Forbud mot MC-klubbmerker

Tidligere i år foreslo Kripos-sjef Atle Roll-Mathiesen å forby MC-klubbenes symboler. «-Hvis ingen vet hvem de er, er det ingen som frykter dem», var en del av argumentasjonen. (Aftenposten). Å gjøre MC-klubbene usynlige ville liksom ødelegge merkevaren deres og fjerne livsgrunnlaget.

Faksimile Aftenposten.

 

Et generelt forbud mot MC-merker kan ligne på et lovforbud som ble innført i Uniformsforbudsloven av 1937, og som ble opphevet av norske lovgivere i 2005.

Paragraf to i den loven lød:

«Kongen eller den han bemyndiger kan utstede forbud mot bruk av uniform, uniformsdeler, armbind eller annet dermed likestillet, iøinefallende tegn som utpeker bæreren som medlem eller tilhenger av privat organisasjon, vern, forening eller sammenslutning.»

At en slik lov ble opphevet forholdsvis nylig, peker i retning av at et generelt forbud mot merker  trolig ikke vil få aksept hos lovgiverne.

Et eventuelt generelt forbud mot å ha MC-klubbmerker på seg når man ferdes på veiene eller på offentlig sted, for dermed å altså gjøre organisasjonen «usynlig», vil ramme alle slags medlemmer i alle slags MC-klubber. Også det store flertallet av ellers lovlydige MC-klubbmedlemmer.

Det ville nok ødelegge også livsgrunnlaget for eksempelvis Holy Riders MC, som er alkoholfritt og krever at man er bekjennende kristen for å få bære ryggmerket. De har målsetting om å spre evangeliet om Jesus til alle i MC-miljøet.

Fra nettsiden til Holy Riders MC.

 

Når politiet skal ta kriminelle må de være forsiktige med å definere kriminelle på en måte som gjør ellers lovlydige borgere til mulige straffesubjekter. Ber man om samfunnets hjelp, må samfunnet også føle kampen og midlene riktig og hensiktsmessig.

Faksimile VG.

(Mer: VG: Her er de kriminelle MC-klubbene.)

La oss si de derfor tenker å forby spesifikke navn som; Hells Angels, Bandidos, Outlaws. For noen år tilbake gikk politiet offentlig ut med at 76 prosent av medlemmene i disse klubbene var straffedømt. De resterende 24 prosentene kan selvfølgelig lett gjøres til lovbrytere ved å ta dem for å bære et jakkemerke, men er det riktig og fornuftig å skjære alle over en kam? Det kan slå begge veier. (Oppdatert: Eksempel, VG: Politimann dømt for politivold.)

(Mer: Lovens brukne arm.)

Hva så med klubber som er støttegrupper og av politiet antatt medhjelpere for de nevnte klubbene, som; AK81 (støtter Hells Angels), X-team (støtter Bandidos) eller Black Pistons (støtter Outlaws)?

Nye støtteklubber kan raskt dannes. Et navnespesifikt lovforbud vil ikke klare å holde tritt med den utviklingen.

Og hva skal man gjøre med noen som etter et navnespesifikt forbud eventuelt går rundt med merker som sier «SHells Angels» eller «Bandidost»? Betrakte dem som spøkefugler eller potensielt gjengkriminelle?

[polldaddy poll=3911477]

 

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

 

Mer:

TV 2: Barneranere presset av Hells Angels. VG: Panservernrakett skutt mot huset til «MC-gjengtilknyttet mann». VG: Sju pågrepet under Hells Angels-aksjon. TV 2: Sju pågrepet under aksjon mot Hells Angels på Ringsaker, Hamar og Gjøvik. Aftonbladet: Polisen slog till mot  Hells Angels i Piteå. TV 2: Fredelig feiring av Bandidos-jubileum i Oslo. Politiet noterte identiteten på de som kom. SvD, DN: Fire svenske Hells Angels-medlemmer anholdt i Piteå. Mistenkt for utpressing og organisert kriminalitet. TV 2: Bandidos feirer 15 år i Norge. VG: Outlaws MC fester grepet om Trondheim. VG: Outlawsmedlemmer løslatt etter funn av våpen og narkotika. VG: For syk for fengsel – til han ble MC-klubbmedlem.

Annonser

5 tanker om “Forbud mot MC-klubbmerker

  1. At det er mange «glupe» treskaller der ute i Norges skoger er det faen ikke tvil om..
    Jeg er heller ikke redd for en skinnvest, men jeg er redd nettverket og organisasjonen generellt! Dette er blitt en del av Norges kriminelle underverden og kontakter og nye nettverk bygges og styrkes hver eneste dag.. Nei, ta meg faen til takke med en skinnvest, da veit man hvem man har med å gjøre… Se og lær av New Zealand!!

    Og du din jævla halvnakke, bruk nepa litt mer a! 1 av 5 MC medlemmer kjører en dyr Mercedes eller en BMW istedenfor en motorsykkel.. og hvis dem har sykkel er det for å tørke støv av den med gjevne mellomrom.. Får mark av lite gjennomtenkte innlegg!

  2. Synes nå de fleste folk jeg kjenner med tilihørighet til enkelte MC klubber er hyggelige folk, som de fleste andre liker de ikke å bli tråkket på tærne, men forskjellen her er den omfattende kødder du med en, kødder du med alle mentaliteten, noe som også har gjort at samtlige kriminelle frykter MC klubbene. Hva skal et sånt forbud være godt for? Vil de som driver med kriminalitet slutte med det? Vil MC klubbene slutte å tiltrekket seg nye medlemmer? Meget tvilsomt.

  3. Jeg blir ikke skremt om jeg ser et MC-merke på noens rygg, ikke en gang HA. Får være måte på paranoia. Jada, jeg vet mange av dem driver med alskens faenskap, men forbud mot merker hjelper da ikke. Hva skal politiet gjøre for alle som faktisk er redde for mørkhudede personer pga all volden og kriminaliteten mange av disse bedriver? Kreve at de fargede maler seg hvite og bleker håret, for da blir man ikke redd for dem?

  4. Alle vet at disse klubbene driver med ekstrem lyssky virksomhet. Ikke minst Holy Riders! OK, jeg er ateist og skjønner hvertfall ikke hva de driver med. Herregud(ooops!), bytte et dop mot et annet… Vil de ikke prate, so make them talk! Eller så er alternativet forbud over hele linja. I can live with that. At en bunch med loosers har et kind of gay relation aint my problem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *