Hvem skal beskyttes?

Media oversvømmer oss med detaljer i Birkedalsaken.

Noen vil sikkert gjerne tro at dette er et uttrykk for at vi faktisk har en våken og kritisk presse her i landet som ikke nøler med å avsløre politikeres hemmeligheter, overtramp, selvsentrerte prioriteringer og utslag av kritikkverdig dømmekraft. Ikke for å ta illusjonene fra de som måtte velge å ha høye tanker om idealismen og etikken i pressen i Norge, men denne saken er kun toppen av et isfjell.

Hadde media fokusert like mye på alle saker der politikere og partitillitsvalgte går over sex-grensen, ikke nødvendigvis kun i juridisk forstand, men også moralsk og etisk, så hadde selv de mest kikkerdisponerte i god tid før valget vært lei av slike saker og snudd seg vekk i vemmelse straks de hører en politiker si «vi lover».

Hva som skjer i en seng og i en dusj er interessant nok for de som liker å lese slikt, men hva med oss som liker å vite hvem som visste hva, og at de valgte å la hensynet til egen potensiell maktposisjon overskygge hensynet til mulige overgrepsofre?

Faksimile Aftenposten.

Dagbladet valgte å gå litt utenfor journaliststrømmens vinklinger i en artikkel der de nevnte at det faktisk har vært sex-saker også i andre partier. Kun et fåtall har vært nevnt i media. Assisterende partisekretær i Arbeiderpartiet, Odd Erik Stende, kan ikke si nøyaktig hvor mange eller hva slags type saker AP har hatt. En god begynnelse for å legge saken død, men så plumper han uti med følgende:

«- Jeg kjenner ikke til saker hvor tillitsvalgte eller ansatte i partiet har blitt anklaget, anmeldt eller dømt utover de saker som allerede har blitt omtalt i pressen. Utover dette ønsker jeg ikke å gå inn i disse enkeltsakene av hensyn til de involverte, sier han.»

Jeg kjenner ikke til. Vi vet ikke/ visste ikke. Dette er samme tabbe som FrPs generalsekretær Geir Mo og partileder Siv Jensen nå grilles for. Tiden vil vise om APs Stende grilles like hardt i kjølvannet av eventuelle avsløringer. Trolig er det greit å sende en junior ut i media med meldingen «jeg vet ikke om». En senior som partisekretær Raymond Johansen har ikke nubbetjangs til å si det samme som sin underordnede assistent, Odd Erik Stende, med krav om å ha et fnugg av troverdighet.

Faksimile VG.

(Haakon Lie hadde visstnok sine metoder. Hvilke metoder benytter Geir Mo for å samle informasjon han senere truer med å avsløre i media dersom hans folkevalgte ikke danser etter hans pipe?)

Er media så partipolitisk partiske? Jeg vil ikke bare overfladisk slå fast eller avvise det. Mange har egen erfaring til å bedømme slikt, men media kjenner til saker både om politikere i FrP og i andre partier som ikke er blitt omtalt. Hensynet til vedkommendes privatliv vinner i noen saker over ønsket om et saftig oppslag. Noen blir utvalgt til å beskyttes mer enn andre. Andre kan ofres til media.

Trond Birkedal hadde derimot så høye posisjoner, samt at saken inneholdt så mye «juice» at media raskt valgte å identifisere ham og rulle i gang snøballen.

Og når snøballen ruller dukker det opp saker som gir media nye valg mellom å navngi eller beskytte.

At VG velger å navngi og avbilde en som opplevde seg krenket, får VG eventuelt svare for dersom etiske valg i blodtåka en gang blir vurdert. Burde ikke så unge mennesker, som man kan forvente kanskje ikke overskuer de fremtidige konsekvensene av å stå frem offentlig i media bli gjenstand for en sterkere beskyttelse av både det mediet som først velger å offentliggjøre navnet og alle andre som blindt løper i samme spor?

Nei, kan noen innvende. Det er viktig at navnet på den som setter frem beskyldningene blir offentlig kjent. Den etiske vurderingen er jo allerede ivaretatt av en pressekollega, så da må det jo være greit å støtte seg på den vurderingen og unnlate å vurdere selvstendig?

Samme vurderinger bruker ikke media når mer erfarne og mer medievante politikere vil ha media til å viderebringe et budskap i sakens anledning. Flere aviser har bragt anonyme utsagn av potensielt krenkende karakter om den siktede personen. (DT).

Faksimile Drammens Tidende.

Er det ikke viktig at offentligheten får vite hvem som fremsetter disse karakteristikkene?

– Dette er noe som folk har visst. Han tok ofte med seg unge gutter i alderen 15 — 20 år på hotellrommet. Det har skjedd ved mange anledninger, også i nyere tid, hevder en anonym partikollega i Dagbladet.

Er det ikke viktig at offentligheten får vite hvem som eventuelt visste, uten å foreta seg noe? Og er det ikke viktig at så potensielt krenkende utsagn formidlet via media blir knyttet til navngitte kilder?

Selv om noen er mistenkt eller siktet, er denne karakteristikken en offentlig dom fra en ikke navngitt kilde som dermed svekker muligheten til kontradiksjon og en bredere kildekritikk. Dette gjelder en presse-etikk som er bredere enn et blindt vern av anonyme kilder. Hvem skal beskyttes?

Karakteristikkene media valgte å publisere, om et høyt forbruk av unge gutter, illustrerer også aspektet om å overskue rekkevidden av omtalen. Selv om journalisten skulle finne på å bli presset til å endre omtalen (som blant annet DT måtte), så husker «nettet» for evig tid.

Pressens eget kollegaorgan, PFU, har ikke tatt inn over seg dagens medievirkelighet. Kommer man drassende med en flere år gammel sak som medieorganet fortsatt publiserer på internett, er nok dommen fra PFU at det er for gammelt til å gi en vurdering av om pressen har begått (og hver dag fortsatt begår) brudd på pressens etiske regler.

Da er det redaktørkolleger som skal beskyttes. For de kan vel ikke på samme måte som en tenåring forventes å overskue fremtidige konsekvenser av det de har valgt å publisere?

Redaktørenes dømmekraft bør ikke bedømmes i dag en gang for alle, men også hver dag i fremtiden så lenge de hver dag velger å fortsatt publisere, selv om de en gang kanskje vet mer enn de kan skjule seg bak i dag. Akkurat som enkelte partifunksjonærer og ledere prøver å skjule seg bak, uten at redaktørene lar seg lure.

For dobbeltmoral er vel ikke dobbelt så bra som en enkel moral?

Bloggurat
Blogglisten
Twingly BlogRank

Mer:

VG: Siv Jensen fikk kjeft av sine egne. (Forøvrig en fin mulighet for de som er opptatt av partiet, heller enn ofrene, til å prøve å legge ballen død nå, og få fred.)VL, VG: Frp-velgere vender Geir Mo ryggen. En tredjedel av FrPs velgere mener generalsekretæren bør gå av etter den dårlige håndteringen av sex-saker i partiet. VG: FPU-leder Jens Alkesander Simonsen melder seg ut av FPU etter å ha fått utilfredsstillende svar på kritiske spørsmål. VL: Etikk-refs til FrP. VG: Barneombudet: Har etisk ansvar for å melde fra.

VG: (Partileder Siv Jensen slipper foreløpig innkalling til avhør i Birkedal-saken.) VG: (Nå har FPU-lederen sendt tekstmelding til 17-åringen som hevder seg misbrukt, med tilbud om psykologhjelp.) VG: Siv Jensen: -Kan hende burde vi gjort mer. VG: Anmelder Geir Mo og Siv Jensen til politiet. VG: Geir Mo i politiavhør fredag kveld.

 

15 tanker om “Hvem skal beskyttes?

 1. Jeg tror det ligger mye mere til bunns her.

  1. Hva gjør en 15 åring på et hotellrom med en mye eldre mann, og hvor er foreldrene. Har ikke foreldrene et lite ansvar her også.

  2. Det kan dreie seg om justismord, planlagt sådan.

  Selvfølgelig vil dere da hakke på et helt parti. Med deres syn på en sånn sak så gjør dere alle Normenn til Quislinger.

  Det er leit at sånne ting skjer selvfølgelig, men man kan ikke dra alle i partiet under samme kam.

  Det er en møkkete møkkete verden vi lever uansett parti vi lever for.

 2. Herregud for mye svada. Storm i vannglass. En gutt på 15 år kan si til sex hvis han vil. Tydelig at han ville ha litt kos.

 3. «VG kjenner innholdet i tekstmeldingen som går på at Vanebo ber 17-åringen ta kontakt hvis det er behov for bistand eller psykologhjelp.» Hvem er det som informerer VG om alt som skjer i denne saken? Er det advokaten, foreldrene eller gutten selv. Jeg tror ikke han er noe tjent med det, jeg tror han er bedre tjent med at han lar politiet og rettssystemet ta seg av saken og ikke mediene.

 4. uff … klart dette ikke skal dreie seg om noe annet en det misbrukte barnet.har stemt frp i alle år men må innrømme at jeg kommer til å stemme noe annet om 2 år…jeg har selv en gutt på 14 år i frp ungdom .. og han har reist på mange seminarer med partiet…og jeg må innrømme jeg syntes det jeg hørte var skummelt …han har nå meldt seg ut…dette er ikke noe parti for barn!! tragisk og skuffet over siv jensen…legg deg flat og gå av
  !!!!!

 5. Siv Jensen om Trond Birkedal -”Han er allerede dømt ”
  Yes,bitch, du visste fra 2009 jo. Hva forventer du? Birkedal selv innerømmet og politiet fant skjult kamera hjemme hos ham.
  Ofrene har forsatt smaken til Birkedal i munnen da de var 13-14 år gammel.

 6. Påståtte pedofile finnes vel i alle partier . Forksjellen er hver gang det skjer frp noe er alle der emd en gang og skal fordømme de. Vent heller og se hvordan det blir med birkeland, om han blir dømt eller ikke før en hyler for mye

 7. FrP har pleid å få økt tilstrømming av medlemmer hver gang media skriver om at i dette partiet er det lett å få med seg mindreårige til sengs på partiarrangement.

  Fra Dagbladet 15. februar 2001:
  «Frp’s generalsekretær Geir Mo, derimot, tolker pågangen (av nye medlemmer) som et uttrykk for sympati med den tøffe behandlingen partiet har fått. Fylkesleder Morten Ellefsen i Sør-Trøndelag går enda lenger. Han mener Terje Søviknes er blitt et offer, og saken er «medieskapt». Til Adresseavisen sier han at «man ikke spør om legitimasjon når man går til sengs med noen».»

  Legg merke til at FrPs yrkespolitiker og mangeårig ansatt i partiet, Morten Ellefsen, ikke sier hvis, men NÅR man går til sengs med noen mindreårige i FrP-sammenheng.
  Moralen til ledende FrP-folkevalgte/partiansatte er visst at så lenge man kan si at man ikke visste, eller ikke skjønte, så har man uklanderlig etisk standard!

  Link:
  http://www.dagbladet.no/nyheter/2001/02/15/241927.html

 8. Jeg har aldri stemt på FRP, men jeg reagerer ofte på hvordan de alltid skal «tas» i enkelte medier. En sak, uansett hvor liten, som involverer en FRP-politiker får fort en overskrift med fokus på FRP.

  En tilsvarende sak som angående en AP-politiker vil i stedet få en overskrift noe alla » lokalpolitiker mistenkt for underslag».

  Det skinner ofte gjennom at alt for mange journalister har en egen politisk agenda.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *