Norge sakker akterut

Oppdatert 13. oktober: VG: Sjekker hvilke biler som er tryggest i elgpåkjørsel.

TV 2: Høyre: En parodi at vegvesenet skal granske seg selv.

-Endelig en samferdselspolitiker med mot til å foreslå mulig upopulære, men i ettertid kanskje anerkjent som fornuftige tiltak? Leder i transportkomiteen Knut Arild Hareide (KrF) vil blant annet plombere ungdomsbiler. (VL.)

– – – – – – – – – –

Norge sakker akterut i kampen mot dødsulykker i trafikken. Det kan spekuleres i hvilken rolle høye norske bilavgifter eller enkelt innbytte av førerkort fra land med en helt annen kjørekultur og føreropplæring spiller.

I 2001 hadde Norge færrest trafikkdrepte i Europa, i forhold til innbyggertall. Siden da har 25 av 30 europeiske land hatt en bedre utvikling enn vi har hatt her til lands. Trafikksikkerhetseksperter er overrasket av at Norge ikke gjør det bedre, selv om det koster forholdsvis mer å få redusert ulykkestallene i et land som allerede gjør det ganske godt.

Land som var på samme lave ulykkesnivå som oss i 2001 har gjort det merkbart bedre enn Norge i samme periode.

Figur fra ETSC 4th PIN-report, 2010.

ETSC-rapporten finner du her.

Det kan innvendes mot slike undersøkelser at tilfeldige gode og dårlige år i sammenligningsgrunnlaget kan avgjøre. Uansett om man bytter ut de norske tallene for årene som sammenlignes med et gjennomsnitt av flere år (2000-2002 sammenlignet med 2007-2009) så er resultatet forholdsvis likt. En nedgang på 24 prosent, mot 23 prosent om man ser på enkeltårene 2001 mot 2009.

Ekspertene har ingen fasit på hvorfor det er slik. Det er derfor mulig å gruble over mulige årsaker.

Mer om trafikksikkerhet:

Mer om offentlig infrastruktur:

Faksimile VG.

En stor andel av de mest alvorlige norske ulykkene skjer i forbindelse med unge sjåfører på nattestid i helger.

Selv om trafikanter i aldersgruppen 16 til 24 år utgjør kun 7 prosent av trafikken, så utgjør de nesten fire ganger så mye (27 prosent) av alle omkomne og hardt skadde i trafikken. (Mer: Trygg Trafikk/SSB: 25 000 trafikkskadd siden 2008.)

 • Kan det spille inn at norske ungdommer har bedre råd og kjører mer i egne biler i forbindelse med helg, fest og høy fart, mens jevnaldrende i en del andre europeiske land må oppføre seg mer ordentlig for å få låne pappas bil?
 • Kan det ha noe å si for utfallet at gjennomsnittsalderen på bilparken i Norge er ti år, mens gjennomsnittet i hele Europa er åtte år? Nyere biler med et høyere sikkerhetsnivå kan være forskjellen på et alvorlig og mindre alvorlig utfall.
 • Har standarden på norske veier noe å si?
 • Vil svarene på noen av disse spørsmålene kunne bety at Norge må gjøre ting noe annerledes enn andre europeiske land for å oppnå reduksjon i dødsulykker i trafikken?
 • Vil for eksempel en naturlig konsekvens av dårligere veier, mindre trafikksikre biler og høyere innslag av uvettig kjøring i helgene kunne bety noe for generelt fartsnivå, fartssperre for risikosjåfører og eventuelt begrensninger i hvem som kan ferdes hvor og når inntil veier og biler er blitt mer trafikksikre? Eller skal vi gi blaffen og la flere unge leke russisk rulett på norske veier, med egne og andres liv som innsats? Eller finnes det andre tiltak som må få fokus?

(Apropos portforbud for unge:

Mange norske kommunestyrer har faktisk vedtatt det. Selv om de færreste politikerne kjenner til det om du spør dem, eller vil innrømme å ha medansvar for at slike politivedtekter  ikke er endret.

Selv om politiet ikke alltid håndhever politivedtektene så strengt, så er det en del kommuner som har vedtatt at for eksempel selv edru og ordentlig ungdom under en viss alder som ferdes ute etter kl 22 eller 23 kan pågripes av politi og følges hjem.

Eller kanskje de driver med ulovlig ring- eller pilkast, eller lignende uten kommunalt løyve 🙂 ?

Sjekk politivedtektene for din kommune her: Politivedtekter for norske kommuner.)


Hva tror du om ulykker på veiene?

[polldaddy poll=3205873]

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

 

Artikler om trafikkulykker og trafikksikkerhet:

I hvilken grad påvirker bilavgifter og pris sikkerhetsnivået på bilparken? VG: Svensketest. Saab 9-5 hakket bedre enn Volvo S80. VG: Test av Saab 9-5: Ingen LatSaab. Terningkast 5. VG: Test av Volvo S80: Medel-Svensson. Terningkast 4.

VG: Trailer veltet – ring 3 stengt, Oslo.

TV 2, VG: To omkom i kombinert møteulykke og påkjørsel bakfra med lastebil og to personbiler på Sotra. Riksvei 555, Fjell, Hordaland.

-Er godt veigrep og gode dekk av enkelte undervurdert som ulykkesforebyggende tiltak?

VG, TV 2: Tysk statsborger bosatt i Norge omkom i utforkjøring på Ringvassøya. Riksvei 863, Karlsøy, Troms. VG: Børge Mydland sekunder fra å bli tatt av raset. VG: Ras stenger vei i Odda.

TV 2: Ingen uavhengig gransking av Statens vegvesens vedlikeholdsansvar. TV 2: Mistet mannen i trafikkulykke. Saksøker Statens vegvesen for dårlig vedlikehold. TV 2: Havarikommisjonen kritiserer veivedlikehold. Manglende oppfølging av farlig bru kostet liv. TV 2, VG: Fem til sykehus etter ulykke. Sjåfør snakket i mobiltelefon og kjørte inn i to andre biler. E 18, Østerholtheia, grensen Aust-Agder/Telemark. VG: 10 luksus-bruktbiler til under 300 000 kroner. TV 2: Kvinne i 70-årene alvorlig skadd i påkjørsel i Bodø. Sjåføren, mann i 80-årene rutinemessig fratatt lappen på stedet. TV 2, VG. En omkom i kollisjon mellom personbil og trailer/dyretransport. Fylkesvei 769, Namsos, Nord-Trøndelag. TV 2: Farlig hull i fylkesvei kostet MC-fører Svein Litschi nesten livet. TV 2: «Typisk ungdomsbil» på norske veier (Golf, 1986) slaktes i kollisjonstest. Broom.no: Førerkortløs 18-åring stakk fra UP to ganger på kort tid. DN: Tre skadd da motorsykkel, to lastebiler og fem personbiler kolliderte etter majonessøl på motorvei i Tokyo. TV 2: Lastebilsjåfør merket ikke at han kjørte på denne bilen. VG: Omkom etter kollisjon mellom personbil og vogntog. E39, Bjerkreim, Rogaland. VG: Mopedist til sykehus etter å ha blitt påkjørt av bilist. Riksvei 22 x Nerdrumsveien, Fet, Akershus. VG: Motorsyklist i 50-årsalderen hardt skadd etter utforkjøring. E 39, Gulen, Sogn og Fjordane. VG, TV 2: 24-årig mann døde i utforkjørsel ved Saltstraumen. Fylkesvei 17, Bodø, Nordland. VG: Alvorlig for MC-fører (18) som ble påkjørt i politijakt. TV 2: Alvorlig for 18-årig MC-fører som kolliderte med politibil. TV 2: 18-årig MC-fører skadd i politijakt. Bergen sentrum, Hordaland. VG: Kvinne alvorlig skadd i frontkollisjon. Riksvei 7, Flå, Buskerud. TV 2, VG: En omkom og en alvorlig skadet i kollisjon med semitrailer, varebil og personbil. E 16, Bærum, Akershus. TV 2, VG: To alvorlig skadd i kollisjon. Riksvei 7, Flå, Buskerud. VG: To elleveåringer påkjørt i gangfelt. Sjåføren hadde ikke førerkort. Sørum, Akershus. TV 2: Kvinne skadd i kollisjon mellom personbil og buss. Riksvei 52, Lærdal, Sogn og Fjordane. VG: Kolliderte med 1,5 i promille dagen etter å ha drukket 20 halvlitere. TV 2: Kvinne (50) fradømt førerretten i to år etter å ha kollidert med ambulanse i fylla. TV 2: En til sykehus etter å ha kjørt i fjellveggen. Fylkesvei 656, Ålesund, Møre og Romsdal. VG: Bruk av piggfridekk på bil uten antiskrenssystem øker dødsrisikoen. TV 2, VG: Alvorlig skadet i trafikkulykke ved Spydevoll. Riksvei 11, Sarpsborg, Østfold. VG: Mann døde i utforkjøring. TV 2: Lastebil kjørte av veien ved Røldal skisenter. Riksvei 134, Odda, Hordaland. TV 2: Møteulykke på «dødsvei» i Telemark. E18, Bamble, Telemark. VG: Dødsulykke på E18. En omkom i kollisjon mellom varebil og vogntog.

Annonser

12 tanker om “Norge sakker akterut

 1. Å vite helt nøyaktig årsaken til ulykker på norske veier er nesten umulig. da de fleste som dør ikke kan fortelle hvorfor eller hva de gjorde. (prinsesse mertha kan hjelpe med det har jeg hørt)

  staten Norge brukte i fjor 18mrd på bedring og bygging av veier i 2009 norske bileiere betalte inn 84mrd i avgift til staten, (bil relaterte avgifter)
  det sier seg selv at det er penger inn som er viktig, og ikke menneskers liv.
  men uansett så er det bilfører som er skyld i ulykkene.
  1. soving bak rattet- umulig å påvise, men mange ulykker pga det- spes møteulykker da høyrehendte folk svinger til venstre når de sovner.
  2. uoppmerksomhet- mange finner på å gjøre masse annet enn å se på veien. som cd-spiller og mobiltelefon (sms) påføring av sminke**
  3. for høy fart. -må jo ha med denne. veldig mange aner ikke begrensingene på sine biler. (» heng med, heng med i svingen, kjør itj no fortar enn det»- sangtekst fra 80-tallet)
  4. selvmord- desverre så er letteste måten og vrenge bilen inn i møtende trailer.
  5. idioter- mange ulykker ligger i denne kategorien. noen er bare rett og slett idioter og dumme, og det fører til mange ulykker. sånn er det bare..
  umulig og påvise, men jeg er helt sikker på at også du kjenner en som er idiot bak rattet.

  90% av alle ulykker der store biler er innblandet så er det han/henne i den lille bilen som har skylda.
  media har en lei måte og skrive om slike ulykker som: «familie meid ned av vogntog» «mann drept av trailer» osv osv
  store førsteside oppslag av denne typen har vært i f.eks VG mange ganger. pleier aldri å sto noe om at det er småbilene som står parkert inne i fronten på traileren som står på rett side av veien.
  polititet er også rask på stedet og fratar føreren av traileren førerkortet og sikter han med uakstomt drap. hvorfor? tror ikke at en personbilfører noen gang i norge har blitt siktet for drap hvis han/(hun overlevde en møteulykke uansett hvilken siden på veien de står.

  en buss veltet på vei til sverige og 3 personer mistet livet. (framsiden i vg) inne i avisa kunne man lese at føreren av bussen ble fratatt førerkortet og han ble siktet for uaksomt drap.
  det har til dags dato ikke stått noe i vg om at bussjåføren 3 uker etterpå fikk førerkortet tilbake og siktelsen mot han ble trukket. da det viste seg at det var statens vegvesen som måtte ta skylda for ulykken. det ble ikke tatt ut siktelse for drap mot statens vegvesen (selvfølgelig ikke. de gjør jo aldri noe galt) tjener bare penger de.

  Rodalen i Møre og romsdal (e39)
  strekningen har rekorden for beslag av førerkort grunnet for høy fart.
  iflg en spørreundersøkelse av politiet svarte folk som ble stoppet pga høy fart slik:

  hvorfor kjørte du for fort? for å rekke ferga.
  vet du når neste ferge går? nei
  vet du hvor langt det er til fergekaia? nei

  som jeg skrev i punkt 4. idioter- mange er de også.

  så…. er du en av dem?

 2. 30-40 tusen for lappen. Forkurs, etterkurs i hue og ræva. Dette er for å tjene penger og hjelper ikke på trafikksikkerheten.

  Gi folk passe kurs til passe pris. Så slipper de å gi full pupp på veien fordi de har «betalt for det». Gi ansvaret tilbake til folk.

 3. Det er mulig at tungtrafikk ikke har skyld i ulykker, men hvorfor er de innblandet i så mange da? Personbil mot trailer er rått parti, dette må forhindres uansett hvem som har skyld!

 4. Trygg Trafikk / Transportøkonomisk Institutt estimerer at 30-40 % av alle dødsulykker i Norge skyldes folk som ikke ønsker å leve lenger. Alt for ofte hører vi om kollisjon mellom trailere og personbiler som kommer over i feil kjørebane. Veistandard eller alder på bilparken kan altså ikke forhindre denne type «ulykker».

 5. Det har vært alt for mange bilulykker med døden som utfall, dette kan ha mange substanser, at noen «velger» gale sider for nettopp og frontkollidere med en Trailer på 50 tonn , alle vet jo at dette er den sikre død. Om en skal gå inn i dybden av grunn for at noen velger dette så kan ut fra min mening at en har kommet i en så stor økonomisk krise at en ikke ser annen utvei, en tenker da på alle trusselbrev fra Inkassobyråer Skattegjeld osv, men da jeg selv er 67 år og har kjørt langtransport i 40 år så kjenner jeg mønstret, dette startet spesielt i Tyskland, der var et Norsk Inkassobyrå etablert og drev med rene Mafia virksomhet, og ble kastet ut av Tyskland, et meget kjent selskap her i Norge, og jeg har hatt en grundig undersøkelse på hva grunn er at de også for all medhold hos Namsfogden og ved de undersøkelser som ble gjort så var det Inkassoselskapene som styrte Namsfogden ble det uttalt hos Namsmann, de måtte alltid ringe de føre de kunne ta en avgjørelse i en sak, dette forteller litt om rettsvernet her i Norge, og en ser på dette som 82 prosent av alle selvmord her i Norge, og det begynner og bli ganske mange av tilfeldige frontkollisjoner med store vogntog , men en bare danner seg en konklusjon av saken uten og bakgrunn undersøkelse av grunn til at akkurat dette hender , ikke for at vi har Europas dårligste, veier, det er jo noe alle vet, og for og forbedre dette så koster det penger og det har vi ikke råd til, Sverige skiftet nå ut alle sine T Baner Kostnad: flere milliarder, samt at de har bygd stadig nye veier og sikret disse med midt rabatter med tanke på overkjøring og selvmord. men de driver også en meget grundig bakgrunn undersøkelse av forholdene til de som forsøker slike selvmord, dette for og finne en grunn, for det er ikke noe som hender der og da, det er en lang prosedyre med seg selv for og gjøre en slik avgang med livet, da mange har familie og barn, en må være klar over at dette har sin bakgrunn , jeg har selv opplevd 3 ganger at biler med familie har forsøkt og treffe meg, enten i fronten, eller mellom bil og henger, men jeg har klart og vike unna slik at en kan si at bilfører fikk en betenkningstid og ikke gjorde dette på nytt.En ser også at ungdom er et stort antall blant de som velger dette og det kan skyldes inndrivelse av bil fra et Inkassobyrå og en kan selv sette seg i en slik situasjon da dette liksom var alt for han, eller henne,og den skam dette dannes i deres hode, det er for lett og si og skrive,»Kom over i feil kjørebane ?» en må ta og vurdere Inkassoselskapenes rett og tillatelse til og drive med inndriving og bringe alt til Namsfogden bare for og få et stempel på at de kan drive inn bil , hjem og trekk i lønn og lønn/pensjon/syketrygd . Tenk litt over dette og legg ansvaret på de rette instanser og ikke vogntog føreren, slik som det i de fleste saker blir gjort.

 6. I sverige har dem noe som heter Epatraktor. Da kan ungdommen sitte i en bil og kjøre rundt i en lav hastighetfra de er 16 år. Denne bilen har de som regel bygget sammen med familien eller spart penger fra sommerjobber. Da får de god tid til å lære seg trafikkbildet og de har som regel et forhold til denne bilen. Dette utvikler bedre sjåfører enn her til lands. Her kjører de 50 timer på en trafikkskole i relativt nye biler. Deretter kjøper de seg en gammel bil som ikke har anti noe som helst… Dette fører til ulykker… De andre kjøper seg nyere biler, MEN med flere 100 hk og turbo… Det er ikke mulig å lære hvordan dette skal håndteres på 50 timer i en trafikkskole og derfor går det såveldig galt når uhellet her er ute…

  I Sverige koster en ny Volvo samme som en gjennomsnitt industriarbeider tjener på et år, ikke rare bilen du får for en norsk industriarbeiders lønn!!

  Jeg har bodd i Sverige i fem år, sett dette miljøet i virkeligheten. Motorsport er positivt og staten hjelper til og tilrettelegger for dette. Her i Norge er alle som driver med motorsport som ikke heter Solberg til etternavn, uglesett og staten gjør alt de kan for å hindre motorsporten å utvikle seg…

  Min mening er at dyre biler med god sikkerhet er for dyrt i
  norge og alle byer burde ha et motorsport tilbud til ungdom. Dette ville ha gitt mange den erfaringen bak rattet som mange svensker har…

 7. Nå er det vel heller sjelden det er trailerene som forårsaker ulykkene.. Men selvfølgelig blir utfallet værre når det er 50 tonn innblandet. Holde seg unna dem er vel det tryggeste..
  Men angående hva som er skyld i alle ulykkene så er det nok en kombinasjon av alle faktorer.
  Har lettere bildilla og henger mye på diverse bilforum både hjemme og ute, og jeg må si at ungdom er ungdom enten de er i LA eller Østerdalen. Iom at trafikkdøden blant ungdom er så mye mindre i Sverige enn i Norge så bør vi vel kanskje se på forskjellene mellom Norge og Sverige.
  1. Biler og avgifter. Bil er billigere i Sverige, men lønningene er også lavere. Jeg vil påstå at den gjennomsnittelige ungdommen i Sverige i allefall ikke har noen nyere bil enn i Norge. Ja, norske bilavgifter er rett og slett latterlige, men når man ser på hva slags biler de typiske ungdomsulykkene skjer med, så er det en stor andel nyere biler. Akkurat som i Sverige altså

  2 Ungdom og holdninger. Tja, tror egentlig ikke norske og svenske ungdommer er så veldig forskjellige. Men bilintresse og motorsport står nok sterkere i den svenske folkesjela enn her hjemme. Men det burde vel da, etter enkeltes mening, føre til mere ulykker.. Ikke vet jeg, men jeg tror ikke holdningene er veldig forskjellig.

  3. Veier. Det skal sies at det er enklere å bygge vei i store deler av Sverige, enn det er her i landet. Men det forklarer ikke alt. Hvorfor lager man her i landet svingete veier for å hindre folk i å kjøre fort Bare se på en nyere riksvei, det er sjelden veldig langt mellom svingene uten at det er noen logisk forklaring i topografi el.l Hvordan ser en vei ut i Sverige? Rett og bred, og kanskje det viktigste av alt: De har gjort det mulig å komme utenfor den hvite stripa uten å dø. Kommer man en halv meter utenfor den hvite stripa her hjemme står det en bergknaus, et grantre, en kampestein eller lignende å venter på deg. I Sverige har man fortsatt asfalt under hjulene. Og en typisk ungdomsulykke er jo utforkjøring i en sving……….

  Hvis en lokfører gjør en feil er systemet på jernbanen slik at den ene feilen ikke skal føre til en ulykke. Hva hvis en bussjåfør gjør en feil?
  Vegvesenet oppfordrer oss stadig til å kjøre saktere, jeg vil oppfordre vegvesenet til å bruke ressursene sine på veiene, ikke på radioreklame

 8. När har de tenkt og lage egene veien for trailere???? hvorut av mange mä dö för noe blir gjort???? syntes det er helt sykt!! fä de trailerene UT av veiene!!!!!!!!!

  • Du vet vel knapt bak-fram på en trailer og enda mindre hva den holder på med.
   Det er i veldig få av ulykkene der det er trailersjåførens skyld, du blir nok skremt over størrelsen i forhold til den lille Golfen din som du ikke kan plassere i veibanen…
   Det hadde vert mye bedre med lenger opplæring slik at de hadde mer erfaring før førerkortet lå i lomma og trafikken ble enda farligere……

 9. Det drives ikke trafikksikkerhetsarbeid lenger. Politiet kommer å henter pengene dine dersom du har et uhell, alt skyldes sjåføren. Det tjener staten på. Vi ser at staten går over lik for å hente penger mens etterlatte får småpenger. (Se flere saker med selskapsstraff.)

  Staten er blitt en kynisk pengeinnkrever.

  Det skal satses på redusert hastighet og utstrakt forbikjøringsforbud. Snitthastigheten går betydelig ned. Irritasjonen og farlige forbikjøringer øker, men det gir staten bedre grunnlag for å hente penger til statskassen.

  Denne kyniske tankegangen koster liv. Vi ser også at forbrytelser begått av mennesker som ikke kan betale ikke skal forfølges: Forseelser begått av de som kan betale skal forfølges. Ofre for forbrytelser tikjennes erstatning, – men de må kreve inn pengene selv av de som har forvoldt skade. De får aldri erstatningen men det ser bra ut i pressen.

  Ingen tilfeldighet at alvorlige ulykker øker i antall dessverre, forslag om bedre veier avfeies. Flere restriksjoner i et land hvor snitthastigheten for de som skal frem stadig synker er løsningen.

  Eksempel: Riksvei 23 er stengt så og si hver eneste dag. I tillegg er det forbikjøringsforbud så og si over hele tverrforbindelsen. Det er vesentlig kortere, men raskere å kjøre via Oslo. Den lave hastigheten fører til ukonsentrerte sjåfører og større ulykkesrisiko, – men det vil ingen i forvaltningen høre på, de er konsentrert om å lage doble heltrukne linjer gjennom hele gudbrandsdalen uansett hvor oversiktelig det er.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *