En du ikke vil møte

Det er ikke hyggelig å kollidere. Sammenstøt med et større og tyngre kjøretøy er allikevel enda mindre hyggelig enn å møte mindre kjøretøy.

Når statistikk over tid foreligger kan vi se om det er noe i det, men jeg har en følelse av at ulykker med tyngre kjøretøyer involvert, og særlig vogntog, har hatt en betydelig økning den siste tiden.

Vogntog i Australia. Lengde tilpasset veistandarden.

Tekna har lansert et fremtidsscenario som kalles Godsmagi 2040. Tanker om å få mer gods over fra vei til sjø og bane.

Selv om tog og båt ikke er eller blir et konkurransedyktig alternativ over alt så slipper noen i alle fall å møte godstransportene for tett på veien.

Eller er det bedre samfunnsøkonomi (og trafikksikkerhet) i å investere mindre i tog og havner og mer i bedre veier og skille møtende trafikk fysisk?

Mest lest på Norske forhold sist uke, pr 8. mars.

 1. Politi og GPS-sporing.
 2. Ikke avskrekkende nok.
 3. Dårlig grasrotfølelse.
 4. Lapskausdemonstrasjon.
 5. Flere vil rammes av pleieres Facebook-avhengighet.

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

VG: Tre personer til sykehus etter ublidt møte med brøytebil.

Broom: Trailersjåføren ser ikke bilen.

TV 2: En skadd i kollisjon med vogntog. Riksvei 62, Nesset kommune, Møre og Romsdal.

VG, TV 2: Røykutvikling fra trailer i Byfjordtunnelen.

VG, TV 2: Omkom i frontkollisjon med lastebil. Riksvei 35, Modum, Buskerud.

VG: Livsfarlige vogntog på Svinesund. En av seks kontrollerte har fått bruksforbud.

VG: 16-åring dømt etter dødsulykke.

TV 2: Et av vogntogene i kollisjonen på Saltfjellet var lastet med F-16 missiler.

Annonser

13 tanker om “En du ikke vil møte

 1. Egentlig er en av de største problemene rundt dette. Att de aller ferreste av personbilførerene vet hvordan. En lastebil eller et vongtog oppfører seg eller grunnleggende fungerer. På veien bremselengder eller for så vidt hvor lite til det skal for å feks. å legge det på siden. Med bedre teori rundt dette hos personbilførerne hadde vi nok sett en del færre slike ulykker.

 2. Hvorfor all pratet om lastebiler og dårlige veier: Ifølge avisoppslget var det jo faktisk personbilen som kom ever i feil kjørebane –

  • for det første så synes jeg det bør sjekkes fakta før ting sies!
   og jeg har selv kjørt trailer i 18 år…uten ulykker!
   Derimot har jeg reddet mange utenksomme personbilister som ikke viser hensyn i det hele tatt for oss på veien…..de SKAL frem..uansett!
   For det andre burde utenlanske sjåfører være pålagt kjøretimer og opplæring i å legge på kjetting når de kommer til norge på vintertid!..Egentlig bør de nektes å kjøre i norge på vinteren uten at biltilsynet kan godta dekk og annet utstyr som er normalt for å ferdes i norge!……Jeg er ikke redd for å møte norske sjåfører her hjemme..men derimot utlendinger er jeg redd for!…Selv tyskere er jo ikke erfarne på slik glatte vi har..og har ikke dekk som etter min mening er gode nokk!..

   • Enig i både det første og det andre.

    Et praktisk problem i dag til det andre er at dårlig utstyr og dårlige ferdigheter ikke oppdages før bilen står i grøfta.
    Når stikkprøver nylig viste at en av seks vogntog på Svinesund fikk bruksforbud, så er det bare å regne over hvor mange som kan kjøre på veiene uten å burde gjøre det.

    Noen er så livredde for å sette EØS-avtalen på spill at de ikke våger sette ned foten for utenlandske transportører som ikke egner seg for norsk vinterføre.

  • Av og til så er det noen som trekker frem nettopp manglende midtdeler og muligheten for å komme over i motsatt kjørebane som eksempel på dårlig vei (dårlig trafikksikkerhet).
   Når det er nevnt så er jeg tilhenger av midtdeler der det er best. Veiene må gjerne bli bredere og tryggere, men midtdelere kan ikke løse alle trafikksikkerhetsproblemene. Derfor har jeg skrevet en del om trafikksikkerhet i andre innlegg for å peke på momenter som fart, fyll og førerkortalder. For mye fokus på at det er veiene sin skyld at det skjer tragiske ulykker, er skadelig for trafikksikkerheten.

 3. Selvmord. Det er et økende «problem».. beste måten å få ting raskt overstått på, er å gasse på rett i en trailer o.l. Men mediene er tause med dette. Snakket med en taxisjåfør som kjente til dette godt. Noen har til og med plassert kniver på innsiden av jakka si, for å være sikker på å dø i en kollisjon. Men dette er hyrsj hyrsj.. sånt snakker man ikke om. Politiet vet..

 4. Norges lengste vei, E6 (starter i Roma, Italia og ender i Kirkenes) er i vanvittig dårlig stand, spesielt de siste 1300 km. Smal, svingete og med svake veikanter. Er det rart at ulykker skjer ? Mange plasser er veien så smal at når 2 vogntog passerer, så knuses speilene. Andre ganger går det i grøfta. Er det noen som vet hvor mange vogntog/større kjøretøy som ender i grøfta hvert år. Tett sør for gårdagens ulykkespunkt er veien på sitt verste. En i uka er min påstand.

  Sjåførene i 2 vogntog fra CH (nasjonalitetsmerke, hvor nå det er) Brukte i går ca 4 timer på å legge på nye blanke, tidligere ubrukte kjettinger på «enakslede» trekkvogner. Fire timer !

  • 1300 km er ca halvparten av E6-strekningen i Norge. Noen år siden jeg har vært opp mot Saltfjellet, men det har vel ikke skjedd stort med standarden.
   Tror ikke du tar i hvis du mener det er rundt 50 vogntog i grøfta pr år, med de aller fleste i «piggdekksesongen».

   Nasjonalitetsmerke CH er Sveits (Confoederatio Helvetica). De var nok ikke vant til å legge på kjettinger de heller, men de hadde i alle fall hele kjettinger i riktig dimensjon 🙂 Det er ikke alle utenlandske vogntogsjåfører som har det.

 5. Hei

  Som du er inne på vil aldri sjø og bane kunne konkurrere med veitransport, iallefall ikke med geografien i Norge. Du har også helt rett i at ulykker med vogntog er et økende problem. Som vogntogfører (snart :)) er vi like skremt som «dere» personbilsjåfører over utviklingen men vi kan ikke annet en å trøste oss i at det fra september 2009 er innført ytterligere krav til lastebil sjåfører, nemlig yrkessjåførdirektivet. Dette er felles for EU og EØS og sørger for et kompetanseløft for sjåfører. Holder selv på med dette kurset nå, og kan ikke lovlig kjøre før det er gjennomført, selv om jeg har hatt førerkort siden desember.
  Når bransjen gjør sitt er det viktig at staten følger utviklingen og gir oss veien som iallefall holder europeisk gjennomsnitt! Det burde være et minstekrav med midtrabatter på ALLE motorveier. Møteulykker er desidert værsting på dødsulykke statistikken. Det er faktisk også et stort problem for yrket at personer med selvmordstanker «klokt» finner det største kjøretøyet på veien. Dette er en reel arbeidsrisiko for oss i bransjen og den psykiske påkjenningen det må være for en sjåfør er utenkelig, de overlever tros alt som oftest.

  Ellers er det mye restriksjoner på oss fra før 🙂 for eksempel er det fastlagt 8 «årer» som vi kan bruke for å komme oss gjennom vårt langstrakt land og det er nok viktig å prioritere disse strekningene de nærmeste årene slik at vogntog og personbil trygt kan færdes på samme vei. Det er også bestemmelser om farlig gods (ADR) og ser du et vogntog el lastebil med oransje skilter kan det være greit å holde god avstand.

  Tror temaet er mer aktuelt i dag en noen gang…som du kanskje vet har så å si alle store speditører (Schenker, Tollpost, NorCargo, POSTEN(!!) osv) kuttet sine kontrakter med NSB og det er estimert at nærmere 3500 flere lastebiler vil være på veien denne våren!

  Vi er glad for jobbene og er mer utdannet en noen gang så du trenger ikke frykte et vogntog på veien (gitt at skiltet er norsk), polakkene har ikke peiling! 😀

  Mvh
  Tonni Amundsen

  • Takk for et veldig interessant innlegg. Forhåpentligvis interessant for mange andre enn meg også 🙂

   En eller annen gang, når jeg kommer over dokumentasjon på det, skal jeg skrive om østeuropeiske vogntog og ulykkesfrekvens versus norske. Ikke for å forhåndsdømme, men polakker, som du nevner, og litauere er vel ikke de beste i klassen. Derimot er det stor forskjell på for eksempel Estland og Litauen. Og norske sjåfører har i alle fall vært i den bedre enden, men mer om det senere.

   • Gleder meg 😀

    Vi får håpe det ikke er like lett for de å skaffe seg yrkesjåførdirektivet som det var å skaffe seg førerkortet. Virker som noen av de fikk det i postkassa mot en hundrelapp!

    Lykke til, kan høre på trafikkskolen i morgen om det finnes noe statistikk på det.

    • Det er ingen hemmelighet at man kan få mange slags papirer, attester og tillatelser mot penger til tjenestemenn som har makt til å gi ut slike. I noen land er det mer utbredt. De har visst ryddet opp litt Litauen/Latvia de siste årene, men om det betyr at det er blitt «bra» eller bare er blitt «litt bedre» er ikke greit å si.

     Det er flere asylsøkere i Norge som også har prøvd å konvertere falske førerkort (personbil) fra visse land til norske, men er avslørt de siste årene. Selv om enkelte østland går igjen så trenger ikke det bety at de er verst. Bare at de har begynt å samarbeide for å få slutt på det.

     PS: Hadde forresten vært hyggelig med en referanse til evt kilder, eventuelt bare omtrentlige 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *