Manglende evne til redelig informasjon?

Når politikere og forvaltning ikke har betryggende kontroll over mulig negative effekter/sider av egen virksomhet, er det slett ikke uvanlig.

Faksimile VG.

VGs avsløringer av at regjeringen opererer med feilaktige og misvisende tall på skadde norske soldater i Afghanistan er således ikke noe som skiller seg vesentlig fra andre saker der noen i forvaltning og/eller politikk ordner rutiner og rapportering slik at eventuelle kritiske innvendinger mot deres ansvarsområde i det minste krever en del arbeid og analyse. Slik slipper man som regel unna med mye i offentlig forvaltning og politikk, enten det gjelder å ikke føre reelle oversikter over pleietrengende med behov for sykehjemsplass i den enkelte kommune eller å slurve med skadeoversikter blant soldater.

Det er visst både lettere og mer behagelig for politikere med ansvar å holde oversikt over når man kan få positive medieoppslag i forbindelse med overrekkelse av blomster, medaljer og uimotsagte honnørord enn det er å forsyne den offentlige debatt med fakta som ikke nødvendigvis er kun positive for en selv.

Statssekretær Roger Ingebrigtsen under medaljeseremonien i forbindelse med hjemkomsten til Norwegian Aeromedical Detachment (NAD). Foto: Forsvarets mediesenter, Stian Lysberg Solum.

Mer om døde i Forsvarets tjeneste:

Forsvaret svikter.

Alt for Norge.

Juks eller slurv med informasjon til offentligheten fra offentlige organer får lov til å foregå så lenge det er aksept for at manipulasjon, juks eller forfalskning som rammer eller hemmer offentlig innsyn og debatt stadig kan unnskyldes med at det kun er ubevisst slurv og ikke bevisst manipulasjon. Man vil jo så gjerne tro det beste om folk i stillinger med makt til å beskytte seg selv ved å manipulere, eller å la være. Derfor forklares slikt ofte med at det kun er slurv. Folk med uredelige motiver for å handle slik de gjør skal visst ikke finnes i politikk og forvaltning, om man skal tro de med ansvar. De er visst kun slurvete, aldri uredelige eller inkompetente. Og aldri misbruker de sin makt?

Er det en tendens til å se annerledes på de som ikke er politikere eller ledere i offentlig sektor, slik at anklager om bevisst juks, og tilhørende straff, henger løsere overfor privatpersoner og private virksomheter enn overfor politikere og offentlige ledere? Hva om en privatperson slurver like mye som politikere og ledere i offentlig sektor i noen sammenhenger når for eksempel selvangivelsen eller timetall til NAV skal leveres?

Å forvanske tilgjengeligheten til oversiktlig informasjon man frykter kan bli brukt mot ens eget ansvarsområde er heller ikke enestående kun for regjeringen. Man kan finne slikt overalt der forvaltning og maktpolitikere samrører uten kompetent og uavhengig kontroll og innsyn. Kanskje i større grad i mange mindre kommuner enn i statlig forvaltning som er mer utsatt for riksmedias søkelys.

Mer:

Jukser for å ikke bli avslørt.

… men på overflaten ser det bra ut.

Bukken og havresekken igjen og igjen.

[polldaddy poll=4330395]

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

Mer:

VG: Statsminister Jens Stoltenberg hyllet soldatene i nyttårstalen. Fem dager senere vil han ikke snakke om dem.

VG: Forsvaret ber krigsskadede ta ansvar selv. Forsvaret har ikke evne til å følge opp sine folk. VG: Forsvaret: – Vi har klønet det til. VG: Når soldatene kommer hjem til Norge, må mange kjempe i årevis for å få den erstatningen og hjelpen de har krav på. NAV og Statens Pensjonskasse forstår frustrasjonen. VG: Helge Lurås: – Håndteringen er typisk for norske utenlandsoppdrag. VG: Tre år etter at han ble skutt under utenlandsoppdrag for det norske forsvaret, kjemper han mot den norske staten for å få erstatning. VG: Pårørende vil ikke stå frem av frykt for represalier. VG: Krigsskadede måtte hyre advokat for å få erstatning. VG: Skremmende og alvorlige avsløringer. VL: Forsvaret oppgir ikke riktig tall på sårede soldater.

Annonser

3 tanker om “Manglende evne til redelig informasjon?

 1. @HALO…
  Hvis du vil fremme ditt synspunkt burde du holde deg unna Caps Lock knappen.
  Desutten er du på relativt tynn is, det har aldri vært noen som har «ønsket» sine landsmenn i kirg, tvert imot, men det er en jobb Norge(som stat og nasjon) har blitt spurt om vi kan gjøre, noe staten har sagt ja til. Alle som er/har vært i Afghanistan velger dette selv, det er en frivillig tjeneste som veldig mange ønsker selv å gjøre.
  Krigen i Afghanistan har aldri vært en løgn(hadde dette vært snakk om Irak kunne jeg sagt meg mer enig, men ikke om Afghanistan), dette med dokumenter er faktisk ganske viktig, det er slik «flisespikkeri» som skiller et godt demokrati fra et dårlig, og folk i Norge sier imot når de er uenige er ingen som er blitt kalt landsforæder pga at de har sagt imot vår innstats i Afghanistan.

  En ting til, Norge invaderte ikke Afghanistan, det var det USA og England som gjorde, vi tok over etter at de hadde tatt kontroll av området.
  Du må huske at Norge(igjennom NATO) er i Afghanistan fordi den Afghanske stat har spurt oss om Militær hjelp og støtte.

  HALLO i uken
  Hilsen
  Erlend

 2. HALO! er folk helt idioter her i landet?

  NORGE INVADERTE!! når NORGE ikke hadde noe å gjøre i afghanistan…

  Ønsker du landsmenn i krig er du ikke en bra person eller patriot..

  en ekte patriot unngår krig.. han sender ikke sine landsmenn i krig.. uansett..

  HELE KRIGEN ER EN JÆVLA LØGN.. og du snakker om noen få dokumenter?

  og folk tør ikke si noe imot.. fordi da blir man kalt landsforrædeR??!?! eller fiende av NORGE??

  og dette er demokratisK? sorry meg, men dette er noe jævla tøv. krigen er løgn.. så noen dokumenter her og der.. halo…??

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *