Navngiving vs patetisk anonymisering

Oppdatert 24. november: VG: Tidligere medtiltalt siktet for medvirkning til drapsforsøk på «Skrue».

TV2: 34-åring tatt for drapsforsøk under fengselspermisjon.

– – – – –

 • Oppdatert 1, 23. november: I dag har Dagbladet både navn og bilde på skuddofferet på førstesiden i papirutgaven og på nett. VG var først ute med å pumpe ut opplysninger som enkelt identifiserte vedkommende, uten at de selv hittil har nevnt  navnet. Er det en slags oppfatning av å ha en moral eller høyere presse-etisk standard enn andre medier som får VG til å holde på slik?
 • (Oppdatert 2, 23. november: Nå har også VG landet etter at de «tok sats for alle». VG: Imran Saber brukte ikke skuddsikker vest.)

Faksimile Dagbladet 23. november.

– – – – –

Etter at en mann ble skutt i Oslo var VG raskt ute med opplysninger som gjorde at enhver VG-leser kunne identifisere vedkommende i løpet av sekunder ved et enkelt søk. VG bragte opplysninger om at dette var Toskas høyre hånd, kalt finansministeren eller «Skrue» og fortalte blant annet at vedkommende tidligere var avbildet sammen med fotballegenden Pelè og medlemmer av det norsk-pakistanske gjengmiljøet i Oslo.

Faksimile VG 11. mai 2007.

Søker man på de opplysningene VG har gitt i sin innledende dekning av saken, finner man blant annet dette fra Nettavisen. Og det var kanskje meningen VG, eller …?

Faksimile Nettavisen

Dagbladet skriver om den 32-år gamle norsk-pakistaneren. TV2 publiserte navnet på «Skrue» samme kveld som skuddene falt. Bildet VG viser til avslører i det minste samme hudfarge på «32-åringen» som de norsk-pakistanske gjengmedlemmene, selv om VG nå av en eller annen grunn velger å ikke bruke noen betegnelse på herkomst. Den gangen omtalte VG ham i sin egen bildetekst som en av de tyngste kriminelle i Norge. Omtalen ligger fremdeles ute på VGs sider.

For knappe to måneder siden omtalte imidlertid VG samme mann som norsk-pakistaner, kjent kriminell og beskrev i detalj hvor leiligheten hans er. Likevel omtaler de ham i den aktuelle saken konsekvent som «32-åringen». Ikke som norsk-pakistaneren, ikke ved hans navn som de selv har gjort mye for at selv VG-lesere skal finne, og det står selvfølgelig VG fritt til å gjøre.

Imidlertid oppleves denne type anonymisering som patetisk all den tid VG tidlig i saken publiserte så mye identifiserende  informasjon at alle som vil vite det vet hva han heter. Dersom VG måtte ha prinsipper og moral er det flott. Imidlertid er det ikke dobbelt så flott med dobbeltmoral.

[polldaddy poll=4126658]

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

Mer:

VG: En pågrept for skuddene mot Imran Saber. TV2: Mann pågrepet etter skytingen på Jordal.

TV2: «Skrue» hadde ikke skuddsikker vest. TV2: (Igjen med navn og bilde) Toska-venn taus om drapsforsøket.

TV 2 vet at politiet jobber ut fra teorien om at flere personer i det kriminelle miljøet i hovedstaden skal ha gått sammen og bestilt et drap på Imran Saber. VG: Planlagt attentat mot Toska-venn. TV2: Mann skutt på Jordal i Oslo. Nå blir det krig. TV2: Dette er Imran Saber.

Annonser

46 tanker om “Navngiving vs patetisk anonymisering

 1. Det som trolig kommer til å redde vesten fra muslimsk herredømme er sansynligvis at de forskjellige muslimske gruppene til slutt vil utrydde hverandre selv.
  Myndighetene i mange land, og spesielt i Norge, kan man i hvertfall avskrive siden de er interessert i å importere flest mulig muslimer, og de som har førsterett til å bli i landet er ekstremister og kriminelle.
  Skjønner ikke i min villeste fantasi at de som snakker varmest om muslimske innvandrere er sosialistene, og de støtter opp om verdens mest kvinneundertrykkende og menneskefiendtlige regimer. Hvor ble det av likestillingen og kampen mot kvinneundertrykking i disse kommunistmiljøene?

 2. Det ingen ser er at han som skyter soner en dom på 13 år. Han er en av Norges værste forbrytere. Han er ute på permisjon dere, hipp hura for Norge. Når en av Norges værste kriminelle får 13 år i buret burde han vel sone inne i buret siden han er så farlig… Fortsett å stemme AP og SV..

 3. ikke lenge til vi tar over resten av norge. oslo er under våre føtter…
  da blir det sharia……………………

  • Dere kan få det hølet Oslo om dere gidder å ha det.
   Når den tiden kommer er det bare dere og noen kjerringer fra SV igjen.
   Resten har flytta ut på bygdene. Og der kommer F.N.Æ til å operere.
   Og de bør ikke dere komme i kontakt med.

 4. Gud, hvor jeg savner Waffen-SS sine «Sonderkommandos». Men hvem vet, kanskje fremtiden vil bringe en ny vår…

 5. Det er helt greit at VG og andre medier offentligjør dømte lovbrytere med fullt navn pg bilde. Det har ingenting med gapestokk å gjøre, men er av offentlig interresse. Det viser også forhåpentligvis en del ungdommer som ser opp til disse individene i et tøft gatemiljø – at forbrytelser likevel ikke lønner seg og at «heltene» egentlig er en stor gjeng med tapere der de kjører rundt i leasede biler – betalt av penger fra kriminell virksomhet, samtidig som en del av dem likevel lever på sosialen! Hva var de greien med «stolthet og ære» egentlig i den sammenhengen? Kanskje bra også om de på sosialkontoret tar vare på bildene fra Brasil og andre steder hvor de sprader rundt i Armanidresser og fete gullenker! Selv om de sikkert også har en lusekofte på lur i tilfelle de må møte i retten (da ser de liksom så koslige ut..)
  Fortsett å offentliggjør hele miljøet! La naboer og slektininger se hva de tjener pengene sine på – egentlig! Inndra de fete bilene til statskassen for å få tilbake en liten mikrodel av hva disse gjengene påfører samfunnet i kostnader og ikke minst lidelser for bl.a stoffmisbrukere og andre som er uskyldige offre for disse hensynsløse individene.
  Men! Når det gjelder folk som kun er mistenkte i en sak og ikke dømt ennå, så gjelder vel vær varsom plakaten ennå?! Forhåndsdømming er ikke greit!

 6. Gjeng….»norsk» pakistanere…..skrue…fjas. En gjeng tapere uten ære og moral. Simple kjeltringer. «vi er en felles front bla bla bla» Bah! Stikker hverandre i ryggen så fort sjansen byr seg. Bikkjer i flokk, ubrukelige alene. Uorganiserte, selvopptatte, mercedeskjørende, kortluntede, degenererte, feite, pinglete tullinger. Lever pizzaen min og hold kjeft.

 7. Når skal politekerne få opp øya????? Skjønner de ikke at mange av våre kjære såkalte «Norsk-Pakistanere», «Norsk-Irakere» osv. bare ler av oss faktisk «Etiske Normenn»????? Når jeg oppdaget at det kom et nytt «Norskt ord» som —-Æresdrap—-Inn her så skjønte jeg ingenting, og det er jaggu mange år siden…Har aldri hørt det ordet før…Hvorfor har jeg ikke det da??? Fordi det kom sammen med den u-kulturen vi har her nå!!! Nå må politikerne våkne, å se hva som skjer med landet vårt…Det samme skjer i Sverige, og Dannmark, og de har begynt å ta følgende..Har vi??? Neida. Vi vil jo bare ta inn enda fler av dene kategorien utlendinger. Jeg snakker ikke om Skandinaviere og andre Europere, men disse som gjør rett og slett faenskap i Norge!! Det er DE jeg vil til livs!!! Vekk med dem, og ferdig med det!.

 8. Tøff nok til å drive tung kriminalitet? Da bør han også være tøff nok til å tåle å bli fremstilt med navn og bilde i media! Til og med bør han regne med å bli offer for voldskriminalitet også sjøl…?

 9. Før i tiden drev folk å skjøt rotter på dynga for treningens skyld. En fin tradisjon som burde vært holdt i hevd, for det er mye tragisk dårlig skyting for tiden.

  Takk til Arbeiderpartiet for at mine barn nå slipper å vokse opp i et «kjedelig blendahvitt Norge». Multikulturen (også kalt balkaniseringen) gjør jommen hverdagen mer spennende. Berikende vil jeg si.

  • Enig med deg og det samme mener nå heldigvis 100 % av de ekte nordmennene. Bare Quislingene står utenfor men så er nå ikke de ekte nordmenn da. Det vil de oppdage den dag de får Quislings behandling.

   Jeg oppfordrer alle EKTE NORDMENN til å sende Stoltenberg en saftige julehilsen.

 10. Skulle ønske de traff bedre, nå blir fyren bare et kjempeutlegg for staten.
  bedre lykke neste gang gutter, headshot gir creds…

 11. Dette er «Wonderboyen» for Norge. Ja, vi er heldige her på berget. Får vi flere sånne som han «derre» der, ja da blir det bra. Hjelp sier jeg.
  Som før skrevet er nordmenn dårlige skyttere, selvsagt nå tenker jeg på skiskytterne.

 12. Har du sladdet bilde selv for å lage en sak? Det er ikke bildet i VG-saken bloggen din er knyttet opp mot viser… Kun en er sladdet, og så vidt meg bekjent er den «b-gjengen»broren aldri vært aktivt deltagene i gjengmiljøet, eller familiens hvite får om du vil.

  • Nei, det er VG som har sladdet bildet da de la det ut i en sak 11. mai 2007. Jeg hentet faksimilen derfra og brukte den i innlegget jeg publiserte 22. november. Senere har VG brukt samme bilde i en sak 23. november, men fjernet sladden på flere ansikter.

   Forøvrig er det ikke slik at saken står og faller på det bildet du tror jeg har sladdet… Det var det med navnet. 🙂

  • litt vanskelig ola dunk… vi er kommet for å bli. tidlig i 70 tallet var det den norske stat som ba utenlanske fedre om å hente familien sin til norge… nå som dere har brukt fedrene våre vil dere sende oss hjem… haha… dårlig skjakk trekk. vi er her og blir her til døden tar oss.

    • dum grandiosa nasjon må jeg si. klarer ikke ola dunk å ha sine egne meninger. virker som at alt er basert på hva mediene mener. ikke rart at staten lurer ola nordmann trill rundt i alt. staten vet hvilke nasjon de har med å gjøre. en støkk dum nasjon som ikke ser lenger enn sin nese… husk norge er 30 år gammelt. husker godt hvordan norge var før innvandrere kom. dere spiste bananer med skall for faen… hahaha dette er ikke nok… dere kokte vannmelon hehehe fy faen for en gjeng

     • Til Gammeninorge og Nyinorge..
      Idioter, kjeltringer, intolerante rassister med IQ på 35, religiøse fanatikere, finnes i alle raser, og i begge kjønn helt uavhengig om de kommer fra de innerste dalførene i Nordfjord, ei lita bygd i Pakistan eller Oslo for den saks skyld. Idioter er overalt!

      Men de er heldigvis ikke i flertall.

      Gammelinorge: jeg beklager at du ikke har tatt deg bryet med å se hvor mange flotte mennesker som har kommet til Norge de siste 30 årene og som har vært med på å bygge Norge da landet trengte arbeidskraft på grunn av kraftig økonomisk vekst.

      Nyinorge: Jeg beklager at du har fått en opplevelse av Norge og Nordmenn generelt som så negativ som du framstiller det.

      Til dere begge to: Slutt å sutre. Eat it! Folk flest er veldig ok! Oppfordrer dere til å gå ut av den trygge A4 tilværelsen og tørre å bli kjent med en nordmann/innvandrer.

      ps: rasister er de dummeste folka jeg vet!

     • Til nyinorge:
      Hvis du har så mye imot befolkningen, hva i faen gjør du her i Norge da? Kan du ikke flytte hjem og bare sprenge deg selv som resten av de innavlfetterne dine? Angående at staten lurer mange dumme folk skal jeg være helt enig i…

      Mille:
      Så fordi jeg har ett ønske om at ikke mitt LAND ikke skal vannes ut, og ødelegges kulturelt innenfra, så må jeg ha en IQ på 35?

      Jeg ser noen «flotte» mennesker, men vet du hva? Jeg har møtt MANGE flotte nordmenn, og her er cluet – det er, prosentmessig relativt HØY andel innvandrere som bidrar til å ødelegge samfunnet med kriminalitet. Bare se på fengselskøene og prosentvis antall utleninger i forhold til antall som er i landet.

      Hvis man ser bort ifra økonomisk utvikling så er forholdene i Norge nå helt JÆVLIG i motsetning til hva de var før vi importerte turbanhuer og andre som på liv og død trenger hjelpen vår. Ærlig talt, vi har NOK AV PROBLEMER her i landet, om vi faen ikke skal ta ansvar for resten av verden i samme spadetak.

      Det værste jeg ser er burkasomalier med 50 unger som går inn og ut av NAV hele tiden. Ikke snakker de norsk heller, så da må man jo ordne dem tolk… Ikkesant? Hvor mye tror du vi tjener hvert år på innvandringen kontra utgiftene de (les: jeg skriver de) skaper i form av utbetalinger av livsopphold, opplæring, fengselsopphold, hærverk, ødelagte liv grunnet voldtekt/ran, asylmottak, ventemottak… Listen blir bare lengre og lengre.

      PS: Jeg er IKKE en rasist. Jeg er en REALIST. Jeg prøver å holde øyne åpne og forspeile og se ting fra alle vinkler. Og i denne situasjonen har jeg nok 60% av befolkningen på min side… Så for all del, gift deg med en muslim og se hvordan det går!

   • Meningen var vell aldri at dere skulle bli for godt. Men tjene noen slanter å reise tilbake.
    Hadde vi vist det vi vet nå så hadde vell arbeidskontraktene sett litt annerledes ut og regjeringen hadde sikkert strammet inn kravene til permanent visum,statsborgerskap familie gjennforenig osv.

   • Enig med deg NyiNorge at nå som de ikke trenger oss mer lager de så mye negativ propaganda mot oss,hvis vi utlendinger hadde sluttet å jobbe hadde hele Norge blitt stoppe(kollapset).

    • Vil bare rette på min kommentar at Norge trenger oss fortsatt,vi kjører ikke bare drosje ,men vi finnes i politiet,PST,Leger,advokater,politikere,vi lager kebaber og annet god mat til dem så de får kan nyte ordentlig mat,fyf…det lukter lutefisk i juletida og jeg må holde meg inne så jeg ikke kaster opp,de visste ikke engang for 35 år siden at man kunne spise tomater,vi kjører busser og annet transport når de har helligdager,det er så mye de burde takke oss for men mange av dem er utakknemlige,fremmedfrykt og redde for muslimer så feige de er,de sender våre gutter til Afghanistan,er sikker på at om det hadde blitt krig i Norge ville de fleste nordmenn flykte og muslimene være igjen ogville forsvare landet.

 13. Merkelig at pressen sensurer bort en del av navnet – korrekt navn er oppført på wikpedia: Mohammad Imran Saber (født 1978) også omtalt om «Onkel Skrue», «Sheriffen», og «Finansministeren», er en norskpakistaner dømt for vold, vinning og narkotikaforbrytelser.

  Mohammad er sensurert bort, hvorfor? – Fordi kriminelle ikke skal forbindes med islam i gammelmedia.

  • Det der ble for dumt..å hevde sensur av et navn. Mannen bruker vel ikke navnet selv til daglig, og i tillegg har minst halvparten av muslimske menn navnet Mohammad i en eller annen variant..men det er ikke det navnet de anvender som «fornavn». Heter en fyr Mohammad Ali, er det Ali som brukes som navn av familie og venner. I folkeregisteret her blir Ali et etternavn og Mohammad et fornavn, men det er nå våre regler, det.

 14. Potetrepublikken…… Bikkja mi har mer greie på ære enn det dere har da.
  Aldri før har ett ord blitt mer missbrukt enn når noen av dere snakker om ære…

 15. vi er best i alt,tåler mest også. denne fyren er en tøffing. han plager aldri usyldige ,han er snill mot snille ,drittsekk mot drittsekker. blodet vil snart flyte i oslo gatene. HER ER DET SNAKK OM ÆRE!!! VI LEVER MED ÆRE DØR MED ÆRE!!

  • Hvor er æren i og bli skutt i en bakgate?
   Men det eneste bra er dere skyter på hverandre.Litt skytetrening så treffer dere hverandre bedre og alle er glade.

  • Krabb tilbake i senga til den 13-årige jentungen foreldrene dine har kjøpt til deg, istedenfor å bevise at du så og si er analfabet. Noe annet kommer du aldri til å få. Og ære? En slik lusete feiging som du har ingen anelse om hva ordet betyr!

  • Ja, Imran Saber er en skikkelig tøffing som får en pakkisgjeng til å bryte seg inn hos kona til en som sitter i fengsel for å torturere henne til å oppgi hvor ransutbyttet hans er slik at de kan stjele det. Attpåtil skikkelig tøft og ærefullt å true med å ta datteren i barnehagen. Imran Saber er i tillegg en så ærefull mann at han har dratt mora si inn i kriminaliteten sin slik at hun risikerer å bli dømt, på samme måte som de ærefulle Rashøl-brødrene fikk sine analfabetiske foreldre dømt til fengselsstraffer. Skal si dette er en ærefull gjeng, ja.

    • Det er ikke stort mer å prate om, Hassan, enn at folk som utmerker seg på en måte som er veldig negativ for samfunnet er nødt til å settes i gapestokken for sine ugjerninger for å unngå at andre skal bli fristet til å gå i samme fotspor. I øyeblikket er det Imran Saber som har måttet gjennomgå, noe jeg vil tro de aller fleste mener er fullt fortjent om media fremstiller ham på korrekt måte. Ugjerninger skal ikke lønne seg.

 16. Kanskje det beste for norsk integrering og innvandringspolitikk ville være å gi være nye landsmenn gratis skytekurs når de kom så de i hvertfall hadde klart å ta livet av hverandre når de prøvde.
  Hadde sikkert vært tryggere for omgivelsene også.

  Vi hadde spart masse skattepenger, og vi hadde blitt kvitt litt søppel samtidig..

 17. Skuddofferet vil ikke samarbeide med politiet

  «Rule of the streets #1: No snitching.

  Så klart har ikke alle like stor tillit til politiet. Har selv minimal tiltro til politiet etter å ha opplevd og sett hva som blir prioritert. Man setter store ressurser ned på å «passe på» vanlige mennesker som man bøtelegger tungt, men hvis man anmelder overfall osv så tar det mellom 2 og 3 uker før det kommer et brev i posten som sier at saken er henlagt.

  Hvis politiet hadde oppført seg i forhold til det de skal, passe på borgere i landet og motvirke kriminalitet.

  Men at man ikke skal samarbeide med politiet betyr 2 ting;
  enten er man for redd til å snakke
  eller så vil man ikke si hvem det er for at man kan ta dem selv.

  For å motvirke #1 så tilbyr vi vitneeskyttelse da i en annen by.
  For å motvirke #2 så er det jo litt vanskeligere.
  Kan vi bure inne en mann som har blitt skutt, fordi han ikke vil samarbeide med politiet?
  I så fall vil dette sende et godt eksempel mot kriminelle miljøer om at man aksepterer ikke hevn som straff og at følger man ikke samfunnets regler, så vil man bli straffet.
  Men man skal være bra sikker på at han ikke vil hjelpe og at han ikke husker for at man skal dømme personen.

  til rasist og lol; flott at dere setter gode eksempler som viser at vi Nordmenn er så mye bedre enn innvandrere.
  Å ønske andre død er en ting, å håpe at noen skal drepe en annen viser heller at høyre ekstreme meninger ikke kan overleve i et samfunn hvor mennesker er frie.

  Bra han overlevde og håper de som har gjort dette får sin straff av politiet. Så kan vi håpe på at hvis han har brutt loven ustraffet, så finner politiet bevis for dette som kan sette han i fengsel.

  • Bra at han overlevde, slik at han kan få muligheten til å oppleve at morra hans blir dømt til fengsel pga hans egne kriminelle gjerninger. Hun er sikkert stolt og beæret over sin sønns bedrifter.

 18. Når en for noen dager siden hørte på NRK at den anonyme politimannen i forfatterens bok om Treholt fremdeles ikke har gitt seg til kjenne eller latt seg avhøre, kan jo det norske folk og politiet på nytt føle seg ført bak lyset av dette som tegner til å være en ny konspirasjon for at, som jeg har antatt før! For at forfatteren skulle få reklame for boken sin?

  Det mest hårreisende er at media har slukt dette rått! Og dukker ikke denne politimanen opp som er så avgjørende og viktig i denne saken er jo media ført kraftig bak lyset igjen. Det verste med denne saken hvis denne såkalte politimanen ikke møter opp til avhør er at saken på nytt har kostet det norske folk millionbeløp! Det merkelige var at dette ikke ble tatt opp i de media som stort sett har vært medløpere for Treholt og hans advokat etter at dette ble omtalt og kjent også i to nettaviser?

  Dette er foreløpig antagelser fra meg! Men det må nå vurderes om de som står bak denne konspirasjonen, hvis det viser seg at dette er planlagt fra forfatteren og andre. At disse bør få den fulle og hele regningen for sin uansvarlighet! For de sa jo at denne politimannen hadde sagt seg villig til å stå frem å vitne! Og hvor er dette vitne blitt av nå, når det gjeller?

  • Hva er dette for en holdning ?

   Han har myspace, hva er galt? du har sikkert kontoer på lignende sosiale medier, skal folk hate deg for det?

   ser ikke logikken i akkurat det innlegget «LOL»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *