Syke tilstander

Norge har ikke verdens beste helsevesen, men vi har kanskje verdens dyreste, bortsett fra USA? Og i forhold til våre naboland har vi langt mindre effektive leger.

Når det er systemer, rutiner og dårlig kontroll på ressursbruken som er problemet, er det ingen løsning å bare «kaste mer penger inn i helsesektoren» slik norske politikere av alle partitilhørigheter stadig ser ut til å ha trodd er hele løsningen.

At vi får minst behandling for pengene klarer noen politikere å fremstille positivt som: «Ingen land i verden bruker mer penger enn oss på helse, og vi har økt mye mer enn de som styrte før oss.» (VG: Her er skrekkeksemplene.)

Kunnskap ser ut til å prelle av politikerne. Ingen partier ser ut til å være bedre enn andre. Ingen nevnt ingen glemt. Det viktigste er visst å ikke få skylda for det som avdekkes. Da tjener de som har delansvar for systemet indirekte på at det ikke avdekkes. (Se også: Skandalen vokser, men følges det opp?).

Sykehusene drives med store underskudd, behandlingskøene vokser, vi har dårligere overlevelse for mange kreftsykdommer enn i sammenliknbare land og – kanskje det mest illevarslende – norsk helsevesen sikrer ikke likhet.

Det er lite som tyder på at problemet er mangel på ressurser. Knapt noe europeisk land bruker mer penger på helsevesenet enn Norge, hevder professor Rune J. Sørensen ved Handelshøyskolen BI. Dette ble presentert i en artikkel i 2009. (Forskning.no).

En annen rapport fra 2008 som så på sammenlignbare tall fra Norge, Danmark, Finland, Tyskland og Skottland viste blant annet at:

 • Norge har høyest ressursbruk og dekningsgrad, men lavest antall
  utskrevne pasienter
  per 1.000 innbyggere
 • Norge har nest høyest legedekning, men lavest legeproduktivitet
 • Finland har lavest legedekning, høyest legeproduktivitet og lavest
  andel leger av totale årsverk

Problemene i helsesektoren kan ha mange sider.

 • Dårlig kommunikasjon,
 • hvert sykehus eller helseregion er et kongerike,
 • profesjonskamper og
 • for mye makt til legen til å styre pasienten slik at mest kroner faller i legens lommer er noen.

Andre sider av problemene er at lovfestede pasientrettigheter kan manipuleres av sykehusene selv. (Mer: Spillet er i gang.)

Og overordnet alt dette er for dårlig kontroll ressursbruk, for dårlig kontroll på overholdelse av pasientrettigheter og kanskje for dårlig kunnskap om viktige forhold.

I den grad juks forekommer så er selvfølgelig også lav risiko for å bli avslørt og lite avskrekkende straffesanksjoner medvirkende til å holde liv i jukset. (Mer: Systemet oppmuntrer til juks.)

Allikevel er det ingen løsning å hodeløst innføre fri flyt av pasientinformasjon for alle innen «helsesektoren». Fra helsesøstre, sosionomer, tannleger, hjelpepleiere, fastlege og alskens spesialister til en «tilfeldig vikarlege i Tromsø». For ikke å glemme alle som passerer i korridorene der utskriftene med sensitive personopplysninger stadig er gjenglemt i en printer.

Det kan gjøre problemene enda større. (Personvern: Respekten for deg.)

 

Mest lest på Norske forhold siste tre dager, pr 23. februar.

1. Enda en ekstremist.

2. Morsomme overskrifter.

3. Snøproblemer.

4. Ekstreme muslimer styrer debatten.

5. Svenskekrig – igjen.


Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

TV 2: Frykter flere korridorpasienter på Ahus.

VG: Vurderer diarèvaksine til alle barn.

VG: 350 000 norske dødsfall viser enorme helseforskjeller.

VG: Sykehusskandalen: Henter inn eksterne granskere.

VG: Fortviler over datarot.

VG: Pasienter kan ikke være trygge på sykehusenes datasystemer.

VG: 50 000 behandlingsrutiner skaper kaos. Uforutsigbart hvilken behandling man får.

 

Annonser

7 tanker om “Syke tilstander

 1. Jobber selv i informasjonsbransjen og har sett dette paa naert hold i nesten ti aar. Man proever aa loese problemer som proprietaere systemer skaper ved aa innfoere nye proprietaere systemer hele tiden. Naa har juryen for Et smartere Norge gitt Microsoft Health Vault tredjeplassen i konkurransen. Det ser ut til at noen aldri kommer til aa laere uansett. Den eneste grunnleggende loesningen er aa bruke programvare og standarder som gjoer at systemene kan snakke sammen. Det betyr open source.

  • Alltid interessant når fagfolk uttaler seg 🙂

   I nasjonalt styrende politiske dokumenter, som f.eks. eNorge 2009 og eKommune 2012, er det mange fine ord og mål om åpen programvare og å gjøre det lettere å snakke sammen innen helsesektoren. Det ser bare ikke ut til at de som tar avgjørelser i helsesektoren legger like mye vekt på disse kravene og målene som de som vedtar dem og snakker om hvor bra alt blir (evt skulle ha blitt).

 2. Min svigerfar fikk beskjed om kreft den ene lungen går.Jeg trodde da at han ble sendt rett inn til sykehuset for utredning(kan den fjernes eller har den spredd seg) men neida.I dag dumper det ned et brev som sier at det er 52 dagers ventetid??Hallo!!!kreften sprer seg(for de som ikke viste det).Utredning først også kommer ventetiden for evnt opperasjonen.Mannen kan faktisk være død innen den tid.Noen telefoner hit og dit til fastlege og overlege som har sett bildene som ble tatt i går(ct trommel) for og gjøre et tappert forsøk på og få lov til og komme inn på et tidligere tidspunkt men nei det gikk ikke.Vi tar bare 5 pasienter i uken med denne sykdommen fikk vi til svar.Helsevesenet i Norge er dessverre veldig veldig sykt rett og slett.

 3. Ja de får leie inn

  Bjarne Håkon Hansen, som konsulent han vet hvor skoen trykker.

  For 3000,00 pr time kan han lære sykhusene samhandling.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *