppe dette igjen. I motsatt tilfelle, er jeg redd vi stadig vil få nye tilsvarende «drap», og rettssaker.

 3. Saken trenger å roes ned , denne sak er såpass hauset opp at det vil ta år og dag før lokale kongoleserne aksepterer en nordmann gatelangs i området,det blir desverre konsekvensen av slike saker.

  I forbindelse petrokjemi har Norge behov for reisende til bl annet Kongo , la oss nå for all del slipppe hevnreaksjoner rettet mot disse arbeidende nordmenn og evt tilreisende /ferierende.
  Denne Kongo-sak er mildt sagt skammelig for den norske stat , på samme måte som narkokurer i asia/amerika .
  Enkelte nordmenn regelrett stempler sine egne landsmenn i negativ retning mer og mer , desverre.

 4. Hva i himmelens navn skulle disse to nissene i Kongo å gjøre ??? Ethvert oppegående menneske må vel skjønne at disse to ikke hadde rent mel i posen ???? «Turister i Kongo»?? Ha, ha…La dem sitte i kongolesisk fengsel til de råtner !!

  • Faen kan dere ikke ta dette melet og bake boller av d!! Finn noen andre metaforer å bruke!!
   Når det er sagt; spis litt kylling fra Prior så blir dere ikke så fulle av hat.
   Slapp av og se hva ankesaken bringer.. Kanskje er de skyldige i noe..kanskje ikke. Jeg vet ikke og neppe dere heller. God helg og takk for meg.

 5. LA DRITTEN SITTE I KONGO.

  Mordere har vi nokk av i Norge. De bor i flotte feriekolonier som blir ofte kalt fengsel. Mange har fri og kan reise hjem i helgene.
  Skremende?

 6. Unskyld om jeg missforstod, ble bare så lett revet med om du skjønner hva jeg mener 🙂

  Ser ut som du har en sunn tankegang når det gjelder politikere osv.

  Jeg vil egentlig tro at presset å lysten til å ty til kriminelle handlinger er større for en politiker enn en vanlig person, siden han har tilgang til en hel masse viktige filer og mapper som en normal person ikke har tilgang til, som kunne gjort en situasjon kritisk om en kriminell hadde fått det i hendene. En politiker er også lettere å tro på i retten, og de er vel ikke de første som blir mistengt. De kjenner også rettssystemet så godt at de er nokså kjent med hvilke utveier og smutthull som finnes, derfor tror jeg en politiker kjenner større press til å begå småkrimminelle handlinger.

  • Makt korrumperer. Det er bare ikke så tydelig for mange godtroende nordmenn hva makt er og at maktmisbruk og korrupsjon foregår også her til lands. Her et eksempel på en med makt, men i motsetning til mange i små kommuner så fungerer det lille som er av kontrollmekanismer bedre i en stor kommune.

   Dømt for grov korrupsjon.

 7. Det hadde du ikke sagt om det var DU som hadde sittet i deres situasjon…For det første er rettsaken behandlet på en latterlig uproffesjonell måte av kongo og for det andre er det mangel på bevis mot Moland og French.

  Skal Moland og French bøye seg i støvet og lide i fengselet i Kongo bare så myndighetene der nede skal føle seg bedre? Det er jo kjemperettferdig!

  Problemet for tiden er at politikere blir tilbedt som guder, og at deres liv tydeligvis er verdt mere enn andres… En politiker er og forbli ett vanlig menneske! Husk det!

  Å la noen andre lide for deres gode, er så patetisk som det går ann å få det, politikere er noen likegyldige spirrevipper som tror deres liv er mye viktigere en andres. En politiker hadde nok gladlig henrettet en random person bare for å få leve sikkert selv, sett dere i French og Molands situasjon da så kansje derre skjønner hva jeg snakker om?

  Dette er brudd på menneskerettighetsloven spør du meg, å la en politikers «sikkerhet» bestemme hvilken dom som skal avgjøres…Dette er rettferdighet! YESS!

  • Ja, rettssaken var på mange måter en merkelig opplevelse.

   Du gikk kanskje glipp av noe av det jeg skrev. Særlig det som «står å lese mellom linjene» i forhold til penger og at det kan bli dyrt.
   Krisemaksimering og opprørsskremsler til tross: Det meste kan visst ordne seg med penger.
   Jeg mener ikke politikere er mer verdt enn andre, hverken i Kongo eller i Norge. Jeg tror heller ikke politikeres moral og evne til å holde seg unna korrupsjon og personlig begunstigelse er særlig bedre i forhold til andre i henholdsvis Kongo og Norge.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *