De må lære seg norsk

Av og til bruker fremstående personer i samfunnet ord og uttrykk feil. Det kan tyde på for dårlig begrepsforståelse, men kan også rett og slett være en forsnakkelse. Når det skjer i en appell man har hatt god tid til å forberede bør imidlertid forsnakkelser i større grad kunne unngås.

Hvis den som begår forsnakkelsen, eller feil bruk av ord og uttrykk, samtidig assosieres med høylytte krav om at «de må se til å lære seg norsk», blir det nesten komisk.

Har hun snudd eller reist kjerringa? Faksimile Dagbladet.

Ifølge Dagbladet skal FrPs leder Siv Jensen nylig ha uttalt: «Kjerringa er snudd. Gå hjem og driv valgkamp!»

Utsnitt fra Dagbladets artikkel.

Her siktet nok Siv Jensen til uttrykket «å reise kjerringa». Uttrykket stammer opprinnelig fra skihopping, en del av moderne norsk kulturarv, men brukes i dag i overført betydning.

Når man falt i skihopping fikk man en møykjerring eller en fantekjerring. Da gjaldt det å stå i neste hopp for å reise kjerringa, ifølge Riksmålsforbundets språkspalte.

Mer fra opprinnelsen til uttrykket:

Det å falle kunne avstedkomme mange rare og ubegripelige uttrykk; som «å reise kjerringa», «reise en fantekjerring», hører vi om allerede 50 år tidligere, fra skileken i Telemark. Aasmund Olavsson Vinje sier det slik i 1853: » I Morgedal….er det ikke over 20 Aar siden man der saa voxne Karle og Smaaguttene om søndagen ude at løype.?….Det var en Skam at faa en Møykjerring, og man kunde ikke slutte før man fikk reist henne op. Den som havde for mange Møykjerringer fik ikke danse med Jentune om Søndagskvælden, og vilde man fri til dem, saa fniste de bare og lo».

Kilde: Orklahopp, skihistorie.

Nå brukes uttrykket «å reise kjerringa» om å gjøre noe bedre enn når man tidligere feilet.

Denne forsnakkelsen fra Siv Jensen vil nok gå i glemmeboken.

Det er nemlig tidligere fotballkeeper Jørn Jamtfall som blir husket for å ha uttalt at «nå skal vi hjem og snu kjerringa«. Han nevnes som opphavsmann på ordtak.no, på Yan Friis’ 10 på topp – sportssitater og hos svenske Pex Tufvesson som har samlet ordtak siden 1990.

Mer om:

 

 

Bloggurat
Blogglisten
Twingly BlogRank

 

Mer:

Flere feil, men morsomme forsøk på å bruke ordtak eller uttrykk finner du på Facebooksiden «Vend det andre benet til».

 

Annonser

Én tanke om “De må lære seg norsk

 1. Folk skulle bare visst hvor lett FrP-ere i maktposisjoner kan ødelegge uskyldige menneskers rykte og liv, ved å spre løgner og unnlate å korrigere selv om de visste bedre.

  Partileder Siv Jensen, Geir Mo og Per Sandberg er blant de som bidro til at løgnkampanjer mot meg fikk næring og fikk fullføres.

  Lokalt er det partiets regionsekretær Inge Bjørnebekk, fylkespolitiker Morten Ellefsen, fylkesformann Torstein Larsen og et den gang ganske ferskt lokalt partimedlem med ordførerambisjoner, men helt uten politisk erfaring, som fikk drive på med offentlig og internt karakterdrap og løgnspredning om meg.
  Det skjedde med FrP-toppenes viten og «velsignelse».

  «-Trist det som skjer med deg. Mye (av påstandene) vet vi jo ikke stemmer, men vi har fått beskjed fra høyeste hold om å ikke gripe inn i denne prosessen. Vi kan jo ikke ta noen sjanser», sa stortingsrepresentant Tord Lien til meg, på vegne av seg selv og Per Sandberg under nominasjonsmøtet der partitoppers vilje skulle tvinges gjennom, og sannheten for all del ikke skulle fram.

  I ettertid har jeg fått vite at det var tidligere sentralstyremedlemmer og ansatte på partikontoret sentralt, (menn som inngår i Geir Mos planer for fremtidige maktposisjoner), som skulle beskyttes ved å skvise ut meg fra partiet og ødelegge min troverdighet for ettertiden. De fryktet at jeg skulle varsle om enkelte FrP-toppers sexaffærer med blant annet min kone, da hun var ansatt, og andre i «underordnet posisjon». Dette ville være brudd på partiets egne gjeldende retningslinjer mot seksuell trakassering, og ville passe dårlig i forhold til Geir Mos fremtidsplaner hvor disse mennene er tiltenkt maktposisjoner.

  Nå er jeg helt ferdig. Ødelagt av FrP-eres løgner.

  Mer om historien: http://musepip.blogspot.com/2011/05/ferdig-som-pappa-jeg-gir-opp.html

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *