Sen varsling

Noen i Forsvaret bør gå gjennom sine rutiner for varsling og kommunikasjon.

Det gikk nesten et og et halvt døgn fra en 21-årig krigsskolekadett forsvant, og militært ledet leteaksjon ble igangsatt, til politiet ble varslet.

(Oppdatert. Den savnede ble funnet av politiets helikopter kl 5 i natt. VG.)

Selvfølgelig kan man forstå at Forsvaret selv vil prøve å lete litt først, når man tross alt har mannskaper på stedet. Skulle man ha koblet inn politiet umiddelbart hver gang en person var savnet under militærtjeneste/øvelse, så hadde det til tider gått heftig for seg på sambandslinjene.

Faksimile Laagendalsposten

Allikevel må det gå en grense for hvor lenge man selv kan lete uten å varsle de som har kompetanse til å lede leteaksjoner. Denne kan selvfølgelig variere i forhold til årstid, terreng, værforhold og personens tilstand, men selv med tanke på at det er sommers tid og en i utgangspunktet stabil person i god form, bør et og et halvt døgn være i overkant av hvor lenge man skal vente før man informerer politiet.

En eventuelt desorientert person kan komme langt på et og et halvt døgn. Jo lengre tid, jo større søkeområde.

Når det er sagt så bør leteaksjonen få et positivt utfall. En frisk krigsskolekadett bør i 100 av 100 tilfeller kunne overleve noen junidøgn i naturen.

Nå er det ikke kjent hvilket utstyr vedkommende eventuelt hadde, men i tilfelle var det utstyr som duger og normalt er anvendelig på mange vis.

Forhåpentligvis blir dette en hyggelig historie å fortelle på brakka. Tvi tvi.

(Oppdatert: Dette var et ukes stridskurs hvor kadettenes evner testes i forhold til lite mat og lite søvn.)

En godværsdag i hinderløypa på Krigsskolen, Linderud. Foto: Forsvaret.

PS: Jeg har selv deltatt i leteaksjoner, blant annet etter en ung sivil mann som etter en samlivskrangel strøk til fjells med en skumgummimadrass, to arbeidskjeledresser, et kneipbrød og en brunost.

For å bringe på det rene hvor godt vedkommende hadde planlagt naturoppholdet, spurte jeg lensmannen om han hadde med seg diverse hjelpemidler.

Han hadde for eksempel ikke noe fyrtøy. Forøvrig heller ikke kniv eller ostehøvel til det utradisjonelle turpålegget, brunosten.

Allerede på vei opp til fjellet fant vi de fuktige kjeledressene hans. Det ble visst for varmt å gå i først to deretter en. Han var på ingen måte noe Krigsskolekadett-emne, men overlevde tre døgn i høyst uvant terreng, langt fra sofaen.

Mest lest på Norske forhold siste tre dager, pr 14. juni.

  1. Norske flagg er krenkende.
  2. Fei for egen dør.
  3. Skal alle få ha førerkort.
  4. Muhammedbilder vanlig i muslimske land.
  5. For få straffes for rettighetsjuks.

    Bloggurat

    Blogglisten

    Twingly BlogRank

    Mer:

    Laagendalsposten: Her er stedet soldaten siste er sett.

    DT: Leteaksjon pågår.

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *