Hvem er der når det er alvor?

Hvor er blålysene når du trenger dem?

(Oppdatert 3. mai: Stjal ambulanse i Vadsø, angret og ringte politiet, TV 2).

Ikke bare en, men to ambulanser stjal den rusede biltyven i løpet av noen timer fra garasjene ved legevakten og Ullevål universitetssykehus.

Noen lurer kanskje på hvor gode kontroll- og varslingsrutinene er for sikring av utrykningskjøretøyer. Det fremgår ikke av artikkelen i VG om eierne av ambulansene  hadde oppdaget tyveriene, eller om politiet var kjent med dem. (Politiloggen er i tilfelle åpen for offentlig innsyn, så de som vil ha innsyn kan kontakte politiet.)

I alle fall varslet betjeningen ved en bensinstasjon i Holmestrand politiet.

Hvor langt kunne en ambulansetyv ha kommet før de ansvarlige oppdaget at utrykningskjøretøy var borte?

I dette tilfellet skulle biltyven fra Oslo til Bergen via Buskerud. Han visste kanskje ikke at han var på villspor da han tanket i Holmestrand (Vestfold). Viktigere er det om de som har ambulanseberedskap, og politiet, visste hvor utrykningskjøretøyet var.

Siden det nå også er alminnelig kjent at ambulansene står i tilsynelatende dårlig overvåkede garasjer med nøklene i, så har noen en jobb å gjøre de nærmeste dagene. En dag kan dårlige sikringsrutiner bety alvor.

 

Mens mobben i politiet kanskje har vært mer opptatt av å planlegge og gjennomføre egne ulovligheter, og trakassere meningsmotstandere og frivillig overtidsarbeidende i egne rekker, har kriminelle fått overta mer og mer i gatene.

(Oppdatert 3. mai: Politistasjon slår alarm. Antall politifolk i gatene halvert. VG, TV 2.)

Politiet har gjemt seg bak overtidsvegring og overlatt gatepatruljeringen nattestid til frivillige ulønnede Natteravner. Hold deg unna Karl Johan om natta, sier daglig leder i Natteravnene i Oslo, Lars Norbom. (Som forøvrig tar seg betalt for Natteravn-arbeid, men det er en annen sak, se Aftenposten.)

Å holde seg unna Karl Johan om natta, har visst politiet allerede gjort lenge. TV2s oppslag tyder på at de ikke en gang gidder se på bildene fra de mange overvåkingskameraene i Oslos mest overvåkede områder.

En dag kan det være alvor. Da er det kanskje hverken politi i nærheten, eller ambulanser i garasjen.

PS: Jeg har alltid en munn-til-munn-maske i lomma. Jeg har faktisk ikke tenkt på at sjansen kan være større for at jeg redder liv der jeg tilfeldigvis ferdes enn at utrykningspersonell klarer å finne bilen sin?

Engangshansker har jeg imidlertid ikke. Et sted går grensen for hvermannsens frivillige beredskap.

En gang for mange år siden var det en person som falt om på gata, blødende fra et kutt i pulsåren i håndleddet. Rent instinktivt slo førstehjelpskunnskapene inn med å klemme hardt igjen. (Gratis. Uten å demonstrere i gatene eller sabotere  jobben i månedsvis slik de som tidligere var lovens voktere har fått gjøre ustraffet.)

Grisete var det, men det reddet liv. (Og mora hans og lillebroren var i alle fall glade for det.)

Stakkaren som ringte ambulanse, og senere til politi, måtte avgi sitt eget (!) personnummer på usikkert samband til politiet. Rent teoretisk kan det tenkes at vedkommende kunne blitt straffet for å ikke oppgi personalia på politiets anmodning. Ja, de har hjemmel for det.

Neanderthal-oppførsel fra politiet (ja, de trives der) frister ikke til å hjelpe dem, men uten hjelp klarer de dyktige kollegene til neanderthalene seg dessverre enda dårligere.

Mer politi:

 

Mest lest på Norske forhold siste tre dager, pr 13. mars.

 1. Erfaren sjåfør, ny trygg bil og sikker vei reddet liv.
 2. «Du er ingen hvitmanns-unge».
 3. Råtner på rot.
 4. Hvem skal bestemme skoleklær?
 5. Slettmeg.no, et bomskudd.


Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

TV 2: Mann knivstukket. Politiet frykter gjengopprør.   TV 2: Væpnet politijakt etter kioskran i Oslo.   TV 2: Spesialenheten etterforsker politiskudd. TV 2: Slått med jernstang i gjengoppgjør.

Annonser

11 tanker om “Hvem er der når det er alvor?

 1. vi er vitne til vår egen undergang, noen må stå fram å ta tak norge trenger en revulosjon.Bruk oljepengene nå på politiet å få bukt med innvandrerkriminaliteten. knus østeuropeerbandene å «norske gjenger» knus alle som får ærlige folk å frykte karl johan om natten. ja jg er rasist, var ikke det før men norsk politikk fikk meg til å bli det. sorry

 2. Norge borde tänka över om man verkligen ska fortsätta ta emot invandrare ifrån MENA länderna.
  Verkar som folk ifrån MENA inte har något intresse av att anpassa sig till västliga levnadssätt utan vill fortsätta sprida sin odemokratiska och kvinnoförtryckande kultur även här.
  Se på Sverige som ett varnande exempel, förorterna som brinner, det börjar bli fruktansvärt många i Sverige nu, Sverige leder våldtäktsstatistiken i Europa.
  Jag hoppas inte Norge gör om samma misstag som Sverige har gjort.

   • så du mener at du fremstiller Politiet i godt lys? Tror du ikke vi som jobber der ønsker å ta tak i kjeltringen? Ser at du ikke enda har skjønnt hva fjorårets konflikt dreide seg om.
    MEN en liten vinkling om hvem som er ansvarlig for at det til tider kun er to uniformerte tjenestemenn på jobb i ett distrikt med 50 000 mennesker, så skal jeg til dels være enig med deg

    • Dårlig lys, godt lys? Hvorfor være ensidig?
     Jeg beskriver vel en situasjon mange kan kjenne seg igjen i, med både gode folk og mer neanderthaler-lignende oppførsel fra enkelte.

     Det er en kjensgjerning at politimobben trakasserte, mobbet og kom med det som ble oppfattet som trusler mot flere som frivillig meldte seg til overtidsarbeid mens mobben ønsket å heller lamme politiet med ulovlige aksjoner.

     Så var det det med ressurser og prioritering. Spørsmålet om hvem som er der når det er alvor, går også på det, ja. Siden du klarer å se nyansene er du definitivt en av de som ikke fortjener neanderthal-sammenligningen 🙂

    • Og når de to som er på jobb er veldig opptatt av en trimmet moped, så blir det ikke veldig mye bedre.
     Jeg fatter og begriper ikke hvorfor politiet ikke benytter seg av et smil og en advarsel i mange mange fler tilfeller. Jeg har selv blitt stoppet av politiet med blålys og sirener midt på høylyse dagen i tett befolket område fordi baklyset på min surt ervervede moped ikke virket Fikk faktisk 300 kr i bot for det….. Hvilke holdninger skaper dette hos en 16 år gammel gutt? Politiet havner ikke akkurat øverst på ventelista.
     Og da kan de heller ikke forvente hjelp den dagen de trenger det. Respekt er noe man gjør seg fortjent til, men det syntes ikke å være en del av opplæringen på politihøyskolen. Selvopptatthet derimot…..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *