Ulykkesanalyser: Enkle tiltak kan redde liv

Oppdatert 12. november: VG: Petter Solberg: -Det er ditt ansvar å unngå ulykkene.

– – – – – – – – – –

Opp mot hvert tredje liv som gikk tapt i trafikken i fjor kunne vært reddet med alkolås og bruk av bilbelte. Dette om man skal dømme etter Statens vegvesens analyser av alle dødsulykker i region Øst i fjor.*

Bilde fra Statens Vegvesen. UAG-rapport, Region øst, 2009.

I ulykkesanalyserapporten bruker man illustrasjon med ødelagte lekebiler. For noen er kanskje forståelse av forskjellen på lekebil og «voksenbil» for liten?

I 90 % av ulykkene er den menneskelige faktor avgjørende for hvorfor en ulykke skjer.

Utløsende faktor for ulykken: Illustrasjon fra rapporten.

 

– Våre dybdeanalyser av fjorårets ulykker viser at mange menn både kjører i alkoholpåvirket tilstand og uten bilbelte. 39 personer omkom i bil, og av disse var det hele 22 personer som ikke brukte bilbelte. For 11 av de 22 var det helt avgjørende at beltet ikke ble brukt, halvparten av dem var i tillegg påvirket av alkohol, sier Harald Ståle Jansen. Han er leder av regionens ulykkesanalysegruppe (UAG), og har 20 års erfaring med granskning av trafikkulykker.

– Mange ganger rammer trafikkulykkene tilfeldig. Samtidig er det et faktum at mange av ulykkene skjer ved overtredelse av fartsgrensen, men også ved at man holder for høy fart etter forholdene, sier den erfarne ulykkesgranskeren.

Harald Ståle Jansen sier at trafikantene må ta sin del av ansvaret og bli flinkere til å avpasse farten etter sikt og føreforhold på den aktuelle strekningen.

Ulykkesanalysegruppens medlemmer Harald Ståle Jansen (leder), Nils Anders Lund, Magnus Larsson og Terje Kristiansen fremmer følgende forslag for å redusere dødsulykkene i regionen:

-Etablere midtrekkverk på høytrafikkerte veger
-Sikring av sideterreng på høytrafikkerte veger
-Sikre lavere fart ved gangfelt (opphøyd gangfelt)
-Innføre krav til førerstøttesystemer på alle nye biler for å hjelpe føreren med å overholde fartsgrensen, bruke bilbelte og kjøre i edru tilstand. Førerstøttesystemer kan være bilbeltevarslere på alle seter, alkolås, varsler ved trøtthet, varsler ved overskridelse av fartsgrensen osv.
-Innføre krav til trafikksikkerhetspolicy i bedrifter, bevisstgjøre arbeidsgiveres ansvar for sine ansattes reiser
Informere trafikantene om at de beste dekkene skal monteres på bakaksel.

Kilde: Rapporten «Dybdeanalyse av dødsulykker i Statens vegvesen region øst 2009.»

*Region Øst omfatter fylkene. Oppland, Hedmark, Akershus, Oslo og Østfold.

Andre regioner legger også frem rapporter fra sine ulykkesanalysegrupper (UAG) her.

[polldaddy poll=3205873]


Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

 

Mer om trafikkulykker:

VG: Dødsulykke i Røyken – personbil mot lastebil. Riksvei 23, Røyken, Buskerud. TV2: Trafikkskadd fikk 9,5 millioner i erstatning. VG: Fikk 9,5 millioner i erstatning etter nakkeslengskade. Uklart om forsikringsselskapet anker. TV2: Sjåfør bøtelagt etter Slemmestad-ulykkken. VG: Fire og et halvt års fengsel for bildrapsforsøk på kamerat, ruskjøring og vold. TV 2: Sjåfør med diabetes tiltalt for uaktsom kjøring og uaktsomt drap etter å ha kjørt ned kvinne i gågate. VG, TV 2: Mann omkom i frontkollisjon mellom lastebil og personbil. Riksvei 4, Nittedal, Akershus. TV 2: Fire skadd i ulykke på E6 i Oslo. VG: Fire personer skadd, ingen alvorlig, i kollisjon med lastebil og flere personbiler. E6, Furuset, Oslo. TV 2: Grusbil rullet rundt i grøfta. Brøttemsveien, Trondheim. Sør-Trøndelag. VG: Bussjåfør frifunnet for tiltale om uaktsomt drap etter å ha kjørt på rullestolbruker i fotgjengerfelt. VL: Kvinne tiltalt etter at jente (13) ble slept under bil. VG: Sjåfør tiltalt for grov legemsbeskadigelse etter at Susanne Auke ble påkjørt og slept under bil. TV 2, VG: Tre personer til sykehus med lettere skader etter frontkollisjon. E 39, Bergen, Hordaland. VG: Alvorlig for de fire skadde: Jente på 17 år og tre menn på 23, 27 og 31. E 6, Melhus, Sør-Trøndelag. VG, TV 2: To skadet i frontkollisjon ved Moi. E 39, Lund kommune, Rogaland. TV 2: Rusmistenkt sjåfør i vill fart mistet kontrollen. Slapp med små skader. VG: Fire personer alvorlig skadd i frontkollisjon. Politiet opplyser at det er svært glatt i området. E6, Melhus, Sør-Trøndelag. TV 2, VG: Syv personer i trafikkulykke på Sunnmøre. Ellingsøya, Ålesund, Møre og Romsdal. TV 2, VG: Seks personer involvert i frontkollisjon. Riksvei 7 ved Maurseth i Eidfjord kommune, Hordaland. TV 2: 37 år gammel mann alvorlig skadd. En annen til sykehus med ukjent skadeomfang. E6, Fauske, Nordland. VG: En person alvorlig skadd i frontkollisjon. E6, Fauske, Nordland. VG: Vil ha mer snittmåling av fart mellom fotobokser. TV 2: To personer skadd etter frontkollisjon. Riksvei 2, Skarnes, Hedmark. VG: To til sykehus etter frontkollisjon på bensinstasjon i Larvik. VG: To barn påkjørt på Manglerud i Oslo.

Annonser

12 tanker om “Ulykkesanalyser: Enkle tiltak kan redde liv

 1. Midtrekkverk har allerede beviselig tatt noen liv. Opphøyd gangfelt kunne slått begge veier i Susanne-saken, hadde hun først havnet under bilen til en ruset sjåfør så kan det hende hun ikke hadde overlevd med fartsdumper.

  Det fokuseres for mye på fart og for lite på andre forhold. Rus med annet en alkohol er et økende problem og flere slike rusede sjåfører har vært innblandet i ulykker der de har tatt andres liv.

  Man trenger ikke engang laser eller noe fancy utstyr for å ta de verste sjåførene, det er bare for politiet å stille seg opp på et svingete stykke vei og huke inn de som kjører delvis over i motgående felt. Men se det har jeg aldri sett noen kontroller på… istedenfor får vi mil på mil med midtrekkverk og blir sittende i kø etter sjåfører som kjører 60 i 80-sonen.

 2. – Folk må begynne å følge med i trafikken.
  Ser hver dag surrehuer som ikke bruker speil eller blinklys og som plasserer seg feil i rundkjøringer og kryss.

  – Ikke stress i trafikken og ta farlige forbikjøringer.

  – Mulighet for mer utfordrende kjøreopplæring på bane (på både vått og tørt føre) for å lære hvordan bilen oppfører seg i høy hastighet.

  – Folk stoler alt for mye på de elektroniske hjelpemidlene bilen har.
  Man kan ikke kjøre som en gris på snøføre selv om bilen har ESP, ABS, 4×4 og hva nå alle disse greiene heter. 😉

 3. Det er mye mer penger i å ta folk i fine biler som ligger 10-20 km over fartsgrensen under perfekte forhold. Da er det bare å fylle opp kassa gjennom forenklede forelegg med høye satser. Behagelig arbeidstid er det også.

  Å ta fylle kjøringen uten belter på fredags og lørdagskvelden koster mye mer og gir ingen inntekter.

  At det er her innsatsen bør settes inn for å redde liv virker så nøye, sett heller ned fartsgrensen så man kan ta inn ennå mer penger på dagtid.

 4. «Innføre krav til førerstøttesystemer på alle nye biler»
  Dette hjelper nok en del, men hva med oss som ikke har råd til nye og flotte biler?
  Bilen blir jo ikke billigere jo mer ekstrautstyr man monterer.

  • Jeg synes du har et godt poeng, dersom man ikke tror at dette er hele løsningen. Det kan imidlertid være en del av en løsning. Noen vil kanskje kalle det magi eller «voodoo-economics» om lavere bilavgifter fører til fornyelse av bilparken, som igjen fører til noe lavere offentlige utgifter på pleie av trafikkskadde. I tillegg kommer den samfunnsøkonomiske inntektssiden ved flere arbeidsår i stedet for tidlig trafikkdød.

   Ifølge regjeringen vil utskifting av bilparken stå for den største reduksjonen av drepte og hardt skadde i trafikken fram mot år 2020. Hvorfor fører ikke den kunnskapen til politisk handling?

   Mer: Kan lavere bilavgifter redde flere liv?

 5. Vi kan gjøre vårt beste, og noen ganger er det ikke godt nok, men til syvende og sist er det Gud som styrer, så skal man være realistisk så har menneskebarna ikke noe vi skal ha sakt når det er bestemt att tiden er inne.

  • Er det ikke fint når man bare kan dytte alle ulykker og dårlige hendelser over på gud. Alt er gud sin feil, så det jeg gjør er jaggu greit.

   Da får jeg vel gå å myrde alle jeg ikke liker, voldta kvinner, rane banker, og når jeg blir tatt skylder jeg på gud.

   Jessda, god ide!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *