Skammelig forskjellsbehandling

Når man søker om ytelser eller rettigheter fra staten, har norske myndigheter makt til å godkjenne dokumentasjon, eller å avslå.

65 år etter krigen venter fremdeles krigsseilere, som gjorde en heroisk innsats for sitt fedreland, på å få behandlet sine søknader om krigspensjon.

Faksimile VG.

Det kan vel ikke karakteriseres som en overdrivelse å si at det tar tid å behandle søknadene (selv om de eldste søknadene har ventet i «kun» tre år!)

Og det må visst gjøres ualminnelig grundig og kritisk, ved at alt krigsseilerne krever og hevder blir sett på med den aller største motvilje og mistenksomhet. Man kan jo ikke risikere at noen som har gjort krigsinnsats for Norge kan få noen kroner for mye i pensjon?

Da er det visst mye mindre farlig med en såkalt flyktning, angivelig fra Somalia, som de samme nasjonale myndighetene har sterke indisier på har lagt frem uriktig informasjon og opererer med falsk identitet. Det var slett ikke til hinder for å få innvilget norsk statsborgerskap og senere nødvendig klarering for å få ansettelse ved Det kongelige hoff.

Hvorfor skal mistenksomheten være så stor mot krigsseilernes opplysninger, mens de som hevder å være flyktninger ikke ser ut til å oppleve samme grad av mistenksomhet fra norske myndigheter?

Hva galt har krigsseilerne gjort?

Burde de ha stukket av som flyktninger til et annet land i stedet for å bidra til frigjøringen?

Signalene fra myndighetene antyder hva som belønnes best.

[polldaddy poll=2775125]

 

Mest lest på Norske forhold siste tre dager, pr 27. februar.

1. En identifisert. Noe grafsing gjenstår.

2. Pinglepolitikk.

3. Like overraskende hver gang.

4. Viktigst i verden.

5. Kanskje ikke så dumt.


Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

Personnummer på avveie kan gi identitetstyveri.

 

Annonser

3 tanker om “Skammelig forskjellsbehandling

 1. Dette var penger som ble betalt inn under krigen og skulle utbetales
  når den var over.Min far som ikke lever lenger var i Canada,England
  på Shetland under krigen fikk sin lille krigspensjon.Hva gjorde ikk
  disse unge mennene for fedrelandet sitt.Satte livet på spill.
  En skam at dem som lever fortsatt kan ikke være mange som
  ikke har fått sin pensjon.Staten burde kunne ordnet dette i
  løpet av noen få dager.Etterbetaling med renter.Etterlatte enker
  må selvsagt og få denne pensjonen som mannen skulle ha hatt.
  En asylsøker venter knapt en uke på sine goder .Betyr tydeligvis
  mer for regeringen enn tdligere krigseilere.

  AVE

 2. Nå er det ikke slik at disse søknadene har vært til behandling i 65 år. Eldste søknad er fra 2007. I og for seg ille nok, men la oss ikke overdrive. 65 år gamle krav som ikke er innmeldt før 60 år etter… jeg skjønner at saksbehandlingen kan være komplisert.

  Krigsseilerene bør nok prioriteres litt ekstra. Det er vel nå allment kjent at staten ranet dem for både helse og penger. Det under OG etter krigen. Litt ekstra fokus har de min sann fortjent.

  Er forøvrig enig i at behandligstider ved NAV er hårreisende til tider. Når man hører om arbeidsledige som har plankekjøringssøknader som allerede er ferdigbehandlet, men alikevel ikke får utbetalt penger. Saken stopper ved pengeutbetalingen, ingen bestridelse om at personan har rett på dem, men vi betaler bare ikke ut før om noen månder. Gå på sosialen i mellomtiden… DET er ille!

  • Mente det skulle fremgå av artikkelen at det er saker som har ventet på behandling i tre år, ja. 🙂
   Allikevel er det et faktum, som VG skriver, at dette skjer 65 år etter krigen. Dette sier jo også noe om at de dette gjelder trolig ikke har veldig mange år igjen. Noe som igjen kan være et argument på vektskålen.

   Det du peker på med innebygd forsinkelse og fornedrelse i måneder før utbetaling i et rettighetsbasert system burde det være enkelt å ordne opp i om man bare ville tilstrekkelig. Det er selvfølgelig også mulig å lage rutiner som tar så lang tid om man ønsker det. Og det ser det ut til at noen altså ønsker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *