Nulltoleranse mot overgrep

Oppdatert 14. april. Nytt innlegg om saken: Flere synder.

– – –

Innrømmelsen av ett eneste overgrep i den katolske kirke i Norge, så langt tilbake som 20 år siden, vil være enestående dersom det viser seg å være alt, og ikke bare toppen av et isfjell.

(Oppdatert 1. Biskop kjenner til tre andre overgrep. To på 1950-tallet og et for ti år siden, VG.

Oppdatert 2: VG, TV 2: Politiet gransker overgrepssak med ukjent offer i Trondheim, men vet foreløpig ikke om det er samme sak.)

I deler av det katolske Europa har mange års fortielse ført til skandaleomfanget som nå rulles opp. På den positive siden kan bemerkes at det i det minste er tillatt med kritikk av religionsrelaterte overgrep. Åpenhet og kritiske innvendinger kan bidra til å få slutt på overgrepene og få stilt de ansvarlige til rette.

Illustrasjonsbilde fra katolsk.no

Ikke alle religioner har kommet like langt i eventuelle opprenskingsprosesser mot overgrep.

Faksimile NRK

I fjor ble det offentlig kjent at politiet i hele sju år hadde fått bekymringsmeldinger og rapporter om vold og overgrep mot muslimske barn, blant annet på koranskoler i Norge. De hadde ført dialog for å få slutt på overgrepene, men tilsynelatende uten å oppnå respekt for norsk lov. Sakene ble henlagt, blant annet fordi det er vanskelig å få noen til å stå frem. Lojalitet til, og respekt for, religiøse ledere, kan i så måte være et hinder for å renske opp.

At imamer i Norge også vier barn i tvangsekteskap er bare en annen side av religiøse overgrep.

Den katolske kirke hevder å ha startet oppryddingen. Troverdigheten er ikke høy, da de er tvunget på banen og ikke selv har valgt åpenhet.

Når det gjelder imamer og overgrep innen deres religion er det stille. Foreløpig. At folk tier  av frykt for religiøse overhoder eller utstøting av sine religiøse miljøer er intet godt tegn. At enkelte politikere/samfunnsdebattanter (Abid Q. Raja) også ivrer sterkt etter å ØKE samfunnets respekt for imamer, kan også bidra til fortsatt fortielse av overgrep.

Det er vel ikke for mye å forlange nulltoleranse mot alle slags overgrep mot barn, uansett religion?

[polldaddy poll=3017271]

Mer om overgrep:

 

Mest lest på Norske forhold siste tre dager, pr 7. april.

 1. Maktmisbruk
 2. Rimer ikke.
 3. Et skritt tilbake.
 4. Billigere med noen ulykker enn systemendring.
 5. Morsomme overskrifter, episode 2.


Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

VG: Statsadvokaten i Oslo ber ikke om innsyn i den katolske kirkens overgrepsarkiv fordi «sakene er fryktelig gamle».

Over fire måneder etter at politiet ble varslet, starter politimester Nils Kristian Moe  etterforsking etter at Adresseavisen skrev om saken. (VG).

VG: Pater Pollestad er den påståtte overgriperen. VG: Alterjente: Flau på kirkens vegne. TV 2: Biskop Eidsvig: Saken handler om sjelesorg, ikke politisak. VG: Biskop Eidsvig vil nå ta opp overgrepssaker med politiet. Overgrepsoffer avhøres av politiet. Biskop Eidsvig enig i at kirken tiltrekker seg pedofile. Borgermester i biskopens landsby rystet. To franske prester anmeldt i Frankrike i fjor for overgrep i Norge. Huitfeldt ikke overrasket. Tidligere politisjef reagerer på fortielsen. Noen publiserte mystisk melding på Wikipedia to uker etter biskopens avgang. Vl.no: Flere overgrep i Norge, hevder tidligere domkantor og en professor ved menighetsfakultetet. TV 2: Dordi Skuggevik Tande ba om å bli bannlyst av «den onde biskop». VG: Katolikker i Norge: -Syndere og overgripere finnes dessverre overalt.

 

Annonser

13 tanker om “Nulltoleranse mot overgrep

 1. Hva er greia med å plutselig angripe islam? Greit nok at den kristne kirke har gjort noe ille. Men man trenger da virkelig ikke dra inn en annen religion bare for å dra den med i søla.

  ‘Se! Vi gjør noe galt, men det gjør de der borte også!’

  • Saken er religioner, autoritetskultur, overgrep og fortielse.

   Jeg identifiserer meg forøvrig ikke med katolismen og har ikke noe behov for å dra fokus bort fra deres overgrep ved å «gjøre dem like gode som andre», som noen kan oppfatte som et slags forsvar.

   At imamer i Norge også bidrar til overgrep og fortielse ved å holde tilbake informasjon om sin praksis med å tvangsgifte bort barn er hverken mer eller mindre ille enn de overgrep som avdekkes i den katolske kirke. Man får tåle at det omtales.

   • HVA STÅR SKREVET?HOLD UT,DETTE ER BARE VEER,JEG NEKTER OG TRO AT HELE DEN KATOLSKE KIRKE BESTÅR AV PEDOFILE,HOMOFILE,MENNESKER,OM SÅ ER,HELVETE ER NÆR!TAKK GUD DU MIN FAR!ENDELIG ER DU BLANDT OSS.VIS OSS DEN RETTE KJÆRLIGHET,AMEN.

 2. En nørsk lærer i norsk skole hadde slått en elev, og saken ble henlagt. Du kan fan meg ikke sammeligne dette med misbruket kristene driver med mot små barn for helvete.Tenk om muslimer drev medd dette. Da hadde du hørt det. Mange ikke religioset også misbruker barnet sin her i norge. Syke mennesker.

  • Mange institusjonskulturer har vist seg å stadig gjenskape/reprodusere overgrepskulturer. Uavhengig av om de er religiøse og hvilken religion. Du må gjerne tro at overgrep overhodet ikke skjer i islam, men en annen innsender i debatten (Aziza, nederst) hevder noe annet.

   De som ikke tåler åpen kritikk mot egen religion har ikke høy troverdighet når de påstår å ikke ha noe å skjule. Uansett om de kaller seg katolikker eller noe annet.

  • Det er da absolutt ikke utenkelig at overgrep skjer uansett hvilken religiøs bakgrunn personen har? Muslimer er jo overrepresentert i voldssaker, noe som er trist. Jeg har mange muslimske venner som føler at nordmenn blir stigmatisert av media og politiet ved at folk tenker at muslimer = trøbbel.
   Faren min fikk jo helt noia når jeg var med en iransk kompis når de feiret nyttår og var redd jeg skulle bli muslim, selv om han faktisk er kristen.

   Nå har Imaner mye høyere respekt i det muslimske miljøet så jeg tror det tar lang tid før vi faktisk leser om navn i avisene.

   Jeg vil også si at jeg er litt forvirret i denne saken, selv om det er forkastelig så har jo de jo et poeng at hvis det skjer i sjelsorg så kan ingen røre dem. For min del hadde jeg gått til politiet øyeblikkelig, eller kontaktet foreldrene.. Sørget for at denne mannen mistet jobben.. hva som helst. Jeg er helt for at man skal tilgi, men ingen som har barn hadde ansatt en mann som man mistenker forgriper seg på barn i en barnehage. Så samtidig føler jeg det er på sin plass at hvertfall de aktuelle sakene blir offentliggjort.

 3. Men her sies det at kirken har håndtert disse sakene godt. Vel, det er selvsagt fortåelig at de har holdt det hemmelig. Bristen i logikken her at sakene ikke ble anmeldt og da er det vel ikke godt håndtert.

  Kriminelle forhold må jo anmeldes. Når de ikke anmeldes så ser de heller alvoret. Saken er liksom ikke «kriminell nok».

  • Du må gjerne spesifisere hvor du mener du finner belegg for din påstand «men her sies det at kirken har håndtert disse sakene godt».
   Det er i alle fall ikke jeg som har skrevet det du kommenterer til.

   • Ja, da må jeg bare beklage. Jeg mente ikke at du sier at kirken har håndtert disse sakene godt. Dette stod i vgnett sin artikkel.

    Det jeg mente var at så lenge kirken ikke hadde anmeldt salene, så blir det nær sagt latterlig å si at kirken har håndtert sakene godt, slik noen uttaler til vg

    (Ellers har jeg visst i farten glemt noen ord i mitt forige innlegg)

 4. Seksuelt misbruk av barn har skjedd i kanskje et enkelt tilelle der en imam er innblandet, ja vold har det vært flere av. Men blant katolske prester er det hundrevis av eksempler. Dette ser ut til å være et særkatolsk problem!
  Jeg tar ingen side her, men dette kvalmeriet er utbredt blant den katolske kirke og det er der problemet ligger, med paven som forlanger respekt og ikke tør å stå åpent ut om det ekleriet kirken hans står for!
  Alle som begår slike handlinger fortjener null respekt og toleranse. Dette kan ikke bortforklares og disse menneskene må straffes.

  • Dette er selvsagt ikke et «særkatolsk problem». Slike overgrep har skjedd over alt. Det er heller ikke spesielt overraskende at de har forsøkt å skjule og hemmeligholde dette. Det er selvsagt også helt naturlig å feie sånt som dette under teppet. Ingen vil ønske at slikt blir kjent at har skjedd i «sin sammenheng».

   Men selv om det er naturlig å forsøke og feie sånt under teppet, så blir det ikke mer riktig av den grunn. Det er også en svært dårlig strategi. Det vil alltid være noen som til slutt løfter på teppet.

   Det værste med det er dog at offeret for et overgrep selvsagt blir sviktet når overgriperen ikke får sin straff.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *