Maktmisbruk

Oppdatert 28. september. Mer maktmisbruk. Journalister truer med å skrive negativt dersom de ikke får presset gjennom viljen sin. (VL.)

– – – – –

Politikere, presse og politi har ulike maktroller i et demokrati. Hva skjer når noen blander de ulike maktrollene for å beskytte egne interesser?

Man kan ikke gi politifolk like stor aksept for å drive med «snusk» som andre i samfunnet. Dette av den enkle grunn at politifolk i kraft av sin stilling forvalter en makt og maktmidler som krever en helt annen tillit enn hva folk i maktløse stillinger behøver. Om de er papirflyttere eller «på gata» spiller ingen rolle for hvilken tillit de trenger å vareta.

Faksimile VG.

(Hvor går grensen for politifolk. Ved å kvittere ut en sivil politibil i fylla på vei hjem fra fest eller må det bevises at vedkommende selv kjørte bilen for å kunne avslutte arbeidsforholdet?)

– – –

Fysisk styrke blir prioritert for de som er blitt og får bli politi. (Norsk Politi, nr 1/2010.) Har det skjedd på bekostning av etikk og moralsyn? Enkelte er kanskje mer opptatt av fotobokser enn av politifolks etiske standard? Hvem skal i tilfelle rette kritisk blikk på slike forhold? Skjuler kameraderi mørketall?

Faksimile NRK.

Før påske sendte en debattant nedenstående kommentar til et tidligere blogginnlegg om politi som begår alvorlige lovbrudd.

Det som debattanten påpeker er prinsipielt interessant, nemlig om journalister som beskytter egne partifeller. I dette tilfellet en journalist og tidligere utvalgsleder for AP  som hevdes å beskytte sin partifelle og muligens flere medansvarlige politikerkollegaer.

Flere har tidligere tipset om noen av de samme personene og gitt meg linker som ikke er gjengitt her, men som har gitt informasjon om interessante og etisk betenkelige forbindelser mellom lokalavisredaktør/-journalist og noen som har ulovligheter å skjule i offentlige verv. Også en journalist som selv hadde et politisk lederverv i AP og kan være medansvarlig mens de påståtte alvorlige ulovlighetene i kommunen fikk foregå.

«Saka med en ikke heilt lovlydig lensmannsbetjent, likner på ei sak med lensmannsbetjent Odd Harald Fossland. Skal i retten snart i ei pengestrid (… forkortet).

Det er litt moro at den kanskje ikke særlig mindre “korrupte eller suspekte” Olav Kuvås er advokaten hans. Litt av ein skurk som har hatt mange dobbeltroller, dels ulovlig, i kommunal forvaltning og som verge/advokat for personer under kommunens “omsorg”. Flere anonyme kilder som avisa Sør-Trøndelag kjenner til, kan bekrefte det, men de beskytter også noen av forbindelsene sine.
Derfor skriver de ikke om tilfeller der Olav Kuvås som advokat har hatt oppdrag han etisk sett, og etter div lovverk ikke skulle ha hatt samtidig med at han sjølv hadde andre roller. Redaktør Anders Morken i avisa Sør-Trøndelag vil ikkje skrive negativt om sine tidligere eller søstera Catharina Morken sine eigne partifeller.

Ingen har kontrollert han advokaten Olav Kuvås fordi han sjøl har vært med i kontrollorganet. Eller så har kompisen hans, lensmannsbetjenten Odd Harald Fossland, vært med i kontrollorganet og foreslått at det ikkje skal kontrolleres når noen i “maktmafiaen” i Skaun kommune er innblanda i mulige ulovligheter. Litt av et radarpar. Trur ikkje andre kommuner er like ille som Skaun.
Sjølv den nyansatte lensmannen takka nei til å ta jobben.

Sjå meir i linken: (slettet)»

Isolert sett og i nasjonalt perspektiv er slike lokale saker små og uviktige, men det som er viktig er det prinsipielle.

Hva taper demokratiet når enkelte blander roller og makt som skulle ha vært delt mellom presse, politi og politikere?

Vil større kommuner og færre små lokalaviser kunne bidra til å endre maktforholdet til gavn for demokratiet?

[polldaddy poll=3012096]


Mest lest på Norske forhold sist uke, pr 6. april.

(Det har ikke vært publisert nye innlegg på bloggen i påsken.)

 1. Påskestengt i øverste etasje.
 2. Morsomme overskrifter, episode 2.
 3. Slett ikke nok.
 4. Ting du ikke skal få vite om kommunesnusk.
 5. Bukken og havresekken, igjen og igjen.


Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

Mer politi:

Hvorfor holde tilbake sannheten?

TV 2: Politiet i Vestfold anmeldes til spesialenheten.

TV 2: Tidligere lensmann dømt for voldtekt. VG: Tidligere lensmann dømt til fengsel for voldtekt. (Begått mens han var politi.) TV 2: Politi innrømmer å ha startet ti branner, innbrudd og forsikringssvindel. VG: Politijurist suspendert etter promillemistanke.

TV 2: Vil henlegge saker for å spare penger.

 

VG: Politileder suspendert. Prøvde å slette egen parkeringsbot. TV 2: To menn etterlyst etter trusler mot journalist i pengetrøbbel.

26 tanker om “Maktmisbruk

 1. VAKTER SOM MISBRUKER SIN STILLING I ARBEID

  Tidligere har jeg hørt rykter om dårlig og uprofesjonelt vakthold ved utestedet (slettet) i Drammen, men jeg har ikke opplevd dette før en studentfest som ble arrangert for noen dager siden. Det endte opp med en kjeve ute av ledd, masse blåmerker og tydelige merker av fysisk vold. I denne sammenhengen var disse forårsaket av vaktene som egentlig skulle holde kontroll over kvelden, men som heller tok over hele utestedet selv ved å lage kaos blant gjestene.

  Tidlig på kvelden la jeg merke til en av vaktene som gikk rundt og «skuffet» med skulderen inntil enkeltpersoner som han møtte på veien, noe som hendte meg også da jeg skulle entre baren. Min reaksjon var å forvente en unnskyldning, men det kunne jeg visst bare glemme. Omtrent en time senere var det en mann ved som var i ferd med å bruke opptil et par tusen i baren som ble dyttet med begge hender i ryggen av en vakt. Mannen snur seg med «Hva fan?», men blir dyttet på samme måte igjen. Hans reaksjon var da å dytte tilbake, noe vakten bokstavelig talt slo hardt ned på. Mannen ble slengt i bakken av to vakter, og en tredje vakt baner seg vei i folkemengden og presser kneet opp mot ribbeina på mannen som nå ligger nede med to vakter holdende på hver side. Mannen gjør ingen motstand, men blir likevel slått med harde slag av den tredje vakten som akkurat dukket opp. En alternativ løsning i denne situasjonen ville vært å snakke med mannen, istedenfor å ty til vold når vakten selv ikke ble angrepet. Eller som vakt heller ikke yppe til bråk under arbeidstiden!

  Mannens venn (min samboer) står ved siden av vaktene og prøver å få de til å innse at vold ikke var den rette løsningen i denne situasjonen. Jeg stod også like ved og tok forsiktig den tredje vakten på skulderen og spurte om dette var nødvendig, noe som gjorde at han slo hardt til meg i fjeset med albuen. Som om dette ikke var nok tok han tak i alle halskjedene jeg bar og reiv de i stykker slik at tusen små biter spredte seg i rommet. Jeg som jente hadde aldri opplevd å bli slått før, og alt svartnet for meg da albuen traff. Flere tilstedeværende begynte å skrike og det ble kaos. Det var helt naturlig av min samboer å reagere i denne situasjonen. Dette er uklart, men han hoppet på vakten før vakten tok tak kvelertak på han og begynte å slå. Samboeren min prøvde å forsvare seg selv, men stoppet i å bruke harde slag. Vakten provoserte under hele uroen ved setninger som «ah, kaller du det et slag. Du er ei pingle», «Jeg skulle likt å knust trynet ditt nå», «Jeg hadde satt pris på å møtt deg alene ute på byen», «du er feit» og andre truende uttalelser. Samboers hensikt var å få vakten ned på gulvet, noe som først viste seg å bli en utfordring for denne vakten var sterk! Han fikk han ned på gulvet og fikk tatt et tak som spente vakten fast slik at han ikke kunne gjøre motstand. Samboer spurte om han hadde roet seg ned nå, men det etter kort tid kastet ned på gulvet av de to andre vaktene. Han lå lenge nede på gulvet og ventet på politibilen, mens alle tre satt oppå han og tråkket på hans rygg. Den ene vakten satte håndhjerna stramt på (FØR politiet kom til stedet), mens vennen spurte om det var nødvendig å ta de så stramt. Vakten svarte at disse skulle han ha så stramt for å få en lærepenge. Da politiet senere tok av disse var håndleddene tydelig hovnet, skiftet farge og bar preg av stopp av blodomløp.

  Etter at min samboer var sendt til politistasjonen var det mange som ønsket å fortelle sin opplevelse og forståelse av saken, men da de hadde andre forklaringer enn vaktene om situasjonen ble de utestengt for opptil fire måneder. Vaktene hadde en annen forklaring ved flere av tilfellene, blant annet at vakten som slo meg sa at han ble avbrutt i pågripelsen, men pårgripelsen var allerede under kontroll. Dessuten var det ingen virkelig pågripelse, det var en gjest på gulvet som mottok unødvendig vold av en vakt. Det er forståelig at vaktene skal ha muligheten til å bruke fysisk makt i tilfeller hvor dette er nødvendig for å holde kontroll. Vaktene denne kvelden brukte vold som første alternativ i tillegg til starte hele situasjonen, noe som i stor grad forsterket uroen og dro inn flere i slosskampen. Flere av gjestene ble redde og stilte spørsmål ved vaktnenes beslutninger og handlinger.

  Det er forståelig at politiet ser saken utifra at det var full ungdom og edru vakter i arbeid. Likevel var de innblandede lite påvirket av alkohol. Jeg ønsker at historien skal komme frem slik at vakter som misbruker sin rolle i arbeid skal få alvorlige konsekvenser. Det var tydelig at vaktene hadde avtalt om å finne en bråkemaker den kvelden og lage uro, til tross for at detteskulle være en rolig studentfest. Det må nevnes at jeg var vitne til at vakten rett etter denne situasjonen begynte å yppe med fysisk handling på min samarbeidspartner, som også hadde arrangert hele festen. Jeg har vært i kontakt både med politi, (utestedet) og vaktholdet, men kommer aldri til å dra på (utestedet) igjen da deres reaksjoner på klagene har vært svært uprofesjonelle. Copy-pastet svar på alle klager og null interesse i å få høre historien. Vaktholdet har fått mange klager, et rykte og flere anmeldelser på seg den siste tiden, så det burde vel ringe en bjelle om å bytte vakthold snart?!

 2. Ja, det er jo fint å se vi har rettsikkerhet i dette drittlandet! Her erd et fremdeles sånn at vi bøyer hodet og tar hatten under hånda fordi det står politi på jakka til den personen som står foran oss! Det er riktig nok ikke bare politiet jeg er skuffet over, men rettssikkerheten. KAN NOEN I GUDS NAVN FORTELLE MEG HVA DET ER SLAGS STRAFFEMÅLING VI HAR I DETTE MØKKALANDET!?? Når en politimann bryter loven, burde han avskjediges i skam og vanære, og få den doble straffen. (All straff burde dobles egentlig (kke bare for blåfolket)). MEN EN POLTITIMANN VET SÅ INDERLIG GODT DET HAN GJØR ULOVLIG. Og når man misbruker stillingen sin til å begå for eksemplel overgeep, tror dere ikke alle at han er blodig klar over at sjangsen for at noen i det hele tatt melder ham, er lik null, grunnet kameratskap etc?

  Jada, det er mange anstendige hyggelige politifolk der ute også, men det jammen meg ikke mye rettsikkerhet når man kan begå overgeep mot FLERE KVINNER og slippe unna med 4år!!!!

  Vi har jo skikkelig likestilling her i landet! TROR FOLK! Men om datteren din, moren din eller søsteren din blir voldtatt, er de verdt maksimalt 150 000kr i erstatning, og vanligvis blir saken henlagt. Skal man toppe det hele, får gjerningsmannen sjelden mer enn 3mnder i fengsel.. I DETTE LANDET ER VI NEMLIG IKKE VERDT MER!! EN GANG VOLDTEKTSMANN, ALLTID VOLDTEKTSMANN. Ikke kom og fortell meg at noe terapipiss kan forbedre det. Av en eller annen mystisk grunn, så straffer de voldtekt strengere i andre land. noen har mellom 20 års fengsel, livstid for gjentatte overgrep. Men som sagt så har vi likestilling her i landet….

  • HERREGUD så usaklig! Beklager å måttte meddele at mennesker er i stand til å være kriminelle uten at det har betydning for religion eller etnisitet… BEKLAGER VIRKELIG REDNECK…

 3. Typisk norsk politi – de korrumperer loven som bare det. Ifølge ryktene skal det ha vært en utenlandsk prostituert i bilen, men det vil ikke STOP-gruppa eller Politiet finne ut av. Denne aktoren skal vel ha vært så mye bedre enn alle andre norske horekunder han…

  Dobbeltmoral er standard hos Politiet, de lyver og bedrar og spiller til dagligdags skinnhellige. I virkligheten er de noen virkelige svin – akkurat som denne horekunden som skulle ta med trafficking-offeret hjem i politibil. Gratis horesex, det er vel ikke horekjøp da?

 4. Politiet beskytter han, helt klart.

  De tok kontakt med han 8 (ÅTTE) timer etter ulykken slik at alkoholen i blodet hadde «litt» tid til å forsvinne.

  • Spørsmålet er om de ville ha gjort mer for å oppspore en som ikke var «en av deres egne» for et lignende tilfelle. I så fall er dette kameraderi og ulikhet for loven. Og da er det flere enn politijuristen som burde straffes.

  • Moro med folk som uttaler seg om ting de ikke har peiling på..

   Til opplysning tas det flere blodprøver, og man kan dermed se om personen er på stigende eller synkende rus. Man kan også regne seg frem til hva denne personen hadde på ulykkestidspunktet.

   • Riktig nok kan man finne ut om man er på en stigende eller synkende rus. Men etter 8 «åtte» timer, er det 100% umulig å finne ut hvilken promille man hadde på ulykketidspunktet. Så det er nok fler her som ikke har peiling og heller burde holde kjeft. Og nei, det tas kun en blodprøve! Ikke fler som du påstår.

    (Satt inn fra annen kommentar:)
    Glemte å nevne, at det er ikke alltid man tar blodprøve, men heller utåndingsprøve, da denne er mer sikker.

  • Dette er vel spekulasjoner. Hva som gir deg grunn til å si dette, tipper du? Det er godt mulig at de ikke finner en som stikker fra stedet med en gang. Hvorfor tror du promillesjåfører stikker dersom de krasjer. Du ville vært idiot dersom du sto og ventet, eller ærlig som er svært skjelden.

  • Saken her var vel politi og andre «lovvoktere» som bryter lover, men beskyttes av partifeller i lokalpressen.
   Jeg har fred, men liker å bruke hjernen på prinsipielle problemer som kan ramme andre. I tillegg er jeg generelt opptatt av makt, medier og myndigheter.

    • Trenger ikke ha Politihøyskolen for å kunne betegnes som politimann. Er man ansatt som embedsmann eller tjenestemann i politiet kan man bli betegnet som politimann. Tenk for eksempel på en politimester som ikke har PHS. Er ikke han politimann?

     • Javel. Kan en politimester eller politijurist bruke lovlig makt/vold som en politibetjent kan?? Vil ikke kalle en politimester, jurister, arrestforvarere, sentralbord, pass eller de som jobber med namsaker for politimann/kvinne. De jobber i politietaten ja, men de er ikke politifolk vel??? Så når man snakker om politimann, så må det menes en med politiutdanning og ikke noen som jobber med sivile gjøremål. Flere av sakene du nevner ovenfor er gjort av personer i sivile stillinger. At media legger det frem som «politiansatt» gjorde ditt og datt bør fange litt oppmerksomhet tenker de vel.

     • Sigrid:
      Under gitte forutsetninger (nødverge) kan både du, jeg og alle andre bruke lovlig makt for å stanse et alvorlig lovbrudd. Til og med en politimester uten Politihøyskole 🙂

      Vel, spøk til side. Politiinstruksen §1-3 definerer en politimann som: «Enhver som utfører polititjeneste.«

      Politilovens §20 sier følgende om politimyndighet: «Politidirektøren, embetsmenn og tjenestemenn med politigrader har politimyndighet i hele riket i kraft av sin stilling. …

      Departementet bestemmer hvilke andre ledere og tilsatte i Politidirektoratet og sjefer for politiets særorganer som har politimyndighet, og gir bestemmelse om tildeling av politimyndighet til studenter ved Politihøgskolen og personell i politireserven. Det samme gjelder for tildeling av politimyndighet til leder og tilsatte i spesialenheten for politisaker og påtalemyndigheten.

      Politimyndighet kan unntaksvis gis til andre. Politimyndigheten skal i slike tilfeller i alminnelighet være begrenset i tid eller til nærmere bestemte saker eller funksjoner. Departementet gir nærmere bestemmelse om tildeling og anvendelsen av begrenset politimyndighet. Departementet gir også nærmere bestemmelser om adgang for tilsatte i politiet til å utføre særskilte oppdrag med begrenset politimyndighet.

      Kongen kan bestemme at militært personell fra Forsvaret kan tildeles begrenset politimyndighet ved utøvelse av grenseoppsyn på landegrensen mellom Norge og Russland. …

      Den som har politimyndighet, skal under utøvelse av myndigheten ha politilegitimasjon med seg. Begrensninger i politimyndigheten skal fremgå av legitimasjonen. Tjenestemannen plikter, så langt tjenesteforholdene på stedet tillater, å oppgi navn eller tjenestenummer og grad eller stilling når dette forlanges av den som tjenestehandlingen direkte angår. Den som ikke er i politiuniform, skal på forlangende fremvise politilegitimasjon såfremt han ikke er kjent av den som forlanger det.»

      Ellers er det vanlig at militære vakter og militærpoliti har begrenset politimyndighet på militært område. I noen tilfeller også utenfor militært område jf for eksempel militærpoliti (NB: uten politihøyskole) som henter vernepliktige som ikke har møtt til tjeneste i deres hjem, arbeidssted eller hvor de måtte påtreffe dem. Eller de pågriper berusede soldater på sivile utesteder eller på gata.

   • Enn du? Har aldrihatt problemer med politiet.Jeg har heller ikke gjort noe galt, såhvorfor sliter du så fælt da tydeligvis?

 5. Hva synes bloggeren om rasismen som kommer frem i serien himelblå på Ark.
  I flere episoder kommer det henvisninger om å «kjøpe seg en thaidame»
  Jeg er gift med en såkalt thaidame. Hun bruker serien i norskundervisningen på skolen. Hva skal jeg si til henne?
  Hvordan skal jeg nå frem ovenfor Ark?
  Hvis det haddde stått «kjøpe seg en neger» eller «muslim» Så hadde det blitt ramaskrik.
  Er det sånn at det norske folk innbiller seg at jeg har kjøpt kona mi?
  En del av disse skuespillerne fremstår som tvilsomme rollemodeller med tigging av penger til alskens barn rundt i verden hvor det er vanskelig å si hvor pengene havner til slutt. Da må disse personene også ha kunnskap om ting knyttet til dette. Ikke bare kaste seg på alt som gir penger i kassa og bli brukt, nettopp som en person som klan bli kjøpt.

  • Du har nok rett i at det ville blitt ramaskrik om enkelte andre hadde blitt utsatt for det du nevner. Media setter sin egen dagsorden og styrer sin egen etikk. Eventuelle klager på det du oppfatter som overtramp i NRK kan rettes til pressens eget organ PFU, som en prinsipiell sak, eller til NRKs kringkastingsråd.
   Uansett vil eventuelle uttalelser derfra kun være til pynt, uten å binde NRK til å endre noe.

 6. Hva er det du vil med denne bloggen?
  Greit å sette fokus på maktmisbruk, men i dette tilfellet gjorde jo politiet bare det som var nødvendig for å få jævelen med for å tatt blodprøve. Problemet i dag er at politiet får for mye pepper for den jobben de er satt til å gjøre, og at mange politibetjenter vegrer seg for å gripe inn i situasjoner i frykt for folk som beskytter de kriminelles rettigheter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *