Taktisk terrortrussel

Å fremholde islamister som største terrortrussel i Norge er sikkert ikke politisk korrekt.

Mens Norges største papiravis, Aftenposten, informerer om trusselen PST ser i ekstreme islamister, velger Norges største nettavis, VG, å fremstille et bredere trusselbilde med en «cocktail» av aktører. Russiske nynazister med våpen i Norge blir i denne konteksten fremstilt som et like sannsynlig trusselscenario mot rikets sikkerhet som aktører drevet frem av sin islamtolkning.

Når man utarbeider slike trusselvurderinger jobber man langs flere spor, og med flere mål. Blant annet skal man vurdere både for farligste scenario, selv om det ikke er særlig sannsynlig. Man skal også vurdere mest sannsynlige scenarier, selv om det for rikets sikkerhet som sådan kanskje ikke er like farlig. I tillegg kan det være andre sammenfall av potensiell skade som kan oppnås og risikoen for at det skjer.

Journalister burde vite forskjellen og makte å formidle det videre. Her har ikke VG lyktes særlig bra, men målet var kanskje ikke kun å formidle informasjon, men å selge inn et taktisk budskap på vegne av Knut Storberget? Da kan fokuset fungere.

Hvordan få SV og andre skeptikere med på å satse mer på å avdekke og overvåke de som utvikler seg til ekstreme islamister i Norge? Kanskje ved å få dem til å tro at det er den høyreekstreme trusselen som vil kreve storparten av ressursene?

Og vice versa: Hvordan få Frps støtte til å overvåke «høyreekstremister»? Ved å fokusere på at det er islamfascismen som er hovedtrusselen.

Mens justisminister Knut Storberget åpent uttaler at han ikke har interesse av at en russisk nynazist vaser rundt i Oslos gater, er han betydelig mer stille om den grupperingen som har krevd storparten av ressursene i PST de siste årene. Velgerne Storberget ønsker å nå i denne omgang vil kanskje ikke høre om virkeligheten, men om en taktisk trussel? Eller avslører justisministeren svak evne til å skille mellom et potensielt voldelig ordensproblem og en potensiell blodig samfunnsomveltning?

Jo flere elementer man fokuserer på, jo lettere er det å miste fokus fra det som er vurdert som den største trusselen for samfunnet. Noe kan være en trussel for samfunnet som helhet, andre scenarier kan være en mer begrenset trussel, muligens også begrenset til hypotetiske aktører.

Faksimile Aftenposten.

Mer: Aftenposten: PST: Sosiale medier en viktig arena for å spre ekstrem islam.

Fra artikkelen i Aftenposten:

PST fokuserer særlig på hvordan radikalisering vil prege trusselbildet. PST opplyser at det i hovedsak er tre utviklingstrekk som preger trusselbildet i året som kommer:

 • Radikalisering er i større grad kommet til uttrykk i det offentlige rom og i sosiale medier.
 • Det pågår fortsatt reisevirksomhet til konfliktområder, for trening eller deltakelse i kamp.
 • Ekstreme islamister i Norge fremstår som mer globalt orienterte.

– Selv om det er få personer i Norge som støtter opp om ekstrem islamisme, pågår det i dag aktiviteter i visse miljøer som kan bidra til en skjerping av trusselsituasjonen i 2011, opplyser PST.

– – – – –

Dette må ikke misforstås som bagatellisering av forbrytelser «Røde-Tarzan» og andre i miljøet hans måtte stå bak. Det må heller ikke tolkes som «islamfobi». Trusselen må imidlertid sees i rett kontekst. På samme måte som man må forstå at ikke alle PST-folk nødvendigvis må være horekunder, og potensielle sikkerhetsrisikoer, selv om en av deres kolleger nylig ble tatt for sexkjøp.

[polldaddy poll=4632383]

Tidligere innlegg om:

Terror:

Krekar:

Flere blogger om trusselvurdering:

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

Mer:

VG: Høyreekstreme knyttes til kriminelle – PST slår våpenalarm. VG: Lena Andreassen vil lede Norwegian Defence League.

VG: Al-Qaida får flere tilhengere i Norge.

VL: Naivt å tro at terroraksjoner ikke vil skje i Norge. VG: PST sjefen ved presentasjon av trusselvurderingen 2011: -Iran vil skaffe utstyr til produksjon av masseødeleggelsesvåpen i Norge. VG: Frykter terrorrekruttering på Facebook. VG: 20-åring siktet for Krekar-skuddene utleveres til Norge.

10 tanker om “Taktisk terrortrussel

 1. Hvem tror at islam er en reell trussel mot norge har ikke fulgt med i timen. OLJE er Norges største reelle terrortrussel. Det koster ikke verdens supermakter en dags arbeid å snekre sammen en drittpakke om Norge, siden føre intens propaganda om hvor «farlige» vi er – for så å innvadere og okkupere oss.

 2. klart terrortrusslen i norge er høyt.de dreper afganere bomber sivile hver eneste dag,hva skjer om hel familie blir slettet av norske styrker ,som har tilknytning til norge. redd det kan smelle i norge, klart de vil ta hevn. over til straffe ekstrimister,ja de burde blitt hengt,som saddam ble hengt.bush burde stilles for retten,som har drept tusner i irak. hvorfor er det bare muslimer som blir tiltalt ? bush er også skyld i muslimer i denne regionen har flyket fra sine hjem,og kommet til blant annet norge. krigføringen fra veslige land har skapt terrorisme. vil aldri bli fred før vesten trekker ut sine soldater fra alle muslimske land,bare da vil terrortrusslen bli borte.

 3. Kanskje greit å holde seg til iskalde fakta og ikke paranoid propaganda?

  «The European Union’s Terrorism Situation and Trend Report 2010 states that in 2009 there were «294 failed, foiled, or successfully executed attacks» in six European countries. This was down almost one-third from the total in 2008 and down by almost one-half from the total in 2007.

  So in most of Europe, there was no terrorism. And where there was terrorism, the trend line pointed down.

  As for who’s responsible, forget Islamists. The overwhelming majority of the attacks — 237 of 294 — were carried out by separatist groups, such as the Basque ETA. A further 40 terrorists schemes were pinned on leftist and/or anarchist terrorists. Rightists were responsible for four attacks. Single-issue groups were behind two attacks, while responsibility for a further 10 was not clear.

  Islamists? They were behind a grand total of one attack. Yes, one. Out of 294 attacks. In a population of half a billion people»

  Read more: http://www.vancouversun.com/news/great+Islamist+menace/4084610/story.html#ixzz1GUMjcf3k

 4. Mistenker Kreker selv har planlagt attentatet selv.Regnet med han skulle få oppholdstillatelse i landet.Svinet må returneres til Irak snarest mulig

  VILDE

  • Krekar er et propagandaverktøy.

   Så dere ikke hvilken panikk PST fikk da Krekar ville reise frivillig tilbake til kurdistan? Da måtte de selvfølgelig tiltale han for et eller annet bullshit for å HINDRE han i å forlate landet.

   Krekar er det største spøkelset myndighetene og PST dingler foran øynene deres.

 5. jeg skriver den for dem som ikke vet hvorfor muslimer blir terrorister vi i utgangspunkte er snill og grei folk som dere er enig med meg men vi ble så mye provisert og plaget av dere inntil noen tøffinger av oss slår tilbake i samme myunt dvs øye for øye tann for tann hva er galt med oss da?det er faen meg dere selv er skyldig i det som skjer med dere og det som kommer til å skje i nære fremtid husk at når vi slårtilbake dere forstår at man skal ikke plage andre.derfor må dere la vein være åpen for oss slik at vi skal gjøre dere bedre mennesker

 6. Han er en terrorist. Han har sørget for å få flere drept, han har ikke blitt straffet for dette verken i utlandet eller i Norge. Han helliggjør dette og fortsetter å forsvare drap og oppfordre til drap.

  Jeg vurderer selv å sørge for at Norge og politi tar saken mer alvorlig. Med min selvtillit på topp mot norsk politi så kan jeg sikkert sørge for at Norge blir et bedre sted uten å måtte huse terrorister og drapsmann som burde vært kastet ut for lengst.

  Jeg her helt for religionsfrihet og muslimer jeg har møtt har vært like gode venner som nordmenn, men enkelte muslimer har ingenting her å gjøre. De som vil drepe, kast dem ut!
  Hater ytterligående muslimer som vil drepe andre, hater dem. Kast dem ut.

  Blir jeg rørt som følge av å ta ibruk min ytringsfrihet stiller jeg lokalpolitiet til ansvar!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *