…men på overflaten ser det bra ut

Det som kunne blitt behandlet som en systemsvikt i helse-Norge, manipulering med informasjon og brudd på pasientrettigheter, er kokt ned til at noen ledere ved et sykehus går frivillig.

Klinikkdirektør Elisabeth Kaasa er den tredje som går, melder VG.

(Oppdatert 27. april. VG: Høyre og FrP mener flere ledere bør vurdere å gå.

TV 2: Mener styret i Vestre Viken HF bør trekke seg.)

Det ser ut til å være komfortabelt lenge siden media meldte at 19 av 20 sykehus utsetter for mange operasjoner. Eller at:

“Slurv og dårlig kjennskap til loven hos helsepersonell torpederer grunnleggende rettigheter, mener pasientombudene. Skrekkeksemplene er mange», som VG fortalte både de vitende og uvitende.

(Mer: Spillet er i gang.)

Når en sjef får sparken for å ha manipulert med informasjon og ført sine oppdragsgivere og offentligheten bak lyset, er det fordi de med makt og ansvar høyere oppe tar sitt ansvar på alvor og signaliserer nulltoleranse i forvaltningen for slikt. I denne saken har ingen fått sparken. Og ingen er blitt stilt til ansvar for ulovlighetene som er foregått, og som har rammet pasienter.

Ikke er det første gang, og helt sikkert ikke siste gang antatte eller mulige lovbrytere i helsevesenet slipper unna både politietterforskning og administrative straffetiltak.

Faksimile VG.

Tro hvorfor politiet ikke velger å prioritere å avdekke og etterforske alvorlige og omfattende lov- og rettighetsbrudd mot pasienter på sykehusene, i stedet for å ta mer uskyldige lovovertredere som ikke skader andre eller setter liv og helse i fare? Det har også signaleffekt.

Jobber du på sykehus, så spiller det mindre rolle om du bryter forsvarlighetskravet og setter andres helse i fare, bare du ikke snakker i mobil når du står i bilkø. Eller fisker hummer utenfor sesong. Da kommer politiet eller Økokrim og tar deg.

Man kan bare spekulere i hvorfor ingen blir stilt til ansvar. En medvirkende årsak kan være at det ville ha utløst et ras av avsløringer i hele helsesektoren/ offentlig sektor, som noen ikke ønsker. Noen har ansvar for det som har skjedd, og noen har et kontroll- og tilsynsansvar.

Hvem har avslørt det som har foregått?

 • Var det den interne kvalitetskontrollen eller interne kontrollorganer i helseforetakene? Nei!
 • Var det noen i helseregionene som reagerte? Nei!
 • Var det ekstern kontroll fra Helsetilsynet? Nei!
 • Var det forvaltningsrevisjon fra Riksrevisjonen som stilte spørsmål ved om rutinene kunne være for dårlige slik at lister kunne risikere å bli manipulert? Nei!
 • Var det de som skulle ivareta pasientenes rettigheter, Pasientombudene? Nei!
 • Var det politikerne, som på ulike nivå mottar godtgjørelser for å ha et overordnet ansvar og sette seg inn i sakene? Nei!

Det var avisen VG, som innimellom oppslag om artister og TV-helter gjorde godt journalistisk arbeid som innbefatter å innhente offentlig informasjon. Informasjon som mange med ansvar på ulike nivå hadde, men ikke hadde gjort noe med. Kanskje de ikke hadde forstått informasjonen, eller ikke hadde lest den?

Det spiller ingen rolle, de blir alle uansett sittende i sine ansvarlige posisjoner.

…men på overflaten ser det jo fortsatt bra ut. Bare de som graver og spør i media slutter. Slik de i forvaltningen, og politikerne, som har vedtatt systemet og har ansvaret, ser ut til å ha gjort.

(Bilde fra glennharper, flickr, gjengitt med denne lisensen.)

Og hva med politiet, hvor er de? Pisser du på gata, så kommer de nok. (PS: Ikke gjør det, det var bare ment som en illustrasjon på prioriteringene.) 🙂

Mer om helse/offentlig forvaltning/manglende kontroll:

Mest lest på Norske forhold siste tre dager, pr 26. april.

 1. Død etter politirot.
 2. Grasrota mot ledelsen i FrP.
 3. Rådmann fikk mer lønn – og mindre ansvar.
 4. Imamutdanning på islamistenes premisser.
 5. Ulikhet for loven.

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

Mer om helse-Norge:

VG: Jukser seg til jobb i norsk helsevesen.

VG: Ville fjerne granskerne. TV 2: Kun én av tre søkere får pasientskadeerstatning. VG: Hjerneoperert pasient oversett – døde. VG: Krever full gjennomgang av sykehussystemer. VG: Sykehustabber for 2,5 milliarder på fem år. TV 2: Klinikkdirektør i Vestre Viken HF går.

Selvfølgelig kan uhell skje. Allikevel er det ingen unnskyldning at man har rutiner og praksis, hvis de ikke er gode nok. -Døde da AMK ikke skjønte den samiske adressen i samisk område (VG).

vl.no: Helsebyråkrater blåser av tidlige kreftdiagnoser.

Annonser

10 tanker om “…men på overflaten ser det bra ut

 1. What??? Det var faktisk sykehuset selv som satte igang granskning! VG «avslørte» det bare for all offentlighet. Sykehuset selv fant ut av at noe galt hadde skjedd. Ikke VG. Og hvis dere tror på alt VG og andre tabloidaviser skriver, så synes jeg faktisk jævlig synd på dere. For da er dere ikke annet enn naive tullinger! Ta nå det de skriver med en klype salt. Jeg vet faktisk veldig godt at mye av det de skriver i denne saker er direkte usannheter! Helt på trynet usannheter! Og hvorfor i helvete skal de sparke noen når man enda ikke vet helt hva som har skjedd. Man vet jo ikke enda om det er en konkret person eller flere som bevisst har sittet og tuklet med datoene! Man kan da ikke sparke noen da! Spar meg for møkkatullet deres og tenk dere om!!

  • Jeg er helt enig med Anette. Det er ike automatikk i Sykehusene i Norge at om der skjjer døsfall ifbm med en mandeloperasjon automatisk er noen feil med lege eller system. Husk at all operasjon er forbundet med risiko, og alt som ståri VG MINST har en side til, men det kommer aldri fram Forøvrig har jo Anette her helt rett

 2. Hun orket ikke starte HLR fordi hun var så sliten etter å prøve å gi veibeskrivelse?

  Om hun bidro med HLR mens amk lette etter addressen kunne det kanskje gått noe bedre.

 3. Adressen i Karasjok ble funnet ved hjelp av Google Earth på 20 sekunder.

  AMK sentralen ligger vel i Kirkenes og akkurat dette ble påpeket når sentraliseringen av AMK ble gjennomført.

  Tydligvis lever Helse Finnmark i en verden hvor samisk ikke er økonomisk nok og derved, får folk i disse områdene en behandling som fremmedspråklige i sitt eget land.

  Helse Finnmark har i tiden, de har fungert, fjernet min tillit til helsevesenet her nord . Desverre for alle de hardt arbeidene flinke medarbeiderene.

  • Lett å finne den når du vet hvordan den staves. Verre når mennesket du snakker med snakker gabrokkent og uttaler bokstaver feil. Desuten har vel veiene der borte «alternative» gatenavn på norsk !? Hun kunne vel ha brukt det norske navnet da??

   Plasseringen i Kirkenes er ikke verre enn om den hadde vært i Hammerfest. Det er like mange «søringer» som jobber på sykehuset i Hammerfest som i Kirkenes. Den neste reformen på dette området kommer når alt blir lagt til samme sentral i Tromsø, politi, brann og AMK på samme sentral. Og det er bare første trinn. Målet er å få en, kun en, sentral til å dekke hele landet.

 4. Det er skremmende at ikke noe annet skjer enn at et par ledere slutter. Ingen tar ansvar og ingen får sparken. Den som skulle få sparken nå er Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, er det ikke hun som til syvende og sist har ansvaret her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *