Nordmenn i strid – mot egne kontorrotter?

Oppdatert 7. oktober: VG: Afghanistan-major Wenneberg forsvarer sine soldaters uttalelser. -Vi må normalisere det å ta liv for å gjøre jobben vår.

30. september: VG: Oberstløytnant (og medlem i Fremskrittspartiets internasjonale utvalg),  Svein Ola Åndal: Afghanistan-soldater reagerer på lite støtte hjemmefra.

29. september: VG: Afghanistanmajoren kalles inn på teppet. Forsvaret sier i media at det vil være et betydelig innslag av veiledning. Er det vanlig at kontorrottene i Forsvaret offentliggjør innhold i tjenestesamtaler med navngitte ansatte kontorrotter også, eller er det bare de som er på skarpe oppdrag som skal tåle slikt?

 • Eks-spaner: -Tøff språkbruk er en sikkerhetsventil (VG).
 • De rødgrønne i Sverige vil trekke tilbake Afghanistansoldatene. Får støtte fra Sverigedemokraterna. (DN.) Vil vinden som blåser nå rokke ved norsk bred enighet?

– – – – – – – – – –

Oppdatert: Noen vet, andre vet ikke?

-Hærsjefen, generalmajor Per Sverre Opedal forteller at det er «en snakkis» at noen soldater oppsøker og engasjerer i strid utenom oppdraget, og at han selv hørte det første gang i Afghanistan for et drøyt halvt år siden.

-Sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter, som har ansvaret for operasjonene, generalløytnant Bernt Iver Ferdinand Brovold, sier derimot til VG at han ikke er kjent med at soldater skal ha oppsøkt unødvendige skuddvekslinger.

-Jeg er ikke bekymret for sjargongen, og soldatene har gode holdninger, sa han via Forsvarets pressetjeneste etter nylig inspeksjon, 26. august 2010. (Mer på mil.no).

(Oppdatert 29. september: VG: Holdningsproblemene ble varslet allerede i 2008.

28. september: Og her fjerner han selv noe av sjargongen med spray under inspeksjonen. Ifølge en leserkommentar til dette innlegget sprayet den norske generalen på et finsk kjøretøy.)

VG: Flere offiserer har sendt bekymringsmeldinger om «svært usunne holdninger». Bataljonsjefen avviser nazi-koblinger i Telemark bataljon.

TV 2: Fordømmer bruk av norrøn mytologi. De opptrer som banditter, sier militærpsykolog Trond Haug.

Mer om en politiker og «symbolske norrøne navn» med nazi-assosiasjoner: –Bedre enn folk flest.

– – – – – – – – – –

Norges politiske ledelse har sendt norske menn og kvinner i krig. Selv om de ikke vil bruke ordet krig, fordi det innebærer folkerettslige konsekvenser, så er det en krig. En væpnet strid. Og å krige er bedre enn å ha sex, forteller enkelte soldater. Man må legge til grunn at de har erfaring fra begge felter, men enkelte har kanskje lyktes bedre med skytingen?

(Mer: Klikk.no: Unge menn er for dårlige i senga.)

Norsk soldat i skuddveksling i Aghanistan. Foto: Forsvaret.

Media kaster seg begjærlig over beskrivelsene fra soldaters tjeneste og hverdagstanker. Når en major på jobb for det norske forsvaret i Afghanistan uttaler seg strikt militært om å ha disponert styrkene for å kunne utføre oppdraget, inkludert å drepe, og at de har lyktes med det, kan dette virke uhyrlig, men tenk da:

Dette er en yrkesmilitær som har norsk befalsutdanning, norsk krigsskoleutdanning og mange års tjenestegjøring i norske væpnede styrker. Vedkommende er et produkt av den utdanning, etikk og kvalitetskontroll hans overordnede har implementert.

Hvor i ordregangen mellom NATO/det norske Forsvaret og majoren/kompanisjefen har det sviktet?

(Mer om Afghanistan og ekstremislam: Bekjemp dem der og støtt dem her.)

Selvfølgelig har hver enkelt ansvar for hva man selv gjør, men  i tillegg har også noen høyere oppe ansvar for å innføre den etiske standard og forståelse av oppdraget de vil ha. Alt ledelsen godtar blir tillatt!

Hvis forsvarsminister Grete Faremo og forsvarssjef Harald Sunde synes den kulturen og holdninger som eksisterer og får komme frem i lyset, i strid med Forsvarets ønske, er forkastelige, så skal de vite at det er noen som har et ansvar for å kvalitetskontrollere også etisk bevissthet og eventuelt iverksette tilstrekkelige tiltak.

(Oppdatert 29. september. VL: Vikingsymbolikken stammer fra Forsvarets eget vervemateriale.)

Telemark bataljon skyter MG3 på skytebanen i Afghanistan. Foto: Forsvaret.

Når forsvarsminister Grete Faremo så friskt uttaler i VG at «Vi kan aldri akseptere avvikende etiske regler innenfor  det militære systemet«, så burde hun vite at hun selv faktisk har akseptert ukultur i Forsvaret i andre sammenhenger. Eller er det for mye å forvente at man som politisk leder husker å for noen måneder siden i praksis ha godkjent at ansatte i det norske forsvaret får drive som privatpraktiserende agenter i andre land via private nettverk, mens norske myndigheter offisielt «ikke vet noe» som i Skah/Hopstock-saken?

(Mer: Alvor bak farsen.)

Når overtramp og ukultur i Forsvaret bare møtes med uforpliktende ord i VG, for deretter å sildre ut i sanden uten reaksjoner mot de ansvarlige etter at media slipper fokuset på saken, har forsvarsledelsen og politisk ledelse i praksis sagt hva de egentlig mener om slikt. Greit så lenge media ikke får tak i det, men når media kommer, gjelder det å redde sin egen bak. Da sparker man nedover. Eventuelt bedriver ord.

Når forsvarsledelsen svikter sine egne når det smeller, produkter av den kulturen de har skapt, så er det en ynkelig ansvarsfraskrivelse.

(Oppdatert: Faremo snur kappen: -Avviser at hun har angrepet soldatene.)

(Mer: Forsvaret svikter.)

Hvis kontorrottene i forsvarsledelsen ikke i det hele tatt har visst om det de kaller «subkulturer» og «ukultur» i Forsvaret, så er det slett ikke noen frifinnelse av ledelsen. Det er nærmere bevis på farlig inkompetanse. Er noen blitt forfremmet til de passerte sitt inkompetansenivå? (Jf Peter-prinsippet/ The Peter principle.)

Sannheten er vel at flere slags subkulturer har levd og stadig får leve forholdsvis fritt i deler av Forsvaret, så lenge media ikke omtaler det?

Hvem med attestasjonsmyndighet kjenner vel ikke til at noen har fått tusket til seg kontrakter og eiendom med mer uten at andre enn eventuelle varslere, de som bryter kameratjustisen, blir straffet?

Mer om varslere: Lovens brukne arm.

En forsvarsledelse som ikke vet hva de væpnede styrkene gjør (inkludert kontorrottene) , og hvilke kulturer de preges av, bør ikke være egnet til å trygge nattesøvnen til politikere som skvetter til når media omtaler hverdagen.

Mer om ukultur:

[polldaddy poll=3828458]

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

 

Mer om Forsvaret og Afghanistan:

VG: Faremo vurderer spesialenhet for å granske påstander om krigsforbrytelser og regelbrudd i Forsvaret. VG, TV 2: Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) vurderer å innføre nye regler for gransking i Forsvaret. TV 2: Forsvaret gransker påstander om krigsforbrytelser.

TV 2, VG: Gransker påståtte krigsforbrytelser begått av norske soldater. Forsvarssjefen ble varslet i mai. VG: Generaladvokat Arne Willy Dahl: -Svært alvorlige påstander. VG: Jakter på Talibanledere i området der norske styrker er. VG: Oberst og sjef for PRT Meymaneh, Rune Solberg, støtter sine menn. Vi Menn: Jagerpiloten «Gambler» (39) fra Midt-Norge forteller: -Slik bombet jeg Taliban. VG: Medsoldater «hedret» død kamerat med kamprop og tomhylser på graven.  VG: Alfa-soldatene blir ikke straffet, men Forsvaret fortsetter gransking av ukultur. VL: Feltprest Paul Otto Brunstad: Forsvaret glemmer ondskapen. Faremo har selv praktisert den forherligelsen hun nå kritiserer. TV 2: «Dere er rovdyret. Taliban er byttet. Til Valhall.» VL: Flere soldater i TMBN har mistet jobben på grunn av dårlige holdninger. VG: Bataljonsjef i TMBN, oberstløytnant Lars Lervik: -Bekymret for holdningene. VG: Erna Solberg (H) om soldatsjokket: -Vi må ikke bli hysteriske. DN:  Rå stemning blant norske soldater. TV 2: Hæren undersøker om soldater har drept unødig.

Annonser

16 tanker om “Nordmenn i strid – mot egne kontorrotter?

  • Det som er virkelig skremmende er hvordan alle, jeg mener alle, forsvarsministeren, forsvarstoppene, politikerne, mediene og mange norske borgere faller disse soldatene i ryggen. De tror visstnok at soldatene er stajsonert i Afghanistan for å dele ut sukkertøy og leke onkel til barna der nede. I Afghanistan er det en brutal og skitten krig, hvor soldater blir drept og såret, og hele Norge fordørmmer dem pga noen dumme utttalelser til mediene og et bildet med en soldat med en plastikhjelm på hodet!! Dette viser hvor lite alle, og jeg mener alle, i Norge vet om denne krigen. Vi burde vise dem at vi er takknemlig og stolte over hva de gjør, og ikke kritiserer og fordoemme dem slik det har blitt gjort de siste dagene.

 1. Må det være tilladt – for en dansker – at citere nogle linjer fra et norsk digt, som en gang blev skrevet på Jan Mayen:

  «Vi kan ikke leve som treller.
  Men godt om vi også fant
  noe som gjennem nøden
  står rent og nakent og sant.

  Kjenner du frihetens ansikt?
  Nærm deg og du skal se:
  det er et dødninge-hode.
  Skremmes du bort av det?

  Så kan vi slippe å tro på
  at han som sitter i land
  og kriger som ingen annen
  skal være fremtidens mann.

  Fare skal være en vinning.
  Trygghet skal være et tap.
  Alt som skal telle er slitets
  og offerets fellesskap.»

  Forfatteren hed Nordahl Grieg.

 2. En skal ikke harselere med de norske soldatene som er ute og gjör en god jobb under slike forhold som råder i feks. Afganistan.
  Slå heller ned på politikerene som gjör sitt aller beste for å nedlegge hele forsvaret med sine nedskjäringer, avdelinger nedlegges, marinen må legge sine nyanskaffelser i böyene etc.
  At norske generaler da reiser rundt som «taggere» og spray – maler andre nasjoners materiell, kan jo tyde på at også de trenger en av-veksling fra sin jobb som «skrivebords pilot.»
  En god indikasjon på dette er bildet i dagens VG hvor en norsk 3 stjernes general spray – maler et kjöretöy med det finske flagg på dören!
  Men — det heter jo at i krig og kjärlighet er alt tillatt !!! Kanskje om ikke så lenge består det norske forsvar av kun en bataljon generaler som reiser rundt bevepnet med en sekk spray – bokser på ryggen!

  • Noen burde kanskje drive undersøkende journalistikk i forhold til om nedskjæringene i mannskaper, og utstyr i opplag, står i stil til utviklingen i antall høyere offiserer med skrivebordsjobber 🙂
   La faktisk ikke merke til at det var finske kjøretøy Brovold sprayet ned under sin inspeksjon.

 3. Har amerikansk statsborgerskap og jeg vervet meg i US army 24 februar 2000.Jeg tjenestegjorde i 7 år før tiden min var over.Vi brukte slike symboler på kjøretøyene hele tiden og vi hadde ikke problemer med befolkningen i det hele tatt.Problemet er disse *flowergirls*…tror nok de heller ville ha hatt blomster malt på som om det ville ha vært bedre.Idioter…de vet ikke hva det er snakk om siden de aldri har vært i strid.Jeg hadde det norske flagget malt på hjelmen min og ingen klaget over det (Siden den har ett kristent kors).Bare idioti hele greiene….har de virkelig ikke noe bedre og klage over?kanskje det er på tide at vi får noen av svina over hit slik at det norske folk kan få ett opp øynene for hva som hvirkelig skjer?Jeg skammer meg over den dårlige holdningene noen folk har til soldatene….disse sofakrigerne som tror de vet best.

 4. potetrepublikkennorge…. DIN JÆVLA MUSLIMFAEN .. GASS DEG!! vi trenger ikke sånne jevla svikere som deg .. HAHAH Vi pyser, har du noen gang møtt en amerikansk eller norsk soldat hmm ? trur ikke det, for da hadde du lille muslim vært DAU, TIL HELVETE MED ISLAM OG DEN PEDOFILE MOHAMMED SOM SLEIKER 3 ÅRIGE JENTER i ØYNE Å RÆVA!!!
  TA MED DEG EN HALAL – GRIS OG FORSVINN TIL PAKISTAN FOR Å TILBE DEN !!! DU ER IKKE VELKOMMEN HER .. DU ER I VIKINGENES TERRITORIUM, DETTE ER IKKE ET ISLAMSK LAND .. DERE ER DREPT FØR DERE FOR GJENNOMFØRT SNIKISLAMISERINGA !!!

  HAIL TIL DE NORSKE SOLDATENE OG ANDRE NATO SOLDATER !!! DERE GJØR EN FLOTT JOBB !!! VALHALL FOREVER !!!

 5. Tror man at Afghanistan kan vinnes av norske guttunger som løper omkring og leker Big Boss har man ikke forstått en dritt av hva som skjer.

  Denne krigen KAN ikke vinnes uten at man får med seg sivilbefolkningen, å oppføre seg som barbarer som er ute etter å hevne en død soldat ved å plage sivilbefolkningen (som naturligvis gir jamt faen i en død nordmann, de har sine egne døde å sørge over, hvilket de bør gjøre), er det motsatte av hva disse snørrungene er der nede for å gjøre.

  Dette er en krig som ikke kan vinnes militært, da nytter det ikke med skolegutter med pikken i ene hånda og gunneren i den andre.

  Spark ledelsen i Afghanistan, få nedover noe befal som har mer vett enn påtatt testosteron.

 6. Norske «kontorrotter» og andre høyt oppe i forsvars administrasjonen er noen jævla pingler, og værhaner. Dere er noen forbanna politikerspirer og noen svikere. Dere svikter soldatene deres.

  Og du Bernt Iver Ferdinand Brovold bør faen meg bare spraye minemerket for syns skyld i ære av avisen, og forhåpentlig vis ikke av andre grunner. For hvis du virkelig mener det er du en rallene idiot. Lever inn stripene dine. Du er ferdig som millitær leder. du har null respekt for soldatene dine, heller ikke får du respekt tilbake. Nikkepikk.

 7. hahah her har vi vestens sanne ansikt,ikke rart norske soldater kommer hjem i kister,og taliban blir sterkere. verdens stormakt gir opp mot taliban,også dumme potetene trur de er sterkere enn taliban!?trist å se fredsbevarende soldater sammenlikner krig med sex. de kan ikke hatt mye sex hahaha ,ikke rart taliban b lir sterkere ,det er bare å innse slaget i afg er tapt, norske soldater og resten av nato har TAPT. disse soldatene pisser i buksene bare de ser en taliban soldat,disse idiotene bør bruke bleier haha. disse er skam for hele norge.jeg støtter verken taliban,eller norske barnehagen i afg. pell dere ut fra afg,før dere drar med dere krigen til norges gater.

  • Ingen pisser i buksa av å se en hårete geiteskjender. Det er vel mer at det napper i høyre pekefinger. Slike som deg burde blitt grisebanket din landssviker. sannsynlig har du vel et annet grunnlag enn å være etninsk norsk også.

  • Hva om du pakker sammen dritten din og drar tilbake til hølet du kom fra?
   Vi vil ikke ha nye uintigrerte landsmenn som deg boende i norge. Jeg er dritt lei av å betale skatt for å holde sånne som deg i norge. Dra hjem

 8. Hei vi er Norske soldater som kommer for å hjelpe dere.
  Vi er fredselskende og liker alle, at dere drepte kameraten vår var leit, men vi liker dere uansett.
  Av og til når dere skyter på oss må vi dessverre skyte tilbake, vi prøver så godt vi kan å ikke treffe dere, men av og til treffer vi og det er leit.
  At dere plasserer veibomber ol. er leit men vi liker dere likevel.
  Vi har øvd mye med å skyte på blinker som ligner på soldater, vi har også skutt med stridsvogner ++.
  Alt dette trodde vi bare var for moro, det var vel aldri tanken at vi skulle skyte på ordenlige mennesker? Vi så vel på det som et Tivoli! At noen av våre medsoldater blir sinte på dere må dere unnskylde, for sinte eller hevgjerrige må vi ikke bli!
  Alle sammen burde møtes en dag over en kopp te,så kunne vi slutte å skyte på hverandre, egentlig så burde vi ikke hatt gevær, for vi er jo egentlig snille gutter.

 9. Hva skriker taliban når de fyrer av en veibombe eller når det sprenges en selvmordsbomber ??
  Allah er stor ! , bedre enn å kaste syre på småjenter som kommer på skolen ??

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *