Ikke for tidlig?

Oppdatert 10. november. TV 2: Obamabesøk blir en utfordring.

3. november. VG: Her er Obamas 24 timer i Oslo.

Mange ble overrasket over at Barack Obama fikk Nobels fredspris. Obama selv også. Mange synes det var for tidlig. Obama uttalte at han ikke fortjener prisen og at det ikke er sikkert han klarer å gjøre det han har sagt. Han har jo ikke fått utrettet noe ennå, bare pratet om hva han vil prøve å gjøre. (Siste.no: Blandede reaksjoner, En skandale. VG: Svekker Nobelprisen. Meningsløs fredspristildeling.)

Jens Stoltenberg har i en NTB-distribuert artikkel uttalt at Obama ikke får prisen for tidlig.

Faksimile fra siste.no

Faksimile fra siste.no

Vi får tolke Stoltenberg i beste mening. Han mener nok ikke at Obama burde fått prisen tidligere. Før han var innsatt som president. (På andre forsøk ble avleggelsen av presidenteden riktig (TV2). Ikke alltid lett med disse ordene.)

Men var det egentlig personen Barack Obama som fikk prisen? Eller var det president Barack Obama?

Han fikk prisen for sine visjoner. Ord han har sagt, ikke gjerninger han har gjort. Ordene kommer fra personen Obamas munn, men midlene og makten for å gjennomføre dem tilligger presidenten i USA. The Office of President of the United States of America.

Tildelingen blir også sett på som en hjelp i arbeidet med å få gjennomført visjonene. Få folk til å gjøre slik Obama vil. Eller slik the Office of President of the United States of America vil? (TV 2: Obama: -A call for action.)

Obama ble valgt som president fordi han var flinkere med ord enn konkurrentene. Flinkere å få folk til å tro. Tro på det umulige? Yes, we can?

Nobelkomiteen tror på det. På ordene. Tror de så sterkt på ordene at de er blitt realiteter?

På spørsmål om hva han vil si til kritikere som hevder at tildelingen er populistisk, svarte Jagland:

– Da vil jeg si at man må se realitetene i verden, mer er det ikke å si om det, svarte komitélederen (Vårt Land).

Foreløpig er realitetene forholdsvis uendret, Jagland. Mer er det ikke å si om det. Ord endrer ikke på det, men handling kan endre det.

Da gjenstår bare å levere resultater, Obama. Eller the Office of President of the United States of America.

Utenriksredaktør Tim Marshall i Sky News viser til at foreløpig har ikke Obama levert annet enn de samme ordene som dusinvis av misser.

Men la oss gi prisen til Miss World neste år. Hvert år kommer Miss World på scenen og sier at hun ønsker verdensfred og en verden fri for atomvåpen, og det er selvfølgelig et håp og noe å hige etter.

Blir Obama en ny miss?

[polldaddy poll=2098035]

 

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

Relaterte artikler:

30. oktober. VG/ 28. oktober.  TV 2: Ber Obama respektere amerikansk grunnlov og innhente kongressens tillatelse før han mottar en tittel fra en annen nasjon.
22. oktober. TV 2: Obama har med «beistet» til Oslo. (En skuddsikker bil, ikke svigermor). TV 2: Politiet frykter for Obamas sikkerhet i Oslo.

VG: Obama krever handling, ikke bare ord fra Karzai.

TV 2: Obama-feber på Nobels Fredssenter.

VG: Første AP-politiker som kritiserer Nobelkomiteens avgjørelse. TV 2: I kø for å kanskje se Obama. VG: Drakamp om Obamas Nobel-penger.

Etter at Nobel-prisen kan ha skapt et uønsket soft inntrykk av Obama i forhold til hva de ønsker av endring i Russland, måtte Hillary Clinton sette skapet på plass i en tale til russiske studenter (VG). Tidligere fredsprisvinner kritiserer Obama for å lukke øynene for menneskerettighetsbrudd i Iran (Vårt Land). Svensk journalist tippet riktig vinner, og vant 50 000, etter å ha sett artistlisten for en uke siden (DM, R).

TV 2: Flaut eller fremsynt? (Er Nobelprisen en utmerkelse for utført arbeid eller en gjettekonkurranse for fremtiden?)  VG: Kan gi Obama problemer på hjemmebane. VG: Et hån mot døde afghanske barn. VG: Russland øyner bedret forhold til USA. TV 2: Jagland forberedt på å bli upopulær i Europarådet. Vårt Land, VG: Jagland slår tilbake mot kritikerne. TV 2: Jensen ber Jagland vurdere sin stilling. VG: Folkets dom: 43 prosent ja. TV 2: Tildeling møtt med undring i amerikanske medier. TV 2, VG: Castro positiv. VG: Statsledere hyller Obama. Gir bort pengene, Jagland turde ikke vekke Obama, Han var veldig takknemlig, CNN latterliggjør Nobelkomiteen. TV 2, VG: Stoltenberg ringte og gratulerte. VG: Obama snakker om fredsprisen. VG: Han kan utvikle et voldsomt ego. Vårt Land: Stoltenberg: -Spennende og fremsynt. VG: Støre: -Spennende. siste.no: Obama kommer til Oslo. (Ikke alene. VG: Oslo vil bli en festning. TV 2: Forventer kaos i Oslo.) VG: Obama åpner for å gi Taliban en rolle i Afghanistan. (Ifølge en talsmann for hans kontor.)

SvD: En spøk. Mer: SvD, DN, YH, HD, Politiken.dk. FN-sjef roser Obama. D: Afghanistans president støtter pristildelingen. BLT: Påvirker veivalg i Afghanistan. Sjokkerende valg. DN: Bare resultat teller.

Annonser

16 tanker om “Ikke for tidlig?

 1. Den største prisen for å dele ut nobel fredspris til Barack Obama vil vårt land Norge få allerede i 2010 når det går et lys opp for Jens Stoltenberg og denne såkalte «komiteen for fred» hvor virkelig ille det bærer hen med Norge som et resulat av at vi har fulgt USA regjerings både krigføring mot andre fattigstilte land og deres fryktelige mennesketilintetgjørende helsepolitikk

  Hvis vi tar i betraktning de 800 fema camps konsentrasjonsleirene man finner i USA som mennesker som nekter å ta GlaxoSmithKlines svine-influensa gifvaksine skal stues inn i, vel så skulle vel de fleste her få svar på det meste når det gjelder hvilken «fredselsker» Obama er!

  http://rense.com/general88/arrr.htm

  http://www.sianews.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1062

  http://www.youtube.com/watch?v=0P-hvPJPTi4

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/afghanistan/6747195/Afghanistan-more-than-300-US-soldiers-killed-this-year.html

  Lise Tollefsen Slembe
  Leder for Borgerrettighetspartiet (BRP)
  og HULK org. (help for youth in serious lifecrises)
  http://www.hulk.no

 2. Norge har faktisk blitt latterligjort her borte i USA siden Nobelkomiteen bestemte at Obama skulle få fredsprisen. Selv liberale her mener at den ikke var fortjent, men det mener mange om tidligere fredspris mottakere også.
  Dennne utdelingen har i mange år vært venstrevridd, så det kom jo egentlig ikke som noen overraskelse at selv Nobelkomiteen er
  «Obama dazed».

  FLAUT!

 3. Haaper kongressen sier nei.
  Det vil gi Nobel-komiteen en liten tankevekker som minner de paa at de har en noe mer alvorlig oppgave enn aa slenge ut priser basert paa populistiske avgjoerelser i nuet.

  Selvom Nobel-komiteen selv og hele arbeiderbevegelsen synes det er fantastisk at America naa har faatt en sosialistisk Negerkonge som er flink til aa ordlegge seg (hevder visst mange), saa er ikke det noedvendigvis sikkert at alle deler denne barnslige, naive politiske holdningen.

  Ville bare nevne naar jeg foerst hadde kjeften aapen…

 4. Altfor tidlig. Nobelprisen er tung men ikke tung nok til å styre den største verdenspolitikken og legge press på avgjørelser om Afghanistan og Irak. Dette vet Nobelkomiteen.

  Obama så aller mest forvirret ut. Jeg tror simpelthen ikke han skjønte grunnlaget, og det gjør ikke jeg heller.

  Det er ingen tvil om at Obama en eller annen gang vil tre av som en president med svært gode og viktige resultater å vise til. Nobelprisen kunne ventet til da.

  Komiteen håper prisen vil være en tung pådriver for fred internasjonalt. Der tipper jeg de tar feil.

 5. Enig i mye av det du skriver, men du gjoer litt daarlig fact checking.

  Det var CJ Roberts som bommet paa presidenteden, ikke Obama.

  • Tja. Du mener vel John Glover Roberts, og ikke CJ?

   Det stemmer at Roberts sa feil først. Han sa ordet «faithfully» til slutt i eden, og ikke der det skulle være. Obama stanset sin edsavleggelse og ga dermed Roberts en mulighet til å rette opp. Det gjorde Roberts, men hør hva Obama sier etter at Roberts har rettet opp ordlyden (video). Faktisk sa Obama ordet «faithfully» til slutt også.

   Til tross for at det var korrekt å skrive at Obama sa feil, så endrer jeg til «de» så ingen tror jeg laster Obama for andres feil. OK?

 6. Tildelingen til Obama er diskutabel, men mange glemmer Alfred Nobels statutter for fredsprisen..» och en del åt den, som har verkat mest eller bäst för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser.»

  I en slik kontekst blir fredspris til Kisssinger/Arafat & Co. mer relevant og forklarlig enn fredspris til «snille» mennesker som Mor Teresa eller tibetanernes såkalt «åndelige leder» Dalai Lama.

 7. Jeg har skikkelige ambivalente følelser i forhold til denne prisen. Jeg føler at man bruker prisen som en katalysator til å samle verdens ledere rundt Obamas visjoner. Antagelig mer det enn hva mannen faktisk har oppnådd.

  Jeg syns dette var for tidlig.

  Samtidig kan man arguementere for at verden nå har dårlig tid, derfor er det smart å bruke prisen slik. Men det er dristig, og kan føre til at anerkjennelsen av prisen svekkes.

 8. et av motivene til nobelkomiteen for aa ta netopp denne avgjoerelsen er nok aa legge press paa obama for aa trekke styrkene sine ut av irak og afghanistan.noe jeg tror han ikke kommer til a gjoere med det foerste.dessuten blir jo norge satt paa kartet nok en gang naar obama kommer for aa hente prisen.heller maa vi ikke glemme at da faar «kremen» moete han personlig……chocolate wiyh cream..yummie.nei,jeg syes nesten synd paa obama.akkurat som om han ikke har nok paa tallerkenen allerede.det hele virker meget prematurt.

 9. Kanskje på tide å få Moland og French tilbake til Norge slik at SIG – Special Intervention Group kan stå for sikkerheten rundt Obama når han kommer hit for å motta en pris han ikke har fortjent…

 10. Norska Nobelkommittén bör stängas och Fredpriset tas hem till Sverige, för det är ju nu helt uppenbart att det har blivit ett politiskt fjäskpris som används för att få amerikanska presidenter och dito kandidater att åka till Oslo.

  Jag har ingenting emot Obama, men detta skadar Nobelstiftelsens anseende och kastar ett löjets skugga över Nobel-priserna i sin helhet.

 11. Kan Shimon Peres, Yitzhak Rabin, Kissinger eller Arafat få fredspriset så kan väl vilken Tom, Dick och Harry få fredspriset. Det är ofattbart att den Norska Fredspriskommittén tror sig kunna finna ord att motivera denna pristagare. Vill man ha besök av en Amerikansk president så får man väl bjuda in honom genom diplomatiska kanaler och inte använda priset för att ställa in sig hos världens mest krigiska och aggressiva nation.

 12. Politi og Securitas vil nok klare og i vareta sikkerheten
  til Obama.Håper han få bo på ett godt hotell.Grand er ikke
  det beste hotellet i Oslo.

  JILL

  • Ok. Så Secret Service kan bare bli hjemme, for Securitas og norsk politi ordner dette? Det hadde nok vært interessant for resten av verden også om norsk politi faktisk ga Securitas oppgaven Secret Service pleier å ta (få lov til å ta), og som norsk politi ikke har ressurser til.

 13. Nordmenn flest kjente lite til Barack Obama før han stilte
  til valg.Hva han har gjort for freden før dette vet vi lite om.
  Nobelkomiten vet nok mye om hva Barack Obama har
  gjort som vi andre ikke vet .

  JILL

  • Så du mener at Nobelkomiteen ikke har offentliggjort den egentlige begrunnelsen for at Obama fortjener prisen? At han har gjort noe «for freden» tidligere som vi nordmenn ikke vet, men som Nobelkomiteen nok vet? Mener du virkelig dette, Jill White Fanebust, eller er det en spøk?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *