Ulovlig oppdrag i Kongo

Forklaringen om gutteturen ser ut til å være forkastet. I følge deres norske advokat Morten Furuholmen var de ikke turister, men på et oppdrag i Kongo (Dagbladet.)

Fullstendige detaljer har de ikke kommet med, og man kan lure på om de noen gang vil fortelle hva de egentlig gjorde. Tausheten, og det som virket som åpenbart uriktige bortforklaringer, åpner for spekulasjoner.

Var de på oppdrag med å rekognosere for sikringsoppdrag i forbindelse med smugling av noe av det som ofte smugles ut av Den Demokratiske republikken Kongo? (Diamanter, verdifulle mineraler bl.a. gull, coltan, eller illegal pseudoefedrin som benyttes i fremstilling av både narkotika og dopingmidler.)

Eller var de selv på et kurèroppdrag?

Var det noe verdifullt i bagen? Var det noen som viste påfallende interesse for innholdet? Var det noen landeveisrøvere som tilfeldig overfalt dem eller sto i ledtog med en av de andre i bilen?

Hvorfor lyve om hva de gjorde hvis det ikke var ulovlig?

Ligger det noe verdifullt nedgravd i jungelen, som de klarte å skjule før de ble tatt?

Svarene er det bare Tjostolv Moland og Joshua French som har.

Ari Behn er en av de mange som har sympati med de dødsdømte (Dagbladet). (Apropos sympati, guttetur og avslørende bilder. Fire litauere på guttetur i Norge ble ikke trodd.)

Mer om Kongofangene: Kan dø.

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

VG: Urealistisk at presidenten skulle ønske en slik elitestyrke.

VG, TV2: Planla å trene elitestyrke for Kenyanske myndigheter.

VG: Ankesaken starter 13. oktober.

Dagbladet, VG, TV2: Får ikke legge frem nye bevis i ankesaken.

Dagbladet: (Fengslet nordmann i Bolivia fikk avslag på fri rettshjelp. Krever at nordmenn i ulandet må behandles likt.)

VG: Sjømannsprest skal hjelpe Kongo-fangene.

Annonser

46 tanker om “Ulovlig oppdrag i Kongo

 1. de guttene har ikke gjort noe galt kommer det fram nå. de har vist blitt skutt med pistol og IKKE hagle !!!! dvs de er faktisk uskyldige ! media har ikke innformert noen at våpnet var av en annen kaliber, dette for og he mere og skrive om (det er uetisk og ulovlig)
  VG har også rotet det til fordi med masse løgnere igjen og igjen og igjen
  Id kortene var heller ikke falske som vg skriver, men de var faktisk registrert (det har heller ikke media sagt noe om ) hvorfor ikke tror dere ! jo fordi «falske id kort selger bedre» så her er myyye vi skal se på igjennom fingrene våre før vi også dømmer noen, og heller satse på og kansje hjelpe dem som er av vårdt eget kjøtt og blod og offiserer i forsvaret med reint rulleblad !
  Eller betyr ikke det noe lenger ? alle «bevis» som kunne fått de uskyldiggjort er «borte» etter at media kom inn i bildet hmm hva forteller det ! ønsker noen disse gutta død fordi det selger bedre ??????? SIG har media hele tiden dratt inn og hvorfor det ? jo da har de noen og «henge» på her i norge også. det er nemlig nå bevist at gutta hadde faktisk endret navnet til WHITE NILE SECURITY og dette har ikke media sagt noe om fordi da reinvasker det SIG (og da ikke de noen og skrive om)

  utrolig barnslig og teit av media, men slik er de bare her i Norge

  La oss ikke kjøpe aviser når de skriver noe om de for meste parten er bare piss og løgner!
  jeg tok kontakt med noen som kjenner saken og fikk en forklaring som fikk opp mine øyner,.,.,

  • Unnskyld meg, men offiserer i forsvaret med rent rulleblad ?? Det er vel etter hva jeg kjenner til, et stykke fra sannheten…..
   Tror du må «lenger ut på landet» med dine påstander her……..

 2. Kan noen fortelle meg hvorfor disse bøndene velger å tie stille når de står i en rettsak tiltalt for mord??????????

  Er ikke dette et fenomen som skjer i norske rettsaler når man på best mulig måte ønsker å vri seg unna en kriminell tiltale?

  • Ja, det lurer jeg også på ??
   Det første jeg ville ha gjort hvis jeg var tiltalt i en sak hvor jeg visste jeg var uskyldig, var i alle fall å åpne munnen og fortelle sannheten.
   !!
   Jeg har fulgt med i saken, og la inn en kommentar den 28.09 som vises lenger ned på siden her.

 3. Ja, alt virker veldig mystisk osv. Men hva med uskyldige til det motsatte er bevist? Ja, det virker ikke som om de har helt rent mel i posen, men har rettsaken i Kongo det da? Svære erstatningskrav, påstand om at de var på spionoppdrag, osv.

  • Uskyldig inntil det motsatte er bevist er greit. I tillegg er det noen punkter de ikke har bestridt selv og enkelte historier/påstander de ser ut til å ha endret og gått tilbake på. Det er lov til å spekulere og stille spørsmål. Det er ikke det samme som å forhåndsdømme (konkludere). Når de ikke bidrar til tilstrekkelig informasjon selv, så er det ikke unaturlig at det blir spekulasjoner og spørsmål.

 4. Her spekuleres det i øst å vest.
  Noen for,noen mot.
  For hva? Mot hva?
  2 dømte normenn skal reddes for enhver pris?
  Må ikke 1000 vis verden over bøte med livet hvert år,uten at noen bryr seg.Vi driter i alle andre land enn de vi selv har «fanger»i,utenom Burma da,som jo er en selvfølge.
  To er dømt etter dets lands lover,å da må det respekteres.
  Alle vet jo at Afrika,ikke er et trykt kontinent,samme som Asia.
  I asia skytes å henges det folk i tid å utide,har norske myndigheter anngrepet disse?
  Joda,la gutta få hjelp,få de hjem,la de sone,samt betale tilbake.
  Er du med på leken,etc…..

 5. Ja! vi stoler blindt på det media skriver og går ut og sier;
  «MOrderne bør få straffen sin! END OF STORY!!

  når jeg ser sånne kvalme mordere..håper jeg nesten på at de blir drept i fengselet i kongo! det håper jeg virkelig..

  Mordere fortjener ikke bedre»

  Uten at vi egentlig har noen som helst anelse om hva som har skjedd!

  Media har ALLTID rett og vi MÅ stole 100% på hva de skriver hele tiden!!!

 6. Interessant at de som skriker høyest om lov og orden ikke synes det er så VELDIG farlig når en hardtarbeidende kar som som har skrapa sammen penger til en truck for å forsørge familien sin blir tatt av dage av to actiongutter fra Norge, han er jo bare en afrikaner. Den samme gjengen er jo sikkert enige i at u-hjelp må baseres på hjelp til selvhjelp, mannen var jo faktisk en gründer-type som ikke ville sitte og ta imot hjelp, men heller jobbe.

  Men hei, kom igjen a: tør dere ikke innrømme at dere er rasister?

 7. JON 28. september, 2009 klokken 03:29

  Jeg forstår du likte mitt innlegg på en annen blogg siden du har kopiert inn teksten i sin helhet, og utgitt det som om det er din. Du burde vel greid å omformulert det litt 🙂

  Ellers så passer det vel kanskje ikke så godt inn her, for det var et svar på noen som påstod at de ikke hadde gjort noe ulovlig – og pressens bruk av «krigstyper».

 8. disse feigning gutter drept uskjyld man , la dem sone i Congo.
  vis dem slipper med dette, det er veld dårlig signal fra norske regjering at alle nordmann som reiser utlandet kan drepe noen å få gå tilbake hjemme uten straffe. pathetic pigs

  • til opplysning: De er SIKTET for mord på denne sjåføren, det er IKKE det samme som at de er skyldige. Og her i Norge bestreber vi oss etter å ikke dømme folk i hytt og pine som det passer oss.Først må man ha en skikkelig etterforskning og rettssak. Husk det! Norge er et godt land og bo i , ikke sant..?

   • @ lei:
    Jeg blir jævla provosert av din arroganse, derfor stiller jeg spørsmål til deg: Kan du forklare Fritz Moen-saken? Hva med Fjell-saken? Her er en link til flere justismord i Norge: http://norske-justismord-saker.origo.no
    Underbygger disse sakene dine utallelser om at alt er mye bedre her i Potetlandet?!!

    • Jeg vil på vegne av disse arrogante, selvopptatte og ignorante fjellaper som Lei be om unnskyldning for at de ikke vet bedre. Dette fordi de ser ikke lengre enn nesetippen sin.

 9. Virker på meg som den eneste sannheten i denne saken, er at det ikke er sagt et sant ord fra verken påtalemyndigheten eller de tiltalte..

 10. Christin, vi har skjønt det nå at du har bodd på grensen til Kongo!!! Du har publisert den linken på hver eneste kongo-blogg, og jeg begynner å bli rimelig lei av å se den!

 11. Moland ga et interview for 8 mnd siden, hvor han sier at han har vært på flere «skarpe» eller «røde» oppdrag i Kongo. Der innrømmer han at de har drept kongolesere – men bagateliserer det med at de bare har drept opprørere…
  Uansett, hvem vet om opprørerne er det «bad guys», kanskje regjering, politi og militær er så udugelige korrupte – at opprør er på sin plass?
  Tenk om det i 1943, kom en gjeng fra et afrikansk land til Norge (La oss si Somalia). Og begynte å skyte norske motstandsmenn for penger. De vil si at «ja men vi skøt jo bare opprørere og kriminelle», og alt skal være bra?
  De sier der at de har vært en slags hjelpearbeidere, og at de har sikret lokalbefolkningen. Gi meg garanti for det please..
  De sier videre at det er bruk for deres kompetanse i Kongo.
  Moland, har startet SIG i nabolandet. SIG betyr «Special intervention group». Leiesoldater til spesielt farlige oppdrag. De sier de bare leier ut våpnene til «the good guys». Men kan de bevise det?

 12. Har ikke forhåndsdømt disse karene, men hvis kongolesisk lov sier at man ikke kan fremlegge nye bevis i en ankesak i militærdomstolen så er det jo den norske advokaten som ikke har gjort leksa si…
  Skjønner det er stas med en norsk advokat som er tilgjengelig for norsk media, men det har jo også kommet fram at du må være kongolesisk statsborger for å opptre som advokat der.
  Hvis Morten Furuholmen ikke kan fransk engang (jeg vet ikke), så er han jo helt verdiløs i den faktiske rettssaken.

 13. Er vel ingen tvil om at de har klart å surre seg fint oppi dette selv, og at de med sine aktiviteter lett kunne forutse å havne i et grundig klister.

  Å kalle de mordere blir derimot usakelig og feil. Det er mye ved drapsdelen som ikke rimer.

  • Ser nå i morres at de sitter på dokumenter som kan bevise deres uskyld i drapssaken, men at de ikke blir gitt anledning til å legge dette frem i ankesaken. Da er d jo helt håpløst!! Dette må da vise at rettssystemet der nede er en vits og at de i bunn og grunn er utsatt for et justismord. Og det som også er så bittert er jo at mange folk her i norge er like koko som rettsvesenet dernede som bare dømmer folk i hytt og pine. OG til de som roper at de tiltalte er idioter som fortjener all straff i verden, så må man huske på at mange av de uttalelser de er kommet med som kan virke noe tullete er blitt uttalt i affekt uten noen norsk advokat til å støtte seg og til å gi råd. Kan bare tenke meg til hvor redd/oppgitte de er over denne situasjonen de har havnet i. Uforskyld eller ei…

  • Nå er det jo en offentlig debatt hvor både representanter for fengslede nordmenn i andre land, og norske lovgivere (justispolitisk talsmann for det største opposisjonspartiet på Stortinget) uttaler seg om dette, så man må ta debatten.

   I praksis vil det vel med dagens ordning bli skille mellom ulike saker så lenge rettshjelp innvilges på individuelt grunnlag og ikke automatisk. Det interessante er at noen som har stemt for dagens eller en strengere ordning nå uttaler seg som om de skulle være i mot den og innvilge fri rettshjelp til narkotikasmuglere.

 14. MOrderne bør få straffen sin! END OF STORY!!

  når jeg ser sånne kvalme mordere..håper jeg nesten på at de blir drept i fengselet i kongo! det håper jeg virkelig..

  Mordere fortjener ikke bedre

 15. Jeg må innrømme at jeg begynner å bli rimelig lei av presseomtalen som vies Karius og Baktus i Kongo. det skrikes på «hjelp» fra norske myndigheter, har ikke de to nissene fått mer enn nok «hjelp» nå som til og med en anonym giver har donert penger til norsk advokat ?? Jeg bare spør ?? Lurer på om denne giveren har lite å bruke pengene sine på, jeg ?
  Nå er de i gang med å endre forklaring igjen, hva med om de hadde vært ærlige i første instans, og ikke insistert på at de var på «guttetur» i Kongo ??? Et hvert oppegående menneske må da ha skjønt at dette var bare bull-shit ??
  Når moren til French til og med går ut i pressen og sier at hun «er stolt over sin sønn i fengselet», går det over min forstand. Hadde jeg hatt en sønn som fløy rundt i bushen i Kongo og lekte Rambo, ja da hadde jeg vært alt annet enn stolt !!!
  Ingen sympati for Karius og Baktus fra meg !!

 16. Kartlegging og bilder av statlige bygg er spionasje i Kongo, og de har tatt med seg våpen ulovlig inn. Kongo er nemlig ikke så lovløst at det ikke har lover man skal forholde seg til. Antar du mener at utlendinger som kommer til Norge har med å forholde seg til norsk lov, og dermet at normenn får forholde seg til andre lands lover når man reiser dit?

  At de nå ser ut til å innrømme lovbrudd som alene vil medføre strenge strafer (rundt 20 år er ikke utenkelig) er for meg et bevis på at løgnene de har kommet med i Kongo og til norsk presse er tilstrekkelig motbevist.

  Hvorvidt de er på oppdrag kommer vel ann på forståelsen av ordet. Jeg finner det korrekt, om de var der i forbindelse med jobb, for sitt firma, og kartlegger et område.

  Om de har drept noen eller ikke kan vi vel bare lure på, men lovbrudd som automatisk medfører lang straff ser det ut som om de nå innrømmer. Det er verdt litt «krigstyper» (noe som passer godt på denne saken) ?

 17. Hallo !!!
  Så når har mora til den ene dømte kommet på banen. Hun er alstå stolt av sin drapsdømte sønn. Denne Furuholmen ? Herregud for en gjeng ! Nå er mange med meg lei av at saken blir eksponert så mye i pressen. Rettsaken er ferdig og nå er det bare å få «det» overstått… Sånn var det i 1945 i Norge og sånn er det i 2009 i Kongo.

  • Hvis du med ‘få «det» overstått’ mener dødstraff, så er jeg uenig i at det er en grei straffereaksjon. Når det er sagt så kan jeg ikke se at det er mer naturlig for norske myndigheter å engasjere seg så sterkt i denne saken i forhold til andre saker der nordmenn sitter i utenlandske fengsler.
   I Brasil sitter for eksempel en del nordmenn tilsynelatende uskyldige i fengsel, på bakgrunn av at norske myndigheter ikke vil korrigere de opplysningene de noe slurvete har overlevert og som er grunnlag for alvorlige misforståelser.

   • Hva landssvikoppgjøret i 1945 har å gjøre med et drap i Kongo, vet ikke jeg, landssvikoppgjøret varte forresten i flere år, og er i ettertid blitt sterkt kritisert for lemfeldighet og brudd på Grunnloven.

    Hva gjelder nordmenn i Brasil, er det muligvis slurv fra norske myndigheter, men det er også (kriminell?) naivitet fra de norske investorene. Om du har hvite penger til investering, må du ikke blande disse med medinvestorers svarte penger, da er ikke pengene dine hvite lenger…

    • Angående nordmenn i Brasil så er det Økokrim som har gitt opplysninger som hevdes å være dels uriktige eller ufullstendige og som har resultert i misforståelser. Det er et poeng med blanding av svarte og hvite penger selvfølgelig, men nordmenn innehar en god porsjon naivitet. Flere av investorene var pensjonister som trodde de realiserte boligdrømmen. Om de var i overkant naive er så sin sak, men i den saken kunne Økokrim ha ryddet opp ved å levere dokumenter som er så fullstendige og klare at de ikke bidrar til misforståelser der uskyldige fengsles.
     Syntes bare norske myndigheter har høyst ulik hjelpeterskel i Kongo vs Brasil.

     • Enig med deg i at norske myndigheter må rydde opp i Natal-saken, jeg har selv «realisert boligdrømmen» i Brasil, og det er papir og dokumenter og kontakter – og korrupsjon/sendrektighet. Derfor er det ekstra viktig at man sjekker grundig de forskjellige prospektene, der jeg forstår at nordmennene i Natal har vært litt «blåøyde». Litt sånn Ola Dunk med stinn lommebok. Ikke vondt ment.

 18. Jeg tror ikke at å inkludere denne norske advokaten er noen god ide for moland-french. Det virker som han bekrefter at de har vært på rekognoseringsoppdrag for «noen». Det vil si spionering. Begynner å bli lei av disse to karene på forsiden av aviser nå forresten

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *