Hvor langt vil du gå?

Norsk lov gir oss alle rett til å gripe inn for å forsvare oss selv eller andre, eller avverge visse kriminelle handlinger. (Les mer om nødverge på wikipedia.)

Vi har også regler om borgerarrest. Kort fortalt kan alle borgere pågripe forbrytere på visse vilkår dersom forbrytelsen er så alvorlig at den kan gi minst 6 måneder fengsel. (Mer i straffeprosessloven § 176.)

Allikevel finnes det grenser for hva disse bestemmelsene gir av handlingsrom. Det man gjør må stå i forhold til den handlingen man avverger.

 • (Oppdatert 14. november, VG: Satte hunden på voldtektsmann.
 • (Oppdatert 25. oktober: I Sverige jager borgervern/tidligere gjengkriminelle Malmø-pistolmannen. -Han kan bare håpe vi ikke finner ham før politiet, sier en av dem.)
 • Det er en årviss tradisjon at enkelte prøver å lure penger ut av andre ved å utgi seg for å samle inn til TV-aksjonen.

TV 2, VG: Falske bøssebærere prøver seg.

Man kan for eksempel ikke slå ned en antatt falsk bøssebærer for å ta fra ham eventuelle penger som kan være samlet inn på falske premisser. Å fysisk holde ham tilbake kan føre til at skurken går fri, mens den som trodde han gjorde en god gjerning blir straffet for frihetsberøvelse, legemskrenkelse, … ? Å beslaglegge en åpenbart falsk bøsse, varsle og overlevere den til politiet kan imidlertid tenkes å være straffritt.

Faksimile NRK.

Om ingen griper inn mot det man kan betrakte som mindre alvorlig kriminalitet, så blir slikt over tid på en måte godtatt og blir en slags norm. Omtrent som: Det er greit å lure folk litt, bare det ikke blir for mye.

Politiet har sine prioriteringer og problemer.

Mer: Norsk politi – ikke noen Kardemommeby.

Enkelte typer kriminalitet er visst allerede overlatt til private firmaer og privatpersoner å avverge på egen regning og risiko. Vektere og vaktselskaper tar seg av slikt tidligere politiarbeid, for de som betaler for seg.

Vil norsk politi igjen overta nedprioriterte politioppgaver fra private, eller vil utviklingen overlate mer til vekterselskaper, privatpersoner og kanskje etterhvert gatejustis, fordi politiet ikke bryr seg om å ta «småkriminelle» som kun rammer privatpersoner?

Og blir politiet mer og mer brukt til å heller ta de som forbryter seg mot staten enn de som forbryter seg mot private? En slik utvikling kan svekke tilliten til etaten, selv om de gjør sitt beste innenfor de rammene politikerne og overordnede setter.

[polldaddy poll=3978245]

 

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

 

Mer:

VG: Malmø-ofrene kan være håndplukket. (Etnisk svensk jente er eneste drepte. Åtte innvandrere er skadd.) TV 2: Gjengmedlem: -Vi skal torturere og drepe Malmø-skytter. VG: Tiltalt for grovt ran med døden til følge. VG: Undersøker om Malmø-skytteren bor i nabolaget. VL: Ny pers i TV-aksjonen for Flyktningehjelpen. TV 2: TV-aksjonen ga over 200 millioner til Flyktningehjelpen. VG: Tidenes TV-aksjon for Flyktningehjelpen. TV 2: Orker ikke lenger vente på norske myndigheter. Vil betale private for å hente bortførte barn. VG: TV-aksjonen passerte 65 millioner kroner. VG: Hareide: -Hadia Tajik bør si unnskyld til Mette Hanekamhaug. VG: Tror 100 000 bøssebærere stiller opp. TV 2: Tror på 100 000 bøssebærere.

Flyttet:

Flyselskapene melder at flere passasjerer nå bidrar til å stanse flybråk, i forhold til før 11. september 2001. (Da kaprede fly ble styrtet mot ulike mål i USA.) Flere føler kanskje på en  måte at «vi er i samme fly» og at bråket angår dem selv i en slik grad at de våger å gripe inn for å stanse det, og ikke bare overlate til andre å rydde opp i alle ubehageligheter.

Annonser

3 tanker om “Hvor langt vil du gå?

 1. I luften og på sjøen er reglene litt annerledes enn som på fast land. Dersom du griper inn i saker som kan plasseres inn under «en person blir til fare for sin egen eller andres sikkerhet». Enkelt og greit, og tror nok du blir tatt i forsvar av «kaptainen» for det er kaptainen som har retten til å utføre det som hører inn «frihetsberøvelse». Fuldearresten på danskebåten er et godt eksempel, setter nattevakten en inn der handler han på vegne av kaptainen.

 2. Vi må ikke blande inn nødvergeloven her.
  Alle kan pågripe noen som gjør noe straffbart, og overlevere dem til politiet, dersom politiet kan komme innen rimelig tid. Når det gjelder falske bøssebærere skal man være VELDIG sikker før man gjør sånt, men disse er en prioritert sak hos politiet flere steder i landet. Om man blir holdt tilbake urettmessig kan man anmelde pågriperen for frihetsberøvelse, krenkelse osv.

  Nødvergeretten gjelder dersom du prøver å unngå fare for liv eller helse på deg selv eller andre, når du kan bevise eller sterkt kan sannsynliggjøre at du var truet. Handlingene du utfører i nødverge må stå i stil til trusselen. Hvis en full trønder prøver å slå neven i ansiktet ditt, har du ikke lov til å skjære over strupen hans, osv.

  Det som blir sagt om vektere som overtar oppgaver fra politiet er vel heller ikke helt riktig, selv om du er inne på noe. Det er riktig at private sikkerhetsaktører stopper butikktyver, opprettholder ro og orden på avgrensede områder osv, men det er fortsatt politiet som påtaler disse lovbruddene. Og det meste blir uansett henlagt. Dermed er det liten sjanse for å bli straffeforfulgt selv om man har vitner, tilståelse og video. Det blir aldri nok bevis for enkelte politiadvokater, og dermed blir mindre lovbrudd ganske attraktive i Norge. Dessverre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *