Edru på jobb

Oppdatert 15. september. TV 2: sykepleiere skeptiske til pliktmessig avhold.

– – –

Flere yrkesgrupper har pliktmessig avhold fra rusmidler en viss tid før de skal på jobb. Blant annet innen ulike former for samferdsel, trafikkontroll og politi.

Det er også forholdsvis vanlig, for å si det mildt, at alle ansatte, ikke minst de som har direkte kontakt med kunder/brukere er både edru og opplagte når de møter på jobb.

I så måte er ikke Helse- og omsorgsdepartementets forslag om å innføre pliktmessig avhold for helsearbeidere noe å reagere på.

Faksimile Vårt Land

Media bruker flittig ordet alkostopp om forslaget, men andre rusmidler enn  alkohol er nok vel så mye målet for lovforslaget.

I tilfelle arbeidstakerorganisasjoner eller andre skal reagere på noe, må det være forslaget om at arbeidstakere kan pålegges å avlegge blodprøve, eventuelt med politiets hjelp om de ikke gjør det frivillig. (Oppdatert: Overlegeforeningen mener forslaget er unødvendig, VG.)

Dersom helsearbeidere skulle mislike dette, er det jo mulig å finne seg en annen jobb. For eksempel som drosjesjåfør … men da risikerer de fortsatt å måtte avlegge blodprøve i arbeidstiden, hvis politiet krever det. 🙂

Så gjenstår det å se hva samme departement mener om leger som kan jobbe (føre timelister) som indikerer svært lite søvn.

 • 18 timer uten søvn tilsvarer en prestasjonsevne som med promille på 0,5.
 • 24 timer uten søvn tilsvarer en promille på 1,0.

[polldaddy poll=3348955]

Mest lest på Norske forhold siste tre dager, pr 14. juni.

 1. Norske flagg er krenkende.
 2. Fei for egen dør.
 3. Skal alle få ha førerkort.
 4. Muhammedbilder vanlig i muslimske land.
 5. For få straffes for rettighetsjuks.

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

TV 2: Vil ha alkostopp åtte timer før jobbstart i helsevesenet.

Annonser

4 tanker om “Edru på jobb

 1. Nei, det er sikkert ikke mange leger som sliter med dette. Men om du er uheldig og det er akkurat din kirurg som har kikka litt dypt i flaska kan det jo få plagsomme konsekvenser. Innenfor transport har dette i tillegg til krav til hvile og strenge regler for maks tillatt arbeidstid vært regulert i årevis. På tide at legene kommer etter spør du meg.

  • Poenget er at helsepersonellloven allerede tilsier at du ikke kan være ruset på jobb. Er jo også derfor ti leger mistet autorisasjonen på grunn av rus ifjor. De med rusproblemer kommer ikke til å på magisk vis slutte bare fordi noen sier til de at de ikke får lov til å drikke mindre enn 8 timer før jobb. Dette vil også gjelde sykepleiere, hjelpepleiere, bioingenører, fysioteraputer, psykologer, farmasøyter, alt i alt flere hundre tusen mennesker. Så skal vi da ha et apparat på plass for å faktisk kunne håndheve noe sånt så da trenger vi vel hundrevis om ikke tusenvis av kontrollører som skal besøke arbeidsplasser og få de ansatte til å tisse i små kopper. Dette til tross for at loven allerede tilsier at du skal utføre din gjerning ansvarlig noe som såklart ikke er i samsvar med alkohol og narkotika.

 2. Det er forskjell mellom det å nyte et glass vin før sengetid, og å gå på fylla. Arbeiderpartiet viser igjen sitt forvridde ansikt. De skisserer «pakkeløsninger» for alt, og venter at statistikken skal overbevise folk om at det de gjør er det riktige for alle. One size fits all. De har aldri fått, og vil heller aldri få, min stemme.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *