Prisen på et menneskeliv

Hvis man leste kun norske mediers dekning fra Haiti forleden dag, kunne man nærmest få inntrykk av at politiet skyter butikktyver (VG, TV 2). At prisen på et menneskeliv tilsvarer et brød og en flaske vann. (Oppdatert. VG skrev senere også at politiet ikke griper inn mot plyndring.)

Jeg skal ikke forsvare Haitisk politi. Det er allikevel mye som gjør situasjonen mer eksplosiv enn man i første omgang kan tro.

Folk bruker skytevåpen og kniver mot andre mennesker for å skaffe seg matvarer. Andre plyndrer for å skaffe seg verdigjenstander, og muligens ikke av direkte sult og tørst alene.

Politiet skyter mot plyndrere og minst én hevdes å være drept. Medier har beretninger om at folk blant annet i «en velstående forstad» har tatt loven i egne hender og lynsjet folk for plyndring. Prisen på et menneskeliv tilsvarer frykten for å miste noen verdigjenstander. Eller kanskje frykten for å også selv miste livet til plyndrere?

Haiti har vært kjent for ekstremt høy kriminalitet allerede før jordskjelvene. Å klare å bure inn noen av lederne i de kraftig væpnede kriminelle gjengene som har regjert gatene, har vært en av få lyspunkter for Haitis myndigheter de siste årene. Til det fikk de hjelp av FN-soldater.

Nå er gjenglederne ute av fengsel, og antas å være bevæpnet med fangevokternes våpen når de skyter og plyndrer. Noe av det første de gjorde var å sette innenriksdepartementets (/justisdepartementets) kontorer i brann for å ødelegge all dokumentasjon på sine kriminelle gjerninger.

Lovløs desperasjon og plyndring har fått grep om gatene. Hjelpearbeidere tør ikke jobbe uten beskyttelse fra FN-soldater. (Oppdatert: DN: Erklært unntakstilstand. FN lover raskere hjelp.)

Kampen står ikke bare om å redde menneskeliv etter jordskjelvene. Noen har maktpolitiske eller kriminelle interesser av å skape kontroll eller kaosi elendigheten. Hvem som støtter hvem, og hvem som skal ha makten, avgjør.

I den kampen er noen menneskeliv mindre verdt.

Det kan for mange sikkert virke mindre viktig enn å sende mat, vann og medisiner, men Haiti trenger raskt også fengsler og hjelp til å innføre et slags minimum av lov og orden. Det er forutsetninger for å kunne utføre mye av nødhjelpsarbeidet og starte gjenoppbyggingen. For de som ønsker det. (Oppdatert. TV 2: Vil sende FN-soldater til Haiti.)

 

Mest lest på Norske forhold siste to dager, pr 18. januar.

(Etter dette.)

1. Bedre enn folk flest.

2. Manglende respekt for deg som databruker.

3. De er så glad i rompa mi.

4. Fortjener de førerkort?

5. Advarer mot nødhjelpsvindel.

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

VG: Masseflukt fra ruinene. 1,3 millioner bodde i de hardest rammede områdene.

TV 2: Underholdningsstjerner donerer millioner av dollar.

VG: Underskriftskampanjer i flere land for å slette Haitis gjeld.

VG: Bill Clinton på plass som FNs spesialutsending. (VIP-fly hindret nødhjelpfly å lande.)

Politiken.dk: Eldre fra pleiehjem venter på å dø. Hjelpen når ikke frem. Ranes av slumbeboere. Rotter spiser av de eldres overfylte bleier.

TV 2: Kirkens Nødhjelp er rystet over måten USA deler ut mat. -De skaper kaos og øker risikoen for opptøyer.

VG: Jordskjelvet etterlater tusener av foreldreløse barn. TV 2: Endelig kommer nødhjelpen frem. VG: Norske hjelpearbeidere sjokkerte over skadeomfanget. Akuttlege: Jeg har aldri sett noe lignende. TV 2, VG: USA ber Norge stille med skip. VG: Frykter gravide må føde i gatene. VG: Senegals president vil gi gratis jord til Haitianere som drar dit mange av deres forfedre kan ha kommet fra. VG: Røde Kors har samlet inn 12 millioner på seks dager. VL: Mangedoblet kollekten. TV 2: Norsk teltleir på vei. Vårt Land: Kjemper mot traumer og sorg. VG, DN: Dansk FN-ansatt funnet i live. DN: Flere uskadde kan ikke reddes ut av ruinene. Venter på døden. TV 2, VG: Børge Brende: -Det verste jeg har sett.

 

Annonser

12 tanker om “Prisen på et menneskeliv

 1. Slutt å «synse», bare hjelp.
  Det er mennesker det handler om her. Ikke vær idioter og gi til falske nyopprettete organisasjoner. Det er plenty av seriøse organisasjoner å gi til, f.eks.:
  – Redd Barna
  – SOS Barnebyer
  – Care
  – Leger uten Grenser

  Se her f.eks.

  https://www.sos-barnebyer.no/bli-fadder/haiti-fadder/Pages/default.aspx

  SOS barnebyer har allerede et par barnebyer på Haiti. De foreldreløse barna får et ordentlig hjem med en «husmor» og bor ca. 6-7 personer per hus. De får skolegang og muligheter til å komme ut av dårlige levekår. SOS barnebyer hjelper ikke bare barna som kommer dit til å leve et normalt liv, men de hjelper som oftest lokalsamfunnet rundt også, slik at også barn i fattige familier kan få skolegang.
  Dette er ekte beskyttelse av barn og de blir fulgt opp til de blir voksne. Alle er vel enige om at slik hjelp er positiv. Da kan samfunnet utvikle seg i en bedre retning.

 2. Hva har topp-politikere der å gjøre nå? Fam Clinton og div andre legger beslag på store ressursser som burde vært brukt til hjelp. Hvor mange må dø i ruinene fordi de som kunne hjelpe dem er opptatt med å tørke ræva på politikere?

 3. WOW.. senegal er generøse…

  At ikke et RIKT HVITT såkalt demokratisk land sier det.. men et land fra afrika.. haha

  sier bare litt om Vesten.. og lederne..

 4. Jordskjelvet var ille, og mange mennesker er nå og blir døde eller døende.

  Men uansett!!

  Ellers er det INGEN forskjell nå, og kommer aldri til å bli det heller.

  De eneste menneskene som antagelig bryr seg om dette er de Vestlige menneskene.

  Tipper at AP og SV vil hente noen til norge for å «»importere»» stemmer til de selv!

 5. Jordskjelvet var ille, og mange mennesker er nå og blir døde eller døende.

  Men uansett!!

  Vist dere leser litt historie om Haiti så er det KUN jordskjelvet nå som er forskjellig.

  Ellers er det INGEN forskjell nå, og kommer aldri til å bli det heller.

  De eneste menneskene som antagelig bryr seg om dette er de Vestlige menneskene.

  Tipper at AP og SV vil hente noen til norge for å “”importere”» stemmer til de selv!

 6. Det är verkligen skrämmande att se hur människor ligger sårade på gatan samtidigt som mängder av människor hasar fram och tillbaka som om ingenting har hänt. Vad beror detta på? Är alla på Haiti helt fullproppade av droger?

  Påminner om detta http://www.youtube.com/watch?v=0t4wWGH51-A där en 78-årig man blir påkörd av en bil och får ligga kvar mitt på gata utan att någon lyfte ett finger. Folk strosar vidare på trottoaren, och man tror att det är en hemsk skräckskildring av ett framtida samhälle helt utan samhörighet, pliktkänsla eller moral!

 7. Man må huske på at Haiti ikke var akkurat et hiimmelrike før katastrofen heller. Lynsjing på åpen gate var vanlig også da og stakkras deg om du som hvit beveget deg inn i et oråde der du helst ikke skulle være. Disse menneskene har null respekt for menneskeliv og det som skjer nå på gaten, det hadde skjedd uansett. De er ikke noen engler. Det er håpløst å skylde på katastrofen. Det er bare slik det er i Haiti! Nå er den eneste forskjellen at folkene på Haiti benytter/utnytter situasjonen til å virkelig vise sitt sanne jeg. Jeg har selv vært mye på Haiti og jeg bevegde meg ikke en plass uten å leie inn to vakter med aumatvåpen. Media femstiller det som at det bare er katastrofen som fører til slike opptøyer og lynsjinger. Det er jo bare noe forbannet sprøyt! Uansett, men ser det samme nesten overalt i verden der afrofolk styrer. De eier rett og slett ikke sunn fornuft. De dreper for fote om de så må. Ja, utviklingen hos disse folekne minner mer om apekatter og det er lett å se at de er relativt nærme disse primatene. Slik er det bare!

  • Enig, enig or atter enig! Haiti er et «samfunn» av villmenn og det mest tilbakesatte landet på den vestlige halvkule. De ikke greid å lage et noenlunde sivilisert samfunn på de nesten 200 år de har vært uavhengige. Dette er utvilsomt resultatet av et afrofolk-styre, som du så følsomt uttrykte det. Nå som det har vært et jordskjelv kan villmennene herje tøylelsesløst mens politisk korrekte europeere og amerikanere tar anledningen til å konkurrere om hvem som kan stå fram som frelser og hvit ridder.

   Forresten har også Kina lovet Haiti penger. Hvor mye, spør du kanskje? En (1) million dollar. En enslig million fra kjempelandet Kina! Det er klart hva deres oppfatning er om Haiti og dets folk.

  • Mennesker er dømmende, hva slags oppvekst har de på Haiti? Er de små barna som blir født dumme apekatter? Holdningen din overasker meg!

 8. Leser på en nettside for 1 år siden at Haitis største industri er kidnapping.
  Jeg vet ikke om det er riktig; men at landet var i kaos før jordskjelvet er det ingen tvil om.

  Hvorfor Haiti har fått en slik skjebne – vet jeg ikke. Men jeg vet at haitianerne har blitt brukt som slaver på den dominkanske republikk. Hvorfor de «demokratielskende» naboene deres (USA( synes det var OK – i motsetning til USA’s hatefulle atferd overfor en annen karibisk republikk; Cuba – gjennom tiår ? hmmmm .. Cuba har vel aldri brukt andre folkeslag som slaver ????

  • Slaver…ja….det skylder de lenge på og kan leve godt på lenge også. Hva var normennene under danskene? Var ikke de slaver (vanlig husmannsfolk) så vet ikke jeg! les historien! Men…det var jo bare en lek det lissom! Hvorfor nevner ikke du det? Som nevnt: LES HISTORIEN!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *