Rotur i Hardanger

Oppdatert 26. september: VG: Statsminister Jens Stoltenberg til Hardanger for å snakke med involverte og se med egne øyne.

– – –

Jens Stoltenbergs regjering klarte ikke å lure gjennom Hardanger-vedtaket 2. juli uten for mye oppstyr i ellers sommerlig fokuserte og bemannede redaksjoner, slik planen lett kan mistenkes å ha vært.

Og om det allikevel ble oppstyr: Det var kanskje Senterpartiet (partiet til olje- og energiminister Terje Riis-Johansen) som egentlig skulle sitte igjen med skylden og den politiske belastningen for vedtaket, men hestehandlerne der i gården vet å skylde møkklukta på andre. (Oppdatert: SP-leder vil røyke ut de anonyme kildene som prøver å legge skylda på hennes parti, VG.)

Da Senterpartileder og regjeringskollega Liv Signe Navarsete gikk bredt ut i media, annonserte at hun vil lytte til de lokale innsigelsene og var åpen for ny behandling, hadde ikke Jens Stoltenberg stort annet valg enn å gjøre det motsatte av hva han tidligere har sagt.

Mer om Navarsete:

En privatsak.

Jens Stoltenberg er presset ut på en rotur nå.

Faksimile fra aksjonen Bevar Hardanger.

Allikevel kan det være andre som må ta ro-jobben. Hvis Jens Stoltenberg sier til sine regjeringskolleger «Vi er i samme båt» betyr det at det er de som må ro.

Og for å få ro i denne saken kastes det frem alternativer som:

 1. Flytte litt på enkelte master i traseen.
 2. Ny utredning om sjøkabel.

Gjett hvem som sitter i departementet som om noen måneder legger frem konklusjonene:

 1. Vi flytter noen av mastene.
 2. Sjøkabel er ikke aktuelt.

Deretter blir statsråd Terje Riis-Johansen (SP) byttet ut i god tid før neste års lokalvalg. Slik at Senterpartilederen og partiet forøvrig, eller for den saks skyld alle regjeringspartier, kan ha en syndebukk overfor frustrerte vestlendinger. En syndebukk som er byttet ut.

Man har da handlekraft. Eller heter det ansvarsfraskrivelse?

Dersom uavhengige uten interesse av å forsvare egen saksbehandling eller posisjon derimot hadde fått jobben med å utrede sjøkabel, hadde konklusjonen kunne blitt en annen. Og det har ikke Jens og Co politisk råd til. Så det skjer nok ikke.

[polldaddy poll=3449448]

Mer om politikere:

Mest lest på Norske forhold siste to uker, pr 10. august:

 1. Idioter i trafikken.
 2. Ingen festbrus.
 3. En vernet bedrift.
 4. Uredelig praksis.
 5. Du har ballen, Rana.

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

Mer:

VL: Reiseforfatter Bill Bryson: -Master i Hardanger er en forferdelig idé. VG: Svensk professor i regjeringsoppnevnt utvalg: -Ikke min jobb å redde oljeministeren. TV 2: Sjøkabler kan bli åtte ganger dyrere å bygge enn kraftmaster. TV 2: Herborg Kråkevik samler musikere mot master i Hardanger. VG: Kommentar av Eirik Mosveen: Statsråden er en død sild. VG: Kommunikasjonsekspert mener det er et tidsspørsmål før Riis-Johansen må gå. VG: Gigantisk innrømmelse av dårlig arbeid. TV 2: Leder trekker seg fra Hardanger-utvalg kun timer etter oppnevnelsen. TV 2: Stoltenberg refser SP og SV etter åpen krangel. Vårt Land: Vent med mastene i Hardanger. VG: Statnett klare til å reise 52 master. (Heisann, hvor ble det av «monster»-ordet da VG?) VG: Riis-Johansen åpner for jordkabelkompromiss. VG: Riis-Johansen: -Viktig med en prosess som skaper tillit. … men avviser krav fra Hardangerordførerne. TV 2: Riis-Johansen avviser utsatt byggestart. VG: Hardangerordførerne krever byggepause til februar. TV 2: Det er Statoil som trenger strømmen via Hardanger. VG: Marsjerte mot monstermaster. TV 2: «Bevar Hardanger»-aksjonist Synnøve Kvamme: Stoler ikke på Stoltenberg. VG: Ola Borten Moe (SP) frykter sjøkabel vil forlenge strømkrisen i midt-Norge. TV 2: Erik Solheim (SV) vil ha uavhengig vurdering av all kraftutbygging. Vårt Land: Aksjonister klare for protest i Hardanger. VG: Her er ordførernes kraftkrav til energiministeren. VG: Sjøkabler (på alle fremtidige kraftutbygginger)  vil koste deg 3000 kroner i året i nettleie. TV 2: Naturvernforbundet mener olje- og energiminister Terje Riis-Johansen driver skremselspropaganda. VG: SV tror regjeringspartnerne vil tvinges til å snu. VG: Disse prosjektene kan bli regjeringens neste store kraftutbyggings-hodepiner. TV 2: Statnett tror sjøkabel i Hardanger blir forkastet. TV 2: Politisk krig mellom SV og SP. Vårt Land: Valgforsker: Energiministeren symboliserer avmakten hos SV og SP. AP kan lande på begge bena. VG: Regjeringen kunne sunket til bunnen av Hardangerfjorden. VG: Venstre krever lovendring som sikrer verdifull natur. TV 2: Skeptisk optimisme hos Bevar Hardanger. Vårt Land: Hordalands fylkesordfører Torill Selsvold Nyborg (KrF): Glad for utredning om sjøkabel. TV 2: Siv Jensen: Terje Riis-Johansen (SP) må gå av som statsråd. TV 2: Riis-Johansen om «snuoperasjon»/»avledningsmanøver»: Elegant løsning. TV 2: Søviknes: Vestlandet vant første runde. Vårt Land: Ordførerne håper på bedre utredning. Vårt Land: Regjeringen klarer ikke å forklare monstermastene. VG: Her er alternativene til monstermastene.

Annonser

11 tanker om “Rotur i Hardanger

 1. Hvorfor forteller de oss ikke sannheten?

  Tilrettelegging for stor eksport samt elektrifisering av Nordsjøen. Hvorfor denne ensidige vektlegging av Bergens kraftbehov? Hvorfor prøver de å føre oss bak lyset? Vi følger spent med på hvordan regjeringen har tenkt å ”flette inn” de egentlige årsakene nå som pressen og andre ruller opp mer fakta i saken.

  Ta en titt på denne artige fremstilling på youtube….. basert på regjeringens pressekonferanse. Må sees

  http://www.youtube.com/watch?v=LZWhDfTTE6o

 2. Jens Stoltenbeg lands svikeren har har holdt norge for løgn i årevis, nå er det slutt. den der fyren kommer ikke til å styre norge etter neste valg, nokk er nokk!!

 3. Tror politikerne har for liten konkurranse fra intellektuelle, da de intellektuelle velger toppjobb i næringslivet(gjerne som grunder).
  Jeg skulle hatt en sinnsykt bra lønn, for å høre svada fra Kristin Halvorsen og Jens Stoltenberg i timesvis.

  • Man forutsettes gjerne å høre og se valgsendingene, og sette seg inn i de ulike partiers «svada» om samfunnsforhold, uten å kreve lønn for det.
   Forøvrig har nok mange med meg flere ganger hevet lønn for å delta på konferanser, seminarer etc der politikere fra ulike partier har presentert … tja kall det gjerne svada. Uforpliktende utsagn pakket inn i tåke. I høyden lover noen å «se på saken» eller å kreve en redegjørelse fra fagstatsråd eller faginstans. Og etter møtet hører man ingenting.

 4. På tide at politikken blir tatt på alvor!
  Slik det er nå, er politikeryrket et lavstatusyrke.
  For å få gode politikere må lønna settes opp til næringlivets toppnivå.
  Etter det må vi sette et minstekrav for de som skal ha mulighet, til å bli valgt inn på tinget.
  Alle skal fortsatt ha muligheten til å melde seg inn i et parti(vi trenger forslag og synspunkter).

  Mitt første forslag til krav:
  IQ. Høyere en 85% av befolkningen.
  EQ.(sosial intelligens) Høyere en 70% av befolkningen.
  Skal kunne snakke og skrive norsk flytende(for å forstå og bli forstått).
  God moral og langsiktig strategisk målsetting.

  Om du har forslag, spytt ut.
  Jeg ønsker en debatt om dette.

  • Du bommer allerede på hoppkanten.
   Ansvarliggjøring må komme først. Hvis du først gir bedre lønnsvilkår, uten å allerede ha satt klare krav, vil yrkespolitikere klare å karre til seg godene uten å ta byrden.

   En helt annen ting: Hvorfor tror noen at dersom man øker lønna så vil vi få helt andre politikere? Vil ikke bare stort sett de samme søke seg til politikken, men nå med enda sterkere incitamenter til å spre drittpakker i media og blant medlemmer om potensielle sterke utfordrere?

   Kanskje blir vi ikke kvitt dårlige politikere før hele den norske nominasjonsprosessen endres. I de aller fleste kommuner er det vel knapt noen håndfuller med mer eller mindre bundne medlemmer som stemmer frem listene folket må forholde seg til, uten reel strykemulighet.
   Muligheten til å stryke har yrkespolitikerne (fra alle partier) tatt fra velgerne.

   Bare for å kaste det frem, uten å ha anledning til å utdype nærmere:
   Hva med en primærvalgkamp der velgerne i større grad får avgjøre hvem som blir kandidater, i en offentlig prosess, og ikke mer eller mindre lukket og kun for en håndfull som kjenner stammespråket og kodene, som i dag.

   • Tror veldig mange av av de rødgrønne, har mye høyere EQ. en de har IQ. De som ikke hadde klart kravene burde hatt samme lønn som i dag, til de hadde blitt skviset ut av politikken:)

    • Hvis politikere skulle lønnes etter evner ville nok yrkespolitikere i alle partier protestere. Og manusene de leser protestene fra er sikkert skrevet av partirådgivere (broilere) som selv vegeterer på at deres folk er blitt helt avhengige av rådgiverne.
     Jo mindre eksperter og selvtenkende politikerne selv er, jo mer vil de ha behov for de partiansatte og indirekte statlig lønnede rådgiverne.

     Ironisk nok har antall rådgivere både i regjering og i partienes stortingsgrupper økt formidabelt de siste årene.

     • Tror det ville blitt vanskelig å gjennomføre det, men en god debatt vil kanskje gi meg nye ideer.
      Forslaget måtte uansett blitt innført med litt lavere krav i begynnelsen, for å øke de til et akseltabelt nivå proposjonalt med lønnsøkningen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *