Uforståelig statsbudsjett

Hvert år skjer det samme. Regjeringen legger frem sitt statsbudsjett og trekker frem noen tall å skryte av i media.

Opposisjonen og diverse pressgrupper kritiserer det og sier den aktuelle summen til den og den sektoren eller virksomheten er for liten. Som regel er det det kritikken går på. Kronetallet er for lavt.

Faksimile fra Finansdepartementets side. Her med endret tekst.

Cowboyhatt-Johnsen valgte å få kommunisert visuelt en milepæl for countrymusikken.

Folk vil ha sykehjemsplasser og bedre veier, men får … countrymusikk?

 • TV 2: Halvparten av kommunen vil ikke bygge en eneste sykehjemsplass de neste fem år.

I for liten grad blir det trukket frem hva mange av alle de isolert sett egentlig forholdsvis uinteressante tallene betyr i praksis. Hva betyr alle ordene som står i statsbudsjettet? Nå ja, ikke bokstavelig ment da: «Alle ordene» i det rundt 4000 sider store dokumentet kan kreve sin tid å analysere og forklare, men forstå meg rett når jeg mener å ønske at media heller gjør noe som politikere sjelden liker: Kutter ut GPP og går til kjernen.

 • TV 2: Astrid (92) tvangsflyttes fra sykehjemmet i FrP-styrt kommune. Samtidig som FrP kritiserer regjeringens eldresatsing.
 • TV 2: Tilskudd over statsbudsjettet hjelper ikke. Her står 35 sykehjemsplasser tomme.
 • TV2: Vegmyndighetene skal granske seg selv.
 • (Vil du lese mer i budsjettet: VL.no gir deg angivelig «hele statsbudsjettet i PDF» her, men de har kun lagt ut «Gul bok», på 235 sider. Mange tror dog at det er hele statsbudsjettet, men totalt utgjør statsbudsjettet i et komplett eksemplar 11 kilo papir.)

Noen må kutte ut skryt og tallkrangel og løfte debatten bort fra politikernes barnehagenivå: («Vi er bedre enn dere nemlig, så det så. Vårt tall er større enn deres tall. Vårt tall er på prikken nok. Deres er helt feil. Vi er best i verden.»)

Et staselig budsjett? Faksimile VG.

Politikerne vil gjerne diskutere tall og snakke stammespråk, omtrent som om de ikke er politikere, men bare administratorer. Da må media heller prøve å formidle hva føringene i budsjettet egentlig betyr.

Tallene er i bunn og grunn så lite matnyttige at til og med noen av landets skarpeste best lønnede politiske journalister ikke klarer å skille mellom millioner og milliarder når de skal formidle oppgulpet til sine lesere.

Faksimile VG. I statsbudsjettet brukes 128 milliarder, ikke millioner, av pengebruken som handlingsregelen foreskriver. Men hva betyr det egentlig?

 

Det er forholdsvis uinteressant for pleietrengende Olga (93) og hennes pårørende om regjeringen bevilger mer penger enn noen annen regjering noen gang har gjort til sektoren helse- og omsorg.

Det er også forholdsvis uinteressant om regjeringen vil bruke mer enn noen gang på vei og jernbane eller om de øker eller kutter til alskens ulike store og små formål.

Det som kan bety noe er hva målene er, hva de vil gjøre, hvorfor de vil gjøre det (for eksempel a og ikke b, eller a og b) og hvordan de vil gjøre ting.

For eksempel:

 • Skal Olga (snart 94) være avhengig av sin kommunes eventuelle prioriteringer eller bortvalg for om hun skal få sykehjemsplass før hun fyller 95? Ai, ai. Skriver regjeringen egentlig sykehjemsplasser? Sigbjørn Johnsen sa det på TV ja, men i dokumentet skriver de heller omsorgsplasser. Hva er egentlig det? Siden politikerne velger å ikke fokusere på det, men heller velger å fokusere på pengesummer, er sikkert ordvalget viktig.
 • Hva betyr egentlig bevilgningene til veier konkret? At forfallet kan tas igjen på 197 i stedet for på 200 år?
 • Og betyr de nye bilavgiftene noe for endring av gjennomsnittsalderen på bilparken? Og er dette i tilfelle noe som samsvarer med ord om trafikksikkerhet etc?

Hva betyr statsbudsjettet for … ? :

Mange i media kaster seg muligens over statsbudsjettet på leting etter muligheter til å presentere kjappe oppsummeringer. For å tilfredsstille lesernes etterspørsel etter overfladisk pjatt? Da blir det ikke tid til mange dype analyser og spørsmål, men desto mer oppgulp av partienes og deres supporteres gjennomarbeidete og forholdsvis forutsigbare mediekommunikasjon.

For folk flest er det mye mer interessant å få klarlagt hva er de konkrete målene de styrer etter. Hva betyr ordene, valgene og tallene på brukernivå?

Deretter kan man kanskje få grunnlag for mer interessante debatter om foreskrevet medisin er egnet til å kurere eller om de satser på ordgyteri og placebo-effekten.

Druknet i detaljer kan man kanskje også finne taktiske valg? Tro om noen av prioriteringenekjerneområder til et Kristelig Folkeparti i drift vil påvirke deres samarbeidspreferanser?

[polldaddy poll=3874164]

PS: Det finnes unntak. To av flere eksempler. Dine Penger: Kalkulator: Regn ut skatten din for 2011. Dine Penger: Dette betyr endringene for din økonomi.

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

 

Mer:

TV 2: Regjeringen vil prioritere Kystvakten i nord-Norge foran i sør. Dine Penger: Regn ut skatten på pensjonen din for neste år. TV 2: IKT-Norge uten tro på regjeringens forslag om moms på kjøp også fra utenlandske nettsider. Dine Penger: Dette betyr statsbudsjettet for lommeboken. 8000 kroner mer neste år. VG: Økonomer frykter sparepengene blir spist opp av offentlig forbruk. VG: De norske Afghanistansoldatene må vente på nye panserkjøretøy. Broom.no: FrP frykter bensinpris på 20-25 kroner etter avgiftsomleggingen. VG: Høyre mener Grete Faremo skjønnmaler om Forsvaret. TV 2: barnefamilier og minstepensjonister er vinnerne. VG/ Dine Penger: Syke får beholde skattefradrag. VG: Puss marsjstøvlene. Nå får Heimevernet råd til å øve flere av sine mannskaper. VG: Avgiften opp på snus, røyk og alkohol. -Jeg røyker uansett pris. (Min anm: Kommuniseres hele prisen i budsjettet? Må noen regne med å i fremtiden selv betale, eller ikke få gratis behandling/ pleie for ulike behov?) VG: Ny eiendomsskatt rammer hoteller og kjøpesentre. VG: Bjørnstjerne Bjørnsons Aulestad er en budsjettvinner. VG: Slik blir den nye pappapermen. VG: Økt skatt for deg med mer enn 350 000 kroner i pensjon. VG: Flere får gratis barnehage. VG/Dine Penger: Moms på nett-porno, spill og e-bøker. VL: Kirkerådet: Statsråd Rigmor Aasrud viser politiske muskler. VL: Kutter i fradragsrett: -Små kristne fellesskap uten nasjonal overbygning er taperne. VG: Jubler for konsertstøtteordning. TV 2: Statsbudsjettet for dummies. En oversikt på fem minutter? VG: Varsler fortsatt tung barnehagesatsing. VG: Mer til samiske språk. VG: Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aaslands departement bråsnur etter studentrefs. VL: KrF: -Fattige, barn og eldre blir nedprioritert. VL: Økte alkoholavgifter -Brennevinsleverandører frykter økt smugling av alkohol.

Annonser

9 tanker om “Uforståelig statsbudsjett

 1. haha (5. oktober, 2010 klokken 20:24 ):

  «japan gir 9,2 billion dollar

  norge gir 1,8 billion dollar

  japan gir nesten 9 ganger mere enn norge, men har aldri syter som faen»

  Hvordan klarer du å få 9,2 til å bli nesten 9 ganger mer enn 1,8? 1,8 * 9 = 17,2.

  Hvis «nesten 9» betyr 8,9: 1,8 * 8,9= 17,02. Mye mer enn 9,2!

 2. Jaja, så er han hentet inn igjen, denne fantastiske pengesamleren!
  Sist han tuklet med statsbudsjettet kom han med noen smarte trekk som førte til at 300.000 norske husstander måtte flytte fra sine hus, og begynne forfra med gjeld.
  Jeg var en av disse, og det har tatt meg 20 år å komme på bena igjen.
  I Norge er det ikke lov til å oppfordre til ulovlig handling, men det er lov å spørre hvorfor Quisling ble skutt! Han var jo bare litt for tidlig ute med EU

 3. Staten er egentlig mafia som tar penger av vi som bor i dette landet.
  Hva har vi fått igjen?? Bare tenk litt nå……..

  I fjor.. Klimagreiene som pågikk.. Klimatopmøter.. penger penger penger..
  Har vi hørt noe etter da Deep horizon plattformen small… NEI! ikke en kjeft!

  Alle fiskevanna i norge blir tappa ned 2/3 deler og så blir strømmen solgt til sverige og hva sitter vi igjen med.. jo Dyr strøm når minusgradene stiger.

  Hva med i bergen, fjernvarme med brent søppel er jo en fantastisk ide å sette igang med når de ikke engang klarer å finne nok søppel fordi 80% av søppelet blir kjørt til sverige!….

  Staten skal ha 75% av alle pengene våre.. ALT!

  Mons, skatt, renteskatt… etc

  IKke bare skal du betale skatt for den lønna du får, men arbeidsgiveren skal betale skatt av de pengene i tillegg.. så staten får jo dobbelt opp om ikke mer.. Og skatt av varer som bedrifter kjøper inn..

  Har regjeringa noen gang brukt pengene til det vi trenger og spør etter?
  Opera i oslo kan dem bygge til xx antall millioner med polert stein fra slaveland.. og reiserigreiene på kårstø.. det skulle bli ferdigstilt snart og koste 6 millioner… nå har konstnaden komt opp i 6 milliarder og ennå er de ikke ferdige eller vet om dette kommer til å gå bra…

  Regjeringa er til for at meg og deg og ola normann ikke skal ha råd til mer enn en sydentur i året(om vi er heldig) og de som er styrtrike er de som har funne smutthullene og smyget seg igjennom stille og rolig..

  Hvor mange arbeidsplasser har røkke skapt i forhold til regjeringa?
  for ikke å nevne rimi hagen? Å alle de private folka som sat med 10 kr når dem var 15 år gamle og solgte fisk, som har klart å jobbe seg helt opp og har vert ansvarlig for at flere 10 000 folk har fått seg arbeid!

  Regjeringa gjør ikke en dritt.. De bare sitter der å koser seg å får meg og du og ola normann til å slite.. får firmaer til å få konk.. får folk enda fattigere enn før.. Noen svelter ihel på grunn av dere.. Finns også folk i norgen som dauer pga venting på operasjoner bare fordi dere ikke gidder å lette den feite reva deres opp fra kontorstolen å gjøre noe!

  Men ta inn folk fra utnaldet som ofte er kriminelle og driver narkoshitt er dere flinke til.. så de kan stjele, knivstikke å herje på rundt i landet og få boliger å nye sykkler å bil å alt av norges befolknings penger! Bare for at dere seige jevler som sitter i den rødgrønne regjeringa skal få de extra stemmene deres!!.. Hadde det ikke vert for de utlendingene, da det sist var valg, hadde dere ikke vert i stortinget i d heletatt…

 4. Ny eiendomsskatt er det ikke, – det er bare en mulighet til å la kommuner som ikke har eiendomsskatt, innføre den for kun næringseiendommer og ikke private. Temmelig sleipt da man vet at de rødgrønne ønsker at ALLE kommuner skal ha eiendomsskatt, og de vet at gulroten med å tillate delvis innføring av slik skatt, fort kan få kommunene til å innføre eiendomsskatt for alle. I tillegg driver de og straffer kommuner uten eiendomsskatt økonomisk.

  Utover det, så er det samme gørra som før..jeg får ingen fordeler av det rødgrønne budsjettet,- som vanlig. Økte utgifter, jepp. Og jeg har dårlig råd fra før…tilhører de fattigere i landet.

 5. ok haha, veldig intligent sagt??? her er sprsmålet jeg vil at DU svarer på. veit hvor mange som bor i de respective landene? del deretter pengene opp på hver innbygger, bare for å sagt dette: vi ga like mye som sverige some er mer enn dobbelt så mange som oss…..

  så til bloggen….bra skrevet… min komentar om dette statsbudsjettet? vel en ting er sikkert, nå har norge lært å bli grådige, veldig grådige…
  0 kroner til tanhelse
  + masse intekter ifra røykerne som gir faen i pristigningen og reiser til utlandet og handler isteden… ikke rart det nå kommer til å explodere i sigarettsmugling?

 6. Som om vi ikke betaler avgifter og skatt som noen idioter fra før så skal altså den jævla gamlingen som ikke har peiling på en dritt annet en sine egne hobbyer gi oss dette statsbudsjettet i trynet? Fy faen om jeg møter han på gata skal jeg slå han rett ned, er fly forbanna på dette avgifts pisset. Og spørsmålet er hva går alle skatte og avgifts pengene til? Jeg ser ikke noen forbeding i vei nettet, eller sykehus som klarer og utføre et lite inngrep en gang uten at man mister arm eller ben etter på.. hva jeg ser er folk som dette som JEG og alle andre skal gi lønn til for at han skal sette avgift på alt? Snart må du vell betale avgift for og kunne stå på norsk jord tenker jeg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *