Er Norge best?

Året 2009 er historie. Når tallene foreligger kan enkelte skryte av nedgang i ulykkestall og dødstall på veiene. (Oppdatert: Dødsfall inntil 30 dager etter ulykken kan bli ført i statistikken dersom dødsårsaken ligger i ulykken.) Nedgangen fra 2008 til 2009 ble ganske stor i  Norge. De laveste ulykkes- og dødstallene så lenge statistikken er ført. (Mer her.)

(Oppdatert: VG: Laveste trafikkdødstall siden 1955 i Norge.

SvD: Laveste trafikkdødstall siden 1935 i Sverige.)

Noen vil sikkert prøve å vinne politiske poenger på det. Og noen vil kanskje prøve å vinne politiske poenger på å hevde at det allikevel ikke gjøres nok når det gjelder bedre veier og midtdelere.

Selv om det er stor nedgang i ulykkestallene i Norge, så betyr det ikke nødvendigvis at trafikksikkerhetsarbeidet er blitt mye bedre, eller at man skiller seg positivt ut i forhold til andre land.

Illustrasjon fra Statens Vegvesen.

Illustrasjon fra Statens Vegvesen.

Trafikken på norske veier har økt kraftig, og antall ulykker og trafikkdødsfall har gått merkbart ned siden 1990. (Ulykkesstatistikk, Statens Vegvesen.)

I omtrent alle land har det vært tilsvarende tendenser når man ser ulykkestall i forhold til antall kjørte kilometer, i følge en rapport fra International Transport Forum (ITF).

Faksimile fra ITF-oversikt.

Faksimile fra ITF-oversikt.

(ITF, 2009).

I omtrent alle land var det også en særlig merkbar nedgang i dødsulykker i trafikken fra 2007 til 2008. Flere land mener økonomisk nedgang forklarer mye av det. Landene som gikk motsatt vei var Israel og Norge. Norge med størst økning i dødstall. Særlig blant ungdom. Noe som kanskje bare delvis kan forklares med at Norge slapp forholdsvis lettere unna økonomisk nedgang enn mange andre land?

Illustrasjon fra ITF-rapport.

Illustrasjon fra ITF-rapport.

Statistikken viser også stor nedgang i dødsulykker fra første kvartal 2008 til første kvartal 2009 i de fleste undersøkte land. (Det eneste landet som sammen med Norge hadde økning i dødstallene fra 2007 til 2008, Israel, hadde størst nedgang i dødstallene fra 2008 til 2009.)

Hvorfor skulle ikke Norge ha forutsetninger for å få større nedgang enn selv de beste på nedenstående oversikt?

Utdrag fra ITF-rapport, 2009.

Utdrag fra ITF-rapport, 2009.

Mange land hadde kraftig nedgang i trafikkdødsfall fra første kvartal 2008 til første kvartal i 2009. Størst nedgang hadde Sverige og Israel med reduksjon på 35 prosent, Polen 30 og Danmark 24,5.

DPS: Storstilt utbygging av møtefrie veier får mye av æren for lave ulykkestall i Sverige.

 

Mest lest på Norske forhold sist uke, pr 30. desember.

1. Unge norske menn verre enn andre europeere i trafikken?

2. Færre døde av svineinfluensa enn vanlig influensa.

3. Myten: Motorsport gir tryggere sjåfører.

4. Føyer seg inn i en lang rekke.

5. Kunnskapsløst av VG.

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

Artikler om trafikkulykker og trafikksikkerhet:

TV 2, VG: Omkom i tunnelkollisjon. E 39, Bergen, Hordaland.

VG: Skadd i frontkollisjon. E 39, Søgne, Vest-Agder.

VG: 18-åring til sykehus etter kollisjon på E 18, Vestfold.

TV 2: To skadd i norsk bil.

TV 2, VG: Norske biler i stor ulykke i Duved. E 14, Sverige.

TV 2: Ikke spesielt glatt. Tre dødsulykker på et døgn.

VG: Glatte veier: Tre dødsulykker på et døgn.

VG, TV 2: Lettere skadd i møteulykke. Riksvei 38, Telemark. TV 2: Døde etter frontkollisjon. E 39, Kristiansand, Vest-Agder. TV 2, VG: En omkom i utforkjøring ved Støren. Riksvei 30, Sør-Trøndelag. TV 2, VG: Alvorlig skadd i frontkollisjon på Hadeland. Riksvei 4, Oppland. TV 2, VG: Mann omkom på riksvei 4, Gjøvik, Oppland. VG: Kvinne overkjørt av buss i Bergen -døde. VG: Tiltalt for bildrap på topptrener. TV 2: Test: Hvor sikker er bilen din. TV 2, VG: Skadd etter å ha lekt seg med å bli trukket på akebrett etter bil. VG: Slike tunneler vil SINTEF ha i Norge. VG: Fem til lege etter kollisjon i Meråker. Fylkesvei 751, Nord-Trøndelag. VG: Trafikkulykke i Tjøme. VG, TV 2: To omkom i trafikkulykke i Sør-Odal. Riksvei 2 Hedmark. TV 2, VG: Hardt skadd i utforkjøring i Enebakk. TV 2: Bildrapsdømt får anke. TV 2: SUV-er er sterkt overrepresentert på ulykkesstatistikker om vinteren. TV 2, VG: Barn til sykehus etter kollisjon. TV 2: Buss blåste av veien. TV 2: Gutter (18 og 21) stakk fra skadet venninne. VG: Trafikkskadde har saksøkt staten. TV 2, VG: Omkom etter frontkollisjon på E8 i Balsfjord, Troms. VG, TV 2: Kjent forfatter fyllekjørte. VG: 167 fanget i snødrama på tysk motorvei. TV 2: Bilbrann i Bjorøytunnelen. TV 2: Ventilasjonsvifte falt ned i tunnel. TU: Saltmangel kan gi glatte veier i Europa. TV 2: To døde etter front mot front. E6, Rana, Nordland. TV 2: Så bussen med pensjonister velte nedover skråningen. VG: Advarer mot glatte veier etter at enorme vannmengder fosset ut  i Oslo. VG: Kvinne skadd etter kollisjon med brøytebil. Riksvei 512, Rennebu, Sør-Trøndelag. VG: Kokainpåvirket i bilulykke.

Vårt Land: Mintes trafikkdrepte i kirken: Foreløpige tall fra Utrykningspolitiet viser at 214 mennesker mistet livet i trafikken i 2009. Dette er det laveste tallet siden 1950-årene og en nedgang på 14 prosent fra i fjor.

TV 2, VG: 21-årig mann omkom etter bilulykke. Riksvei 862, Troms. TV 2, VG: Mann omkom i utforkjøring. Fylkesvei 73, Ringsaker, Hedmark. VG: Omkom i frontkollisjon i Rauma. TV 2: En fastklemt etter frontkollisjon på riksvei 64, Rauma, Møre og Romsdal. VG: Oslos fotgjengere fjerde tryggest i Europa. VG: Stjal bil og kjørte på bileier. VG: 43-åring som kjørte ned eksen fortsatt ikke avhørt. Husk synlighet om du blir stående slik.

 

Annonser

14 tanker om “Er Norge best?

 1. norge er jo best på alt og det er jo den bekjeden vi for fra media
  best på hva da,bruk av penger til uland eller best på å gi fan i sine egne slik norge gjør.eller at stat ansatte skal skal være godt likte så må de pruke penger på tull og loppe penger av de som sliter,og dele ut til andre.

 2. Det er større risiko med møtende bilidioter en det er med galtte veier.
  Jeg har en stor varebil, Ford Transit 150. den kjører jeg på SOMMERDEKK hele året.
  Jeg er mer redd for at dem som kommer i møte skal kjøre på meg, enn jeg er redd fro å kjøre ut av vegen. Jeg kjører ca 50.000 km i året.
  Der jeg bor er det faktisk kortere tid med Piggfrie dekk en det er tid med piggdekk tillat.
  Det finnes så mange slags idioter på vegen, inkludert meg. I oktober kjørte jeg fra Alta – Tromsø – Senja – Alta på et døgn. Det var snødekkt hele vegen, Ei total strekning på ca 1000 km. Ingen bildr i grøfta. En uke senere var det helt fritt for all smø og is på vegen. jeg kjrte strekningen Alta – Senja, 460 km. Tre biler i grøfta. En var kommet så langt ut at han sorterte under Havnevesnet i steden for Vegvesnet. Mellom de autoritetene var det tilbakelagt en strekning på 60 meter. Den neste bilen var i en slakk sving i 80 sone, vrak den også. Den tredje var en militær lastebil. Rett strekning, 60 km sone. Der lå den godt støttet opp i furuskogen på Rosvold i Målselv. Ingen av disse kunne skylde på føret. DEt var ikke en fuktig flekk på vegen. Det var 6 varmegrader.

 3. Ja Norge er best – men bare i en ting, nemlig å ta seg godt betalt for varer og tjenester man ikke får. Og tunneler, det er tydeligvis en spesialitet. Disse raser jo sammen med visse mellomrom. Tilsynelatende fokuserer man mest på vei, og da helst motorvei på østlandet. Det er jo en fin ide dette som Kina har. Trær i tunneler, gress og utsmykning. I Norge er dette urealistisk fordi dette blir for kostbart, og dersom det mot formodning skulle bli en realitet vil brukerne bli pådyttet regningen i en eller annen form.

  Charlie: Det hjelper ikke med lengre, grundigere trafikk-opplæring, og heller ikke en økt aldersgrense for førerkort. Det som trolig vil hjelp er mer politi på veiene, synlighet og gode gammeldagse kontroller slik at man luker ut de elementene som ikke har respekt for hva det innebærer å føre en bil. Man må komme på at på selve kjøreskolen kjører 18-åringen som en prest for da koster det og man vil jo ha lappen. Det er det som skjer etterpå man må gripe fatt i. Fotobokser ble i realiteten til for å kunne lettest mulig bøtlegge disse som kjører for fort. Et totalt feilslått prosjekt etter min mening. Ingenting erstatter politiet på veiene. Man råkjører liksom ikke når man ser en uniformert politibil. Og det er heller ikke så morsomt tror jeg å bli stoppet av en sivil bil. Og en ting til dem som mister lappen skulle mistet denne for minimum 5 år eller lengre. Strengere straffer og hardere håndheving av regler må til, kombinert med bedre veier og vilje til å faktisk betale det det koster for å ta igjen et etterslep som man de siste 15-20 årene totalt har oversett.

  Så selvsagt er Norge best – men i forhold til den rikdom vi har burde man være best på annet enn bare det å kreve inn penger. For det å kreve inn penger det er man gode på i Norge. Spesielt når man ikke har tenkt å gi den vare man tar seg betalt for. Kanskje kan tilføyes at man i Norge også er best til å være NAIVE spesielt ovenfor korrupte politikere som helst tenker på å sko seg selv

 4. stilig artikkel med bruk av tall- Lurer litt på hva politikerne juger om eller bevisst utelater i forhold til materialet du legger frem

 5. Saken i Bergen har vel helst med grenseløs idioti å gjøre, etter hva som er fremkommet. Buss står i lyskryss og venter på grønt lys, person oppdager bussen hun gjerne skulle hatt og klatrer opp på snøfonna for å banke på bussdøren (stoppested er det ikke der) sklir ned fra brøytekanten og innunder bussen, som begynner å kjøre når lyset grønnes. Ifølge flere vitner.

  Det er en uting at folk prøver komme seg på bussen på de utroligste steder. Har sett folk løpe rett ut i lyskryss foran bussen for å tvinge sjåføren til å stoppe og ta dem med,- bare fordi de kom 1-2 minutter for sent til rutebilstasjonen, så bussen hadde forlatt området og stod i meget trafikkert lyskryss. Når man vet det er kun en halvtime til neste buss går, så kan man jo lure på hvorfor de ikke kan vente.

 6. Det er jo mange årsaker til dødsulykkene på norske veier. At det gjelder spesiellt unge, og først og fremmst gutter, er ganske enkelt at de er for unge til og kjøre bil. De sitter og spiller Auto theft på pc,en i tenårene, og glemmer simpelthen at sånn er virkeligheten ikke. Det burde være mindst 20 års grense for førerkort, og så skal der flere kjøretimer til. En annen årsak er de mildt sagt livsfarlige veier over det meste av landet. Moderne biler er ikke bygget for sånne veier, de er for hurtige, man hører nesten ikke motoren, så det skal ikke stor uoppmerksomhet før det går galt. Og de tunneler…noen er rimelige, andre er livsfarlige. Prøv og kjør gjennom Svartistunnelen i Nordland, du kjører inn i et svart hull hvor det tar lang tid for øynene og tilvenne seg mørket når man kjører inn. Veggene er kullsorte, du kan stort sett ikke se kantstripen, og midtstripe er der ikke, for veien er for smal. Bobiler fra kontinentet kjører midt på veien, så det er med livet som innsats man kjører der. Kanskje behøvde man ikke og dekorere dem med kunst, male dem hvite kanskje, men de må aldri være så smale, at der ikke er plass til midtstripe, og så skal der selvfølgelig være lys nok Tror det ville hjelpe mye.

  • Du er inne på mye her. Opplæring og avdekking av risikoforståelse er desto viktigere når forholdene er krevende. Norge er kanskje ikke verdensmester på gode tunneler, men vi har i alle fall mange tunneler. Bobilturister som har kjørt i fjelltunneler i Tyskland, Italia, Østerrike, gjerne tunneler der det er et tunnelløp i hver kjøreretning, vil nok ikke tro at Norge er et av verdens påstått rikeste land. I alle fall gjenspeiles det ikke på standarden på infrastrukturen 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *