Kanskje ikke så dumt

Oppdatert 9. mars. Fremdeles vil noen muslimer drepe på grunn av en tegning. VGTV 2: Sju arrestert for drapsplaner mot svensk avistegner.

6. mars. Vårt Land, VG: Politiken-journalister tar avstand fra karikatur-forlik.

– – –

Fordømmelsen fra media er ganske unison etter at den danske avisen Politiken har inngått et forlik der de unnskylder at mange ble krenket av en gjenopptrykking av Kurt  Westergaards Muhammedtegning. (Oppdatert: Politiken: Norsk storm.)

Mange av kritikerne har åpenbart ikke fått med seg de faktiske forhold. Kanskje er det slett ikke så dumt det Politiken har gjort?

Faksimile politiken.dk

Den danske avisen Politiken opplyser at de har trykket Westergaards «Muhammed med bombe i turbanen» første gang 15. oktober 2005, og senere ni ganger.

Forliket de nå har inngått er med advokaten til åtte organisasjoner som hevdes å representere 94 923 etterkommere av profeten Muhammed.

Den saudi-arabiske advokaten Faisal Yamani krevde overfor 11 av de 17 danske avisene som trykket tegningene 13. februar 2008 at:

 • tegningene ble fjernet fra internettsidene,
 • at avisene bragte en unnskyldning og
 • at de lovte å ikke trykke hverken disse eller lignende tegninger av Muhammed igjen.

Hvis ikke ville etterkommerne anlegge rettssaker.

Hva sitter advokaten og etterkommerne igjen med? En usedvanlig tynn suppe av en unnskyldning som må selges inn som mye mer enn hva det egentlig er. Dette punktet vil de kanskje overdrive?

I tillegg har Muhammeds etterkommere inngått et forlik der de aksepterer at den danske avisen har presse- og ytringsfrihet og selv må få bestemme hva de vil trykke. Vil de snakke like mye om det?

 • Avisen beklager slett ikke at de har trykket karikaturene, men det kan være nyttig om imamer og andre muslimer som sprer hatefull propaganda får tro nettopp det.

Enkelte har jo lettere for å forholde seg til tro og oppdiktede hendelser enn fakta. Mange av de som har vært hardest i angrepene mot publiseringene er jo allikevel analfabeter. I tillegg har noen norske og danske imamer reist rundt og vist frem falske tegninger for å hisse opp en stemning og styrke sin egen posisjon som dialogpartner for myndighetene. Det lyktes ekstremist-imamene og Islamsk Råd godt med, i alle fall i Norge. (Mer: Ekstreme muslimer styrer debatten.)

 • Avisen forklarer at formålet med å trykke tegningene ikke var å krenke noen, og at dette ikke er et uttrykk for at de liker å krenke muslimer, men at de utelukkende gjorde det som et ledd i sin nyhetsdekning.

Det er kanskje mye å forvente, men man kan ikke se bort i fra at enkelte i muslimske land kan begynne å reflektere over at det er mulig å skille nyhetsdekning og religion dersom erklæringen blir kommunisert på en redelig måte.

 • Avisen fraskriver seg heller ikke retten til å trykke slike tegninger igjen.

Faktisk beklager eller unnskylder heller ikke avisen at de har trykket tegningene mange ganger. Unnskyldningen gjelder kun en eneste av deres mange publiseringer av disse tegningene, nemlig det som sto på trykk i 17 danske aviser den  13. februar 2008. Det var dagen etter at dansk politi arresterte tre muslimske menn for å ha planlagt mord på tegneren Kurt Westergaard.

Signalet, som nå kan sendes til muslimer, er at trusler og vold fra deres side har provosert frem flere publiseringer av tegningene og ikke er til noen nytte. Det som hjelper er å respektere de lover og normer som avisene forholder seg til.

I tillegg kan man i Norge håpe at myndighetene kutter all dialog som har skjedd på islamistenes premisser med underliggende frykt og trusler om at Islamsk Råd Norge har makt til å hindre eller iverksette imamers opprørshissende virksomhet blant tildels dårlig opplyste muslimer. Tidligere har de gjort det med falske Muhammedtegninger som er langt mer krenkende enn de som noen norske og danske aviser noen gang har trykket. Foreløpig.

Vil imam Mehboob ur-Rehman hisse opp til mer konflikt eller vil han akseptere at Europa ikke trenger hans fatwaråd?

Dersom islamistene i Islamsk Råd Norge, og imamene, får ha makt til å trekke dette videre, kan derimot tegneren Kurt Westergaards frykt bli en realitet.

Nå er det kanskje de konflikthissende imamenes tur til å beklage konsekvensene av sin oppførsel? Eller vil liberale muslimer få «dialogmakten»?

[polldaddy poll=2762502]


Mest lest på Norske forhold siste sju dager, pr 26. februar.

1. Svenskekrig – igjen.

2. Snøproblemer.

3. Enda en ekstremist.

4. Pinglepolitikk.

5. Ekstreme muslimer styrer debatten .


Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

2. mars. Vårt Land: Etterkommernes advokat vil saksøke 15 andre aviser.

TV 2: Politiken-ansatte tar avstand fra Muhammed-forlik.

SvD: Danmark takker nei til ledende NATO-oppdrag i Afghanistan.

TV 2: Selbekk angrer på egen karikatur-beklagelse.

TV 2: Politiken beklager krenkelse av muslimer.

Noen utenlandske avisers dekning: De Telegraaf, Aftonbladet, Skånskan, DN.se,

Dagen, GP.

 

Annonser

14 tanker om “Kanskje ikke så dumt

 1. Splitt og hersk har fulgt islam helt siden Muhammed så dagens lys og idag utnytter islamister til fulle vår mangel på evne til å stå sammen om felles sak. De utnytter briljant (dette er psykopati i praksis, for å si det slik) at våre politikere og redaktører ikke forstår hva islam eller islamisme handler om ved å spille på vår trang til å skulle “forstå”, “ha dialog”, “være imøtekommende” osv. Vår trang til dette gir islamister og muslimer akkurat den åpningen de trenger for å kunne så splid slik at de kan sable oss ned en etter en.

  Politiken var den første avisen i rekken, og vi tror jo faktisk at islamister nøyer seg med dette. Våre politikere og redaktører undervurderer eller forstår ikke den islamistiske psyke: enhver innrømmelse de får tolkes som svakhet og en invitasjon for ytterligere press. Hadde vi, som flere har påpekt, stått samlet fra dag en, ville ting blitt langt vanskeligere for islamister, men fordi vi ikke klarer å enes om en forståelse av hva dette handler om, vil vår myke, poiitiske korrekthets feilaktige forståelse bli vår bane.

  Det er mulig folk i Vesten er blitt slappere av all velferden, en slapphet som har ført til at man er mindre årvåken for trusler utenfra. Man har hatt det så trygt og godt at man ikke kjenner igjen en fare selvom den banker på døren. Mindre årvåkenhet, fører til lavere aggresjonsnivå, og legg merke til hvor agressivt muslimer og islamister går ut; de går ut knallhardt, fordi de vet at vi ikke matcher aggresjonsnivået og således er et lett bytte.

  Islamister og muslimer er vokst med vold og aggressivitet på alle bauger og kanter og takler denne typen følelser langt bedre enn bløthjertede sosialdemokrater som tror at mennesket har kvittet seg med sine aggressive instinkter og er gått over til “forståelse” og “dialog” og at dette skulle løse alle problemer. Glem ikke at menneskehjernen fortsatt er på steinaldersteadiet og muslimer og islamister utnytter dette til fulle for å nå sine mål. Dette er evolusjonsteori i praksis; den sterkeste eller synonymt i denne sammenheng, “mest tilpasningsdyktige”, vinner denne kampen.

  Vi faller m.a.o kanskje mer for eget grep enn islamisters.

 2. Avisene har ingenting å be om unnskyldning for, dette får muslimen tåle i den vestlge verden. Det finnes ikke et muslinskt land som er demokratiskt, det nermeste en kommer er Tyrkia og det er takket være hæren og Ataturk.

 3. Vill «moderate» muslimer få makten? I organisationer är moderate muslimer ofta inte geniunt moderate. «Moderate» muslimska organisationer samarbetar ibland med Muslimska brödraskapet.

  Muslimer som _individer_ kan vara moderate (och mycket moderate).

  Enligt islam ska ickemuslimer underkasta sig muslimer, och en central del av läran (koranen och hadith) är samarbete med ickemuslimer tills dess man är i flertal eller så många att man tar makt. (Danmark har bara 5-6 procent muslimer.)

  • Som nevnt i et annet blogginnlegg (Ekstreme muslimer styrer debatten) så har ekstreme islamister tatt makten som talsmenn i flere organisasjoner, samtidig som de fremstiller seg selv som moderate. Genuint moderate og liberale muslimer reagerer selvfølgelig på dette «kuppet» der ekstremistene tar betegnelsen moderat, men så lenge myndighetene gir ekstremistene makt ved å gjøre dem til offentlig fremviste dialogpartnere så styrkes også ektremistenes posisjoner blant muslimer.

 4. Til pc.
  Det samma sier jeg, Når er nok. Når skal vi leve i fred. Uten at noen misbruker ytringsfrihet til å krenke mitt religion. Bare si meg når :)?

 5. Synes at muslimer blir urettferdig behandlet. I 2004 måtte Dagbladet be de kristne om beklagelse fordi de sammenlignet bibelen med en eventyrbok. Men her skal dem provosere og fornærme muslimer, kun for å provosere og fornærme, ikke for ytringsfrihetens skyld.
  Er det slik at de kristnes tro er hellig og skal ikke røres, mens muslimene som faktisk følger troen sin, skal behandles som man ønsker ?

  • Jeg har ikke inntrykk av at Norge er slik du antyder med spørsmålet ditt: At kristne alltid skal beskyttes overtramp og mottar beklagelser, mens muslimer aldri får det.

   Tror at bortimot alle som har fulgt med på norsk samfunnsdebatt og underholdning de siste par tiårene kan fortelle deg noe om hva som faktisk har skjedd i Norge når det gjelder frihet til å kritisere, debattere og harselere med i alle fall kristendommen.

 6. -Norske forhold Ja!

  MR Støre Utenriksministeren ga: Vebjørn Selbekk klask på rompen og smekk på munnen, for å vise -hvem som behersker her til lands dengang, disse tegningene en faksimile ble trykket i DagensMagazin.
  MR Støre har ingenting med å blande seg opp i overskrifter i aviser.
  Ordets rettsmessige rett til bruk i det daglige liv, må ikke svertes av en Utenriksminister. Dette demokratiske landet, er på vei til å bli udemokratisk, er det slikt et Norge vi vil ha!? Verre enn verst når en regjering hjernevasker en fri presse.

 7. Politiken har ikke beklaget publiseringen! Er det virkelig ingen som ser nyansen her? Politiken såkalt fake-unnskyldte at muslimer følte seg krenket, litt a la Valla: «Æ e lei mæ førr at du e lei dæ». At muslimer er så kørka at de sluker en slik liksomunnskyldning sier jo alt.

  Norske ledere gjør jo dette stadig vekk: «Jeg beklager at du føler det slik», mens strengt tatt kan man ikke beklage hva andre føler fordi man ikke har kontroll over andres følelser. Derimot kan man kanskje beklage egne handlinger i ettertid, men det er altså ikke det Politiken har gjort.

  I tillegg sier avtaleteksten at Politiken kan publisere tegningene på nytt og dette har de muslimer som har signert avtalen gått gode for. Vi får håpe danske aviser en av de nærmeste dagene kjører en samordnet aksjon med publisering av alle Muhammedkarikaturene samtidig! Det var dette de skulle gjort fra dag én fordi da ville det blitt umulig for muslimer å gjøre noe som helst. Slik situasjonen imidlertid er blitt makter muslimer med splitt og hersk litt etter litt å spise opp våre rettigheter, vårt demokrati og vår ytringsfrihet.

  Derfor er ekstremt viktig at vi i Vesten står sammen om et felles mål slik islamister står sammen om et felles mål og siden vi da er mest ressurssterke turde vi vinne den kampen ganske greit HVIS vi får mannet oss opp og tatt et prinsipielt standpunkt. Kokkvold har rett når han sier at de kjenner stanken av vår frykt (vi omskriver selvsagt og kaller det «toleranse og dialog») og vil åpne for ytterligere press.

 8. Denne saken handler egentlig ikke om avisa Politiken, men om sjefredaktør Tøger Seidenfadens personlige livssyn. Som innbefatter et positivt syn på Islam.

  Allerede i 2007 skjelte Tøger Seidenfaden ut vestlige motstandere av Islam, under overskriften: “Tøger Seidenfaden on the fundamentalism of Western values”, publisert i den tyske avisa Süddeutsche Zeitung.

  Kort fortalt uttalte Tøger Seidenfaden at “vestlige intellektuelle selv kan ende som fundamentalister, fordi de på en aggressiv måte fremhever vestlige verdier, og er åpenlyst fiendtlig innstilt til alt som har med Islam å gjøre”.

  Her kan du selv lese hele Tøger Seidenfaden uttalelse (i engelsk oversettelse):

  “Tøger Seidenfaden, editor-in-chief of the Danish newspaper Politiken, suspects that with their “aggressive invocation of Western values and open hostility to all things Islamic” Western intellectuals could turn into fundamentalists. “Once again they are trying to tie Western values to national cultures and identities. A spirit of aggressive nationalism, plain for all to see, has re-entered the debates on immigration and integration. The tensions and socio-economic challenges posed by immigration and growing ethnic diversity take on an menacing edge when intensified by a moral panic in the face of the supposed threat of Islamism. Muslim immigrants and citizens become – through no fault of their own – the jihad’s fifth column. Even the simple fact that immigrants have children is perceived as an act of aggression; as a form of colonisation. This kind of talk is incompatible with liberal values.”

  Det er forøvrig verd å merke seg at en av dem som går lengst i å skjelle ut Tøger Seidenfaden for hans knefall for islamistene, er sjefredaktør Sjefredaktør Poul Madsen i Ekstra Bladet. Denne avisen eies av det samme aksjeselskapet som eier Politiken, og dessuten Jyllands-Posten, som er velkjent for ikke å bøye seg for trusler fra islamister. Det er altså ingen grunn til å tro at Tøger Seidenfaden er blitt presset av avisens eiere til å gjøre som han har gjort. Tøger Seidenfaden har ganske enkelt bare gjort sitt personlige livssyn kjent for all verden.

 9. Jeg synes at muslimene overreagerer,jeg.Synes tegningen var stygg,men allikevel….Westergaard har jo fått drapstrusler,hatt innbrudd avc muslim med øks etc.Muslimene har fått ta sin hevn,så nå mener jeg at det får være nok.Hvor mange ganger har det ikke vært fremstillt blasfemi om Jesus både i film og trykksverte,men vi reagerer da ikke sånn for det!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *