Dramaet fortsetter. Press mot Støre.

Om nordmenn i fengsel i andre land.

– – – – –

Andre rettsrunde i Kongo endte i følge de første meldingene i norske medier nokså likt første runde. (VG, VL, TV 2). Med forbehold om at dommen i sin helhet ennå ikke er oversatt til engelsk, og at det regnet så kraftig under deler av domsavsigelsen at ingen hørte hva som ble sagt.

I den store sammenhengen må bortfall av erstatningskrav til de to vitnene, enka, onkelen og fagforeningen sees på som bagateller. Å bli dødsdømt med enorm kjempegjeld eller enda mer enorm kjempegjeld er liksom ikke den avgjørende forskjellen.

Joshua French er overrasket over at de ikke modererte dommen. Det kan kanskje anes en antydning skuffelse i uttalelsen, men er det ikke en fordel i forhold til neste rettsrunde (Høyesterett) om forholdsmessigheten mellom straff og bevis heller er slik den er enn om den var høyere. (Hmm. Prøvde å si at det kanskje er bedre for de tiltalte, og særlig kanskje French, at misforholdet er mer åpenbart slik det er nå, enn om det var moderert noe.) (Oppdatert: Samtidig sier den norske advokaten som har bistått dem der nede i det siste at han ikke er overrasket. VG.)

De tiltaltes støttespillere og forsvarer har alt å vinne på å involvere Jonas Gahr Støre bredest mulig i saken. Gahr Støre har et dilemma dersom han presses av medier til å uttale seg om mer enn spionasjedommen, pengekravet mot Norge og det prinsippielle synet på dødsstraff.

Foreløpig har han ikke problemer, men hva om det reises et opinionspress? Hvem skulle i tilfelle gjøre det?

Vil noen politikere våge å ta opp saken eller deler av den i Stortinget, og dermed risikere å bli assosiert med hele saken og ikke bare de bitene de velger ut? Jeg tviler, men kan ikke avvise det.

Hvilke andre innfallsvinkler kan støttespillerne ha til å skape opinionspress? Sin egen hjemmeside har de brukt til å blant annet ta oppgjør med uredelige medier. (Mer her.)

Man kan like det eller ikke, men i denne saken er de største norske mediene både aktør, formidler, tildels premissleverandør og dommer. I tillegg er de katalysator for å oppnå et mulig norsk press for utlevering, slik forsvarerens strategi ser ut til å være.

Å sparke media på leggen, kanskje i berettiget harme, og be dem om kampanjehjelp etterpå, er rørende naivt. Mediene vil nok formidle, men kan ikke se bort fra hva såret stolthet og ømme tær kan bety.

Det sitter fengslede nordmenn i flere land. Og flere venter begjærlig på at Gahr Støre skal gå ut over protokollen i Kongo-saken, og gjøre mer enn han strengt tatt må. Da kommer nok raskt krav om å gjøre mer både i forhold til Brasil, Pakistan og Bolivia, eller Martines drapsmann i Yemen for å nevne noen.

(Oppdatert. Norsk-pakistaner dømt til døden i Pakistan for drap og voldtekt av sju år gammel jente, VG, TV 2.

Støre fordømmer dødsdommen, VG, TV 2.

VG: Amnesty: Reell fare for at dødsdømt nordmann henrettes.

VG: UD har bedt om at dødsdommen ikke gjennomføres.)

Dramaet fortsetter. Kanskje er det optimistisk å tro at vi allerede i januar kan vente oss en ny runde i Kongo, da i Høyesterett i Kinshasa.

Frem til da vil nok det presset som utøves i stillhet, som ikke gir fare for at aktører i Kongo kan tape ansikt, være mest virkningsfullt overfor Kongolesiske myndigheter. I tillegg kan det være mest bekvemt for Gahr Støre. (Oppdatert. Her en annen blogg om noe av det samme.)

En helt annen sak er det som støttespillerne driver med rettet mot norsk opinion og bidragsytere. Der må det brukes ord som appellerer til sterke følelser for å gjøre tilstrekkelig inntrykk til at det rører lommeboka eller skaper opinionspress.

[polldaddy poll=2336507]

Mest lest på Norske forhold siste tre dager, pr 5. desember.

Om svineinfluensa:

1. Farlig desinformasjon.

2. Første modige norske journalist i saken.

3. Troverdig gjetting?

Om andre tema:

1. Trengsel i skammekroken.

2. Kamp på to fronter.

3. Muligheter mot møteulykker.

 

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

VG: Dette ønsker Moland og French seg til jul.

VG: Slik skal Madeleine gå fri (Bolivia.)

VG: Vil ha kokaintiltalt nordmann utlevert til Norge.

TV 2: Kokaintiltalt besvimte. Rettssak utsatt. VG: Isfront mellom kokaintiltalte i Bolivia. VG: Dødsdømt norsk-pakistaner i Pakistan hevder han må sove sittende. TV 2: Advokat Furuholmen bekrefter at det er søkt om benådning. VG: Rettens visepresident ville oppheve dødsdommen. Tror Høyesterett vil snu på grunn av saksbehandlingsfeil. Vårt Land: NTB hevder French og Moland ber om nåde. VG: Media kobler Saddam-forsvarer til Moland og French. Ukjent for deres forsvarere. TV 2: Broren dødsdømt i Pakistan.  TV 2: Hevder French og Moland har søkt presidenten om benådning. TV 2, VG: Garanterer at Moland og French ikke henrettes. Vårt Land: Prest feirer jul med Moland og French. SvD: Norrmännen döms til döden. Mor Moland i VG: Var i grunnen forberedt. Far Moland i TV 2: De er ondskapsfulle og korrupte.

Annonser

8 tanker om “Dramaet fortsetter. Press mot Støre.

 1. Klart Støre må på banen og gjøre alt for å få opphevet dødsdommen til livsvarig fengsel i Pakistan.
  Der er livsvarig fengsel, livet ut.
  Jeg hadde heller valgt døden, 🙂

 2. hvis han har drept og voldtatt en 9 år gml jente.. så er det ikke mye å si mot dødstraff i mine øyne…

  da fortjener han nok det.

 3. Det interessante i denne saken er at Norge er dømt sammen med French og Moland. Norge kan bare avvise det hele som tull og tøv samtidig som de ikke kan uttale seg om dommen mot de to som faktisk sitter i saksa. Er det slik at Kongo skal ha rett til å drive en urettferdig rettsak? Og enda verre. Er det slik at vi kan ende opp med å sette to muligens uskyldige nordmenn i fengsel for livstid her hjemme? Det hele er så absurd at det er nesten ikke til å tro.

  • Saken er full av spekulasjoner, og det er selvfølgelig åpent for flere.
   En mulighet er jo at de kan bli sittende så lenge i Kongo som det er nødvendig for at makthaverne får «signalisert» til innbyggerne i dette området at de reagerer strengt. Dette kan ha med forestående valg og representasjon/oppslutning i denne provinsen å gjøre.

   Når de er utlevert til Norge for soningsoverføring (etter valget i Kongo neste år) kan de bli benådet. Samtidig kan de i Norge bli stilt til rette for eventuelle forhold de ikke allerede er straffet for, dersom norske påtalemyndigheter finner grunn til å forfølge forhold de tidligere har uttalt seg om i saken.

   Slik jeg forstår det kan Høyesterett i Kongo ikke frikjenne dem. De kan, for de tiltalte i beste fall, oppheve dommen på grunn av saksbehandlingsfeil. Dermed blir det på’n igjen med nye runder i rettsapparatet.

   Sikkert innbringende for de i Kongo som har levd godt på det som norske journalister sikkert ville blåst opp som korrupsjon, dersom utenlandske journalister hadde gjort det samme overfor offentlige tjenestemenn i Norge som norske journalister har omtalt er vanlig praksis for at de skal få lov til å få papirer og stempler i ulike sammenhenger i Kongo.

   For de korrupte tjenestemennene i denne saken er det en vinn-situasjon. For journalistenes arbeidsgivere er det en vinn-situasjon fordi «tillatelsene» de har kjøpt genererer lesere/klikk/annonsekroner.

   For lesere som ikke har høyere mål enn å bli underholdt av mediene er situasjonen sikkert også tilfredsstillende.

   Det er kanskje bare de som er opptatt av rettsikkerhet som finner hele saken skremmende, inkludert norske mediers økonomiske bidrag til aktører i saken.

   Så lenge det er lønnsomt å holde liv i saken, vil de som tjener på det gjøre hva de kan for å få flere dollar. Jo mer spektakulære anklager de kan komme med, jo mer interesse vil norske medier vise for saken. Hvis norske journalister hadde sluttet å smøre korrupte tjenestemenn, men heller satt dem på plass med å avsløre korrupsjonen, så hadde det nok blitt en annen rettssak.

   Når det er sagt så håper jeg de som leser dette ikke oppfatter dette som en påstand om at de tiltalte hverken er skyldige eller uskyldige. Mitt poeng er at alle har rett til en rettssak der rettsikkerheten blir ivaretatt. Så får de eventuelt ta straffen for lovbrudd etter en rettferdig rettssak.

   Smugling av våpen kan straffes med 20 års fengsel i Kongo, og det har de vel ikke nektet for at en av dem gjorde. Hadde det ikke vært for dødsstraffen og anklagene mot den norske stat, så hadde nok ikke UD hatt særlig grunn til å gripe inn.

 4. Jeg forstår at ikke Norge vil betale……ellers vil jo alle nordmenn på reise bli et lett offer for utpressing..» logisk ? «..
  Dette er blitt en Se & Hør sak som medier å andre gasser seg i ,,,desverre fordi jeg trur at dette kunne vært løst på annen måte !

  Siden Vi ( noen ) trur at det kun er vi som har Innternett i denne junglen å ingen trur at ingen i junglen ser hva som skrives her på berget må / bør ….(aner ikke),,,,,,,,Datt ut i hva jeg skulle si 🙂

 5. Når det er mulig å få den selvmordkandidaten av en journalist løslatt fra Taliban må det vel jammen være mulig og å få Rambo 1 og 2 ut av Kongo.
  Latterlig det som skjer nede i bavianland.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *