Mer om gjerningsmannen

Han er den verste massemorderen i moderne tid i Norge og en av de verste i fredstid i hele verden.

Var målet å komme på førstesidene verden rundt og bli husket for de grufulle ugjerningene? Er dette en person som savner anerkjennelse og kanskje føler at hans intellekt og analytiske evner ikke er blitt tilstrekkelig verdsatt av omgivelsene?

Barndomskamerater beskriver ham som en «underdog» som ble mer og mer innesluttet.

Gjerningsmannen vil sikkert snart også gjerne fortelle sin historie, men vil media slippe til gærningen?

Har han et opptak av massakren? Vitner har fortalt til Bergens Tidende at han snakket i et headset mens han massakrerte ungdommene på Utøya.

Fotomontasje fra Anders Behring Breiviks Facebookside.

Anders Behring Breivik er født 13. februar 1979.

Han er oppvokst på Oslos vestkant. Inntil nylig var han folkeregistrert med adressen Hoffsveien 18, sin mors adresse. For en måned siden har han til Folkeregisteret meldt flytting til en gård i Rena.

I politiets våpenregister står han, ifølge VG, oppført med tre våpen: En rifle, en hagle og en Glock pistol. Han var medlem i en pistolklubb og har ingen militær bakgrunn. Ifølge NRK ble han fritatt for førstegangstjeneste.

Han har gått på Oslo handelsgym.

I et nettinnlegg har han opplyst at han: «har jobbet med prosjektutvikling i 14 år med flere prosjekter relatert til nettløsninger, har økonomisk utdannelse + to andre bachelor grader, tjente min første mill som grunder i en alder av 24 og har mange kamerater som i dag er suksessfulle grundere innenfor de fleste bransjer».

På sin Facebookprofil har han huket av for å være konservativ og kristen. Anders Behring Breivik har også bakgrunn fra Fremskrittspartiet og Fremskrittspartiets ungdom. Da hans bakgrunn i partiet ble nevnt på FrPs Facebooksider fredag 22. juli, ble opplysningen raskt sensurert.

(Oppdatert 23. juli: FrP har nå bekreftet følgende på spørsmål fra Aftenposten:

Han meldte seg inn i Frp i 1999 og betalte sin siste kontingent for året 2004. Han ble fjernet fra registrene i 2006. (Rutinemessig slettet pr 31. desember 2006, på grunn av ubetalt kontingent i to år.)

Han var medlem av lokallaget på St. Hanshaugen i Oslo i perioden 2001 til 2003, og en kort periode i lokallaget på Frogner i Oslo i 2003.

Han var engasjert i FrpU fra 1997 til 2007. Han meldte seg aktivt ut i 2007.

Han hadde to verv i FrpU, han var formann i lokalpartiet Oslo Vest fra januar 2002 til oktober 2002 og styremedlem samme sted fra oktober 2002 til november 2004.)

Foto fra Facebook.

Han var frimurer i St Johannes-losjen Søilene i Oslo. I 2008 har han oppgitt daglig leder som stilling. På Facebook har han lagt ut bilde av seg selv i seremoniskrud.

18. mai 2009 ble han registrert i Brønnøysundregistrene som innehaver av enkeltmannsforetaket Breivik Geofarm, med forretningsadresse Rena i Hedmark, hvor han har en gård.

Han er registrert med e-postadressen  anders.behring @hotmail.com og telefonnummeret 900 87 334.

En teori politiet har gått ut med er at han kan ha opprettet dette firmaet for å få tilgang til store mengder kunstgjødsel, som var hovedingrediensen i bomben som ble sprengt ved regjeringskvartalet.

Det svenske nettmagasinet Realisten hevder Anders Behring Breivik skal ha opplyst å være den tidligere kjente bloggeren Fjordman.

Anders Behring Breivik skal til tider ha vært aktiv debattant på nettsider om innvandring, multikulturisme og ideologi. Han kan oppfattes og er blitt omtalt som veltalende, belest, kunnskapsrik og dannet i debatter.

17. juli 2011 opprettet han en twitterkonto. Der har han lagt ut kun én melding:

«One person with a belief is equal to the force of 100 000 who have only interests.»

(Dette er et sitat av den britiske filosofen John Stuart Mill, uten at han opplyser hvem han har lånt sitatet fra.)

Samme dag opprettet han Facebook-konto. Her har han statusoppdateringer på engelsk.

Det er nærliggende å gå ut fra at innholdet på hans ferske Facebookside er nøye utvalgt som det samlede bildet han ønsket å gi til omverdenen om seg selv, herunder de få bildene og opplysninger om interesser som politisk analyse, børsanalyse, samt bøker om ideologi, liberalisme og blant annet George Orwells «1984».

Han har også valgt å opplyse at favorittklubben er Lyn.

(Oppdatert 23. juli: Facebooksiden hans er tatt ned, men her finner du en opplastet kopi.)

Bloggurat
Blogglisten
Twingly BlogRank


Mer:

Wikipedia.

TV2.

VG.

Nettavisen.

Hans innlegg på document.no

 

Annonser

13 tanker om “Mer om gjerningsmannen

 1. Vil bare legge til at det er viktig å understreke at det ikke er meningene hans som skal fordømmes, selv om de fleste av oss vil synes at de er noe … spesielle. I et åpent demokrati skal det allikevel være rom for meninger av denne typen, hvis ikke har han klart å ta noe av friheten vår.

  Det er handlingene hans som skal fordømmes.

 2. Fjordman er oppgitt å være en ung mann i Trøndelag. Alderen kan stemme, nå har jeg ikke lest noe særlig av Fjordman slik at jeg kan sammenligne han med Behring Breivik sine skrifter som nå finnes lett tilgjengelig (+ sikkert masse som er posta anonymt på diverse forum)
  Nå kan det jo selvsagt være en bløff når Fjordman gav opp Trøndelag som sted.
  Om han er Fjordman så er jo kommentaren i siste avsnitt til høyre(Strømmens siste kommentar) veldig interessant http://depesjer.no/nyheter/meninger/politikk/hallgrim_berg_og_fascismen
  Hva betyr i såfall dette? Er det noen andre som har sett noe slikt i denne Fjordmans kommentarer på div. fora?

 3. Tankgirl: Mannen har ikke i en eneste av sine debatter ytret ordet ‘Hitler’ etter hva jeg har lest de siste par timene. Det er ingenting som tyder på at han var nynazist.

  Du kan lese selv hans meninger, document.no.

 4. Etter at Utøya ble kjent som åsted, var det temmelig opplagt at det ikke var islamister. Regjeringen er en ting, men interne norske partiforhold – neppe.

  I retrospekt: dette er nesten en erketypisk terrorist, det er veldig ofte intelligente/intellektuelle personer som er sosialt marginalisert, som har sine meninger, men som ikke når frem med dem.

  Det er på mange måter underlig at vi ikke har flere slike hendelser, den norske kultureliten (inkl. mediene) er svært ensrettet, og den som prøver seg med synspunkter utenfor mainstream kan bli regelrett mobbet (fra israelsvenner til Stein Erik Hagen).

  Synspunktene til ABB var ikke mainstream, men de var heller ikke veldig ekstreme eller direkte rasistiske (i alle fall det jeg har funnet, på bl.a. document.no), du finner hundre- eller tusenvis av andre i avisenes nettdebatter med tilsvarende synspunkter.

  I alle fall: kudos til politi og kriseberedskap, som gjorde en profesjonell jobb. Sukk til såkalte terroreksperter, som er opphengt i Al Quaeda, og som ikke ser at det faktisk er ABB som er en typisk terrorist.

  • Enig i at Utøya-hendelsen umiddelbart burde fått bjellene til å ringe hos de som meldte og spekulerte om jihadist-terror.
   Selv var jeg åndsnærværende nok til å skrive et innlegg om at gjerningsmannen passet dårlig til bildet flere eksperter og kommentatorer manet frem. (Se innlegget «Feil gjerningsmann».)

   Ser også et omriss av gjerningsmannen som en slags «sosial einstøing» med ikke helt utviklede analytiske evner, men selv følte han muligens at hans evner og intellekt ble for lavt respektert av de han prøvde å imponere. (Basert på blant annet hans innlegg på document.no).

   Fremgangsmåten hans på Utøya: Å utgi seg for å være politimann (ha legalt ærend på et objekt og utnytte en kaotisk tilstand) er noe de som bruker et objekt bør være obs på.

   Synes også som deg at i all elendigheten er det allikevel på sin plass å rose hjelpemannskaper for det som med bred mediedekning og med journalister overalt ser ut til å være en profesjonell jobb.

 5. Alle trodde vel egentlig at det var islamske ekstremister som stod bak, en muslim jeg snakket med i går var overbevist om at det var en gruppe knyttet til Libya, så det var ikke bare «etniske nordmenn» som trodde det heller.

  Jeg liker fremdeles ikke islam, og deres mange ekstreme grupperinger bør elimineres før de får sjansen til å utføre terrorhandlinger. Jeg er fremdeles kritisk til islam, det er ingen vakker religion, som jeg er kritisk til alle religioner og ismer som forespeiler menneskeheten en ordnet tilværelse. Av en eller annen grunn er det noen, ofte etterhvert ganske mange, som ikke passer inn i religionen eller ismen, med grusomme konsekvenser som historien har vist oss gang på gang.

  Men er det noe jeg hater mer enn noe annet så er det nynazister. Etter gårsdagen må vi handle og få fjernet nynazismen en gang for alle. Nynazismen har ingen rett til ytringsfrihet, den har de gitt opp ved å hindre andre deres ytringsfrihet.

  • Åkkay, kan du vennligst opplyse meg om hvilken ideologi du tilhører så jeg kan sette den opp på listen over ideer som ikke har rett til ytringsfrihet siden du har gitt den opp ved å hindre andre deres ytringsfrihet.

   • Jeg tilhører ingen ideologi, jeg trenger ikke noen oppskrift på hvordan jeg skal leve og hva jeg skal mene. Jeg gjør meg opp mine meninger sak for sak basert på min egen kunnskap.

  • Jeg liker ikke kristendom, og deres mange handlinger, deriblant gårsdagens terror utført av en kristen nordmann.

   «Alle trodde vel egentlig at det var islamske ekstremister som stod bak» <- Eh, nei. Det er ikke alle som er så trangsynte og forhåndsdømmende som deg og dine.

   Du har også trukket en særdeles kjapp slutning når du begynner å snakke om nynazismen. Det er svært lite som tyder på at gjerningsmannen var nynazist, men heller en rasistisk nasjonalist av en FrP'er.

   • Du er så trang i synet selv at du ser jo ikke en gang hva jeg skriver.

    Jeg er i hvert fall ikke mer trangsynt enn den muslimen som var den eneste jeg snakket med før jeg visste hvem som egentlig stod bak, han var overbevist om at en islamsk terrorgruppe stod bak, jeg avsluttet samtalen med han med å si at vi får vente å se, vi vet ikke noe ennå, og at vi får håpe at det ikke blir splid mellom muslimer og nordmenn. Så trangsynt er jeg.

    Slutningen til nynazister var forhastet, det innrømmer jeg, men jeg har ingen sympati for dem for det. En av de grunnleggende elementene i nazisme er jo at bare de har rett til å ytre sine meninger, og at vold er akseptabelt for å kneble andres meninger. Jeg stiller fremdeles spørsmål ved om de har rett til selv å ha noen form for ytringsfrihet, den bør i hvert fall stoppe der hvor den hindrer andres ytringsfrihet.

    Meningene til gjerningsmannen var, på grunnlag av det jeg så langt har hørt ikke så ekstreme, han var tydeligvis ikke en rasist (da hadde han vel heller gått løs på Grønland eller andre innvandrertette områder), han erkjenner seg til den såkalte «Viennaskolen» som uansett hva du ellers måtte mene ikke er rasistisk.

    Å bruke at han tidligere var medlem av FrP er usmakelig, du bruker rett og slett hans terrorhandlinger til å fremme dine meninger og å undertrykke FrP og deres velgeres ytringsfrihet.

    Alle partier på stortinget ar nasjonalistiske. Begrepet nasjonalisme er blitt grumset så til at det snart ikke nytter å diskutere det lenger, men nasjonalismen er faktisk grunnlaget for velferdstaten og sosialdemokratiet vi nyter godt av i Norge. Jeg tror du blander begrepet med nasjonalsjåvinisme og andre ideologiske og forvirrede forklaringsmodeller fra forskjellige grumsete ideologier.

    Jeg liker ingen religioner eller ismer, du innrømmer at du ikke liker kristendommen, så du motsier deg selv. Eller er det bare trangsynt når man ikke liker andre religioner enn kristendom? Kanskje spesielt islam? Vi har vel etablert at du er den som er trangsynt her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *