Svenskekrig – igjen

Oppdatert:

Northug: Jeg driter i hva Svan mener.

Svan: Håper Northug tabber seg ut igjen.

– – –

Media gjør det lille som er nødvendig for å hisse opp litt «svenskehat» blant nordmenn, og «norskehat» blant svensker.

Faksimile fra VG

For det meste i all vennskapelighet. Dette er jo egentlig ikke hat, men rett og slett misunnelse på den av og til mer vellykkede nabobroren.

Svenskene er i noen sammenhenger (de innfødte, voksne generasjonene i alle fall) litt mer «dannede» enn mange nordmenn som kan fremstå som kjepphøye og ubehøvlede når de egentlig prøver å være morsomme og lite selvhøytydelige.

De fleste nordmenn forstår at Northug ikke mener blodig alvor når han sier «barneskirenn», «kor va dæm hæn» og andre gode meldinger.

Svenskene har litt vanskeligere for å ta inn den kanalen. Mens vi i Norge har vokst opp med mye svensk underholdning, og enkelt avslører en svensk spøk, så er norsk humor og lynne mer ukjent over Kjølen.

Faksimile fra Expressen.

Svenskene har vondt for å svelge at Norge, den evige lillebror i vest, har oljerikdommen. Skjønt de svelger jo stadig sild (svensk sill) i olje.

Og nordmenn har stadig problemer med å akseptere at svenskene klarer å få til mye som norske myndigheter klarer å rote til. Selv de enkleste ting klarer myndigheter og politikere å gjøre til problemer i Norge. For eksempel investeringer fra «oljefondet»:

 • Mens Norge hadde omtrent 2000 milliarder på bok, og anstrengte seg for å investere alt i utlandet, og svenskene hadde 2000 milliarder i statsgjeld, klarte svenskene å bygge ut stamvegnettet sitt for 200 milliarder! (Ja da, det var selvfølgelig lånte penger, men de som kjører på de svenske veiene, nordmenn også, bryr seg ikke om finansieringsmåten, bare veiene blir bedre enn i Norge.)
 • Mens Norge er en av verdens største energiprodusenter, og -eksportører, så hopper prisene i været, og strømforsyningen i deler av landet bryter nesten sammen, når svenske kjernekraftverk stanses for vedlikehold.

(Les mer om Norsk forfall).

Alle problemer og irritasjonsmomenter i Norge blir allikevel små i forhold til det å tape mot svenskene.

Det finnes ikke noe verre enn å tape for svenskene, tape for storebror.

De knuser jo oss gang på gang. Ta for eksempel det med å lage biler. Det har Norge lite suksess med, mens svenskene jo som kjent har SAAB.

Svenskene har «Tre Kronor«, mens Norge jubler over å ha klart å kvalifisere seg til å få være med i OL. Da hjelper det lite at tre svenske kronor er verdt kun to kroner og førti øre i Norge.

Det er allikevel særlig en ting svenskene har, og som Norge vanskelig kan slå dem på: At de har så gode naboer 🙂

PS: Gratulerer med stafettgullet, Sverige. Og gratulerer med sølvet, Norge!

[polldaddy poll=2739486]

Mest lest på Norske forhold siste tre dager, pr 22. februar.

1. Enda en ekstremist.

2. Ekstreme muslimer styrer debatten.

3. Morsomme overskrifter.

4. Snøproblemer.

5. Mohammad og hvor mange røvere?

 


Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

TV 2: Northug spurtet til gull på femmila.

VG: Sitat og OL-kongen avsluttet med stil.

Vårt Land: Ny rekord: Nordmenn grensehandlet for 10 milliarder i Sverige i fjor. Norsk gull igjen. Sverige nummer fire. VG: Bråten: – Jeg holder mer med Sverige enn Norge. VG: Myrvold forsvarer Tollefsen. -Usaklig hets fra svenskene. VG: Svenskene i harnisk etter Tollefsen-takling. VG: Northug: -Jeg kommer aldri til å gå på en Brink. SvD: Tror Marcus har en plan for Northug. VG: Hellner vil snakke med Northug om stavulykken. (Skal de jævla svenskene ta gull i sprintstafett også.)

 

Annonser

43 tanker om “Svenskekrig – igjen

 1. Sverige er verdens beste i en ting,å det er å ha verdens beste naboer. Det er alt om sverige.Konkurs om ikke norrbaggane kjøper opp hele landet.

 2. Synd at ikke Gunde og andre Northug hatere ser at han kan være redningen til langrennsporten. En profil som skaper blest og kanskje kan øke interessen.

 3. Det er så rart at svenskene tror at vi er missunerlige på dem for et eller annet. De tror vi har et «lillebror» kompleks. Aner ikke hva det egentlig betyr, men jeg kjenner ingen normenn som er misunnerlig på svenskene for noe som helst. Tvert i mot. Eneste måtte i såfall være veiene dems og kansje snusen. Der er de jævla gode da.

  Har fulgt med på svensk tv og kultur siden barndommen og jeg må si at det er jo svenskene som er de missunerlige. Svensk Tv og aviser har jo store problemer med å glede seg over norske prestasjoner. De ser på seg selv som noe større enn Norge og det har de gjort så lenge jeg kan huske.

  Så vidt jeg kan se har ikke Norge noe kompleks i forhold til Sverige, vi blåser egentlig litt i dem, men jeg tror kansje at de har det til oss.

 4. Hvem er denne Gunde Svan ?? er han en av de som var borte i svenskeskogene og trente langrenn de 5 åra vi ikke kunne i 40 åra ??

  • Gunde Svan bærer på mange års opparbeidet mindreverdighetskompleks mot norske overmenn i skisporet. Han slipper ut litt etter litt i mediene, og føler seg kanskje bedre for hver gang? Om noen tiår er vi sikkert skuls for alle de tapte skirennene 🙂

 5. Det är tydligen väldigt känsligt för norrmänn att behöva förlora stort mot Sverige. Då kommer alla gamla minervärdighetskomplex fram.

  • Feil igjen fra en svenske. Det er nok dere som har mindreverdihetskompleks. Det er bare å se på diskusjonene på Expressen og Aftonbladet. Hva skulle vi ha komleks for? For at vi er mer enn dobbelt så sterke som dere på ski. Få av deg de blå-gule brillene.

  • Snella idiot.Om du kan rekna,er det 2 svensker på 1 normann,alikevel er vi dere overlegne i alt.Det sier mye om at dere er underfolk,målt etter norsk standard,verdens beste etter folketall.i ALT.

 6. Svenskekrig ? Ja,den var fin.
  Se sveriges verdenskrigshistorie,så forstår dere at krig,det ligger ikke til svenskene.
  De gjemmer seg,selger flykningene å beriker seg på andres elendighet.
  Er det krig det?
  De er lavpannede individer,ingen ting med broderskap å gjøre.

  • Med ordet «svenskekrig» så menes ikke nødvendigvis militær krig, kuler og krutt. Det er mer ordkrig.

   Når det er sagt så har Sverige en lang krigshistorie. Etter at de gikk inn i Norge, og fikk selvstendighetsyppende nordmenn til å signere Mossekonvensjonen i 1814, har svenskene imidlertid klart å holde seg unna kriger. Man kan kanskje si at Moss ble deres siste erobring. Etter det mistet de lysten på felttog 🙂 Og ingen andre land har prøvd å innta dem militært, bortsett fra U 137 (Whisky-on-the-Rocks-episoden) i 1981.

 7. Sverige hadde det beste laget, så for all del, dette var en fortjent seier, uten tvil. Heia Sverige. Det som irritererer meg mer er når en så stor tidligere ski løper som Gunde forsatt blir med på Nortug hetsen, og gir sine meninger i hytt og pine og fremstår på samme nivå som en testosteron fyllt 16 åring. Jeg kan forstå en 16 åring, men faktisk ikke det hatet en voksen tidligere skiløper viser. Når en slikt ideal for langrennsporten synker så lavt, og må begynne å pirke på Nordtug fordi han velger å showe litt, Ja da mister jeg noe av respekten. Det kan vel ikke være så vanskelig å gi Petter litt kreditt» Han er faktisk en meget dyktig, Skiløper» Så Gunde hold deg til expressen! Det er der dere alle dere svensker som har opparbeidet et enormt hat for Nordbaggar legger inn deres innlegg.

 8. Mediahetsen är löjlig och för mig är det en självklarhet att hålla på Norge eller Finland när inte Sverige har någon chans.

 9. Jag har mina fötter båda i Norge och Sverige, men tycker att norrmän oftast överdriver sin hets mot Svenskarna lite för mycket, och det inte bara i sport.

  Jag vet att Norge jämför sig i allt med storebror Sverige, medan Svenskarna faktiskt inte jämför sig alls med Norge.

  Det är väldigt vanligt att Svenskarna är lyckliga så fort Norrmännen vinner i sporter, visst hejar Svenskarna på sitt eget land, men de är inte överdrivet patriotiska som Norrmännen, exempelvis så om Sverige förlorar mot Norge i någon sportgren så säger de flesta Svenskar att det är i alla fall kul att det gick bra för Norge, ingenting negativt får man höra oftast.

  Jag hejar alltid både på Norge och Sverige, skitsamma vilket land som vinner, bara något av dem vinner, tycker detsamma om Finland.

  Danmark däremot är mer avlägset alltför ofta för Svenskarna och därmed har de inte samma relation till Danmark som till Finland eller Norge.

  Sedan alla som pratar om Union, jo kanske, men ingen huvudstad då i Sverige, Norge, Danmark eller Finland, placera den i så fall på Island, Åland, Svalbard eller varför inte på Lofoten ? 😉

  Viktigast är att alla är nöjda, vill vissa hata, visst, men det är hjärndött och meningslöst. De 19% som röstade för att de tycker illa om Sverige på denna sida, i vilken verklighet lever dessa ? Skrämmande oavsett och avskyr de sitt grannland hoppas jag att de inte har dubbelmoral och åker på semester till Sverige eller shoppar i Sverige. Jag säger även samma sak till de få (hoppas jag) som avskyr Norge, fy för er och ert låga intellekt.

  Så heja Norge och Sverige !!!

  • Du tar feil. I idrett sammenligner vi oss ikke med Sverige. Vi konstaterrer bare på spørsmål at Sverige ikke er noe å måle seg mot.

  • Det er veldig lenge siden vi så mot øst her i Norge. Du må ha sovet i de siste 30 årene. Det å tenke seg en union med Sverige er jo fullstendig blåst. At man handler i kjøpesentre straks over grensen er jo artig, de fleste eies jo av nordmenn allikevel.
   Feriere i Sverige ?? Hva iall verden skal man dit for ????? Personlig reiser jeg til steder der det er minst svensker da er man helt fri for kjøttbullar, jymping i pooolen, dansebandsmusikk, treskor og annet nissetull

   • Har även fötter i båda länderna sedan många år
    (bor i Sverige) och jag har precis motsatt åsikt. Svenskarna överdriver hetsen i tidningarna och «dumma svenskar och norrmän hänger på».
    Visst håller norska tidningar igång men man kan urskilja humorn men det kanske är svårare om man är svensk samt att som svensk har man svårt med norska språket och översätter fel.
    Jag träffar ibland svenskar som säger att de hatar Norge och norrmän och när jag undrar varför får jag svaret: Jag bara gör det! Helt idiotiskt, ingen förklaring. Många vill ha det till att det är mest på skoj men när man läser de riktigt hatinlägg kan man ju undra.
    Mina barn, svenskar, tycker norrmän har humör och kan skoja med sig själva och har självdistans medan svenskar är rädda för att göra bort sig.
    Jag tycker Sverige och Norge har gjort ett jättebra OS/OL och ska vara jättenöjda,
    Och Northug, vad är problemet, han är som han är.
    Att folk hetsar upp sig så enormt är helt otroligt.
    Norge med mindre areal och färre invånare, ja vi är lillebror det tror jag inte många norrmän bryr sig så mycket om, men det lillebrorskomplex svenskarna har börjat visa så mycket sista åren är bara dumt.

 10. Jag tror att rivaliteten nästan bara existerar under just OS-sammanhang. Annars tror jag att vi gärna ger en stor kram till fina lillebror i väst.

 11. Hallå där, Norge! Mycket av «norskhatet» är ju framdrivet av pressen här i Sverige för att tidningarna skall få sälja lösnummer. Jag tror nog inte att läsare och tittare tar det där så allvarligt. Det tas allmänt som skoj.

  Faktum är att vi brukar hålla på våra grannar (norrmän, finnar o. danskar) om vi inte själva är med i kampen.

  Och denna nordiska brödrainställning är nog knappast återgäldad från våra grannars sida…

  När höll ni norrmän på oss svenskar sist? Vi håller på er hela tiden.

  /Erik i Skåne

 12. svensker er stort sett bra mennesker.. med untak av ett par journalister som ovehode ikke har lest bruksanvisningen på hvordan bruke hjernen(slapp av, vi har ett par av de i norge og he he he) ett godt exempel på extremt dårlig journalistikk er per bjurman, ikke skjønner jeg hvorfor aftonbladet har han på lønningslista(kansje per betaler for å være ansatt?) måten han omtaler Tollefsen grenser til ærekrenkelse og har ingent ting med journalistens objektivitet å gjøre… når jeg nå er inne på den hendelsen, legg merke til noen enkelte ting.

  1. hjelmen faller av før han trffer isen… jeg trudde den skulle være festet? det er ihvertfall det en helm skal være for å motvirke den «skaden» som oppstod…

  2. blodet som fløt igjennom bandasjen? hmmm er det teaterblod? eller var han skadet fra før? burde da han i det heletatt spilt? og hvis han kunne spille, hva da med hjelmen igjen? han burde ihvertfall prøve å festet den bedre for å beskytte seg bedre…

  3. kom Tollefsen forfra eller bakfra? utifra fall retningen(han falt på rygg og «slo» bakhodet i isen) kom han forfra.. slår du noen ned faller de i fallretingen…

  jeg trur norge blei utsatt for ett godt iscenesatt teaterspill, så godt att Tollefsen får matchstraff og norge taper kvarten…. lukter «oscar» spør du meg….

  • Det er det dummeste jeg har hørt. Så du kampen? Taklingen var meget stygg. Husker det var en lignendes takling ute i media for 1-2 mnd siden fra lavere ligaer i usa han fikk 6 mnd utestengelse. Takling med albue mot ansikt på åpen is er veldig farlig.

   Hadde det vært vi som fikk en sånn en på trynet skulle du ha nok hørt norske eksperter i harnisk over en sånn takling det har det jo også vært f.eks. Shampo snakket meget ned om Tollefsen sin oppførsel.

   • sjekk denne videoen så ser du selv herr martin… regner med du finne ut hvordan du kan se den om og om igjen? da vil du se tollefsen kommer etter manen som tversnur og blir regelrett overkjørt av tollefsen… skulle likt å se hvem ishockey stjerne som kunne stoppe på den avstanden…

    en rett dommeravgjørelse her ville ha vært 2 min på begge… man skal faktisk ha hjelmen festet… og jeg trur ikke teater er tillatt heller… du slår nemlig deg ikke så hardt i den situasjonen som alt det blodet tilsier…. så du noen som brukte en skarp gjenstand på mannen eller er det teaterblod?

 13. Härligt att höra fler röster som vill visa att mediahetsen är ett enda stort löjligt försök att sälja fler upplagor och/eller locka fler läsare.

  Vi har och är de bästa grannarna i världen. Heja både Norge och Sverige i alla sammanhang 🙂

  • Tror de fleste Nordmenn føler det på samme måte som deg! Problemet er de som tydligvis tar dette meget personlig, kanskje de bør få hjelp av en hjernekrymper!!

 14. Tycker att Tollefsens tackling var stygg, men jag tror inte att han menade så illa som det blev. I hockey kan sånt hända.
  Norska idrottare är bra Sportsmen. Vi Svenskar ger stygga kommentarer till Norrmännen, och ni Norrmän är precis lika bra på att ge tillbaka. När tävlingen börjar är det nästan alltid tufft men rent spel från både Svensk och Norsk sida, och när tävlingen är slut brukar oftast både Norskar och Svenskar vara ödmjuka och erkänner att bäste man vann.

  Jag höll på Norge i matchen mot Slovakien, tycker att Norska laget bjöd Slovakien på en rejäl dans, Slovakerna slapp undan med blotta förskräckelsen. Ni visade att ni ville ha en kvartsfinal plats.

  Angående Union, haha, oj vilket OL-lag det hade blivit. Norge är nästan alltid superbra i OS, Sverige är inte heller dåliga. Det hade blivit deltagare på prispallen i nästan varenda sport.

  Soliga vinterhälsningar från en Svensk

  • Der tar du feil min kjäre venn. Generelt tror jeg at Norge har en mye hyggligere holdning mot svenske sportsutövere, og jeg kan stå for hva jeg sier, har trots alt bodd i Svea i snart 6 år. Jeg har defror snappet opp åssen svenske medier stendig kritisere Norge, mens norske medier oftest roser svensker om de har t.ex. slått oss i noen form av sport. Jeg påstår ikke at det altid er så at svenske medier har et negativt syn på norsk sport, men desvärre for vi nordmen ofte sleivspark fra svenske «experter».

   • Ånej, där tar du fel. Dessa så kallade Svenska experter är helt självutnämnda och representerar inte vad Svenska folket tycker, enligt min mening är de ofta bara pajasar där de om och om igen kommer med vilda gissningar, analyser och utspel utan riktiga fakta bakom. De gör utspel för att få uppmärksamhet och sälja mer tidningar. Och i detta fall med att de skriker ut «detta var den värsta tackling jag sett» är skitsnack.

    De fakto hur de kommenterar Norska idrottare har ni Norrmän redan kört ner i halsen på dem genom att ligga tvåa i medalj-ligan i OS. Att nå sådana framgångar i OS gör man bara genom gedigen sportstlig satsning. Det visar vilken idrottsnation Norge är, det respekterar jag.
    Goldmedals talks, Bullshit walks.

 15. Kan vi ikke bare drite i hva disse svenskene måtte mene. Hvorfor er det så forferdelig viktig å få aksept for alt vi gjør fra denne insignifikante naboen ????

  • Nordmenn flest driter i denne såkalte svenske aksepten. Det er en oppdiktet, banalt konstrukt som hives inn i debatten når man ikke formår å faktisk analyserre det som skjer. Håpet ligger i det faktum at flere her evner å gjenkjenne de kyniske taktikkene tabloidavisene på begge sider av kjølen bruker.

 16. Hejsan, Sverige här. Snälla, kan vi inte bilda en union igen? Ni får bestämma allt, vi sitter bara och nickar och håller med. Tillsammans skulle vi krossa allt motstånd i alla sporter och sammanhang!

  • Ja, union mellom Norge og Sverige hadde vært noe. Vi kunne tatt med Danmark også.

   Er ikke helt enig i arbeidsfordelingen du skisserer. Inspirert av Pet Shop Boys Opportunities vil jeg heller si: We got the money, you got the brains, lets make the future 🙂

 17. Hade inte velat byta bort nationen Norge som granne för allt i världen, ni är dom bästa grannarna man kan önska sig!

  Hejja Norge!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *