Ingen tid for politikerskryt: Nå snur det feil vei

Hvis dødstallene i trafikken de siste ukene av året 2010 blir omtrent som normalt de siste årene (SSB), vil kurven med utvikling i antall trafikkdrepte peke oppover. Etter oktobertallene er det registrert 187 drepte, som er 11 mer enn de foreløpige tallene på samme tid i fjor.

De blå søylene viser en fallende trend i antall drepte helt siden 1970. Samtidig viser den røde grafen at tallet på skadde har holdt seg ganske stabilt, men fått en markant knekk nedover de to siste årene.

Illustrasjon fra TØI-rapport 1090/2010. Antall drept og skadet i trafikkulykker 1970-2009.

Hele TØI-rapporten finner du her.

I likhet med andre vestlige land har dødstallene i trafikken også i Norge pekt nedover de siste årene. Selv om de fleste europeiske land har hatt et sterkere fall i dødstallene enn oss i perioden 2001 til 2009, har det gått rett vei også her til lands.

Figur fra ETSC 4th PIN-report, 2010.

Mer om tallene i innlegget: Norge sakker akterut.

Flere land har forklart nedgangen i dødstall med mindre bilkjøring på grunn av dårligere råd som følge av finanskrisen. Særlig unge sjåfører i høyrisikogruppen for ulykker er sårbare for økonomiske innstramminger og har kjørt mindre. Det mener andre land å ha merket i ulykkestallene.

Samme forklaring har ikke fått like stor oppmerksomhet i Norge. Vi har da heller ikke blitt like rammet av finanskrisen som mange andre europeiske land, men har unge sjåførers økonomi overhodet ikke spilt noen rolle her mens det er en helt avgjørende forklaringsfaktor mange andre steder? Kan norske ungdommers forholdsvis bedre økonomi enn jevnaldrende i andre europeiske land kanskje forklare noe av økningen i alvorlige ungdomsulykker her til lands, samtidig som totaltallene har gått ned?

Man kan få en følelse av at i Norge er det i større grad enkelte politikere som har solt seg i glansen av kraftig nedgang i trafikkdødstallene fra 2008 til 2009. Hvilket svar stiller de opp med i januar 2011 når tallet for år 2010 peker feil vei?

[polldaddy poll=4103474]


Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

Mer om trafikkulykker:

VG: Fotgjenger påkjørt av personbil. 16-årig gutt bevisstløs etter påkjørsel i krysset Brynsveien/Toppåsveien. Bærum, Akershus. VG: 16-årig jente døde etter påkjørsel. Åmli, Aust-Agder. VG: Mann krasjet i fjellvegg – funnet omkommet i sjøen. Riksvei 7, Kvam i Hordaland. VG: Mann døde etter utforkjøring. Traff snøkant i høy fart. Lier, Buskerud. TV2: Mann livstruende skadd etter utforkjøring på Gjellebekk. Lier, Buskerud. VG: 17-årig fotgjenger påkjørt og alvorlig skadd. Åmli, Aust-Agder. TV2VG: Trafikkskadde vant over staten. Det betyr at ofre for trafikkulykker som er tilkjent erstatning, nå slipper å kreve pengene selv fra den skyldige i saken. De har krav på erstatning fra staten. TV2: Bussjåfør alvorlig skadd etter kollisjon mellom buss og lastebil. Østre Akervei, Oslo. VG: Kvinne på spark døde etter påkjørsel. Påkjørt av lastebil i lav hastighet i Honningsvåg. Nordkapp kommune, Finnmark. VG, TV2: Tre personer skadet i frontkollisjon og påfølgende påkjørsel bakfra. Tre biler involvert i ulykken. E6, Trondheim, Sør-Trøndelag. VG: Moderne biler gir falsk trygghet. Kroppens indre organer tåler mindre kollisjonsenergi enn en moderne bilkupè. VG: Lettere skadet i frontkollisjon med åtte personer involvert. E14, Stjørdal, Nord-Trøndelag. VG: Øyenvitne: -Moren klarte akkurat å dytte barnevognen i sikkerhet før hun ble påkjørt. TV2: Kvinne omkommet etter påkjørsel av lastebil i Oslo. VG: Kvinnelig fotgjenger omkom etter å ha blitt påkjørt av trailer, Storo, Oslo. TV2: Statens vegvesen fjerner fotgjengerfelt fordi de mener de gir falsk trygghet. Anmeldes av blindeforbundet.

Mer om dødsulykke med bil:

VG: Døde etter å ha fått bil over seg.

7 tanker om “Ingen tid for politikerskryt: Nå snur det feil vei

  1. Så forleden tall fra svensk statistikk som viste veldig stor nedgang i drepte i bil. Norge har høyere tall i flere måneder. Særlig frontkollisjonene var gått ned vesentlig hos søta bror, mens de øker her hjemme. Noe med alle de møtefrie veiene de har bygd kanskje?

  2. Flott artikkel som nydelig illustrerer hvordan folk flest overhode ikke forstår statistikk.

    Det er noe som heter tilfeldigheter og naturlig variasjon. Selv om faktorer gjør at dødsstatistikken over tid blir bedre (økonomi, bedre biler osv) så kan det enkelte år være noe høyere pga tilfeldigheter. Uten at dette betyr noe som helst.

    Det morsomme er jo at grafikken du viser illustrerer nettopp dette. Trenden er jo helt klart på rett vei over tid, selv om noen år var dårligere enn det forutgående. 1998 f.eks. Mer dødsfall enn både 1997 og 1996. Blogginnlegget kunne like godt vært skrevet i -98.

    Det at tallet har gått litt opp i år betyr absolutt ingenting. Dessverre tror mange politikere, journalister og synsere at småvariasjoner er utangspunkt for en debatt. Det er et problem at politikere kan sole seg i glansen av naturlig variasjon; også hvis de må stilles til veggs for det samme.

  3. Jeg kan i det minste rapportere at blant motorsyklistene har tallet på omkomne igjen gått ned, fra 27 i 2009 til 24 i 2010. Fra 1980 til i dag er ulykkesrisikoen redusert med 92 (!) prosent, samtidig som bestanden av motorsykler er mangedoblet i den samme perioden. Og det er motorsyklistene selv som har sørget for bedre opplæring, økt sikkerhetsbevissthet og at det er en helt naturlig ting å kjøpe sikkerhetsutstyr ut over hjelmen, som er det eneste utstyret loven påbyr.

    Visste du forresten at motorsyklistene (ikke alle, men veldig mange) er den eneste trafikantgruppen som frivillig driver etterutdanning for å bedre førerkompetansen?

    Med vennlig hilsen

    Hans P Strifeldt
    mediekontakt
    Norsk Motorcykkel Union

    • Det er jo kjempeflott at tallene for tung motorsykkel blir så mye bedre. Seriøse organisasjoner som NMCU skal også ha sin del av æren, synes jeg 🙂
      På lett motorsykkel/moped kan man se en ikke helt parallell kurve, der ulykkestoppen og nedgangen er forskjøvet noen år, nedgangen ikke like markant samt at det er et mye større antall skadde. Formodentlig gjenspeiler det den voldsomme veksten i bruk av moped/scooter noen år tilbake og at mange unge mopedsjåfører kommer opp i ulykker.

      Ja, jeg visste om frivillige førerkurs for ulike målgrupper på to hjul. Det gjenstår kanskje å lære en del bilister å observere to-hjulinger både med og uten motor bedre. Synlighet kan ikke overvurderes. I tillegg er det vel greit å opptre som om bilisten ikke har sett seg om man ikke er sikker, eller hva?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *