Verdens beste med lukkede øyne

«Norge er verdens beste land å bo i». Det er en FN-undersøkelse som hevdes å være sannhetsvitne for den påstanden, videreformidlet i norske medier (blant annet her, her og her). Norsk Telegrambyrå (NTB) har tydeligvis ikke lest eller forstått hva rapporten (oppsummering) egentlig forteller, men det er intet hinder for å spre i beste fall journalistens kunnskapsløse konklusjoner til norske medier som ukritisk gjengir det.

Slike rangeringer er meningsløse, sier forskere som har sett på undersøkelsene.

– Folk ville ikke ha blitt imponert om de kjente grunnlaget for disse indeksene, mener professor Kalle Moene ved Senter for studier av likhet, sosial organisering og økonomisk utvikling (ESOP) ved Universitetet i Oslo. (Vårt Land.)

Metodene og kriteriene gir overhodet ikke grunnlag for å trekke konklusjoner om at Norge er verdens beste land, men slike utsagn oppfattes kanskje som kjetterske, selv om de fremsettes i en forskningsartikkel på Apollon fra Universitetet i Oslo?

Faksimile fra VG.

Faksimile fra VG.

Flere professorer kritiserer lettvinte og urimelige konklusjoner om at undersøkelsene visstnok skal fortelle at Norge er best. (Her Kalle Moene til VG i sommer og Svein Sjøberg til Aftenposten 5. oktober.)

Faksimile fra Aftenposten.

Faksimile fra Aftenposten.

Hva forskerne sier, spiller liten rolle når selveste «Søta bror» (en utenriksreporter i svenske Aftonbladet) slår fast i sin blogg at FN har rett.

Hvis det er en ting som er større en den nasjonale selvgodheten i norske tabloidmedia, så må det være mindreverdighetskomplekset for svenskene.

Samme dag som disse «Norge-er-verdens-beste-land»-oppslagene, har Teknisk Ukeblad et oppslag om verdens beste businesstudier. Norge stilte ikke til start.

Filosofiske funderinger rundt «Hva er lykke» trekker ikke lesere i norske nettmedier. Det betyr ikke at det ikke er viktig for folk, men det viktigste for mange journalister er å lage et oppslag som gir lesere, klikk og annonsekroner. Ikke at det er nyttig, viktig eller riktig det de skriver.

PS: Forleden dag ga jeg en pakke pølser, lomper og ketchup til en tigger, tilsynelatende sprøytenarkoman som satt på gata og bare var. Han strålte av glede og uttalte «grillpølser jo, det skal bli godt». Da jeg passerte ham igjen noen timer senere kom han ut fra Deli de Luca med en sjokoladebolle og et stort gledessmil i hele ansiktet. Det lyste livsglede av ham. Jeg håper og tror jeg klarte å få ham til å tenke på annet enn å skaffe seg neste skudd.

Selv om slike ligger under for narkotika så er de ikke mindreverdige mennesker. De er like mye verd som sentralbanksjefen, politikerne og pressestøttede journalister. Og i mine øyne viktigere å fokusere på enn all verdens realitykjendiser.

Hadde jeg eid VG så hadde jeg lagt ned svineriet og bedt journalistene finne seg ærlig arbeid.

[polldaddy poll=2080995]

 

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

Finnes det større tanker enn bensintanker? (TV 2: Regjeringen vil gi billigere bensin på bygda.)

Oppdatert 21. oktober. VG: Begynte å grine da hun slapp å betale skatt på grunn av lav inntekt.

TV 2: Røyken blir dyrere! («Høh verdens beste land liksom»-journalistikk?)

Sverigepriser som trekker kjøpesterke nordmenn (VG).

Vårt Land: Biskop skammer seg over det norske folk.

Mens nordmenn er verdensmestre i å kjøpe «lykkepiller», kan vanlig middelhavskost holde depresjon unna (VG).

Annonser

6 tanker om “Verdens beste med lukkede øyne

  1. Hyggelig og se en som har skjønt det, og tatt av seg norge brillene!, og du under her… nå må du ærlig talt slutte og prate tull!!, er det så fantastisk at vi ikke fryser, har sted og bo, jobb og penger til overs syns du?, gjør dette norge til verdens beste land og bo i?… er det noen som trenger ett perspektiv er det deg, åssen tror du franskmenn, italiener og tyskere lever for eksempel?, for og gjøre det kort.. de LEVER og de gjør alt bedre enn oss uten en eneste oljekrone!

  2. Sulter du? Fryser du? Har du alt du trenger og penger til overs? Et sted å bo?

    Nordmenns største problem er en generell trang til å klage – aller helst over bagateller. Noen nordmenn har reelle problemer og må hjelpes men herregud mann! Skaff deg et perspektiv på ting.

  3. Tror nok politikere vet like godt som de fleste at dette ikke kan være absolutt sannhet. Man trenger ikke mange sekunder før man skjønner at differansen med landene som ligger rundt en selv er så og si umulig å fange opp og liste. Politikerne vet selvsagt dette, og de som sitter i posisjon vil selvsagt bruke den innenriks for all dens verdi, mens opposisjonen vil selvsagt påpeke dens «tulleverdi». Og de forskjellige oppfatningene byttes når makten skifter.

    Han godeste Kalle slår inn forsåvidt åpne dører, men det har sin funksjon å røske litt i hengslene så de ikke ruster fast.

  4. Hei, du skriver godt. Vi vil veldig gjerne at du tar deg en tur til http://www.mygoodact.com og sjekker ut skrivemulighetene der. Vi er en nylig startet veldedig organisasjon som kommer til å starte noen små prosjekter i Norge, for deretter å rette nesen utover landegrensen. Vi trenger flinke skribenter til vår side, det ligner mye på facebook men er kun rettet mot mennesker som bryr seg om verdenen vi lever i.

    Mvh Jonas BW My Good Act

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *