Kvinnepåfunn

Gutter må sitte og tisse på skolen. Mange synes dette er helt uproblematisk. Noen foreldre og en mannsforsker fremmer motforestillinger.

At gutter må stå og tisse, og at de ikke ser motforestillinger, virker på meg som et typisk kvinnepåfunn. En mannlig rektor ville nok ha sett annerledes på dette, og eventuelt gjort det på en annen måte (tror jeg).

Skolens begrunnelse for å innføre forbud mot å stå og tisse er at det er så mye skvetting utenfor. Det resulterer i søl og lukt.

En annen måte å se dette på er at renholdet er blitt dårligere og at skolen kanskje ikke vil betale for skikkelig renhold?

Alle voksne og godt voksne menn kan nok huske tilbake til sine egne erfaringer med toaletter rundt omkring. Er det ikke noen steder en sterk lukt på herretoalettet? Mange har kanskje også hørt kommentarer fra barn om at på det toalettet luktet det «heslig». Andre toaletter er mer innbydende og godt renholdt.

Det er en gutteting å stå og tisse. I mange andre sammenhenger etterlyses det at mange gutter mangler mannlige rollemodeller. I skolen er det også et problem at mange gutter ikke får lov til å være gutter. Mye undervisning skjer på jenters premisser. Kvinnelige rektorer og lærere har kanskje hørt at andre sier det er et problem, men har alle forstått hva som skaper problemet?

Mye kan læres og barn er generelt lærevillige og tilpasningsdyktige fra tidlig barnehagealder. Allikevel er gutter og jenter forskjellige og må møtes med ulike virkemidler og metoder for å få frem samme budskap.

Etter å ha prøvd mange ulike metoder for å nå frem til gutter har Trygg Trafikk de siste årene kjørt et prosjekt som heter Jentenes trafikkaksjon. Det har gitt meget gode resultater og skal nå utvides.

Konseptet er kort og forenklet fortalt at det er lettere å få jentene til å forstå, og jentene når lettere frem til bilguttene,  som er sine sjåfører, med et budskap enn en perifer ekspert som snakker om abstrakte ting.

På samme måte kan jenter lettere akseptere forbud mot å stå og tisse enn gutter kan. Dersom det er absolutt påkrevet at gutter må sitte og tisse, burde mannlig rollemodeller heller enn kvinnelige lærere (perifere eksperter) fortelle at det går an.

I militæret ble vi i noen sammenhenger utstyrt med en bærbar papptoalett, en såkalt «bæsj-and-carry», BC. Av hensyn til andre var det best å sette seg og gjøre det nødvendige, i stedet for å gjette hvor åpningen var ute i mørket.

Og av hensyn til miljøet, grunneiere, naturområder etc skulle alle kroppslige etterlatenskaper samles i den. Om en mannlig lærer som selv har «bæsjet&carried» forteller budskapet så kan mange sikkert lettere akseptere det.

Men fjellbjørka overlevde mang en soldats andre måter å ta hensyn til den som skulle bære BC-en. Et hjørne bak skolen kan få samme funksjon om guttene opplever det mest formålstjenlig.

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

Omtale av saken i VG, Dagbladet og TV2.

Annonser

10 tanker om “Kvinnepåfunn

 1. Det er da bare å utstyre disse små mennene med engangshansker, vaskekluter og såpe, og la de vaske opp urinspruten sin selv etter hvert dobesøk. Vil man stå og tisse, så be my guest, men å forvente at andre skal gjøre rent etter grisegutter som insisterer på å stå, er vel litt i overkant arrogant. Litt arrogant å insistere på at andre skal forholde seg til deres urenslighet som om det er snakk om politiske likestillingsspørsmål også. 🙂

  Når det er nevnt – få gutter til å vaske seg på lanken etter tisserunden. Ryktene skal ha det til at en god del store og små menn slurver litt der også.

  • For meg er det ikke naturlig med en utvikling der gutter på skolen må vaske doene etter seg fordi skolen velger å ikke ha råd til skikkelig renhold, eller fordi renholderne nekter å gjøre rent.
   Jeg er heller ikke for at eldre hjemmeboende pleietrengende skal nektes pleie eller hjemmehjelp, eller tvinges til å vaske seg selv når de gjør seg ut, selv om kommunen ville spare penger på det eller pleierne ville ønske et annet innhold i sin arbeidssituasjon.
   Og jeg er heller ikke for at de som klager på dårlig brøyting og strøing skal utstyres med plog og strøsand fordi kommunen vil spare penger, eller fordi de ansatte i driftsavdelingen ikke vil gjøre det noen oppfatter som upassende arbeid.

   Når det er sagt så bør både store og små vaske lanken etter dobesøk.

   Er du redd for bakterier så sjekk forresten mobilen eller fjernkontrollen, og sammenlign med en gjennomsnittsdo.

 2. Hvis problemet er dårlig renhold, skal renholderne stå stand-by gjennom hele skoledagen hver gang en gutt skal på do? Dessuten gjelder ikke dårlige tissevaner bare barn. På tog og buss er det menn som ikke kan fornedre seg til å sitte når de skal på do, noe som resulterer til stank, tiss på gulvet og våte seter. Jeg har ikke lyst til å sitte i andres i urin, bare for at du skal bevare manndommen din! Hvis det er så naturlig å tisse stående, hvorfor er dere så ræva til det?

  • Jeg har ingen ting i mot at menn sitter på tog- og busstoaletter for å unngå å grise til for andre. Synd at du oppfattet innlegget så ensidig negativt.

   Skal ikke snakke for alle skoler, men med egen og andres erfaring fra mange skoler og kommuner vet jeg at renholdsbudsjettene ikke lenger er hva de var.
   Daglig renhold er ikke lenger en selvfølge mange steder. På rådhuset vasker de nok daglig toalettene, men på mange skoler velger noen å ikke ha råd til det. Søppeltømming og et raskt sveip over gulvet med moppen er noen steder vanlig toalettrengjøring.

   Dårlig renhold påvirker også luktproblematikken som tidligere ble unngått ved bedre daglig renhold. Det holder ikke med et årlig skippertak på dassen, såkalt «hovedrengjøring».

   Når det er sagt så er manglende respekt for gutters behov for «mannlige idealer» et større problem enn bare å «stå og tisse». Måten skoler løser slikt på kan være symptomer for det.

 3. noen tolker alt slik som fanden leser bibelen….Det er helt naturlig at gutter og menn skal slitte å tisse, dette tømmer blæren bedre og gjør at man sparer seg for problemer seinere i livet. Og jeg kan ikke se at det er noen forakt for menn at de slutter å grise til rundt og på toalettene. Dette e…r noe svineri. Fint at småguttene lærer seg hygiene med en gang, både for seg selv og omgivelsene, slik at de kan bidra til at vi kan ha renere toaletter både hjemme og offentlig. Det hjelper ikke med «skikkelig» rengjøring om folk fortsatt er griser, og det er vel ikke meninga??? Å være gris?.

  • Ja, du har visst rett i at noen tolker alt slik fanden leser bibelen.
   Jeg har aldri forsvart at gutter ikke skal lære seg hygiene.
   Jeg skrev visst noe om at jeg tror menn ville ha gjort dette på en annen måte. Videre skrev jeg vel noe om hvis det var absolutt påkrevd at de måtte sitte, jeg avviste det altså ikke fundamentalistisk.

   Allikevel vil det trolig ikke skade med bedre renhold i mange skoler, også på toaletter, uavhengig av om det er stå- eller sitteplasser.

   Dessuten: Ute i 20 minus med påkledning og utrustning i henhold til beredskap er det mange menn i kongens klær som har stått og tisset, uten tanke på de problemer de kan få senere i livet.
   Hva ofrer man ikke for Kongen og fedrelandet og for at kvinner og barn skal være trygge?

 4. Det var da nærmest «standard operating procedure» (SOP) i forsvaret å etablere «pissegrop» (med dertil følgende «stående skytestilling»…) i tillegg til BC’en, i alle fall i min tid og avdeling??!

  • Stort sett var det sånn der jeg var også.
   Noen ganger ble det forutsatt særskilte miljøhensyn, og i alle fall mine overordnede, som senere ble forsvarssjef og ØKS tok det alvorlig i sin videre ordregiving.

   Og noen ganger måtte man improvisere for å beholde stridsevnen og unnlate stort varmetap og lav beredskapsevne ved å vrenge av seg alt på overkroppen og slippe ned feltbuksa for å sette seg. Da var alternativet en grop som ble godt tildekket før avreise 🙂

   Kom forresten på at en liten gruppe på grensepatrulje forvillet seg under uvær og måtte overnatte på fremmed lands territorium. Da var det ekstra viktig å dekke sine spor på mange slags vis, og det hjalp snøstormen til med. Vi hadde jo både uniformer, våpen, ammunisjon, samband m.m. som ville gi reaksjoner fra «verten». Det var mens Sovjetunionen fremdeles eksisterte.

   På norsk side var det leteaksjon i gang da vi passerte grensen etter flere timers skimarsj påfølgende dag. Deretter var det patruljeførers lodd å møte hos overordnede og forklare hvor man hadde vært og hvorfor det ikke var sambandsdekning. Den frivillige taushetsplikten om hvor man egentlig hadde vært var en «gentlemans agreement» inntil patruljefører var ferdig i militæret. I ettertid en morsom historie, men ikke noe karrierefremmende trekk for patruljefører å være ærlig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *