Tafatt helseminister

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen uttaler i VG at det er åpenbart behov for bedre kontroll med helsebehandlingen som ytes ved norske sykehus.

Allikevel varsler hun ingen tiltak eller oppfølging, annet enn å «orientere Stortinget om det som har skjedd ved Nordlandssykehuset».

Faksimile VG

Før informasjonen er gitt er det selvfølgelig vanskelig å si med sikkerhet at hun ikke har noe å melde.

Med tanke på at det, ifølge henne selv, er et så åpenbart behov for bedre kontroll, hadde det vel allikevel vært naturlig å forvente at den ansvarlige ministeren hadde noen tanker om hvordan dette kunne løses? Og at hun i det minste varslet om at hun ønsker å dele disse tankene med Stortinget når den tid kommer.

Ministerens opptreden i media virker som et spill der hun ønsker å fremstå som  handlekraftig, men dessverre med kun tomme ord bak fasaden i VG, når hun kaster ansvaret over på sine underordnede byråkrater ved å ikke ta politisk systemansvar.

Hvis kun det å orientere Stortinget om ting VG har offentliggjort, og hvor forøvrig mye er tilgjengelig i offentlige dokumenter for enhver som ber om innsyn, er det viktigste for ministeren, kunne hun heller tatt jobb som avisbud.

Her lukter det politisk ansvarsfraskrivelse, tross iherdig sommergrilling.

[polldaddy poll=3400140]

Mest lest på Norske forhold sist uke, pr 25. juni.

 1. Skal alle få ha førerkort.
 2. Modig.
 3. For få straffes for rettighetsjuks.
 4. Hvem styrer best.
 5. Muhammedbilder vanlig i muslimske land.

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

Mer:

VG: Nordmenn er skeptiske til helsevesenet. Bare fire av ti mener norsk helsevesen er til å stole på. TV 2, VG: 1654 pasientbrev ble ikke utsendt fra Helse Bergen.

VG: 1 av 5 sykehuspasienter skades.

VG, Vårt Land: 62 kreftpasienter døde etter feilbehandling siste seks år, ifølge Norsk Pasienskadeerstatning (NPE). VG: Sykehusdirektør endrer forklaring til VG: Innrømmer å ha svart på og lest avslørende e-post, men hevder han ikke husker noe om det. Vårt Land: Hardt ut mot helsekolleger som felte «dramatiske dommer». VG: E-poster avslører sykehustoppene. -Penger og faglig prestisje var motivet for skandaleoperasjonene. VG: Administrerende direktør Eivind Solheim ved Nordlandssykehuset trekker seg. TV 2: (I en kryptisk uttalelse sier direktøren noe som kan tolkes som at han har gitt for dårlig eller feil informasjon til sine overordnede.) VG: Professor i kirurgi Trond Buanes vil nyansere medias fremstilling: -Ikke unormalt å fjerne friske organer. Vårt Land: Nokon må slåss for pasientane. Vårt Land: Varsleren i Bærum-saken ti år etter: Helt nødvendig at jeg sa fra. VG: (Styreleder i Helse Nord: … Sakene har gitt oss et omdømmeproblem.) VG: Politiet vil etterforske Nordlandssykehuset. VG: Helse Nord innkaller til ekstraordinært styremøte. VG: Fem pasienter fikk friske organer fjernet. TV 2: Sykehusene har fortsatt tillit. VG: Klinikksjef Hans T. Kvig Rydningen ved Nordlandssykehuset: -Jeg angrer dypt og inderlig på at jeg ikke grep inn. VG, TV 2: -Går av frivillig etter å ha visst, men tiet om den ureglementerte praksisen. TV 2, VG: Operasjonsnekt for to utenlandske kirurger ved Nordlandssykehuset.

Annonser

15 tanker om “Tafatt helseminister

 1. …opplever akkurat nå hvor sinnsykt dårlig norsk helsevesen er……… 🙁

  …min får ble operert for prostatakreft i fjor før jul…….svulsten viste seg å være ondartet!!…og de hadde ikke fjernet alt…. 🙁

  …så var han inne til samtale på Førde Sentralsykehus 1 mars hvor han fikk vite at han ville bli kalt inn til kontroll hver måned for å se om det(kreften) endret seg ?? og om han skulle i kemo-terapi..?!

  …det var siste gang han har snakket med legen!!?? han har ringet inn mange titalls ganger!!…og får først besked om at det er rett før ferien så det passer dårlig….?? så kommer ferietiden…og det passer enda dårliger…..han ringte inn sist på fredag og da sa dei at han sto ikkje på lista!!??(hvilken liste?)..så ho visste ikke når han ble innkalt..

  nå er det over 6 mnd siden siste kontroll!…og mannen går rundt med kreft!!………..jævla helvetes helsesystem!!

 2. At 1 av 5 skades på norske sykehus er ingen overraskelse etter det jeg har opplved selv og som pårørende.

  Da jeg skulle ta en undersøeklse av tykktarmen, (ved et større sykehus i oslo) ble jeg liggende med scopet inne i tarmen mens legen – som hadde bakvakt – måtte ta telefoner innimellom og svare på henvendelser og forklare for en sykepleier som igjen var opptatt med andre pasienter. Da legen enelig var feridg med sin telefonsamtale, hadde scopet vridd seg slik at jeg måtte snu meg forsiktig over på ryggen. Aldri mer!!

  Nå ble ikke jeg skadet, men undersøkelsen måtte avbrytes og jeg hadde veldig vondt.

  Jeg fikk også blodpropp etter en operasjon fordi jeg ikke fikk forebyggende behandling forut.

  Leger har alt for mye å gjøre, stress, lite søvn og for mange arbeidsoppgaver er ingen tjent med.

 3. Det finnes elvfølgelig unntak, men det er ordtak som sier:
  «Leger behøver ikke innrømme sine feil;
  de bare begraver dem»

 4. Etter alle syhusskandalene i den siste tiden, burde helseministeren Anne-Grete Strøm-Erichsen fratre sin stilling. Det er hun som har ansvar for dette og hvis hun ikke har kontroll over hva som skjer, er det på tide hun går av eller får en annen ministerjobb, slik man praktiserer i den norske regjeringen. Her ser det ut som alle er kvalifisert for alt. I den siste regjering var hun forsvarsminister og nå er hun helseminister. Hvis jeg er utdannet bilmekaniker kan jeg ikke jobbe som lege eller omvendt, men i regjeringen er det visstnok ikke noe problem.

 5. Håper det ikke kommer som noen overraskelse at vi har verdens dårligste helsevesen, dette har jeg vært bevisst på lenge. Jeg skjønte at noe var galt bare som følge av hva jeg har observert når det kommer til egne erfaringer, erfaringer til familie og bekjentskapskrets. Bare blant en så liten gruppe er det utrolige ting som har skjedd.

  Det eneste rådet jeg kan gi er STOL ALDRI på helsevesenet, sørg for å få minst 3 vurderinger før du lar deg behandle, eller dra til Albania eller et annet land som vet hva de driver med….

 6. dølen: Jeg skriver det her også. Problemet er at Nordlandssykehuset i Bodø ikke har tillatelse/ekspertise til å foreta slike operasjoner. Du burde sette deg inn i saken før du uttaler deg.

  Tatt fra aftenposten.no:
  Tilsynssaken gjelder VGs avsløring om at to utenlandske leger ved Nordlandssykehuset har gjennomført avanserte kreftoperasjoner som sykehuset ikke er kvalifisert for å gjøre. Siden 2004 er det gjennomført 16 slike operasjoner.

  • I samme intervju i Aftenposten i går sa de at såkalte «frysesnitt» fra bukspyttkjerteloperasjoner ikke er til å stole på og derfor ikke blir tillagt vekt.. Ullevål opererer jevnlig ut bukspyttkjertler uten å være sikre på at det er kreft.

   Vanligvis ved lungekreft, nyrekreft mm. tar de vevsprøve først før man vurderer operasjon. Men det er visst ikke pålitelig nok når det gjelder bukspyttkjertler. Om det skal opereres eller ikke må derfor baseres på CT eller MR-bilder..

   Sånn forstår jeg det iallefall..

 7. Det må da finnes andre måter å sjekke en bukspyttkjertel for kreft uten å måtte skjære den ut. Er ikke vitenskapen kommet lenger enn på det nivået, det høres veldig primitivt og dumt ut.
  En bukspyttkjertel er både en ytresekretorisk kjertel og en indresekretorisk kjertel som inneholder viktige enzymer som skal spalte det vi får i oss, videre skiller den ut hormonene insulin og glukagon i blodet, en meget viktig kjertel med andre ord. Og som ligger under nedre del av magesekken.
  Ved mistanke om kreft fjernes altså viktige deler av fordøyelsessystemet uten at man vet helt sikkert om det foreligger kreft. En skikkelig farlig og risikabel diagnose å få altså.

  Jeg er ingen medisiner, men regner med at det er mulig å ta en vevsbit å sende til patologen, og da er det patologen som er ansvarlig for avgjørelsen som tas på en operasjonsstue.
  Når det så i ettertid viser seg at det ikke var kreft, etter at organer er skåret ut og gjort pasienter helseløse, må man jo begynne å undres på om de som sitter på en patologisk avdeling og skal se på vevsbiter og stille kreftdiagnoser har den utdannelsen som kreves.

  Det som har skjedd ved Nordlandsykehuset vitner om slurv og slendrian, men forstår jo at helseministeren må gå ut og forsøke å overbevise folket om at det nå er trygt å la seg behandle på Bodø sykehus, men fritt sykehusvalg gjelder vel for alle vil jeg tro.

 8. I Aftenposten i dag står det at de jevnlig opererer ut bukspyttkjertler uten kreft i også på Ullevål sykehus.. En sjefkirurg der sier til avisa at de ikke kan vite sikkert om det er kreft eller ikke, før man har tatt ut hele kjertelen og undersøkt den..
  Derfor er visst ca. hver 10 bukspyttkjertelkreftoperert ikke kreftsyk likevel..
  Men de får sukkersyke og må bruke insulin etterpå.

  Det viktige er vel at pasientene er informert på forhånd.. I Bodø var det to utenlandske kirurger og da har det kanskje vært vanskelig for en vanlig nordlending å skjønne informasjonen på forhånd, dvs. «at vi ikke vet om det er kreft før kjertelen er operert ut, men vi kan ikke ta sjansen på at det ikke er kreft»..

  Noen dager etter operasjonen ser de at sykepleierene setter insulinsprøyter på dem. Så får de plutselig beskjed om at de ikke har hatt kreft likevel.. Jeg skjønner at vanlige folk blir oppskjørta da..

  MEn problemet er kanskje ikke at selve operasjonene er blitt gjort, for det ville de visst blitt på andre sykehus også, iflg. «bukspyttkjertel-kirurg» Trond Buanes (dagens aftenpost), men at pasientene ikke er godt nok informert på forhånd..

  Jeg kjenner en kar som også fikk fjernet bukspyttkjertelen slik at han fikk sukkersyke og må ta insulin.. Men det var «greit» for ham, for han var informert på forhånd om vurderingene som kirurgene hadde gjort..

  Men i Bodø er det «full alarm», sjefer går av og helseministeren lover blodbad..
  Det er forskjell på avis og virkelighet.. Men journalister skal også leve.

 9. helse norge består av bare sjefer, og topp lønn. og ingen som tar ansvar, pasienter må jo bare dra dit pepperen gror

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *