Erfaren sjåfør, ny trygg bil og sikker vei reddet liv

Denne hendelsen på E 18 kunne raskt ha endt mye verre.

Det er selvfølgelig trist for bileieren at den nye bilen ikke ville oppføre seg etter sjåførens pedalbruk, men at bilen fikk «tydelige merker» etter autovernet er en bagatell. At sjåføren tilsynelatende slapp fra dette uten alvorlig skade er svært gledelig.

Faksimile fra TV 2.

I alle fall er det gledelig for sjåføren, og alle som oppfatter at dette er et heldig sammenfall av tilfeldigheter, noe som ikke betyr at andre i samme fart kan få like heldig utfall.

 • Sjåføren var erfaren og ser ut til å ha klart å stanse den ville ferden uten å skade hverken seg selv eller andre. Å redusere farten ved å tvinge bilen inntil autovernet (note 1), slik det ser ut til å ha skjedd her, var nok langt mer fornuftig enn å velge utforkjøring på den andre siden, eller å frontkollidere i høy fart. Å fortsette inn i tunnelen kunne også raskt ha blitt verre. Ikke alle sjåfører er så erfarne og klartenkende (og heldige?).
 • Bilen var ny og trygg. En 2009-modell, og ikke av de aller minste. Sikkerhetsnivået på denne bilen var nok langt over hva som er vanlig for en 18-åring med bil til 30 000,- rundt et lydanlegg til 70 000,-.
 • Han kjørte på en vei med motorveistandard og en sikkerhet som har passert seneste trafikksikkerhetsrevisjon. Ikke alle veier er av samme sikkerhetsstandard.

Til slutt: Toyota fortjener ros for å takle slike problemer på en god måte. Min tillit til Toyota er like høy som tidligere. (Oppdatert: Allikevel tror jeg modellnavnet Prius snart er historie. Og det trenger ikke være dumt.)

Note 1: Se i kommentarfeltet om mulig fremprovosering av antikollisjonssystemet.

Mer om trafikksikkerhet og ulykker:

[polldaddy poll=2837991]

 

Mest lest på Norske forhold siste tre dager, pr 13. mars.

(Dette ville tatt førsteplassen.)

 1. «Du er ingen hvitmanns-unge».
 2. Råtner på rot.
 3. Hvem skal bestemme skoleklær?
 4. Slettmeg.no, et bomskudd.
 5. Like mystisk hver gang.


Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

VG: Rekonstruksjon av hendelsen med den løpske bilen i dag.

VG: Vegdirektoratet inndrar ulykkesbilen. VG: Toyota stoler fullt og helt på sjåførens historie. TV 2: Toyota vil kjøpe Priusen som løp løpsk. VG: Vurderer å demontere bremsedeler for å løse Toyota-gåten. TV 2, VG: Vegdirektoratet vurderer kjøreforbud.

VG: Slik stopper du bilen hvis gasspedalen har kilt seg fast. Broom: Slik stopper du en bil som løper løpsk. TV 2: Hør lydloggen da James mistet kontrollen over sin Prius.

Redd for høy fart? Klikk: Denne bilen går på muskelkraft.

 

Annonser

85 tanker om “Erfaren sjåfør, ny trygg bil og sikker vei reddet liv

  • Takk for linken, men denne har jeg allerede sett og lagt inn i innlegget tidligere i dag.
   Det gjelder en helt annen sak med en dame i New York og en Prius. Alle står selvfølgelig fritt til å tro hva man vil. Politiet i New York også. I den grad noen skal dømmes eller straffes på annen måte trengs imidlertid bevis. At de ikke har funnet bevis for teknisk feil er ikke noe bevis på at det foreligger førerfeil, men muligheten kan ikke avvises. Det kan den vel uansett aldri?

 1. Jeg har aldri sett/hørt om et dårligere forsøk på å bortforklare en hendelse som vi ennå ikke vet svaret på. Nemlig hvorfor kjørte han inn i autovernet, et uhell? som siden blir til en dårlig ide om å komme ut av problemene ved å fabrikere en historie som er helt identisk med historien fra USA. Forsikringssvindel ville jeg kalle dette.

 2. Som sedvanlig i de fleste av kommentarene når det gjelder Toyota gasspedal/bremsepedal hysteriet, så har de som uttaler seg (som regel) ikke det minste peiling på hvordan biler generelt / Prius spesielt er konstruert…Dette gjelder desverre altfor ofte i USA men smitten har tydeligvis spredt seg til Norge også, og hysterikerne «tar bølgen»..Om man absolutt MÅ skrive innlegg så må det da for pokker være mulig å skaffe seg litt biltekniske kunnskaper på forhånd, eller ? Ellers blir det jo bare en laang sammenhengende samling av intetsigende svada…desverre..
  1.Toyota Prius har siden 2001 hatt et overstyringssystem som kutter motoren om bremsene og gasspedalen er trykket helt ned på samme tid.Dette er nødvendig pga CVT girkassens planet -og solhjul ellers ville kunne overruse og låse seg( skjære seg.) om motoren går på høyt turtall samtidig som forhjulene bremses hardt (låser seg).
  2.Om stoppknappen trykkes inn i ca 3 sek. vil motoren stoppe. Styringen virker som normalt, bremsene også.(elektrisk servo).
  3. Om den lille girspaken ( som alltid står i midtstilling uansett om D eller R eller B(motorbrems) er valgt kan holdes 1-2 sek. i venstre stilling, og CVT transmisjonen går umiddelbart i nøytral.
  4.Håndbremsen ( fotpedal som på MB bl.a.) er mekanisk koplet til stålkabler som virker på bakhjulene.Ingen elektronikk her altså.
  5. Fotbremsen er hydraulisk koplet som på alle andre biler, men virker også som en regenerativ brems som gjør at MG2 ( den store elektromotoren) også vil bremse bilen ved lett trykk. Ved hardere trykk vil de hydrauliske bremsene sørge for bremse effekten via et standard tokrets system. Feil på ABS elektronikken har ingen ting å gjøre med hvor raskt bilen stopper.ABS sørger kun for at hjulene ikke låser seg på f.eks glatt føre slik at man kan styre bilen.I tillegg er ABS modulen koplet til VSC ( ESP ) antiskrens og antispinn systemet som på de fleste andre moderne biler.
  6. Om gummimatten kommer for langt fram, vil den kunne hindre full bremsekraft om den ligger under bremsepedalen.Dette vil kunne føre til overoppheting av bremsene ved langvarig bremsing, og tilslutt bremsefading.(bremsene slutter å virke da friksjonen avtar pga varmgang)Ved full bremseeffekt, vil bilen kunne stoppes uansett om bilen aksellererer maksimalt.
  Bremsekraften er alltid sterkere enn motorens trekkraft om bremsene er i normalt god tilstand. På Prius modellen vil bremseklossene og skivene vare mye lengre enn på vanlige biler, da den regenerative bremsekraften som elektromotoren skaper, vil være tilstrekkelig ved normal bremsing til nesten full stopp. Bremseklossene/skivene brukes altså i mye mindre grad på Prius enn på andre biler.
  7. Om gummimatten kommer for langt fram vil den kunne kile seg fast mellom gasspedalen og gulvet/ midt tunnelen.
  8.Prius fra 2001 ( generasjon 1) og fra 2004 (gen 2) og den nye generasjon 3 (fra august 2009)er utstyrt med det samme sikkerhetssystemet som etterhvert vil komme på andre Toyota modeller og andre bilmerker slik at full gass og brems samtidig vil kutte motoren. Altså,motoren STOPPER om brems og gass trykkes hardt inn samtidig.
  Dette systemet ble funnet å være i orden både på Priusen i USA og i Kristiansand.
  Så kan man sikkert diskutere i det vie og brede hvor stor sannsynligheten er for at ALLE disse systemene skulle svikte samtidig ( både mekaniske bremser og elektronikk..) Tror at det er MYE lettere å vinne både i tipping og lotto samtidig..

 3. Kjekt når noen her nevner «skru av motoren» når bilen har ratt-lås, vejdi smajt.
  Vet ikke hva som har skjedd med dette jeg, er bare glad for at ingen ble skadet.:)

  • Det er ikke noe problem og stoppemotoren i fart. Du må nemlig ikke ha på tenningen for at rattlåsen ikke skal være på.
   Alle nye biler skal ha en innretning som gjør at rattlåsen ikke slår inn før nøkkel e.l. er fjernet. Så hvis du tror at rattet blir låst når motoren ikke går så er du «vejdi smajt» og bør teste med en bil i nærheten. (Du er vel ikke gammel nok til å kjøre selv, håper jeg!)

 4. Prius er herved erklært VERDENS TRYGGESTE BIL! Bakgrunnen for dette er at deu kan kjøre den i 176km/t inn i autovernet og la det bremse deg ned til null, med fullt gasspådrag, uten at du får mer skader på bilen enn en middels parkeringsbulk! Dette må bety at bilen er bygget ekstremt solid!! Eller er det noe annet «fishy» med denne historien?

  • Du skal ikke tro på alt du leser i media. At han en eller annen gang i løpet av kjøreturen har hatt en fart på 176 km/t behøver ikke si noe som helst om hvilken fart han hadde da han på slutten av turen sneiet borti autovernet.

   Les ellers mange gode og innsiktsfulle kommentarer nedover i debatten her.

   • sitat fra artikkelen i VG: «Han prøvde å hogge til på bremsen, men det hjalp ikke. Til slutt så han ingen annen mulighet enn å kjøre inn i autovernet for å stoppe bilen, forteller sønnen.»

    Ut fra bulken har han kanskje holdt 30 når han kjørte inn i autovernet… Da burde det gå an å stoppe bilen med brekket. Slik artikkelen er fremsatt så har han kjørt inn i autovernet for å stoppe en løpsk bil. Ut fra skadene på siden ser det ikke slik ut. Jeg har en bekjent som bomma litt på blindsonen og la seg i siden på en lastebil i 20km/t og fikk herpa bilen enormt mye mer enn denne lille skrapa. Ser ikke ut som om det er en ripe i felgen en gang…

    • Jeg har vanskelig for å tro at det å subbe bilen langs med et autovern vil gi bedre bremseeffekt enn bilens egne bremser.

     Er mer bak denne historien enn hva som kommer frem i media. Det er helt sikkert.

     Føreren har også hatt god tid til å finne en løsning for å stanse bilen før den klarer og nå 176KM/t da dette er noe som tar temmelig lang tid i denne bilen.

  • Det er en naturlig forklaring på denne historien og en tilsvarende historie fra USA. All automatikk i denne bilen er styrt av Windows Vista. BSOD kalles det. Når den er startet opp igjen finner man ingen feil.

   • at det går ann. Hvordan klarer du å få deg til å si noe sånt. Du har virkelig ikke peiling!!!
    Det er ingen biler som bruker Windows til dette.

 5. Ser at noen hadde problemer med at gassen på bilen hengte seg opp. Så vedkommende fikk fullstendig panikk og begynte til og med å bruke telefonen for å ringe polititet. Så, jeg antar at å skru av bilen med nøkkelen som er plassert 40 cm. rett foran sjåføren, eventuellt koble inn clutchen først ble altfor innviklet, det var bedre å ringe rundt først for så å krasje inn i noe. Jeg bare håper noen tar førerkortene til disse idiotene, jeg aner ikke hva de gjør bak rattet på en bil.

  • Hvilken nøkkel? Prius har ikke nøkkel start.

   Hvilken klutsj? Bilen har ikke klutsj.

   Men ja det burde være null problem å stanse denne bilen (egentlig) da man kan sette den i neutral. Man kan trykke på bremsepedalen. Man kan holde «START» knappen inne noen sekunder og den kutter motoren.

   Men hvis elektronikken henger seg derimot. Da stiller det seg ganske annerledes. Men bremsene burde fungere uansett.

   Kanskje den bruker Windows OS?

  • Tipper at denne saken koker ned til et forsøk på forsikringssvindel.
   At han har kjørt langs autovernet i denne farta for å stoppe bilen og får skader som er tilnærmet en oppriping av lakken er helt usannsynlig.
   Det blir spennende å lese avisene om dette om noen dager.

 6. Må bare le.

  Klarer man ikke å stoppe en bil med gassheng uten å vrenge den inn i autovernet, ringe politiet, første siden i vg, tekniske eksperter fra utlandet, så fortjener man faen ikke lappen.

  Er jo ikke akkurat noen nyhet at matten kan henge seg i gasspedalen, har selv opplevd dette. Og alle som kan kjøre og snakke i tlf samtidig har iq nok til å skjønne dette.

  Det er ikke verre enn å hive den i fri, bremse, skru den av eller bøye seg ned og dra vekk matten. En sur prius akselerer ikke så fort at man ikke får til dette.
  Spør du meg burde denne mannen få bot for å kjøre bil og snakke i tlf, bot for uansvarlig kjøring, bot for å ikke ha eier ansvar for bilen, bot for å kjøre i 176kmt og miste lappen på livstid.

  • Er helt enig gassen på bilen min henger seg opp heile tida…
   Da er det bare å trykke inn clutchen og skru av tenninga for å ikke sprenge motoren ( ingen turtallsperre 😀 ).

   Det er enten det eller å kaste vekk 1500 ,- kr på ny gasswire!

 7. Spørs vel om han ikke passerte en fotoboks i forkant av at gassen hang seg opp. Skulle vært artig å hørt om noen er kjent på strekningen og eventuelt kunne bekrefte om en slik boks finnes på den aktuelle strekningen.

 8. Her er det skrevet så mye BS at jeg veit ikke hvor jeg skal gjørra av meg!
  1: » En 2009-modell, og ikke av de aller minste. Sikkerhetsnivået på denne bilen var nok langt over hva som er vanlig for en 18-åring med bil til 30 000,- rundt et lydanlegg til 70 000,-»
  Hva har dette med saken å gjøre, at enkelte mennesker putter anlegg for 70k inn i bilene sine ? Er du ufattelig sjalu på at enkelte har såpass smak for musikk at de legger 70k i anlegg i bilene sine ?

  2:Erfaren sjåfør? Han klarte ikke å bremse ned en bil.. Han klarte ikke å få den i fri, han klarte heller ikke skru av motoren.

  Hvis det stemmer det denne personene sier. Så har statens vegvesen, avdeling godkjenne nye biler feiler hardt. For da har bilen for dårlige bremser i forhold til krav.
  En annen ting jeg lurer på. Ser vireklig ikke ut som om det har gått i 176 når han har treffi autovernet.

  • Hei Sinna Mann.

   Du kan starte med å puste dypt inn og blåse helt ut et par ganger til du kjenner roen bre seg. Deretter kan du lese nedover i debatten, så får du nok svar på mye av det du lurer på 🙂

   1. Det er et moment i trafikksikkerhetsdebatten at noen av de med høyest risikoadferd har slike biler. I denne konkrete sammenhengen er det brukt for å belyse poenget at ikke alle kan regne med å samme utfall i en slik hendelse.

   2. Foreløpig har vi ikke fått svar på om, eller hvorfor, elektronikken i biler av denne modellen har sviktet. I tilfelle ekspertisen ikke finner ut hvorfor det har skjedd, eller om det har skjedd, så er det ikke første gang.
   Kjenner flere som har hatt problemer med elektronikk som ikke fungerte i bilen, men som fungerte prikkfritt når alt var demontert og testet del for del. Sammensatt i bilen fungerte det ikke igjen.

   Vet ikke hvor store mørketall det er på slikt, men ofte velger de å bare bytte ut problemkomponentene. Problem løst (?).

   Vet ikke om denne modellen har det, men det finnes i alle fall Prius med antikollisjonssystem. Der griper elektronikken inn og tvangsbremser når sensorene fanger opp en fysisk hindring. Dette blir bare en spekulasjon, men kanskje har han klart å fremprovosere tvangsbrems med dette systemet ved å sneie autovernet?

   Uansett har han nok ikke hatt 176 km/t i sammenstøtet. Du skal ikke tro alt du ser fremstilt i media. Journalister er ofte enkle. Noen kan være eksperter til å vrenge på ting slik at det ser mer spennende ut for leserne enn det i realiteten er. Kanskje henger det også sammen med at de sjelden eller aldri er eksperter til å forstå hvordan ting henger sammen.

   Les kommentarer under.

   • først av alt er det ingen fotobokser på strekningen, dessuten har ikke bilen clutch (mange som sier at det bare er å trykke inn clutchen), automatgir heter det.

    MEN: hvis han klarer å ringe politiet, da burde han fint klare å trykke av bilen eller trykke inn bremsen ELLER dra i håndbrekket.
    La oss si at håndbrekket er en knapp som det er i noen biler, da er det ikke direkte mekanisk forbindelse, så da kan vi stryke den.
    Siden det er start/stopp KNAPP så kan det alltids være at den og har sviktet.
    Men under ingen omstendigheter skal bilen bare dure avgårde hvis man trykker bremsen så hardt inn man kan. den skal bremse HELT ned og stoppe, noe annet er fullstendig pisspreik.

    Og som mange andre har påpeket så er det noe galt med bildet. hvis man SNEIER borti autovernet i 50 km/t så får man den skaden, men uansett om han hadde holdt 50 km/t så hadde skaden blitt MYE verre hvis han skulle bremse ned bilen til stopp. At systemet tvangsbremser har ikke kommet fram NOEN plass i media, ikke engang i intervjuer eller uttalser fra toyota. til tross for at det kunne vært en mulighet, selv om sjåføren ikke hadde visst om det.Og hvis han ikke fikk bremset eller skrudd av motoren, hvordan unngikk han at bilen tok av gårde igjen når han endelig fikk stoppet den med autovernet?? (eller er det noe jeg har gått glipp av??)

   • Nå må vi roe oss helt ned her. Det er ikke lengere ungdomer som er riskimomenter i trafikken her. Det er menn i 46 års alderen. Å de fleste ungdomer, setter heldigvis kjørkomfor å sports egenskaper, fremfort en kjedelig prius. Så da er somregel gass pedalen, satt på spjeldet med vire. Bremsen er hydralikk rett på inn på bremseservoen, brekket er med vire bak. Å de fleste ungdomer er glade i at brekket fungerer. Så om noen av dem «høy risko» avferd. Hadde aldri havnet i denne situasjonene.
    Her raker du da ned på en gruppe, som ikke trenger mere nedraking.

    Det jeg synes er så fantastisk her. Er at personen, som etter dine preferanser, er guds barn i trafikken. Ikke klarer å benytte seg av bremsene. For å få avsluttet «den Ville ferden».

    Han klarer heller ikke å få satt automat kassa i Nøytral. Noe som skal være fult mulig. Han klarte heller ikke holde inne Av/På knappen i 3 sec.
    -Det som er litt av cluet her, er at da har statens vegvesen feilet totalt, da denne bilen er «ukontrolerbar» om gass pedal elektronikken, skulle blitt kortslutta, feks ved væskeskade.

    Det jeg er i mot her, er «Erfaren sjåfør, ny trygg bil og sikker vei reddet liv». Sikre veier burde hvert en selvfølge. Ny å trygg bil, får jo her erfara at i teorien ikke er så trygg likevell ? Å en uerfaren sjåfør som akkurat har rulla ut av teori kursa hadde klart dette like fint, eller bedre !
    Begynner å bli mektig lei av alle «erfarene» sjåfører, som ligger konsekvent feil i alle rundkjøringer, bruker ikke blinklys. Kjører gjerne 20 under fartsgrensa, på ihjælsalta motorveier uten snø.
    Holder gjerne 70+ i 50 soner, men 70 sona, skal det gjerne gå i 65.

  • Hele saken er bare tull….!!

   Be Politiet sjekke fotoboksene sine på strekningen – så finner de kanskje noe interessant.. Sannsynligvis har han passert en fotoboks i alt for stor fart og sett dette som en mulighet til å slippe unna prikker/bøter osv..

   At man ikke kan stoppe en Prius selv om gasspedalen skulle henge seg opp er bare tull, og jeg synes det er trasig at noen i det hele tatt tror på dette.

   Bremsene i Prius er kraftige nok til å stoppe bilen selv om motoren skulle gå med fullt gasspådrag. Det er gjort tester på andre modeller – sjekk her:
   http://www.caranddriver.com/features/09q4/how_to_deal_with_unintended_acceleration-tech_dept

   Merk at Prius er en vesentlig lettere bil med en svakere motor, og vil dermed stoppe på enda kortere avstand. Eventuelle prioblemer med ABS eller bremsekraftforsterker har minimal betyndning – det er bare å trykke hardt på pedalen!

   Var for en tid siden et tilfelle i USA som ble slått stort opp i media hvor en sjåfør hevdet å ikke klare å stoppe bilen… Viste seg å ikke stemme helt:

   http://www.forbes.com/2010/03/12/toyota-autos-hoax-media-opinions-contributors-michael-fumento.html?boxes=financechannelforbes

   I tillegg er det ingen problem å sette en Prius med automat i fri.
   Hvorfor i allverden prøvde de ikke det?!
   De var åpenbart rolige nok til å ringe politiet…. men klarte ikke å trykke på brems, sette bilen i fri eller slå av motoren.. Høres ikke spesielt troverdig ut..

   Trykker man på start/stopp knappen i noen få sekunder kutter motoren.
   Enkelt og greit.

   Forøvrig – det er vel ingen som tror at gasspedalen henger seg opp med fullt pådrag uten at noen først har trykket pedalen i bunn… – eller..

   Tilslutt – se litt på bildet med skadene på bilen..
   Er det noen som virkelig tror at skadene er representative for et sammenstøt med autoværnet i 100-170 km/t….?!

   Skal jeg tippe ser det ut som de har vært borti autoværnet i 50-60 km/t bare for å ha noe å vise til media (som åpenbart ikke viser noen som helst evne til å stille kritiske spørsmål).

   Her er det rett og slett altfor mye som ikke stemmer i forklaringen til bileieren.

 9. Teknisk Leif: Les hva jeg skriver lenger ned. Både bremser og styring har en mekanisk forbindelse, og det eneste som skjer er at du mister assistansen fra bremse og styreservo.
  Alle nye biler blir typegodkjent av myndigheter, og er det ikke en mekanisk forbindelse som gjør at du både kan stoppe og styre så blir de ikke godkjent. Det kan være vanskelig å styre en amerikansk van uten servohjelp for en spelemmet sjæfør, men har du ikke nok kraft i bena til å stoppe en «løpsk» Prius uten servoassistanse, så klarer du ikke å stå oppreist heller

 10. til alle som foreslår å «skru av tenning», «sette i fri», «bare å bremse» det er ikke så lett å gjennomføre hvis alle disse tingene (selv bremsene) er elektrisk/data kontrollert og hvis akkurat data/elektronikken har «gått bananas» sier det seg selv at gjør ditt, gjør datt ikke virker lenger…

 11. Og bare for å fjerne all tvil. Det er fortsatt mekanisk forbindelse mellom ratt og forhjul, og det er fortsatt mekanisk (i form av bremsevæske) forbindelse mellom bremsepedal og selve bremsen ute ved hvert hjul. Det er et krav for at biler skal bli godkjent for kjøring på offentelig vei

 12. Lasse: De aller fleste biler i dag har enten mekanisk eller elektrisk nødbremsaasistanse. De fleste har også elektriske eller hydrauliske ABS bremser. Og elektrisk vakumpumpe kommer også på stadig flere, spes på diesel, og seff el biler. Men alle disse systemene er bare for å gjøre det enklere for sjåføren.
  OM DU FJERNER HVER ENESTE MILLIMETER MED LEDNING I EN PRIUS, OG TAUER DEN OPP I 180 KM/T ER DET FORTSATT MULIG Å STOPPE BILEN PÅ AKKURAT SAMME BREMSESTREKNING SOM OM ALT FUNGERTE. Oppfattet? Det krever bare at sjåføren trår til bremsepedalen, litt kraftigere enn han bruker å gjøre
  Han har også fortsatt styring. Håndbrems også.
  Det står en instruksjon på VG nett nå om akkurat dette, min mening er fortsatt at hvis man ikke skjønner såpass bør man levere inn førerkortet.
  Går til og med an å sette Priusen i fri, i flg Toyota.

  Er fortsatt av den oppfatning jeg, at skal man diskutere noe, bør man ha en viss peiling på det som skal diskuteres

  Hilsen en oppdatert bilmekaniker

  • Toyota Prius er en bil der overføringen av brems, gass og gir skjer uten at mekanikken er blandet inn. De såkalt drive-by-wire-systemet som er vanlige på mange biler i dag, sender elektriske impulser gjennom en ledning, i stedet for en mekanisk overføring til en elektrisk servo som igjenn aktiverer hydraulikken. Hvis det kun er elektronikk mellom pedal og servo og hvis denne svikter og ikke gir signal til de elektriske og hydrauliske enhetene hva da?

   Og hvorfor skal ikke biler kunne typegodkjennes med et slikt system når alle moderne fly som frakter hundrevis av passasjerer har det?

   Selvfølgelig virket det på bilen i filmen på VG, denne var jo i orden 😉

   • Dream on. Det er langt igjen til det. Du må sette deg inn i tingene før du uttaler deg. Fly som du referer til har nødløsninger…..

  • å? hvorfor ikke?
   Rattlåsen ville ikke blitt aktivert, ville om ikke annet blitt tyngre å styre i lave hastigheter.

  • @ Kim-Rune: Klart ikke den første tanken som streifer en og det første man prøver – men på en lenger ferd vil du klare å tenke i den bane før du ringer politiet?
   Jo – det kunne han. Se andre film til Jafs. Bremsene funker hvertfall der, hadde han funnet en rett strekke så ville han ha bremset ned på under 300 meter.

   • Legger til: oppe i 176 km/t med denne bilen er MEGET vanskelig – og når motoren er på omtrent høyeste turtall (topphastighet er 180, så den må ha vært nær…) må han da skjønne at tenningen er et alternativ…! Jeg ville hvertfall sett på det som min beste sjanse for å overleve om jeg befant meg i en bil i 176 km/ som jeg ikke hadde kontroll over. Han gjorde sikkert det til slutt, tok tenningen og slidet langs vernet – den hadde jo ikke stoppet av det om ikke.

 13. Dette her blir bare latterlig. Greit at Toyota har gått inn for å trekke tilbake bilene og at vi kan forvente feil med bilene, men at det dukker om flerfoldige tilfeller med gassoppheng og bremsesvikt på noen dager er ikke annet enn mystisk. Og jeg mener ikke mystisk da i retning av at det er elektronikken på bilen som er det – men at tilfellene skjer like etter tilbakekallelsen er kommet – og det er varslet store søksmål for tidligere ulykker. Spesielt i advokatregimet USA er dette iøyefallende bra timing for han som kjørte på ville veier i 140 og snakket med politiet samtidig. Sier ikke at denne nordmannen har gjort det for dette – men hvorfor han ikke har skrudd av tenningen er og blir et lite mysterium. Alle som har kvelt en bil vet hva som skjer når motoren stanser… og sånn denne fyren fremstår ville jeg tro at han har kvelt den et par ganger. Med mindre han kun hadde automatlappen da…

  Dette er en straff for Toyota for å lage dølle biler som ikke appelerer til folk med smak – mest sløvinger som bare vil ha en billig bil som kjøper dem.

 14. Trygg bil…

  Hvor trygg kan man kalle en bil hvor gasspedalen henger seg opp, og det tydeligvis ikke er noen mulighet for å bremse eller stoppe?

  Da er vel bilen mer utrygg enn de fleste andre biler.

  • He he, ja jeg ser den. Blir nesten som komiske Ali: Vi har bare trygge biler.

   Hadde jeg hatt bedre plass til overskriften så skulle jeg ha skrevet «kollisjonssikker bil». Poenget var at når uhellet først var ute så bidro bilens fysiske sikkerhetsnivå til at han og andre tilsynelatende slapp lett unna. Det kunne gått verre.

   • Det hjelper ikke med en «kollisjonsikker bil» i så høye hastigheter.(176 km/t).
    Ei heller i 80 km/t!!
    Å tro noe annet er ren uvitenhet.

    • Kroppens indre organer liker ikke særlig mer enn maks 60-70. Det har jeg nevnt i flere tidligere innlegg. Håper ingen tolker det slik at de tror jeg synes å kræsje en «kollisjonssikker bil» i 176 km/t er en god ide.

     I den grad jeg trekker frem sikkerhetsnivået i bilen, sammen med sjåførerfaring og motorveistandard, så er det som tidligere nevnt for å vise at slett ikke alle andre kan regne med samme lykkelige utgang.

 15. Selv har vi en Toyota Prius 2010 moddel og er ikke redd for at noe sånt kan skje med den. Og man kan sette den i fri selv om man kjører.

  • Ja, normalt kan man sette den i fri og oppleve at det virker. Allikevel kan det ut fra øyenvitneskildringer i flere av de siste ulykkestilfellene se ut til at den funksjonen også på en måte ble overstyrt av elektronikken? Hverken gass, brems eller frikobling har virket som normalt. En teori kan være at det som normalt virker i lav hastighet og lavt turtall, ikke virker i høyere hastighet og høyere turtall når en annen av funksjonene har sviktet, men igjen, det blir bare spekulasjon.

   • Det at gasspedalen låser seg betyr ikke at tenningsnøkkel også gjør det. Ved å slå av strømmen får ikke bilen drivstoff og bilen stopper. Det å slå av strømmen betyr ikke at man skal ta ut nøkkel for da låser man rattet. Det er helt utrolig at politiet som ble kontaktet ikke kom på denne løsningen når den har vært omtalt i mediene. Gå sakte aksjonen er over nå?

    • Det er ikke en tradisjonell nøkkel på de bilene det er problemer med, så vidt jeg vet.. Tror man kan ha selve nøkkelen i lommen faktisk og bruke startknappen på dashboardet.

     Som en med litt peiling på data, programmering og elektronikk – mener jeg det er mulig å oppleve det som mange sier de opplever.

     For det første, er det ikke lengre gassvaier i biler, det er «drive by wire», altså nesten som gasspedalen på ratt/pedal på pc.

     Om pedalen henger seg opp, vil den fortsette med samme gassen som den hadde. Nå kan vi jo si at det bare er å hive den i N og det tenkte jeg også først, men Toyota har visst lagt inn en grense for om man får lov å legge den i N, med bieln i gang.

     Jeg har sett videoer på youtube med bedrevitere som skal vise at de klarer å hive sin i N, men de har jo åpenbart en bil som ikke har klikket 🙂

     Jeg tviler på så mange ville drept seg, kjørt som galninger, etc. spesielt folk fra Norge, som uansett ikke ville nådd frem med noe erstatningskrav. Jeg tror det kan være bug i programvare som muligens fører til at begge motorene akselerer (sensorfeil, programmeringsfeil, dårlig kontakt?). Jeg tror faktisk at to motorer kan overstyre en bremse i en liten og lett bil. Husk at dette er biler som er laget for lite rotasjonsmasse.. bremser man lenge nok, vil bremsevæsken koke og da mister man bremsekraften.

     • Om du har peiling på PC burde du vite at mna kan holde inne AV-knappen i noen sekunder og den slås av. Dette overstyrer alt alt. Det samme gjelder priusen. Alt det elektriske slås av, motoren stoppes umiddelbart, men mekanisk svinging og brems fungerer likevell.

      Å akselerere fra 100 til 176 i en prius tar evigheter. I det hele tatt fra 60 til 100 med gassen helt i bånn tar faktisk slitsomt lang tid. At han ikke oppdaget, eller klarte å stoppe før dette tidspunktet er for meg helt utrolig rart.

    • @Morten:
     Ja, ejg vet det er en start-knapp på dashboard som i utgangspunktet kan slå av motoren.. Men husk at dette er ikke en slags hovedbryter, det er en enkel bryter, samme type som du har på tastaturet ditt.

     Om softwaren i bilen henger seg 100%, er det ikke sikkert at du kan slå av motoren. Dette spørs på hvilket nivå den aksesserer maskinvaren på.. dvs. er den av/på bare koblet via et relè, eller er den datastyrt med styringslogikk, feilhåndteringsrutiner, m.m.?

     Når alt er elektronisk, er det uhyre viktig med perfekte feilhåndteringsrutiner.. En liten logisk brist og ting kan gå til h***.

     Det har lykkes en ingeniør i USA å gjenskape problemet, ved å lage en kortslutning mellom flere ledninger til gasspedalen. I teorien kan en slik kortslutning oppstå naturlig, men det er lite sannsynlig.

     Samme feil kan også oppstå ved logisk brist i koden (softwaren) til bilen.
     ps. jeg sier ikke at det har skjedd, jeg bare mener at folk ikke skal være så kjapp med å forsvare toyota, før noen har undersøkt dette 110%.

     • Interessant. Elektronikk som ikke fungerer er ikke noe nytt for bileiere.

      For ordens skyld, mitt forsvar av Toyota går på at det virker som om de tar problemer på alvor, og ikke bare avfeier dem med at egne ingeniører og rutiner er feilfrie.

 16. Har ikke denne modellen mulighet for å stenge av tenningen? Har selv opplevd at gasspedalen hang seg opp i et slitent teppe. Skrudde av tenningen, og bilen sakket av og stoppet av seg selv.

 17. Dessverre så kan ikke Toyota dette med å lage automatkasser. Du får ikke satt bilen i neutral når den er i bevegelse. Dette for å spare noen kr på automatkassen så er denne funksjonen fjernet.

  Uansett om Toyota vil eller ikke så er dette et elektronisk problem og de vi gå konkurs eller bli kjøpt opp i løpet av 2010.

  • Det er bare tull at du ikke kan sette den i nøytral. Jeg har 2 stk Toyota med automat. det er bare å sette dem over i nøytral selv med fullt gasspådrag og jeg har ikke moped motorer, men 2,0 og 2,4 bensin.

  • Fjoll. Alle biler kan settes i fri til enhver tid. Det eneste er at du kan oppleve er at manuelt gir er litt tyngre å dytte i fri enn automat pga den direkte overføringen…

   • Det er ingen mekanisk overføring på kassene, i følge det jeg har blitt fortalt. Ergo., er det teoretisk mulig at man mister total kontroll på kassen.

   • Her er det mye antagelser og tull.
    Alle biler kan settes i fri selvfølgelig. Det eneste jeg har vært borti er noen nyere Cryslere hvor du ikke kan ta tenninga mens du har den i drive. Dette er fordi Amerikanere ikke skal gå i fra bilen mens den står i nøytral for eksempel.

    Alle biler kan settes i nøytral. Alle biler kan styres uten at motoren går. Gi opp. Denne historien holder ikke mål.

 18. Hei på deg!

  Enig med deg at «erfaren sjåfør, ny trygg bil og sikre veier reddet liv».

  På lørdagen er det 1 år siden jeg tok lappen og jeg er langt i fra en erfaren sjåfør.

  Og siden vi har en ganske ny Toyota Avensis (vi har heldigvis ikke gasspedalen det er snakk om) kjenner jeg at hjertepumpa går litt fortere når jeg leser om sjåfører som har fått problemer med bilen sin.

  Så jeg har tenkt mye på hva jeg skal gjøre i en slik situasjon.
  Og huske regelen min er nå slik:
  -Trykke inn bremsen.
  -Sette bilen i fri. (har heldigvis manuelt gir)
  -Dra håndbrekket FORSIKTIG opp.

  PS: Det er en spennende blogg du har:o)

  Klem fra Bea

  • Takk for det 🙂

   Bare det at man erkjenner at man ikke er en erfaren sjåfør, samt søker informasjon og tenker gjennom hva man skal gjøre, er jo betryggende.
   Det neste blir å øve seg på å gjøre det. Man husker bedre det man har gjort noen ganger enn det man bare har tenkt å gjøre.

   Noe av det verste jeg vet når det gjelder trafikk er 18-årige «verdensmestre» som tror de er Guds gave til norske veier, og at ingen andre forstår så mye av trafikken som dem.

   Der er forresten jenter mye bedre enn gutter. Les gjerne «Jenter redder liv», og lykke til med å bli en erfaren sjåfør 🙂

   PS: Forresten er det et gammelt militært ordtak som sier:
   «God dømmekraft kommer av erfaring. Erfaring kommer av dårlig dømmekraft.»

 19. Jeg skjønner ikke hvordan du, etter denne ulykken, kan konkludere med at norske veier holder god stansard og at Toyota er bra.

  1: For å kunne kalle en vei for motorvei er det et krav om fysisk skille. Med andre ord så har den fantastiske motorveien din akkurat passert nåløyet.
  2: En Toyota som foreløpig ikke har vært med i tilbakekallingsprogrammet slår seg vrang. Det er i dine øyne fantastisk…

  I tillegg lurer jeg på det samme som første kommentaren. Hva er det med disse bilene som gjør at det ikke går å sette de i fri eller bremse? Det finnes få vanlige biler som har så mye krefter at de overgår bremsekraften.

  • Jeg har ikke konkludert med at norske veier er fantastiske. Tvert i mot påpekte jeg at akkurat i dette tilfellet var sjåføren heldig med veien, men ikke alle kan regne med det samme. (Viser også til innlegget «Råd til å miste», hvis du lurer på om jeg mener norske veier er fantastiske. Har nok skrevet flere andre innlegg om det også. Se på tagene trafikksikkerhet eller vei.)

   Skrev opprinnelig noe om at ikke en gang alle norske stamveier har passert trafikksikkerhetsrevisjoner, men kuttet det ut da det virket lite relevant. I tillegg regnet jeg med at de fleste allikevel ikke er kjent med hva begrepet trafikksikkerhetsrevisjon innebærer, så jeg burde vel brukt litt plass på å forklare det også, men det valgte jeg altså å ikke gjøre i denne omgang.

   Jeg har ikke påstått at det er fantastisk at det er problemer med Toyota. Jeg håper de fleste oppfatter at det er hvordan Toyota møter problemet i dette tilfellet jeg peker på. Forøvrig har de som jobber med trafikksikkerhet hos norske myndigheter mye å lære av de som lager biler. Der har bilproduserende land kanskje et fortrinn.

   Jeg skjønner at hvis man leser bare overskriften så kan man få et annet inntrykk enn om man leser hele innlegget.

   Når det gjelder problemene med gass, brems og frikobling blir det bare spekulasjoner foreløpig selvfølgelig, men det kan kanskje ha noe å gjøre med at det i dette tilfellet er elektroniske overføringer og ikke manuelle som i gamle dager?

   • Det er det siste jeg lurer mest på. Fantastisk dårlig design på nye biler dersom det ikke eksisterer mekaniske løsninger for å stoppe en bil…

    Jeg mente ikke at du synes det er bra at Toyotaer forsøker å ta livet av eierne sine. Men jeg stusser over at du mener Toyota gjør en god jobb. Kjøper du en ny Toyota nå kan du risikere at bremser eller gasspedalen svikter. Denne ulykken er bevis på at det ikke bare er de bilene i tilbakekallingsprogrammet som har feil.

    • Jeg tror egentlig vi mener det samme, men vi formulerer oss litt i hver vår ende av problemet når vi må gjøre det i korthet.
     Det er riktig som du sier at dette viser at det er flere modeller enn de i tilbakekallingsprogrammet som kan ha feil, så jeg er enig med deg i det.

     Det jeg mener er betryggende er at Toyota ser ut til å ta det mulige problemet på nødvendig alvor.

     Når det gjelder det tekniske problemet så kan dette igjen vise at troen på elektronikk og computerstyring kan være litt for stor i noen sammenhenger. Dette må man gjerne også se i sammenheng med andre deler av samfunnsdebatten der elektronisk kommunikasjon og – kontroll (elektronisk pasientjournal, Datalagringsdirektivet) fremstilles utelukkende som løsninger fra de som vil innføre det, og ikke som potensielle problemer.

 20. Erfaren sjåfør???
  Burde vært fratatt førerkortet på stedet. Selv en Prius har bremser som klarer å stoppe bilen uansett om den har fullgass eller ikke.
  Og man kan alltid skifte til fri på en automatkasse.
  Ikke spessielt sunt for motoren men bedre det enn å sette andres liv i fare

  • Vet ikke om det er tilfelle her, men i San Diego var det en erfaren sjåfør som prøvde alle mulige måter uten å få bremset ned eller satt den i «neutral». Også der måtte bilen tvinges fysisk til å stanse.

  • Så vidt jeg vet er også bremsene på hybridbilen Prius elektronisk styrt. Og du tror vel ikke at å trykke inn bremsepedalen var noe av det første han prøvde? Det er lov til å tenke litt før en skriver!
   Nå har også Prius en annen automatkasse enn de som er vanlige på biler med bare forbrenningsmotor. Fordi om «dine» automatkasser kan frikobles er det ikke sikkert at denne kan.

   • Elektronisk styrte bremser??? Det er visse krav til biler da. Et av dem er at du uansett skal ha mulighet til å stanse bilen om et system faller bort. En bil uten den muligheten ville aldri fått typegodkjenning hverken i Norge eller noe annet land.
    Jobber som bilmekaniker, så , hvis jeg skal være like frekk som deg s deg deg, dette vet jeg mye mer enn deg om, og det er alltid en fordel å vite noe om det man diskuterer

    • Vet ikke om han prøvde håndbrekket. Det blir selvfølgelig feil å tolke bruken av ordet «brems» som ensbetydende med begge bremsesystemene, men jeg forstår selvfølgelig at det går an å misforstå det slik, uten at det har vært meningen. Tviler ikke på at en bilmekaniker vet mer enn meg om bilen, men jeg håper du allikevel forstår hva jeg mente. OK ? 🙂

    • Hei Bjarne,
     du som er mekaniker. Etter å ha lest om Toyota
     problemene og biler som går ville. Er det ikke
     mulig å skru av tenning på en eller annen
     måte når dette skjer, slik at bilen stopper?? Eller
     er de så moderne at heller ikke det er mulig?

     • elektroniske brmeser har eg aldri hørt om ? fins det ? er de lov å ha i det heile tatt??, tenningen skal kunne skrus av og då skal bilen stanse selv me motor eller du kan bremse, visi kke tenningen går av då virklig noe alvorlig galt, har selv opplevd lastebilen eg kjørte hengte segg opp på gassen vakke verre en skru av tenninga og bremse, trøde ikke kjøre mer men fikk bare falken til hente meg å få den på verksted. og mer elektronikk på den lastebilen en priusen, for mye spør du meg. men veit jo aldri va ikke der så.

     • «Elektronisk kontrollerte bremser med optimal bremsekraftfordeling og bremsehjelp.» Det ble noen flere ord enn å bare skrive elektroniske bremser.

      Usikker på når de startet med det, men her er i alle fall omtale av en Euro NCAP-test av Prius fra 2004.

    • Så du har ikke hørt om elektronisk styrte bremser? Da har selvsagt ikke hørt om ABS bremser heller. Og du vet selvfølgelig ikke fått med deg at blant annet Toyota bruker elektrisk bremsekraftforsterker. Eller at Prius har elektronisk kontrollert bremsesystem. Kanskje på tide å oppdatere mekanikerkunnskapene litt? Eller i det minste skaffe deg et minimum av kunnskap om moderne biler.

     • Mulig du skal oppdatere deg. Verken ABS, elektrisk bremsekraftforsterker har noen mulighet å hindre deg i å bremse. Selve overføringen er ren mekanisk.
      Så du burde lese deg litt opp på dette før du kommer med slike dumme komentarer

     • Mekkis:
      Nå er det ingen som har sagt at det ikke går an å bremse. Spørsmålet gjaldt at Bjarne mfl ikke hadde hørt om elektronisk styrte bremser.
      Men siden du er inne på det så er dette fra den nye artikkelen på VG nett:
      Toyota Prius er en bil der overføringen av brems, gass og gir skjer uten at mekanikken er blandet inn. De såkalt drive-by-wire-systemet som er vanlige på mange biler i dag, sender elektriske impulser gjennom en ledning, i stedet for en mekanisk overføring.

     • Har vi kommet så langt inn i framtida at vi ikke har bremseskiver og bremseklosser? Imponerende.

  • Jeg tror ikke verken erfarenhet eller flaks kan medføre at bilen bare får skrammer når man tvinger den inn i autovernet i 176 km/t. OK, jeg kan gå med på at man med ekstrem flaks og usedvanlige føreregenskaper kan klare å unngå at bilen slår over autovernet, gjør kollbøtter og smadres fullstendig, men om man overveier all den energi og kraft som utløses dersom bilen tvinges inn i et autovern i 176 km/t – til alt overmål med gassen på for fullt – så er det mer enn utrolig at dette ender med riper i lakken. Så solid er ikke selv en Toyota.

   Enten så er virkelig ikke undrenes tid forbi, eller så har sjåføren muligens krasjet i autovernet FØR han ringte politiet?

   • Tviler på at han var oppe i 176 like før han stanset. Det var visst tidligere i ferden. Vi får vel høre detaljer etterhvert.

    Helt enig i at bilen ikke ville sett slik ut ved sammenstøt i så høy fart som mediaoverskriftene fokuserer på. Her er det nok litt sensasjonsjag som overstyrer folkeopplysningen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *