Bilturen som endret livet

Sommermånedene er høysesong for trafikkulykker. De tre siste årene har tilsammen 9643 personer blitt skadd eller drept i trafikken i Norge i juni, juli og august. Av disse er 216 trafikkdødsfall.

Nordmenn som omkommer eller blir skadet i utlandet inngår ikke i denne statistikken. Beregninger fra Europeiske reiseforsikring viser at rundt 50 nordmenn omkommer på utenlandske veier hvert år.

Bilde fra KNA.

For høy fart, ruset eller søvnig sjåfør er ofte utløsende faktorer for de alvorligste ulykkene.

Når ulykken først er ute kan bruk av bilbelte være forskjellen på liv og død, dersom farten allikevel ikke klarer å drepe de involverte.

Over 40 prosent av de som er omkommet i bilulykker hadde ikke på seg bilbelte, i følge Statens vegvesens studier av dødsulykker. «Å få lov til å slippe å ha på bilbelte» bør derfor ikke være noe å juble for. Hverken i Norge eller i utlandet.

Husk også at «tøffe gutter på 18», som dropper bilbeltet ikke bare har 20 timer forsøk på holdningspåvirkning av en sjåførlærer. Kanskje inntil 15 års holdningsskapende observasjoner av mor og far fra baksetet er noe av ballasten de har med seg ut på veiene. Og noen av dem har ikke forstått mer ennå når de er 40!

Noe å tenke på neste gang mor eller far dropper beltet «bare for en liten tur», eller skjeller ut en forsiktig medtrafikant?

Mer å tenke på er hva ulike løse gjenstander og personer veier ved et sammenstøt. (Mer i Aftenposten.)

Faksimile Aftenposten

 • En full halvliters brusflaske kommer for eksempel susende med et trykk på over 94 kilo ved en bråstopp i 70 kilometer i timen.
 • Et barn på 30 kilo kastes fremover med en kollisjonsvekt på ca 750 kilo ved et sammenstøt i 80 kilometer i timen. (Oppdatert: Mer om løse gjenstander også i VG.)
 • Å kollidere i 50 km/t tilsvarer et fritt fall på ti meter (Mer om bilbelte hos Trygg Trafikk).

Fart kan drepe:

 • Du holder fartsgrensen i 80-sonen og klarer akkurat å stanse for en hindring. Hadde du kjørt i 100 km/t ville du ha kollidert med en fart på 70 km/t.
 • Du holder fartsgrensen i 50-sonen og klarer akkurat å stanse for en fotgjenger. Hadde du kjørt i 70 km/t ville du ha truffet fotgjengeren med en fart på 60 km/t.

Noe å tenke på neste gang du kjører? En kjøretur som kan endre eller ende noens liv.

Mer om trafikksikkerhet:

Mest lest på Norske forhold sist uke, pr 25. juni.

 1. Skal alle få ha førerkort.
 2. Modig.
 3. For få straffes for rettighetsjuks.
 4. Hvem styrer best.
 5. Muhammedbilder vanlig i muslimske land.

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

Mer:

 • 10 sommertips fra Trygg Trafikk.
 • Sikker montering av DVD og GPS.
 • Ulykker i veitrafikken er en av verdens hyppigste årsaker til dødsfall og uførhet. Hvert år dør mer enn 1,2 millioner mennesker i trafikken og 50 millioner blir påført alvorlige skader. Årlige dødstall forventes å vokse til 1,9 millioner innen 2020. (Mer i Bistandsaktuelt.)
 • Broom: Dette visste du ikke. De rareste bilferietipsene

Artikler om trafikksikkerhet og ulykker:

VG: 26-åring omkom, en til sykehus. Fører mistet kontrollen og kjørte inn i lysmast på E6, Oslo. VG: En omkom og seks ble skadet i frontkollisjon. E10, Flakstad, Nordland. VG: To omkom da personbil kolliderte med tankbil. Fylkesvei 26, Tynset, Hedmark. VG: 86-åring til sykehus. 18- og 19-åring til legevakt etter kollisjon. Riksvei 4, Nittedal, Akershus. TV 2, VG: Tre personer til sykehus etter trafikkulykke. 10-åring og 13-åring alvorlig skadd. Jondal, Hordaland. VG: Mann i 20-årene til sykehus etter kollisjon. Riksvei 62, Sunndal, Møre og Romsdal. VG: To fløyet til sykehus etter kollisjon mellom bil med campingvogn og bobil. E6, Hamarøy, Nordland. TV 2, VG: Tre personer skadet i utforkjøring på E6 i Saltdal, Nordland. VG: En omkom og tre hardt skadet da bil kolliderte med semitrailer. E 134, Seljord, Telemark. VG, TV 2: 19-åring med ferskt førerkort rygget ned man som klaget på uforsvarlig kjøring i boligfelt. Fredrikstad. VG, TV 2: 18-åring døde etter MC-ulykke. VG, TV 2: Gutt (18) og jente (16) alvorlig skadd i utforkjøring med motorsykkel. Risør, Aust-Agder. TV 2, VG: MC-fører omkom i kollisjon med personbil. Fylkesvei 714 Hitra, Sør-Trøndelag. VG, TV 2: MC-fører omkom i kollisjon med bil. Larkollveien, Moss, Østfold. TV 2: MC-fører omkom i kollisjon med bil. Riksvei 108, Fredrikstad, Østfold.    TV 2, VG: Bil med campingvogn i alvorlig ulykke. Mor og tre barn skadd. Riksvei 36, Skien, Telemark.  TV 2, VG: Seks personer til sykehus. Kvinne alvorlig skadd. Nygårdsveien, Eidsvoll, Akershus.  VG: Polsk mann i 50-årene omkom i frontkollisjon. Riksvei 120, Enebakk, Østfold.  TV 2, VG: MC-fører døde etter kollisjon med personbil. Fylkesvei 583, Sarpsborg, Østfold.  To alvorlige kollisjoner mellom personbil og tungtransport i dag: TV 2: Mann døde på riksvei 36, Skien, Telemark.  VG: Dødsulykke på E6 i Oslo. TV 2: … og to til sykehus.   VG, TV 2: Fire til sykehus etter utforkjøring. Kvinne (37) alvorlig skadd. E 39, Førde, Sogn og Fjordane. TV 2, VG: 18-årig gutt alvorlig skadd i utforkjøring med moped.  Hagalandet, Sogndal, Sogn og Fjordane. VG: Kvinne alvorlig skadd i frontkollisjon. Fylkesvei 44, Egersund, Rogaland. VG: Bilbelte kunne reddet åtte trafikkdrepte i juni. TV 2, VG: 18-åring alvorlig skadd etter å ha blitt kastet ut av bilen ved sammenstøt med tre. (Bilbelte?) Kommunal vei, Skaun, Sør-Trøndelag. TV 2: Bil havnet midt inne i steinras. Riksvei 78, Vefsn, Nordland. VG: Mann (76) til sykehus etter å ha havnet i fjellveggen ved utforkjøring. E18, Bamble, Telemark. VG: To til sykehus. Mann i 30-årene alvorlig skadd i MC-ulykke. Riksvei 4, Oslo. TV 2: Trafikken tok 29 liv i juni. VG: Nå skal UP ta enda flere råkjørere. TV 2, VG: To omkom i vogntogutforkjøring. E10, Lødingen, Nordland.

Fremover: Rumensk familie med fem løse barn, løse seter og manglende sikkerhetsbelter for passasjerene tatt i Narvik.

Annonser

21 tanker om “Bilturen som endret livet

 1. Noe jeg synes er rart…

  Jeg bor like ved en barnehage, og kan se alle som henter barna i bil.
  Det er daglig at jeg ser barn som blir hentet i bilene og står mellom setene på veien hjem. Av og til blir de også hentet i pizzabiler/tyskerbrakker (små kassebiler med kun 2 seter ala combo/caravelle etc) hvor mor og far til barne sitter i bilen, og barnet/barna står mellom setene.

  OK… det lyser ikke akkurat IQ av foreldrene men vi lever tross alt i 2010. De burde i det miste tenke på at de mister lappen. Barna er ikke gamle nok til å velge selv osv. Lurer på hva de tenkter med? Hvilke verdier får de barna når (hvis) de vokser opp?

  Det må da være like greit å låse barna inne i huset/leiligheten mens de er på jobb – og gi de en kneip og noen bananer, så de klarer seg til middag? Da er det vel sikkert mindre sjanse for at de dauer..
  Eller hva med å bytte ut pysjamas med en laget i borrelåsmateriale – så ligger barnet klar til middag når de kommer hjem. Barnet har sikkert godt av det også..

  En siste ting… hvorfor skal sikkerhet koste i Norge? De kommer med såkalte miljøargumenter for at vi skal betale STORE ekstra summer for vanlige nye biler, som er sikrere enn de gamle.
  En ny Caravelle med 4×4 koster vel ca 700 000kr og oppover… Og det er fremdeles bare en kassebil. Det er faktisk billigere for min familie å ha to biler, og kjøre to biler til barnehagen, to biler til jobben selv om vi jobber i samme bygg etc. Da må de vel innse at det er noe galt med regnestykket. Alt jeg trenger en en moderne 8 seters bil med plass til et par barnevogner og litt feriebagasje for alle.
  Da må vi ha 8 seters Caravelle i lang versjon. Skal vi komme frem på dårlig brøytede veier (kan ikke sitte å vente til kl 11 med å reise på jobb/barnehage) trenger vi 4×4. Vi trenger kun en bil hvis vi har en slik. CO2 utslippene blir også lavere enn to biler som hver har plass til passasjerer og bagasje.

  • «Det er daglig at jeg ser barn som blir hentet i bilene og står mellom setene på veien hjem. Av og til blir de også hentet i pizzabiler/tyskerbrakker (små kassebiler med kun 2 seter ala combo/caravelle etc) hvor mor og far til barne sitter i bilen, og barnet/barna står mellom setene.»

   Caravelle er store personbiler, ikke små varebiler.

   «OK… det lyser ikke akkurat IQ av foreldrene men vi lever tross alt i 2010. De burde i det miste tenke på at de mister lappen.»

   Straffa er vel ikke SÅ streng?

 2. kjere vene da..

  dette var en KVINNE som kjørte og hun tok en UVETTUG forbikjøring med BARN i bilen!!!!!!!!!

  DUMME KJERRINGA DREPTE NESTEN UNGA SINE!!!

  damer bør ikke ha førerkort!!!

  • @Mohammed:
   Hvis du tenker på Skien-ulykken, så står det ikke noe i artikkelen om at det var kvinnen som kjørte. Det var seks personer i bilen, og fire ble skadet. Av dem var en kvinne og fire barn. Det står ingen ting i artikkelen om at det ikke var en annen voksen i bilen som kjørte, og ikke ble skadd.

   Med tanke på alvorlige ulykker så er det menn, særlig unge menn, som er overrepresentert. Er det trafikksikkerhet eller andre hensyn som ligger bak ditt krav om at damer ikke bør ha førerkort?

  • Dama burde vært steinet (om hun overlevde) for å ha satt Mannens barn i fare. Dessuten, hva i alle dager skal ei dame med bil? Hun skal jo ikke lengre enn til nærbutikken! Ei dame skal ikke farte rundt i bil, eneste hun skal tenke på, er å lage mat, renhold av hjemmet og behage Mannen i huset! Dessuten!! Å dette er viktig! Mange av bilene er lave, det innebærer en reel fare for at burkadressen kan skli opp til over sokkelesten og vise litt av ankelen. Å da måtte hun jo ha blitt steinet for å ha krenket mannens ære!! Nei, det er til alles beste at damer forblir bak kjøkkenbenken og ikke bak rattet! Enig med mohammed! Stå på videre Mohammed og du kommer til å cashe inn 72 jomfruer ved livets slutt!!

 3. tthor??Det er ingen menneskerett å få kjøre bil, nekter du å bruke bilbelte burde du egentlig ikke få kjøre bil heller. Det er ditt liv sier du så da er du vel kansje like likegyldig og ansvarsløs når det gjelder trafikkreglene og andres liv også?

 4. er så pisse lei av dette evige hysteriet…og alt dreier seg om penger.for : om vi IKKE bruker belte og kommer ut for en ulykke og havner på sykehus koster det staten penger,,og om vi ikke bruker bilbelte og blir tatt må vi betale bot (penger inn i kassa)..om du dør i trafikken mister staten penger i form av skatt og avgifter i alt hva du foretar deg..osv.osv..tro ikke at alle kampanjer etc er fordi staen vil deg vel..det er bare fordi de er ute etter pengene dine (igjen)..om du tror noe annet er du mer naiv enn gjennomsnittet..og hver eneste sommer er det samme jævla visa om og om igjen..på tide folk ser sammenhengen her..OG det er mitt liv..så føler jeg for å kjøre uten belte så gjør jeg det.når det er sagt kan vi jo nevne tryyg trafikk..hvor mange medlemmer er det der???20??100??ikke mange iaf,og enda bruser de med fjørs stadig vekk,påtvinger oss regler og skilt andre land ikke engang har hørt om..helt på trynet..GOD SOMMER.

  • Noen er faktisk oppriktig bekymret for at trafikkulykker påfører trafikkofre og deres omgivelser store belastninger. Selv om manglende bilbeltebruk ved ulykker belaster stat og kommuner med store summer i helsebehandling og pleieutgifter m.m. finnes det noen utenfor kretsen av de bevilgende myndigheter som uavhengig av penger blir rammet. Pårørende, venner, lokalsamfunn …
   Når det er nevnt så har du jo helt rett i at det er ditt liv.

   Det er nok flere medlemmer i Trygg Trafikk enn du antyder. Det er en organisasjon som jobber for bedre trafikksikkerhet i samarbeid med myndigheter, organisasjoner, bedrifter og andre.

   Fra Trygg Trafikks sider har jeg hentet en oversikt over hvem som er medlemmer:

   Landsomfattende organisasjoner og institusjoner m.v.

   Autobransjens Leverandørforening

   ATL Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund

   Bilimportørenes Landsforening

   Dekkimportørenes Forening

   Finansnæringens hovedorganisasjon

   Foreningen Asfalt og Veiservice

   KNA Kongelig Norsk Automobilklubb

   Landsforeningen for trafikkskadde

   MA Ungdom

   Motorførernes Avholdsforbund

   Motorsykkelimportørenes Forening

   Norges Automobil-Forbund

   Norges Bilbransjeforbund

   Norges Handikapforbund

   Norges Lastebileierforbund

   Norges Motorsportforbund

   Norges Taxiforbund

   Norges Velforbund

   Norsk Caravan Club Landsforening

   Norsk Motor Klubb

   Norsk Motorcykkel Union

   Norsk OMEP

   Norsk Pensjonistforbund

   Norsk Transportarbeiderforbund

   Opplysningsrådet for veitrafikken

   Politiets Fellesforbund

   Politiembetsmennenes Landsforening

   Syklistenes Landsforening

   Transportbedriftenes Landsforening

   Utdanningsforbundet

   Yrkestrafikkforbundet

   Andre
   Auto Grip AS

   Barnas hus

   Bille AS

   Bema AS

   Cato Myhrvolds Trafikkskole

   Colorline AS

   Commando Group AS

   Digital Creations AS

   Grønneviken AS

   Jernbaneverket Utbygging

   Knertenfilmen.no

   MøllerGruppen AS

   NAF avd. Gjøvik og omegn

   NAF avd. Mo og Omegn

   NAF avd. Moss og omegn

   NAF avd. Nordre Vestfold

   NAF avd. Søndre Vestfold

   NAF avd. Stjørdal

   NAF avd. Tønsberg og omegn

   Nistad transport

   Norges Taxiforbund avd. Nord-Trøndelag

   Norsk Scania AS

   Norsk Trafikksenter AS

   Posten Norge AS avd. Aust-Ager

   Posten Norge AS avd. Skien

   Reflectil Norge AS

   Reflexprodukter Norge A/S

   Riis Bilglass

   Sør-Trøndelag bilbransjeforening

   Teekay Petrojarl Production AS

   Toyota Norge AS

   Trafikkforum

   Trafikksikkerhetshallen i Rogaland

   Trikken (Oslo Sporvognsdrift AS)

   TrønderBilene AS

   Tunsberg bispedømmeråd

   Viking Redningstjeneste AS

   Fylker

   Akershus

   Buskerud

   Finnmark

   Hedmark

   Hordaland

   Møre og Romsdal

   Nordland

   Nord-Trøndelag

   Oppland

   Rogaland

   Sogn og Fjordane

   Telemark

   Troms

   Vest-Agder

   Vestfold

   Østfold
   Kommuner

   Alta

   Andebu

   Asker

   Aremark

   Askim

   Audnedal

   Aure

   Aurland

   Austrheim

   Averøy

   Bodø

   Bokn

   Bærum

   Dovre

   Drammen

   Drangedal

   Dyrøy

   Eidsberg

   Eidsvoll

   Farsund

   Fjell

   Flatanger

   Flekkefjord

   Fosnes

   Forsand

   Fredrikstad

   Frogn

   Froland

   Frosta

   Gjerdrum

   Gjøvik

   Gol

   Gran

   Grane

   Grimstad

   Grong

   Halden

   Haram

   Harstad

   Hemne

   Herøy

   Hobøl

   Horten

   Hurum

   Hvaler

   Hægebostad

   Høyanger

   Høylandet

   Ibestad

   Inderøy

   Iveland

   Karmøy

   Klepp

   Kongsvinger

   Kristiansand

   Kvalsund

   Kvinesdal
   Larvik

   Leka

   Leksvik

   Levanger

   Lier

   Lierne

   Lillehammer

   Lillesand

   Lindesnes

   Lom

   Lyngdal

   Lærdal

   Lørenskog

   Malvik

   Mandal

   Marnardal

   Melhus

   Meløy

   Meråker

   Midtre Gauldal

   Molde

   Moss

   Mosvik

   Namdalseid

   Namsos

   Namsskogan

   Narvik

   Nedre Eiker

   Nes

   Nesna

   Nittedal

   Norddal

   Nord-Fron

   Nore og Uvdal

   Oppdal

   Overhalla

   Porsgrunn

   Rakkestad

   Rana

   Randaberg

   Rennesøy

   Rindal

   Ringebu

   Ringerike

   Ringsaker

   Rissa

   Rygge

   Rømskog

   Røst

   Røyrvik

   Råde

   Saltdal

   Sande

   Sandefjord

   Sandøy

   Sarpsborg

   Sauda

   Sel

   Selbu

   Sigdal

   Siljan

   Sirdal

   Skiptvet

   Skjervøy

   Skjåk

   Snillfjord

   Snåsa

   Sola

   Songdalen

   Spydeberg

   Stange

   Stavanger

   Steigen

   Steinkjer

   Stjørdal

   Stokke

   Suldal

   Surnadal

   Søgne

   Søndre Land

   Sørfold

   Time

   Tingvoll

   Tjøme

   Trøgstad

   Tynset

   Tysnes

   Tysvær

   Tønsberg

   Ullensaker

   Ullensvang herad

   Vaksdal

   Valle

   Vang

   Vennesla

   Verdal

   Verran

   Vestvågøy

   Vik

   Vindafjord

   Vågå

   Våler

   Ørskog

   Øvre Eiker

   Øyer

   Øygarden

   Åfjord

   Ål

   Årdal

   Åseral

  • tthor: Sånne som deg har virkelig ikke fortsått noen ting, vill ikke fortstå og kommer aldri til å forstå en dritt…. alle vi andre er ute etter penga dine!
   Gå å lever inn førerkotet ditt, så blir det en idiot mindre på veiene….

  • tthor, så fint da at ambulansefolk må skrape deg løst fra interiøret fordi du er umoden og lat. Hadde du likt å måtte skrape løs døde mennesker fordi de hadde vært giddaløse, og deres latskap dermed gikk utover deg?

 5. Denne gangen blir det ikke opplyst om sjåførene kommer fra øst-blokk. Det kan like gjerne være erfarne sjåfører fra Norge. Men det er ikke til å stikke under en stol at utenlandske sjåfører fra land som har de verste ulykkesstatestikkene for yrkessjåfører er innblandet i trailerulykkene som skjer i Norge.

 6. Hei!!Jobber i viking redningstjeneste og har sett mye dritt!! JA belte er påbudt i lastebil, og Ja de aller fleste ulykker skyldes for høy fart og uoppmerksomhet fra sjåførens side i vogntog eller lastebil når han/hun er alene om ulykken,dvs ingen andre personer eller kjøretøyer er innblandet i ulykken.. Så den debatten legger vi død.. at veiene er skammelig dårlige er en helt annen debatt….

  • Tviler for at du jobber for firmaet som er på stedet! Å tviler på at du er fra stedet der det skjedde, hadde du vist hvordan det er der, hadde du vært enig, fordi det går ikke å møte et annet vogntog der uten å stoppe helt opp, å til og med når du står helt i ro, kan du tippe over kanten. Noe som kan få hele settet til å tippe!

   Ang loven om bilbelte i lastebil, så etter hva jeg kan se, så sier den at det skal være montert etter 1.1.2004.

 7. Dette vil du kanskje ikke tro, men det er ikke påbudt å ha belte på i vogntog… ( var IKKE det for ca et år siden.. ) Å som ikke det er galt nok så er det faktisk bevist at å unngå å ha belte på i vogntog har reddet liv, å det motsatte har tatt liv!! Jeg vet personlig 3 personer som har reddet livet sitt i vogntog fordi dem ikke hadde beltet på.

  Misforstå meg rett.. Jeg er veldig for at bilbeltet skal brukes, å mener at personer som ikke bruker dem skal straffes.

  Ang di 2 ulykkene som har vært i distriktet Vesterålen så har begge skjedd pga VELDIG dårlige veier. Så langt jeg vet så har begge 2 skjedd pga dårlige veiskuldrer. Ikke fart, rusmidler eller noe annet. Der disse ulykkene har skjedd, har det ikke vært noe gjort med veiene på flere 10 år. å dette er europaveier. Fakta er at det vil bli verre og verre vært år, å flere dødsulykker vil skje!

  Vanligvis er jeg enig i det » Norske Forhold » skriver, men denne gangen blir det litt feil siden jeg VET hva som skjedde. Faktaene som blogger skriver om hva som skjer ved for stor fart osv er rett, men koblingen til denne ulykken blir gal. Klart grunnen til nesten alle ulykker er fart, men når det gjelder vogntog og motorsykler så skal det ikke fart til overhode om vegskulderen er borte..

  Denne ulykken hadde ikke noe med fart å gjøre, bare en tragisk ulykke pga Nord Norske elendige veier..

  • Innlegget ble skrevet før medieoppslag om vogntogulykken.

   Siden innlegget er om trafikksikkerhet og ulykker, legger jeg senere til lenker til relevante artikler som handler om slikt.
   Det har aldri vært min hensikt å hevde at vogntogulykken har sin årsak i fart, rus eller søvnig sjåfør, og det håper og tror jeg de aller fleste oppfatter når de leser innlegget.

   Ellers enig i ditt syn på at det er mye dårlige veier blant det vi får kalle europaveier i deler av dette landet, og som skal være deler av vårt stamvegnett.

   • ok 🙂 Da er det greit.

    Området der er så dårlig at politikere nektet å være med i et vogntog som skulle møte et annet vogntog.. bare for å vise dem hvor farlig det faktisk er akkurat der! Så da kan du kanskje tenke deg selv hvordan området er.. Å det er dagligdags for våre sjåfører her i Norge..

 8. Ikke første gangen bil/trailer kjører utenfor der. Nå har Kåringen fått 2 liv på samvittigheten. Det har vært ropt «varsku» i flere år for både utbedringer og tunnel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *