Eksempelets makt

Oppdatert. VG: Støre og Gore la frem gale tall.

– – – – –

Klimatoppmøtet i København hevdes av enkelte å dreie seg om klodens være eller ikke være. Målet er å oppnå forpliktende avtaler om å endre adferd. (TV 2: Avgjøres jordklodens fremtid her?)

De som kjemper for å endre holdninger og adferd har generelt tre typer virkemidler for å få andre til å innta en annen holdning. To av dem er pisk og gulrot. Man kan bruke tvangsmidler og/eller belønning. For å bruke disse virkemidlene er man avhengig av å ha maktmidler til å gjennomføre dem. Myndigheter har gjerne slik makt overfor egne innbyggere i noen sammenhenger.

Delegatene på klimatoppmøtet har i utgangspunktet ikke makt til å tvinge eller lokke andre lands myndigheter og innbyggere, men prøver med frivillighet å oppnå avtaler om å endre adferd.

Det tredje virkemiddelet man generelt har i slike sammenhenger er informasjon og eksempelets makt. Dersom man ikke har pisk og gulrot, eller tror det ikke vil være tilstrekkelig, burde det være naturlig å satse desto mer på informasjon og eksempelets makt.

En annen ting er at hvis man sier andre bør gjøre slik og sånn, og selv gjør man noe helt annet, så vil troverdigheten i budskapet man sier bli redusert.

At ikke alle delegatene tar like hardt på det («verdens undergang«), illustreres av at 140 privatfly og 1200 limousiner er bestilt av klimadelegatene.

Budskapet fra toppmøtet kan kanskje oppfattes slik:

«Gjør som vi sier, ikke som vi gjør. Ellers går verden til h… Og det er DIN skyld ikke vår.»

Faksimile fra Dagbladet 7. desember 2009.

Faksimile fra Dagbladet 7. desember 2009.

(Dagbladet: Redder klimaet i limo.)

Det spiller ingen rolle hva delegatene slipper ut av anbefalinger fra møtet. Signalet fra deres handlinger kan av mange bli oppfattet som at det utelukkende er de andres jobb å redusere sin velferd og forbruk for å redde verden, ikke klimadelegatenes («maktpersonenes»).

Og slik kan vel alle da tenke: Det teller da ikke hva jeg gjør når klimadelegatene selv slipper ut mye mer enn lille vanlige meg?

Når maktpersoner sier «vi er alle i samme båt», så betyr det at DU skal ro.

– – – – – – – – – –

[polldaddy poll=2352514]

Mest lest på Norske forhold siste tre dager, pr 13. desember.

1. Myten: Motorsport gir tryggere sjåfører.

2. Forskere sår tvil om influensamedisin.

3. Eksempelets makt.

4. Trengsel i skammekroken.

 

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

VG: Dansk politi kritiseres for overdreven maktbruk. VG: Ny massearrestasjon i København. TV 2: Aktivister vil prøve å okkupere «Købens» havn. Vårt Land: Tutu krever klimabistand til fattige land. Vårt Land: Kirketopper og klimaaktivister til København. TU: Havene forsures i vanvittig tempo. TU: Fire avfallsbrønner i Nordsjøen har hatt lekkasjer. TV 2: 900 arrestert i København. VG: Rannveig (22) arrestert under klima-bråket. TV 2, VG: Norske demonstranter pågrepet i København. Vårt Land: 1200 norske klimaaktivister på vei til København. TV 2: Kronprinsen: -Jeg er et dårlig forbilde. VG: Politimann skadet etter steinkasting. Vårt Land: Massiv demonstrasjon. VG: Opp mot 100 000 demonstrerer i København. TV 2: Vi vil ikke oppføre oss som reker. TV 2, VG: Stoltenberg tok opp klimaforslag med Obama. TV 2: Politiet til aksjon mot demonstranter. TV 2: Isfjell driver mot Australia. VG: EU gir milliarder til klimatiltak i u-land. VG: Obama klimapratet så tidsskjemaet sprakk. VG: Hissige klimaforhandlinger i København. Vårt Land: Danske kirker dropper klimakiming. VG: Brundtland: -De rike landene må betale mer. TU: Obama trenger ikke vente. TU: Over 20 000 lobbyister. VG: Norge støtter Danmarks hemmelige klimaarbeid. VG: Spår flere og varmere hetebølger. Politiken.dk: EU vil flytte bistandspenger til klimahjelp. Aftenposten: Energidirektoratet makter ikke å toppe sin egen energiattest. TV 2, Vårt Land: Gro Harlem Brundtland: Obama gir klimahåp. TV 2: Stoltenberg vil ikke gi Obama klimakritikk. VG: Klimaverstingen i København. VG: Tryglet og gråt foran klimasjefene. Danmarks statsminister åpnet møtet med det ikke særlig overraskende budskapet: Vi er forpliktet til å handle (VG).

Annonser

5 tanker om “Eksempelets makt

 1. Biskoper i «fattige land» krever juridisk binnende avtale fra vestlige land om at vi skal gi dem flere milliarder årlig.

  Vestlige land må kreve at «fattige land» fører en familiepolitikk som gjør at de kommer ut av fattigdommen og at denne politikken er miljøvennlig: de må få redusert antall fødsler!

  Pr i dag øker verdens befolkning med 200.000 mennesker hver dag, denne kningen skjer utelukkende blant «ikke-vestlige» (miljøfientlig), samtidig syner befolkningstallet blant vestlige (miljøvennlig).

  Hvert land må føre en familiepolitikk som er tilpasset eget lands miljø og ressurser. Vesten har i 60 år overført milliarder på milliarder av kroner til «fattige land» uten at dette har hjulpet. Nå er tiden kommet for å kreve jurdisk fopliktende reduksjoner i antall barnefødsler.

 2. Bra politiet er såpass handle kraftige at de arresterer pøblene før de får mulighet til å lage bråk og gjøre hærverk, dette er noe det Norske politiet bør ta lærdom av.

 3. Slik politiet har handlet mot demonstrantene er jo en skandale. Hva vil de bevise med å fengsle så mange demonstranter? At lille Danmark kan holde orden i sakene? Demonstrasjoner som er påmeldt er helt etter loven, og derfor har politiet ikke rett til å
  fengsle disse menneskene uten at de har gjort noe galt. Jeg tror neppe at 900 demonstranter har forbryti seg der nede. Håper de som har ansvaret for dette får den straffen de fortjener.

 4. Besides, Co2 skaper ikke oppvarming når Co2 står for ca 3% av all verdens klimagasser, der vanndamp leder overlegent med 96%. Av disse 3% står menneskene for rundt 10%, noe som betyr at 0,3% av verdens klimagasser er sluppet ut av menneskene. Ikke kom her og fortell meg at det velter oss inn i en katastrofe!! Det farligste her er den fiktive valutaen karbon, med tanke på at vi snart beskatter utslipp av karbon, og dermed skattlegger vi retten til å leve. Det blir vel skivebom?

 5. Hvis ikke politikerne setter seg en smule inn i naturvitenskapens sammenhenger, kan CCS – karbonfangst og lagring skape verdensomspennede katastrofe av apokalyptiske dimmensjoner for menneskeheten, mange ganger større enn dagens oppkonstruerte klimaproblem. Relaterte aktører etterforskes disse dager for juks! Michael Mann og Phil Jones løper for tiden rundt med keiseren. Alle uten klær, noe som vil passe bra i en global opphetet situasjon, men kan
  bli meget kaldt hvis det viser seg at vi går kjølig periode i møte.

  CCS forbindes ofte med fangst av gassen karbondioksyd (Co2) og deponering av denne gassen utenfor for vårt naturlige kretskøp. Det har blitt foreslått lagring av Co2 i tomme oljefelt i Nordsjøen. Ikke bare vil slik lagring koste enorme mengder energi for å gjøre Co2 gassen flytende før den pumpes ned i deponiet under havbunnen, men for hvert molekyl Co2 som deponeres, forsvinner ett molekyl oksygen fra vår atmosfære samme veien, permanent. Alle oksygenmolekyler som forsvinner ned i Nordsjøens havbunn vil sannsynligvis være borte fra vårt naturlige kretsløp i svært lang tid. Ved å bedrive karbonfangst og
  lagring over tid i Nordsjøens undergrunn, vil en gradvis utarme atmosfærens oksygen. Som Gro Harlem Brundtland uttrykte det i
  dag : «Vi må unngå katastrofe». Ja, det vil på sikt bli verdensomspennede katastrofe det, hvis Københavnkonferansen vedtar
  karbonfangst og lagring av Co2 i Nordsjøens undergrunn. Over tid vil all levende organisme på kloden få pustebesvær fordi
  oksygenet sakte men sikkert blir med dragsuget av Co2 ned i Nordsjøens indre undergrunn.

  SLIK GALSKAP MÅ STOPPES FØR POLITIKERNE SKAPER EN VERDENSOMSPENNENDE KATASTROFE!

  Co2 fangst i form av trær er langt mer å foretrekke som ‘Co2 lager’ fordi trær puster oksygenet tilbake til atmosfæren, fremfor Nordsjøens undergrunn som ikke skal puste noe som helst tilbake! Derfor anmodes herved alle land om å plante trær.

  Politikere anmodes å sette seg en smule inn i naturvitenskapens detaljer før en tar for seg retorikken og sender menneskene ut i verdens største menneskeskapte katastrofe.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *