Selvvalgt plage – mer i vente?

Oppdatert: Arbeiderpartiet opplever intern splittelse som på overflaten ser ut som en splittelse i synet på niqab/burka. De er kanskje ikke villige til å erkjenne offentlig hvor dypt spliden egentlig går. Hvis partiet opplever striden som problematisk i forhold til å fremstå som troverdig overfor velgere av alle slag, så er denne pinen i stor grad selvforskyldt og selvvalgt.

Oppdatert 3: -Muslimske barn i Storbritannia lærer å drepe homofile med inhumane metoder. -Koran-skoler i Storbritannia lærer barn å kutte hånda av tyver.

Oppdatert 1: Det kan komme mer. En muslim i USA har med seg førerhest på universitetet. Med tanke på norsk lov om universell utforming, kan integrering av offentlig sektor til alle muslimske særkrav bli en utfordring for de som måtte sitte med makten.

Oppdatert 2: VG: Høyskolen i Oslo slutter å gi gratis lokaler til IslamNets kjønnsdelte møter. -Å si nei til kjønnssegregering på en offentlig skole er krenkende, hevder Fahad Qureshi i IslamNet. Hva sier politikerne fra ulike partier til nye nordmenn som ser på kvinneundertrykking som en rettighet og norsk likestilling som en krenkelse av deres «religionsfrihet»?

Med tanke på at «det lille antallet barn» som blir holdt borte fra skolen allikevel fører til politianmeldelse og barnevernssak, virker enkeltes bagatellisering av antall mulige «burkaofre» inkonsekvent.

Faksimile NRK.

Frykter enkelte i AP å falle utenfor sin egen definisjon av politisk korrekthet, eller er det kunnskapsmangel som driver dem?

Den gamle radikaleren Hans Rotmo, (som faktisk har utdannelse innen religionsvitenskap), tør i alle fall flagge sin frykt for å refse Islam. Nå er han aktuell med «Vårres jul 2» en oppfølger av den kristendomskritiske «Vårres jul».

Noen vil kanskje også si at det er fortjent at AP havner i skvis i denne saken, med det potensielle velgerfrafallet det kan bety. For de som er interessert i å vinne selve saken, og ikke nødvendigvis har de ulike partiers ve og vel som mål, kan imidlertid APs standpunkt være  avgjørende for å forankre et flertall for å gi enkelte muslimske kvinner en frihet som noen  menn i deres religion mener er i strid med Allahs vilje.

Hvem i all verden er det som vil stemme på politikere som ikke tør ha en offentlig mening om en prinsipiell sak som i høyeste grad angår dem selv, men bare sier de kommer til å være enige med flertallet?

Arbeiderpartiets andre vara til Stortinget, Farahnaz Bahrami fra Hedmark, har denne tilnærmingen til et mulig forbud mot niqab og burka:

– Jeg har ikke bestemt meg ennå. Jeg kommer til å støtte det utvalget kommer frem til, sier hun til VG Nett.

Faksimile VG.

Det er ikke umiddelbart enkelt å forstå hva de som er motstandere av forbud mot niqab og burka i det offentlige rom egentlig vil. Argumentasjonen i saken er tildels inkonsekvent og bygger på logiske feilslutninger.

I et øyeblikk hevdes det at de som bruker niqab og burka har valgt det selv, og at det er en frihet. I et annet øyeblikk hevder noen av de samme at dette dreier seg om religion, og at et nei til å bruke plaggene offentlig da vil være en krenkelse av deres menneskerettigheter. Det er merkelig at burkatilhengere i AP så enkelt, og uten videre dokumentasjon, kan hevde at burkabruk følger av religionen Islam, som en forpliktelse for deres kvinner, samtidig som de hevder det er valgfritt. Har de overhodet ingen kjennskap til kvinners plass i Islam og at menneskerettighetene ikke er anerkjent av den Islamske konferanseorganisasjonen (OIC), som for eksempel synes det er galt å respektere alle religioner, men at Islam skal ha en særlig beskyttelse?

Faksimile Flickr.

Bildet til venstre: Tekst på plakaten: Burkakledd person med budskapet «Vær forberedt på det virkelige Holocaust!»

Spørsmålet man kan stille: Fordi religionen Islam påbyr det?

På den ene side hevder «burkatilhengere» at dette ikke er et stort problem. Til og med Jonas Gahr Støre bagatelliserer problemet med kvinneundertrykkelse og manglende likestilling ved å hevde at det ikke gjelder så mange, men samtidig vil han som vanlig se mer på det og garderer sin konklusjon bak en medieuttalelse i retning av at han tilsynelatende stadig søker mer kunnskap, til tross for en konklusjon om at burka=frihet er hans utgangspunkt. For noen er visst likestilling og menneskerettigheter mer et spørsmål om matematikk enn en verdi i seg selv.

På den annen side må man tolke utvalgets rolle til at de skal komme med forslag til å integrere ikke bare de som lett lar seg integrere, men særlig de som er eller kan bli gjemt bak niqab eller burka. Er altså ikke de eventuelt undertrykte jentene/kvinnene bak en niqab eller burka særlig å bry seg om fordi de «jo er så få» i dag?

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har selv fortalt at han ikke vokste opp med en barnetro, og plassert den vanlige nordmann inn i en sammenheng der kirken kun er et sted man stikker innom en sjelden gang, og ikke noe som styrer hverdagen.

– Jeg har ikke vokst opp med en barnetro. Familien hadde en vanlig kirketilknytning med høytider og konfirmasjon. (Vårt Land.)

Hvis man legger den dominerende norske posisjonen i forhold til religion til grunn og går ut i fra at slik er det i hele verden, har man bommet alvorlig. Kulturer/religioner som ikke har gjennomlevd for eksempel reformasjonen, mindre makt til religiøse ledere og mer tolkningsfrihet til den enkelte, gradvis sekularisering av samfunnet, opplysningstidens vektlegging av fornuften og en religion der religionsfrihet og til og med frafall aksepteres, kan ikke forventes å ha samme ståsted.

Selv om ikke alle har likt det, så har det i Norge over tid utviklet seg til å bli naturlig at man kan drive gjøn med vår statsreligion og religiøse skikkelser. Det er flere tiår siden et av høydepunktene i norsk lørdagsunderholdning på TV var Kirkvaag, Lystad og Mjøen (KLM) som harselerer med representanter og symboler for den norske kirke. For noen nye nordmenn er krav om halshugging mer naturlig reaksjonsform enn latter hvis deres religion utsettes for lignende.

Originalen. Faksimile Flickr.

Manipulert bilde fra ScienceNotes.wordpress.com

Plakat på det photoshopmanipulerte bildet til høyre: «Halshugg de som sier Islam er voldelig».

Monthy Python og KLM kunne ikke sagt det bedre. Da i en kontekst som er ment å vekke latter og som de religiøse må tåle.

Mer: ScienceNotes: «Behead those who say Islam is violent.»

Les også:

Hvis man i utgangspunktet legger til grunn at en burkakledd kvinne har samme likestilte posisjon og frihet fra religiøse krav som en typisk på papiret protestantisk kvinne i et vanlig norsk hjem, har man et utgangspunkt som ligner kunnskapsløshet. Da blir konklusjonene sjelden gode.

Hvis mange i AP frykter å bli satt i bås med meninger de selv har demonisert, så kan de for det selv. Imidlertid blir ikke to feil en rett.

Mer om Islam:

[polldaddy poll=4088837]

Enda mer om Islam og klesplagg:

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

Mer:

VG: FrP-velgere mest redd for terror. TV2: Al-Qaida vil skape mest frykt med små terrorangrep. Vil påføre amerikansk økonomi så mye skade som mulig. VL: Ni av ti afghanere i Helmand og Kandahar har ikke hørt om 11. september-angrepene som utløste invasjonen i 2001. TV2: Høyskole stopper kjønnsdelte møter. TV2: Torbjørn Jagland ber partifeller legge bort krav om burkaforbud. VL: Generalsekretær i Kirkenes Verdensråd, Olav Fykse Tveit: Gi offentlig støtte til imamutdanning. TV2: Muslimer truer med «tawahush», anarki og blodbad i Europa dersom noen prøver å håndheve burkaforbud.

Annonser

14 tanker om “Selvvalgt plage – mer i vente?

 1. hvorfor er dere så opptatt om hva vi har på oss? det er geit når en dame går naken i someren. bikini er ikke noe klær. hva slags buskap dere gir til barn? men når muslimisk dame dekker seg blir det crime… la oss være realitisk. ingen som tvinger muslimsk damer å deke seg. jeg er muslim og jeg er stolt av det. islam gir kvinner respekt . dere kan ikke tvinge oss å bli som dere. jeg vil aldri bli som dere er. vi har mening om hav vi vil men dt telles ikke, fordi dere er ikk fornøyd med det. hvis det er så dårlig å bruke hvorfor mange norske jenter blir islam og bruker burke. kanskje dere bør respektere andre sin religion steden for å døme dem.

 2. Nå er det nå en gang slik at hvorhen man befinner seg på jordkloden så er det bråk med muslimene. Overalt tyr muslimene til ekstrem vold hvis noe går dem imot.
  På arbeidsplassen her i Norge prøver jeg å være venn med muslimene, – samt respektere dem fullt ut, men det skjærer seg ved den minste bagatell.
  Nå sist gang ved at jeg antydet at jeg ikke hadde noen interesse av å gjøre forretninger med hjemlandet til en muslim. muslimen tørnet idiot og fornærmet meg på det groveste, samt beskyldte meg for å være rassist.
  En må hele tiden veie sine ord og forguds skyld ikke utbasunere motforestillinger mot innvandringspolitikken.
  Politisk prat i så måte er et ikke tema når det finnes muslimer i nærheten.
  Altså kan vi fremme den påstand at muslimer fratar oss ytringsfriheten.

 3. Det velter seg i meg. Sosialistene DRUKNER Norge i fremmedkulturelt- skal vi si det- PAKK! Tvinger paa oss stadig flere folk vi ikke har, og IKKE VIL HA, noe til felles med. De ender vel opp paa staker foran raadhusene rundtom en dag. Sosialistene, altsaa. En ting er sikkert; Europa styrer rett i mot det sosiale, og fölgelig politiske, scenariet som vi VET förer til dominant fascisme+rasisme m. m. paa vaart kontinent. Saa hvem har skylda for det som maa komme? Pilatusargumentet kan sosialistene stappe langt opp i raevva! Rotter! Jeg pleide aa beklage dette tidligere, naa gjenstaar ingen andre utveier for «mitt» Norge og «mitt» Europa. De har bevisst trosset folkeviljen paa dette punktet saa langt og lenge det bare gaar an. Disse nye statsborgerskapene er ikke mange sure sida verdt om noen aar! Merk Märkels uttalelse om totalt feilslaatt integrering og debatten Thilo Sarrazin har skapt i Tyskland, Europas lokomotiv. Det er et tidsspörsmaal för det smeller.

 4. Jeg er enig med Fahad Qureshi. Å tvinge kvinner å sitte sammen med muslimske menn er kvalmende. Hadde trolig resultert i 10-15 voldtekter i løpet av konferansen.

 5. Innvandringen i Norge har vært totalt feilslått helt fra begynnelsen.
  Resultatene begynner å gå opp for folk flest. For bare 20 år siden ble man sett på som en rasist dersom man sa noe negativt om innvandringen. FP som uttalte seg i saken, og som satte spørsmål rundt innvandringen ble sett på som lite stuerene. Det har forandret seg.
  Mange burde tatt notis av FP dengang, og de burde også kikket over skulderen til andre land i Europa. Innvandringen hadde f.eks. skapt STORE problemer i UK allerede da.
  Det norske folk har aldri blitt spurt om hva vi mener om antall innvandrere pr. år – vi ble aldri informert om hva dette ville gjøre med den norske folkesjela noen år frem. Vi lever i et demokrati , og ved slike avgjørelser burde folket bli tatt med på avstemningen. Fanatikere som ønsker å ha det som i arabiske land, kan jo bare reise tilbake. Jeg mener, de reiser jo hjem på ferier, sender ungene på skole der osv… Så hvorfor bli her på berget? Velferd, folkens. That’s it.

 6. Undergravelsen og ødeleggelsen av demokratiet, nasjonen og norsk kultur fortsetter ufortrødent. I andre land som Danmark og Tyskland har man begynnt og våkne opp, i takt med at muslimene arbeider for fyllt med og gjennomføre terroranslag. Men ikke i Norge, her fortsetter politikerne deres undergravende virksomhet som hodeløse høns. Hvis de her elementer var demokratiske, ble det holdt folkeavstemmning om hvor vidt befolkningen ønsker at denne ødelggende innvasjonen skal få fortsette, men ak nei. I de her banditters øyne, er det kun demokrati når deres diktater blie gjennomført. Men når den nye europeiske krig kommer, og den er allerede i gang i mange land, blir de stillet til ansvar for deres kriminelle aktiviter. Landsforræderi er en alvorlig forbrytelse, i 2010 som det var i 1940. Dessverre forstår ikke de udemokratiske elementer det her, ikke før de blir utvist til Somalia og Afghanistan for livstid.

 7. Hvorfor i all verden har sønnen hennes løyet om saken til vestlig presse?Eller er han under press til å «tilstå»dette?
  Og hvorfor står hun nå fram og sier at hun hjalp til med drapet på mannen sin?Hun er vel pressa til å si det…..Hvordan var ekteskapet deres?Ble hun truet?Var HAN utro mot HENNE?

 8. Vi må også ta skikken dit vi kommer. NRK reporteren i Irans ambassade måtte ta på skaut under intervjuet. Flott vi respekterer dem. Men da må vi også bli respektert for vårt lands historie og verdier.

  Nicab eller Burka har ikke noen plass i Norge. Vi lever i et fritt land og har krav på å se hvem det er vi møter på gaten. Burkaen sprer frykt. Hva som helst kan være under den. Katolske nonner viser sitt ansikt.

  Kroppsspråket er det tydligste av våre språk. Burkaen gjør bærerne stumme. Forby dem i Norge og la dem som ikke kan leve med dette forbudet reise til et land hvor Burka er en verdi og ikke en trussel.

 9. Niqab- og burkabruk bør fortest mulig forbys fordi det ikke er noe som hører til offentligheten,tvert imot.

  For de som måtte lure:

  Offentlig:Som gjelder alle, hele samfunnet

  Offentlighet:Publikum; åpenhet

 10. Ja dette er god gammel herske teknikk!

  Finn en liten minoritet innenfor minoriteten og gjølr den til en hovedsak og selve bilde på kampen for å beholde våre tilkjempede rettigheter.

  Fra Arbeiderpartiets side blir dette billig retorikk.

  Trodde faktisk de hadde lært av sine feil fra tiden før og etter andre verdenskrig.

  Men partiet hat jo mistet velgere til FRP og ettersom deres løsninger på velferdsproblem er ennå fler innstramninger og svekkelser av velferdstaten, så står vel bare rasistkortet tilbake som velgermagnet?

  I Frankrike, med en 5 til 6millioner muslimer, utgjør disse Burka kledde fundamentalistene 1900 personer. De sitter i en selvvalgt isolasjon også fra sine muslimske brødere og søstre. Det er disse 1900 som ser ut til å være Nicolas Sarkozy’s lynavleder for en fullstending mislykket økonomisk politikk. Handlekraft viser han eller mot en annen minoritet Romfolket.

  Så kan han og de andre Europiske lederene fortsette å bruke penger på seg selv til å overgå hverandre i det kuleste president/statministerfly.

  Den franske presidenten Nicolas Sarkozy har for tiden et fly av type A319 – et fly som er langt mindre enn flyene til andre europeiske ledere.

  Både Tysklands Angela Merkel og Spanias José Luis Rodríguez Zapatero ankommer internasjonale møter med langt større fly enn den franske presidenten.

  Oppgraderer gammelt fly
  Men neste måned begynner arbeidet med å oppgradere en ti år gammel A330-200-maskin, skriver The Times. Flymaskinen, som er kjøpt fra det karibiske flyselskapet Air Caraibes, skal forvandles til et ultramoderne fly som skal overgå flyene til alle de andre statslederne – med unntak av Barack Obamas 747-200-maskin som ofte omtales som Air Force One.

  Kostar 1,6 miljarder

  Men det kostar de franska skattebetalarna 1,6 miljarder kronor att låta sin president flyga lyxigare än någonsin.

  Och presidentens satsning på sitt extravaganta lyxplan har höjt mångas ögonbryn. För samtidigt som 1,6 miljarder investeras på presidentsplanet sveper starka besparingvindar över Europa. Så även i Frankrike och presidenten kritiserades stark eftersom han bara några veckor tidigare beordrat sina ministrar att skära ner på utgifterna.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *