Korrupt politi

Oppdatert 9. mars. Mer politisnusk. TV 2: 80 000,- kroner forsvant fra politibeslag. Ingen straffes, heller ikke for dårlige rutiner.

23. februar. Bare en kamerat-tjeneste av denne politimannen, og ingen straff for å ha medvirket til at en annen ga seg ut for å være politimann med lånt uniform.

– – –

Det er ikke ofte vi får lese om korrupsjon i Norge. Det kan skyldes at antall slike tilfeller ikke er særlig mange, men delvis også at forhold ikke blir avslørt av de som egentlig skal avsløre slikt. Som regel er det medieomtale som starter opprullingen av slike saker, etter at noen har varslet andre interne eller eksterne organer før media tar tak i saken.

Mange vet kanskje heller ikke at det ikke trenger være «konvolutter med store pengesummer i lomma på tjenestemannen» for å definere det som utilbørlig fordel, og dermed straffbar korrupsjon.

Nå er en polititjenestemann i Brønnøysund tiltalt for grov korrupsjon. Bakgrunnen er at han skal ha mottatt en økonomisk fordel som har eller kan ha påvirket hans handlinger.

Opprinnelsen til saken ligger i en 18 år gammel strid om eierrettighetene til gruvedrift. Uten tidligere medieomtale i Finansavisen og enkelte mindre aviser er det kanskje ikke sikkert at de som har drevet frem denne saken hadde lyktes. Medias avgjørende rolle i å avdekke korrupsjon i offentlig sektor gir ikke grunn til å tro at alle slike saker kommer offentligheten for øye.

Utsnitt fra NRK.no

Jeg har etter et tidligere blogginnlegg fått konkret og veldokumentert informasjon om en annen politimann (som også er politiker) og hadde mottatt en betydelig økonomisk fordel. Denne fordelen var til alt overmål gitt av rådmannen omtrent samtidig som vedkommende gikk i spissen for å hindre iverksettelse av kontroll av suspekte økonomiske forhold samme rådmann var ansvarlig for!

Research rundt saken ledet frem til redaksjonelle formuleringer i den aktuelle lokalavisen hvor den økonomiske  fordelen politimannen/ politikeren hadde mottatt  ble bagatellisert. Det virket som om journalisten faktisk trodde det ikke var ulovlig for en tjenestemann å motta en økonomisk fordel i størrelsesordenen 50 000,- så lenge det ikke var personlig, men gikk i en foreningskasse politimannen ledet.

Det er dessverre kunnskapsløst av journalisten, men kanskje en mer utbredt «misforståelse» enn man kunne ønske.

Nå skrev jeg ikke om saken den gang, fordi mye annet dukket opp. Og så ble den uaktuell, men nå passet det å nevne den.

Korrupsjon der politifolk er involvert må slås meget hardt ned på. Selv om politiet ikke har kapasitet og kompetanse til å etterforske mer enn et fåtall arbeidskrevende korrupsjonssaker årlig, bør saker der politifolk er involvert prioriteres.

Dette fordi de forvalter en tillit og maktposisjon som er null verdt om publikum ikke har grunn til å stole på etaten.

 

Mest lest på Norske forhold siste to dager, pr 1. februar.

1. Merkelig folkeparti.

2. Forsvar til salgs.

3. En ny Hamrén.

4. Skandalen vokser, men følges det opp?

5. Alt for Norge.
Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

VG: Politimann tiltalt for grov korrupsjon.

 

5 tanker om “Korrupt politi

 1. Jeg lurer på en liten ting her.

  Hva blir egentlig gjort med disse temaene her? Skjønner Storberget dette, og er dette noe som kommer til og blitt tatt tak i. Eller er det bare nok en ønsketenkning?

  Supre innlegg!

 2. Den mulige korrupte politimannen du ikke navngir minner mistenkelig om Odd Harald Fossland i Skaun. Han skal forresten i en rettssak mot banken nå. Mye strid og sånt rundt den mannen, men få tør ta opp framferda hans med en to meter høg og kraftig politimann … som er politiker og har kontakter høyt opp i eget AP-parti.

  Saksnr 10-004467, Pengekrav, tvistesak mellom («lensmannsbetjent/lokalpolitiker/båtklubbleder og RILUM-bisnissmann»?!) Odd Harald Fossland og Bjugn Sparebank.

  Hovedforhandlinger 10. og 11. mai i rettssal 415, Tinghuset i Trondheim.
  Det er en SV-politiker i Skaun, Olav Kuvås, (advokat hos AP-topp Krogstad), som forsvarer ræva til Fossland igjen. De hjelper stadig hverandre ut av kniper når en av dem har gjort noe galt he-he 😉

  …Ellers er de sentrale begge i å hindre at det ble gjennomført kontroll av alvorlige økonomiske lovbrudd i kommunen der begge to er politikere og har/hatt kontrollverv.

  Når det gjelder ulovlighetene i Skaun kommune så burde det vært Økokrimsak, men de kommer ALDRI I VERDEN til å etterforske to av sine egne. Enda mer sentral enn lensmannsbetjent (tidligere lensmann) Fossland var jo faktisk daværende rådmann i Skaun: Nils Kristian Mo. Han er idag politimester i Sør-Trøndelag!!!

  Den dagen Økokrim etterforsker politimester Nils Kristian Mo for alvorlige økonomiske lovbrudd han hadde ansvar for i sin tidligere karriere som rådmann i Skaun kommune, så regner det oppover. Sjekk hvor mange saker Mo lyste ut i Doffin, eller på andre lovpålagte måter, mens han var rådmann.

 3. Hva med «vennskapskorrupsjonen» som bl.a Eva Joly påpekte florerer i Norge?
  Spesiellt i barnevernssaker kommer dette tydelig frem. Den ene dag psykolog, neste dag skrives «sakkyndigrapporter» for barnevernet, tredje sitter man som «dommer»……
  En sakkyndigrapport koster opp imot 100.000,- og psykologer som konkluderer med at barn har det best hjemme blir ofte ikke leid inn igjen for slike oppdrag.
  Tette bånd og kameratskap innen dette systemet er en fare for rettssikkerheten til foreldre og barn og det er ikke rart at biologisk familie taper slike saker i 98% av tilfellene.
  På tide med gransking?

  Se: http://www.hra-n.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *