Alt som kan selges kan stjeles

En forholdsvis ny type kriminalitet har fått fotfeste også i Norge de siste årene. Omreisende skurker stjeler alt de kan få tilgang til av gjenstander som inneholder store mengder av visse metaller og skrapmetaller. Industriområder, bilopphuggeri og anleggsplasser kan få besøk av folk som ser omsettelige metaller ligge lett tilgjengelig.

Faksimile VG.

Når de gamle rådhusklokkene fra Oslo blir stjålet fra et metallstøperi i Tønsberg, er det selvfølgelig fordi noen med uærlige hensikter ser sitt snitt til å innkassere noen kroner forholdsvis risikofritt.

De som vil stjele, vet hva de kan få. Selv om daglig leder i støperiet ikke vil røpe verdien, og VG heller ikke gjør ytterligere undersøkelser, er det lett å finne markedsverdien på selve metallet. Metallpriser følger i stor grad prisene på London Metal Exchange.

Pr 14. oktober var for eksempel prisen på et tonn kobber $8 411,50 pr tonn. Det blir nesten 50 000,- eller mer nøyaktig: 48 858,90 norske kroner pr tonn.

Utviklingen i kobberpris (i USD) på London Metal Exchange

Siden årsskiftet 2008/2009 har kobberprisene mer enn doblet seg. Det har nok omreisende metalltyver fått med seg.

 

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

 

Mer:

TV2: Serbiske kobbertyver pågrepet i Telemark.

VG: Serbere stoppet med varebiler fulle av stjålet kobber.

Annonser

9 tanker om “Alt som kan selges kan stjeles

 1. Østeuropeere lurer jo ræva av norsk politi.Det eneste politiet kan er å ta de som mangler et baklys o.l.,eller noen ærlige sjeler som skal kjøre en båt fra A til B.Kansje de lavpanna drittsekkene hadde overlast de også? Stem Siv neste gang ——

 2. Hvis ikke politikerne og justismyndighetene tar Øst-blokk kriminaliteten på alvor vil vi miste alt som våre tidligere generasjoner har bygd opp av ærlighet og respekt for hverandre.
  Dette dreier seg om langt mer enn noen kilo skrapjern. Vi snakker om landsforræderi verre enn det vi så under krigen.
  Har vi ikke en eneste politiker med ryggrad?

  • Samme politikerene må følge loven de selv har vært med på å lage. Nå ble vel ikke loven laget med det for øyet at vi skulle være Schengen medlem. Etter at vi ble medlem der, har det blitt for enkelt. Nordmenn generelt tror for godt om folk, vi er vant med å sove med åpent vindu f.eks., det er ikke mulig lenger, dessverre.
   Personlig mener jeg at Norge bør melde seg ut av Shengen samarbeidet (Storbritannia er ikke medlem!) og slutte å følge alle direktiver fra EU. Vi må følge dem om vi vil være medlem av EØS sies det, hvorfor det? Sveits er også EØS medlem (korriger meg om jeg tar feil), men de lar seg ikke diktere.
   Jeg pleide å være for EU medlemskap, men etter å ha bodd i EU land i mange år er jeg sterk motstander!

  • Det tror jeg ikke.
   Her i Tønsberg kryr det av Liauere og andre østeuropeere, mange av dem leier bolig og «verksted» hvor de reparerer biler (sies det), men det er jo pussig da at verkstedene ikke har døren åpen….
   Jeg har ikke sett noe politi sjekke slike verksteder eller låver som er utleid. Utleier er likegyldig sålenge han/hun får penger svart og kan bruke dem som ekstra luksusinntekt.
   Blir ganske matt av all naiviteten, det er umulig for meg å forstå at ikke politiet er fullstendig klar over hva og hvor kriminalitet foregår.
   Selv har jeg oppholdt meg i området i kun noen måneder, men har allerede oppdaget ganske mye jeg ville sjekket, hadde jeg vært politi. Å melde fra er bare sløsing med tid, det blir henlagt uansett da politiet ikke har resurser nok.

 3. Dette har ikke med fattigdom å gjøre, dette er ren kriminalitet.
  Dette er, som nevnt ovenfor, omreisende kriminelle, mest sannsynlig noen fra Øst-Europa. Det er ikke et marked i Norge for slike klokker; miljøet er for gjennomsiktig.
  Vi kan takke våre «ærede» politikere for at slike «oppsop» individer (spesielt fra land utenfor Norge) har anledning til å rundstjele alt og alle.
  Det er alvorlige sprekker i Demokratiet når slike kan «ta balletak» på lovlydige mennesker, uten virksomme konsekvenser.

 4. ..skal vedde en tier på at klokkene er på et lasteplan på vei mot polen..Og siden grensene er støtter fri flyt, har gutta fått den hjelpen de trenger..100000 rikere

 5. Det er ikke risikablet å stjele i Norge, man får så liten straff at tyvene frykter ikke særlig for konsekvensene. Faktisk gir Norge signaler utad om at det ikke skal være risikabelt å begå straffbare handlinger her. Vil bare bli mer av det. En dag dukker det sikkert opp en statsminister med baller, hvilket Jens ei har, og får satt i gang til strengere virkemidler.

 6. Så lenge vi har fattige så vil de rike bli robbet.
  Skulle bare mangle egentlig, men det er staten som bør gjøre det for de fattige. Verdenen er for urettferdig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *