Fornøyd med ulykkestallene?

La meg først få understreke at alle alvorlige ulykker i trafikken er tragiske og ingen ting å rope hurra for.

I den grad noen er fornøyd med ulykkestall, så er det vel at de går nedover. Jubelen får vel vente til tallet er null. Og det er vel realistisk å innse at det er urealistisk?

En «nullvisjon» som ikke følges opp med tilstrekkelig handling er bare tull og visjonen har aldri vært ment å være et realistisk mål, kun en visjon. Eller i større grad  noe å snakke om enn å følge opp med tilstrekkelige virksomme tiltak. (Oppdatert 28. februar: Helt utenkelig at transportplanen blir oppfylt fullt ut. VG.)

Februar er den måneden i året med færrest dager. Samtidig er den daglige trafikkmengden noenlunde lik månedene før og etter. Måneder som har 31 dager.

Kan man derfor over tid forvente at det er færre ulykker, færre alvorlige ulykker og færre trafikkdødsfall i februar enn i for eksempel januar og mars? Eller april som har 30 dager?

Tja, her er det kanskje mye som spiller inn: Veivedlikehold (snø, glatt, strøing, salting), lys/mørke, fart, hvem som kjører, hvor de kjører, … og flere ting.

Dødstallene i trafikken fordelt pr måned de siste fire år ser slik ut.

Ulykkestall summert pr måned 2006-2009:

 • Januar         76
 • Februar       57
 • Mars             55
 • April             52
 • Mai               98
 • Juni              99
 • Juli               95
 • August         98
 • September  86
 • Oktober       79
 • November   78
 • Desember    81

Statistikk er statistikk, og tallene er i den store sammenheng små. Tilfeldigheter og lengre utvalgsperiode kan kanskje gi endringer?

Ja, tro gjerne det, men er det noen grunner til at februar ikke kunne hatt klart færre dødsulykker på veier og i gater enn mars og april over tid?

Annet enn å la biler, busser, trailere, sykkel, spark og spasersko stå, og holde seg innendørs?

Oppdatert 25. februar. Sammenlignet med bil er det ti til tolv ganger høyere ulykkesrisiko på snøscooter. Noen kan kanskje prise seg lykkelig over sysselmannens forebyggende kontroller?

Flere innlegg om trafikksikkerhet og ulykker:

 

Mest lest på Norske forhold siste tre dager, pr 22. februar.

1. Enda en ekstremist.

2. Ekstreme muslimer styrer debatten.

3. Morsomme overskrifter.

4. Snøproblemer.

5. Mohammad og hvor mange røvere?


Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

Trafikkulykker:

VG, TV 2: 26-årig fortgjenger omkom etter påkjørsel. Riksvei 44, Bryne, Rogaland.

VG, TV 2: Eldre ektepar døde etter kollisjon på E 136. Lesja, Oppland. TV 2: Dømt for uaktsomt drap etter utforkjøring. VG: Nordmann omkom i trafikkulykke i Kroatia. TV 2: Ville vært døde uten bilbelte. VG: (Tre alvorlig skadd i vinterferietrafikken.) TV 2: Sju skadd i møteulykke. E 134, Vinje, Telemark. TV 2: Sju elgpåkjørsler på under tre timer i Hedmark. VG: Fotgjenger alvorlig skadd i påkjørsel. E 16, Vaksdal, Hordaland. VG: Susanne kan flytte hjem. VG: Til sykehus etter kollisjon ved Kvamskogen. Riksvei 7, Hordaland. VG: 13-åring skadd i utforkjøring. Riksvei 7, Eidfjord, Hordaland. TV 2-programleder i bilkrasj. TV 2: Kjedekollisjon på E6. Råde, Østfold. VG, TV 2: Mann skadd i kollisjon med skolebuss. Riksvei 564, Meland, Hordaland. TV 2: Kvinne til sykehus etter frontkollisjon med lastebil. Nærbø, Rogaland. TV 2: Kvinne til sykehus etter kollisjon. Riksvei 710, Orkdal, Sør-Trøndelag. TV 2: Elleve til legevakt etter kjedekollisjon, E6, Trondheim, Sør-Trøndelag. TV 2: Tunnelbrann på Sunnmøre. VG: Lastebilbrann i tunnel på Stranda. VG: Kom levende fra kollisjon med godstog. TV 2: Fyllekjører meldte seg selv til politiet. TV 2: Vil lære bort hvordan man unngår å kjøre på elg. VG: Kaotisk krasj i Frogntunnelen. VG: Drept i møteulykke i Os. TV 2: Tre skadd etter frontkollisjon i Haram.

 

Annonser

6 tanker om “Fornøyd med ulykkestallene?

 1. At jernbane er noen god ide i norge i det hele tatt er helt idiotisk. Landet vårt funker ikke slik. jerbane på østlandet/oslo området er det ENESTE stedet i norge der dette kan lønne seg. Å bruke penger pådet andre steder er sløsing. Det er billigere raskere og bedre å fly i norge enn å ta tog.

  Nei drit i jernbanene og bygg ut skikkelige veier, bilen er det eneste realistiske transportmiddelet i 80% av norge. Så fiks veien så de blir sikrere, miljø får komme i andre rekke, menneskeliv i første.

 2. Dette har jeg visst hele tiden, Så lenge Arbeiderpartiet får regjere skjer det ingen ting med veiene i dette land! Det eneste de bruker masse penger på er våre nye landsmenn som dreper å voldtar!!

 3. Dessuten kan man røyke på togene i Japan, for forurensningen fra de hundre sigarettene som blir røkt mellom Osaka og Tokyo er bare som en fjert i forhold til forurensningen fra et fly på den samme strekningen. Og det er det som teller, det er nemlig helheten dere så totalt har mistet av syne, kjære skrønemakere og hjernevaskere!

 4. Nesten verre enn de dårlige veiene i Norge, er jernbanen. For den er en katastrofe, intet mindre.
  Har noen av dere vært i Japan og kjørt med tog der? Der går det på skinner, og skinnende rent og pent er det. Og det går fort, for dem som er opptatt av det.
  Og japanerne har ingen gratis olje. Så hvordan har de fått til noe vi ikke er i nærheten av? Jo, for dem har det vært hardt arbeid og planlegging.
  Dessuten har de ikke en muslimsk befolkning som må tilgodeses før alt annet. De er vel heller ikke så opptatt av å sende folks penger til Brasil og til Afrika for å redde regnskog.
  De synes nok det er mer enn nok miljøoppgaver å ta seg av innenlands.
  Og slik burde det være i ethvert land, også i Norge. Men her gir man gladelig vekk en prosent av BNP til Mugabe og lignende tyranner, og så er det ikke så nøye med miljø og skoler og helsevesen hos oss selv.

 5. Jeg tror årsaken til de alvorlige trafikkulykkene må ligge på sjåfører og med passasjerer som er røykere. Og for å ikke snakke om de som planla veien, de som bygget den, etc, etc. Hvor mange av dem var røykere?? For tobakken må vel ta sin del av skylden her også?

  Hilsen Norsk x nisse som har funnet sæ sjææl i utlandet med fartsgremse på 120….det vil si 150 😛

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *