Innfør en ny vårtradisjon

Det samme skjer hvert eneste år. Tallet på trafikkulykker skyter i været i mai. Og med det følger kraftige hopp i antall hardt skadde og antall drepte på veiene.

Faksimile glomdalen.no

(Fra demonstrasjon av trafikkulykke for årets Kongsvingerruss.)

Ser man på ulykkestallene fra SSB pr måned i årene 2006 til 2009, er det 29 prosent flere trafikkulykker i mai enn i april.

Det er 18 prosent flere skadde i mai enn i april.

Og det er 69 prosent flere døde i mai enn i april.

Bare det å gjøre trafikantene oppmerksomme på dette tradisjonelle årlige hoppet i alvorlige ulykkesutfall i mai måned kan være et bidrag til å få noen til å reflektere over om de kanskje har lyst til å overleve helt til juni … eller kanskje enda lenger?

Høyt testosteronnivå, kjøring til og fra fest, og uerfarne sjåfører kan spille inn. Uerfaren kan i ulykkessammenheng like gjerne bety en ungdom i bil eller en 40-åring på tung MC. (Dette er typetilfeller og selvfølgelig ingen forklaring på alle ulykker.)

Viktigst er allikevel at farten er for stor til at en ulykke kan ende godt. Uansett hvor høyt sikkerhetsnivået på bilen er, så er det en grense for hvor mye kroppens indre organer tåler av kraft i et sammenstøt. Grensen mellom liv og død i den forbindelse kan ligge et sted mellom 60 og 70 km/t.

Eller man kan satse på flaksen? Som regel går det ikke bra når det smeller.

Kan det være en idé å merke av i kalenderen: Vil du bli et tall i ulykkesstatistikken?

[polldaddy poll=3205873]

Mer om ulykker og trafikksikkerhet:

Mest lest på Norske forhold siste tre dager, pr 12. mai.

 1. …den som ikke har noe å skjule.
 2. UD balanserer på line.
 3. Ekstremislam vinner – Kvinner, homofile og ytringsfrihet taper.
 4. Rot bort pengene – staten betaler.
 5. Pinlig polititabbe.

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

Maiulykker:

TV 2: To møteulykker med ni skadde. Riksvei 354, Porsgrunn i Telemark. VG: En person omkom i trafikkulykke. Frafjordtunnelen, fylkesvei 281, Gjesdal i Rogaland. VG: Stjal bil, kjørte på eieren. Porsgrunn, Telemark. VG: Fem skadet i møteulykke. Fylkesvei 573, Bremanger, Sogn og Fjordane. TV 2, VG: Mann omkom i utforkjøring. Notodden, Telemark.

VG: Kritisk for mopedist etter ulykke. Skien, Telemark. TV 2: Ruset 19-årig jente kjørte ned lyktestolpe og gjennom låvevegg. Hurdal, Akershus. TV 2, VG: Mann omkom i kollisjon med tømmerbil. Fylkesvei 22, Halden, Østfold. VG: (Sju til sykehus etter to ulykker i Telemark.) VG: Flere skadet, en sjåfør stakk av. E6, Levanger, Nord-Trøndelag. VG: Ung mann alvorlig skadd etter utforkjøring natt til søndag. Målselv, Troms. TV 2: Minst seks skadd i minibussulykke. VG: Kritisk skadd etter frontkollisjon. Riksvei 3, Stange, Hedmark.VG: Fem skadd i kollisjon. E18, Kragerø, Telemark. TV 2: Fem til sykehus etter frontkollisjon på Averøy. VG: 77-åring påkjørt av trailer, alvorlig skadd. E 134, Etne, Rogaland. VG: To alvorlig skadet i bilulykke. E6, Moss, Østfold. VG, TV 2: Mann omkom i frontkollisjon. Fylkesvei 76, Frogn i Akershus. TV 2: 15-åring døde etter sykkelulykke på Årnes. VG: Gutt alvorlig skadd i sykkelulykke. VG: Mann funnet død under firehjuling. VG: Tre til sykehus etter kollisjon. E 18, Drammen, Buskerud. VG: Kvinne i 60-årene skadd i utforkjøring. Selje, Sogn og Fjordane. VG: Mann (18) alvorlig skadd i utforkjøring natt til søndag. Riksvei 171, Sørum, Akershus. VG: 43-åring døde etter MC-ulykke. TV 2: Førertabber bak nesten alle MC-ulykker. VG: Omkom i utforkjøring på E 18. Marker i Østfold. VG: Politiet mener å ha funnet ulykkesårsaken. (Frøya.)

Annonser

19 tanker om “Innfør en ny vårtradisjon

 1. Hva i pokker skjer der oppe? Nettopp hatt en lang diskusjon i VG og andre medier angående Marie Amelie’s utkasting.Loven er loven ble sagt og må respekteres.
  Loven er da meget merkelig som nesten ikke straffer deg for å drepe noen i fylla. Meget usmakelig..Meget..

 2. Ditt liv,er en risk hvs du kjører bil,sykkel,går.
  Du velger,jeg velger ikke sykkelhjelm.Tryner jeg,noe som hente i fylla på vei hjem ca 1 gang i uka(hadde ikke lys,sykla i tett skog 1 mil)
  Ja veldig dumt,men jeg skriver nå så jeg er ikke død.MEN det kan hende,da er det mitt valg.
  Bot for det meste.
  God sommer

  • Fint at det gikk bra med deg. Jeg skjønner godt ditt syn og er enig i at straff/bot ikke er løsningen på å få folk til å forstå eller ta rasjonelle valg, men noen ganger blir det av lovgiver valgt som det minst skadelige alternativet.

   Jeg tror sykkelhjelm er viktigere enn ringeklokke. Det siste er påbudt ved forskrift med hjemmel i vegtrafikkloven. Det første er ikke påbudt, men kun anbefalt av så godt som alle som jobber med trafikksikkerhet for myke trafikanter. Har ikke sjekket forhistorien, men det er ikke utenkelig at ringeklokkepåbudet kan føres tilbake til før påbudet om bruk av sikkerhetsbelte i bil også ble innført. Da kan i tilfelle lovgivers intensjon ha vært å tenke på andre trafikanters sikkerhet og påby en varslingsanordning. Hornet var vel til sammenligning det første «sikkerhetsutstyret» som hørte til en bil også.

   At det ikke er påbudt ved lov/forskrift å bruke sykkelhjelm, betyr ikke at det ikke er viktig. Det blir en skjønnsmessig vurdering av praktisk hensiktsmessighet og en avveiing mot andre hensyn å pålegge bruk av sykkelhjelm. Et pålegg til trafikanter må også på et vis straffesanksjoneres for å ha noen effekt, og da blir det et spørsmål om det kanskje finnes bedre løsninger for å få syklister til å bruke hjelm i trafikken enn ved tvang og trussel om straff.

   Hvis hjelmpåbud blir innført kan kanskje noen ta helt av i forhold til ressursbruk og reaksjonsform. Det er ikke sikkert det er bedre for de som rammes eller for samfunnet som helhet.

 3. Liver ER farlig, og de fleste, om ikke alle, vil nok oppdage at de til slutt dør. Selvsagt gjelder ikke det Bloggeren her fordi han er så flink og forsiktig!

  Det er ille nå folk dør «unødvendig» fordi andre eller de selv oppfører seg idiotisk i trafikken, selvsagt er det det. Men vi kan dessverre ikke forvente at antallet trafikkdrepte vil gå helt ned til 0. Vi har en veldig god statistikk over antall drepte og skadde sammenlignet med de aller fleste andre europesike land. Kanskje vi burde være glade for det istedet for bare å sutre? Vel og vakkert må det jobbes for at vi fortsatt skal ligge så bra an som vi gjør. Både holdningskampanjer og politi er nødvendige i denne sammenhengen, men i en totalt misforstått streben etter at alle i dette landet skal dø på et pleiehjem etter at de har passert 85 år tar vi endel grep blant annet i trafikken som er helt disproposjonale.

  Folk dør på fjellet, de dør under Birkebeinern, folk drukner når de bader på badestranda, det er faktisk endel av livet! Det vi oppnår ved at alle skal leve i en rosa polstret celle medfører at folk ikke lærer at ting både kan være og faktisk er farlige.

  I «gamle dager» lærte unger at de slo seg når de falt ned fra det treet de klatret i. I dag er det spesielt myk sand eller gummimatter rundt alt det kan klatres i ved alle barnehager eller lekeplasser. Når skal de da lære seg at det gjør vondt å falle ned og at man derfor må være forsiktig når man klatrer? De lærer det ikke før de er ute i naturen og klatrer så høyt opp at de slår seg i hjel når de faller ned! Hadde kanskje vært smart å lære dette på et stadium der konsekvensen ikke blir fullt så ille?? Skal du springe rundt med sykkelhjelm på hodet H24 blir du nok dessverre litt mer uforsiktig enn om du «lærte» at det gjør vondt å slå hodet. Sykkelhjelm er greit når man sykler, men denne trangen til å «polstre» folk hele tiden er galskap. Faktisk har flere barn dødd som direkte konsekvens av at de har lekt med sykkehjelm på hodet, kanskje til og med flere enn de som har berget livet i sykkelulykker pga sykkelhjelm??

  Det viktigste må være at folk lærer å TENKE SELV, tar ansvaret for egne handliniger og passer seg selv. Det er ikke det offentlige sitt ansvar å være min eller din barnevakt!

  Til slutt vil jeg påpeket at du linker din blogg til en sak som IKKE har noe med trafikkulykker å gjøre. At denne bileieren ble påkjørt er en kriminell handling, det har fint lite med trafikkulykke å gjøre og burde derfor ikke gått inn i trafikkstatistikken i det hele tatt! Det er snakk om overfall og legmesbeskadigelse ikke noen ulykke!

  Men i likhet med andre overfallsmenn vil også denne kriminelle ungdommen slippe lett unna fordi han ikke kunne forventes å forstå at det er farlig og at det skader folk når man kjører på dem med en bil. Det samme gjelder de som slår ned sakesløse mennekser og hopper på hodet deres,-

  – «Men dommer, jeg skjønte jo ikke at det kunne skade ham.»

  Nei han skjønte vel ikke det for på film spretter de jo på beina etter slik behandling!!

  Nei denne unge kjeltringen slipper nok unna straff fordi han ble «skremt» av bileieren slik at bileieren kun har seg selv å klandre.

  Men trafikkulykke var det altså IKKE!!

  • Folk er ulike. Noen søker høyere risiko enn andre fordi de har lyst. Noen havner i høyere risiko fordi de mangler forutsetninger for å forstå hvorfor. Selv om den første gruppen er verdensmestere og ikke vil ha informasjon, så kan det være slik at den siste gruppen setter pris på at noen bryr seg.

   Når det er sagt så vil det alltid på ulike arenaer være risiko. Risiko er ikke noe negativt. Det er kunnskapsløsheten som er det negative.

   Du må gjerne dømme meg ut fra hva du tror, men det viser også kunnskapsløshet. Jeg blir ikke lenger overrasket av at enkelte ikke forstår eller ser forskjellen på positivt samfunnsnyttig engasjement og et stort ego med utelukkende reaktiv kritikk.
   Jeg skulle gjerne visst mer om hvorfor noen mennesker er slik, men en hypotese jeg har er at de som ikke ser forskjellen på samfunnsengasjement og egoistisk bedrevitenhet ikke selv driver med samfunnsnyttig arbeid for andre. Derfor klarer de ikke å se slikt, men har i avgjørende grad den egoistiske dimensjonen i sin virkelighetsforståelse, men som sagt: Det er kun en hypotese, og ikke noe jeg vet.

   Til det siste du anfører: Man kan like eller mislike det, men i offisiell norsk statistikk så regnes det som en trafikkulykke når et kjøretøy er innblandet i en ulykke på et sted som er åpent for at kjøretøy kan ferdes. Så dette tilfellet var altså en trafikkulykke.

 4. sikkert mye som kan gjøres men for all del,, ikke blås opp saken for mye…da får vi bare mere jævla politi idioter på veiene.De kan jo iaf ikke kjøre,det kan ses på antall ulykker og vrakede biler(sjekk gjerne statistikken)…selv er jeg yrkes sjåfør siden 1977 på tunge doninger..Jeg KAN kjøre bil..

 5. Så er det vel på tide og innføre påbudt sykkelhjelm, akkurat som det er påbudt med sikkerhetsseler i bil. Om man banker hodet inn i dashbordet på bilen og får det smadderet, eller direkte i asfalten på en sykkel er vel resultatet det samme. Sykkelhjelm på, eller bot, akkurat som i bilen. I løpet av få år, blir det like naturlig med sykkelhjelmpåbud, som med sikkerhetsselene i bilen, så vi får færre drepte i trafikken. Synd det ikke er blitt påbudt for lenge siden, man får jo også bot hvis man kjører uten lys på sykkelen. Denne tragedien kunne kanskje vært avverget hvis det var sånn.

   • Norge er vel det mest molboliserte land når det kommer til trafikk!!!

    JA, veldig viktig med RINGEKLOKKE på sykkelen!!! Burde vel heller vært påbudt med HJERNE i trafikken, BÅDE når det gjelder sykkler, motoriserte eller ikke, biler og andre kjøretøy.

    Slutt for for faen med det idiotiske overformynderiet som pågår i Norge, og se heller til andre land, der folk fortsatt FÅR LOV til og tenke selv!

    Bor nå i Thailand på åttende året, og her får folk ta ansvaret selv for egen oppførsel og egne handlinger, også i trafikken.

    Joda, det går med litt folk på veiene hvert år, nesten alltid p.g.a. promillekjøring og også manglende kjøreopplæring.

    Her får man imidlertid lov og tenke selv og også ta vare på seg selv, i motsetning til mammadalt landet Norge.
    Ellers ville tallene her vært «skyhigh»!!!

 6. er faktisk overbevist om at jeg har unngått mange ulykker og kanskje døden med forhåndsreglene jeg tar både innen trafikk og andre ting. og jeg har ikke engang lappen.. men jeg er superflink til å si ifra og ordna meg til at andre holder seg innenfor tryggheten min

 7. Bedre opplæring av førerne av motoriserte doninger, OG av trampsyklistene vil ha effekt.
  Norge har en av Europas beste føreropplæringer av motorsyklister, og både Senior MC og NAF MC har førerutviklingskurs som gir motorsyklistene en sjanse til å bli enda bedre. Noe som forhåpentligvis gjør at farta blir bedre tilpassa kjøreforholdene og at den enkelte har bedre forståelse fpr både gen oppførsel og for hvordan sykkelen oppfører seg når det røyner på.
  http://kamelhiet.blogspot.com/2010/05/mc-ulykker-frertabber.html

  • Tenk at ikke alle har innsett dette, med at bedre opplæring vil ha effekt, like selvfølgelig som du og jeg (og mange andre)…
   Førerens betydning for ulykker er nok undervurdert av mange som havner i ulykker.

   Når det er nevnt så er trafikkulykker selvfølgelig et problem med mange fasetter som spiller inn og påvirker, så fokus må være på flere forhold og ikke kun ett.
   Fin blogg du hadde forresten. Jeg har tro på at slikt hjelper i holdningsskapende arbeid for å redusere ulykkestallene.

  • Synes det høres veldig «Norsk» ut å innføre syv års «opplæring» for å få bevege seg ut på de fine veibomfullsatte krøtterstienë i Norges land.

   En stor bunch med tullinger, er hva dere er…
   Tror dere virkelig at Norge er verdens navle, og vet og kan best av allt og alle?
   Synes litt synd på sånne naive tullinger som tror at Norge er «hele verden» og skal lære alle andre hva som er rett!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *