Ikke avskrekkende nok

Oppdatert 10. mars. TV 2: Flere var nær å bli truffet under biljakten.

9. mars. VG: Politidrapssiktet løslatt gang på gang i dagene før drapet.

VG: Flytter etterforskingen av politidrapet til annet politidistrikt.

– – –

En politimann er blitt påkjørt og drept under biljakt. Slikt er tragisk, og det er selvfølgelig lov til å bli sjokkert. Også for justisminister Knut Storberget som har uttalt seg på NRK Dagsnytt om at dette er noe som går inn på oss alle.

Tro om det går tilstrekkelig inn på alle, også politikerne som styrer virkemidlene, til å sortere ut årsaker, virkninger og løsninger eller avbøtende tiltak.

Justispolitikken fastsettes av et flertall i Stortinget og utøves under regjeringen med justisministeren.

En mye brukt løsning fra norske populister i alle partier har vært å kaste mer penger etter ulike problemer. Troen har vært at det alltid er for lite penger som er problemet, slik at mer penger alltid blir løsningen.

Det er ikke mangel på penger som har gjort at kriminaliteten i Norge er blitt hardere og at kriminelle i 2010 har færre moralske og etiske skrupler.

Antall ansatte i politiet  har økt med 33 prosent på 15 år, og budsjettene har økt fra 4 til 11 milliarder kroner i samme periode, men de når ikke sine egne mål. (Aftenposten.)

Ifølge tilsynsrapporten «Etatsledelse og tilsyn i 2009» har politiet slett ikke vært i stand til å oppnå sine egne mål for å bekjempe kriminalitet.

Sju av ti politidistrikter klarte i fjor ikke å nå målet for oppklaring av forbrytelser. Blant distriktene er Oslo, Romerike, Søndre Buskerud og Sør-Trøndelag.

Justispolitikere og politi er kanskje i noen grad blitt mer opptatt av enkle saker som gir fin statistikk, og ikke krevende langsiktig arbeid med grunnleggende respekt for andre menneskers liv og eiendom.

I 1960-årene ville nok både «Dynamitt-Harry» og «Egon Olsen» ha stanset bilen og overgitt seg ved synet av uniformert politi.

Slik er det ikke lenger Knut.

Selv om norsk kriminalitetspolitikk overfor de mest hardbarkede kriminelle har blitt mildere og mindre avskrekkende, så har ikke de verste kriminelle blitt tilsvarende mildere.

Signaleffekten ulike justisministre har sendt over tid er ikke avskrekkende nok til å etablere respekt eller frykt som demper de alvorligste handlingene.

 

Mest lest på Norske forhold siste tre dager, pr 3. mars.

1. Politi og GPS-sporing.

2. Oppvask.

3. En identifisert. Noe grafsing gjenstår.

4. Dårlig grasrotfølelse.

5. Kanskje ikke så dumt.

 


Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

8. mars. Mer alvorlig kriminalitet. VG: Brøt seg inn, bandt fast og voldtok to kvinner i Oslo. Håper signalement av antatte gjerningsmenn.

TV 2: To kvinner voldtatt i Oslo. TV 2: Ranet kiosk med pistol. TV 2: Litauere tiltalt etter tyveriraid. VG: Drapssiktet kolliderte med øyenvitne. TV 2: Drept politimann ville redde liv. Vårt Land: Rømte fra evangeliesenter. Fengselet fikk beskjed, men varslet ikke politiet. TV 2: Erkjenner straffeskyld for bildrap. VG: Datarot da drapssiktet ble etterlyst. Stakk fra politiet i 200 km/t. VG: Bildrapssiktet er nylig frelst. Skulle få nytt liv. VG: Kona til bildrept ble knivstukket i tjenesten for ti år siden. VG: Politidrapssiktet var på rømmen – ble ikke etterlyst. VG: Min tøffeste dag i politiet. TV 2: 27-åring visste ikke at politimann omkom. VG: Truet til seg drapsbilen med kniv. VG: Drept politimann etterlater seg kone og barn.

 

25 tanker om “Ikke avskrekkende nok

  1. Først saken «Politidrapssiktet løslatt gang på gang»: Man kan i lys av etterpåklokskapen sette spørsmålstegn ved om den kriminelle gjengangeren burde vært sluppet ut i det hele tatt.
    MEN: Politiet må følge norske lover og den instruksen de har, koplet sammen med tilgjengelige ressurser (disse må prioriteres). Justisdepartementet gir også veiledninger osv.
    Og da vil dessverre slik low-lives være iblandt oss.

    En annen side av saken er at han åpenbart har fått kriminalitets-rabatt; slik som disse gjengangerne blandt kriminelle som regel får:
    a) blir ikke stilt for retten før de har 20, 30 eller 50 straffbare forhold som skal «prosesseres»
    b) de får aldri straffene lagt sammen; det er en eller annen algoritme som gir kanskje 1,5 x den lengst mulige straffen (er litt usikker på selve regnemåten, men grunnlaget er der)

    Det er også ganske åpenbart at selve straffen ved å «sitte i fengsel» har utspilt sin rolle. Det var en ganske annen virkelighet i de fengslene man opererte med da bruk av fengsel startet som avstraffelsesmetode.
    Vi har «humanisert» dette, og nå kan man mer se på det som en ferie; internett, tv, bibliotek, faste og ernæringsmessig riktige måltider, trimrom, verksted, skolegang osv.
    En bekjent av meg fikk til og med det offentlige til å betale husleie for leiligheten hans da han sonet 6 måneder, slik at han ikke skulle «miste» den….!
    Et veldig paradoks: Se på de mulighetene og fordelene innsatte i norske fengsler har (ref. blandt annet de som jeg nevnte ovenfor),.
    Sammenlikne disse med virkeligheten for alle de eldre på institusjoner (hjemmeboende har det ofte heller ikke lett), hvor man bor flere på samme rom (uten privatliv), kaffetåren om ettermiddagen sløyfes av mangel på penger, dusj 1 gang pr uke, bleie på om ettermiddagen fordi det ikke er personell nok osv osv. I tillegg trekkes nesten ALT av deres inntekt som kompenasjon til samfunnet for den kostanden det er å holde den/de eldre på institusjon.

    Så mine forslag:
    1) IKKE gi noen som helst rabatt på kriminelle handlinger
    2) kriminalitet graderes;
    de værste får arbeidsleir, arbeid 10 – 12 timer dagen, ganske kummerlige forhold, men kan opparbeide seg fordeler (bl.a. en noe lettere soning) for å vise at motivasjonen er tilstede for et mer «normalt» og lovlydig liv.
    Enklere soning blir noe kortere arbeidsdager, muligens tilgang til noen andre goder (bibliotek osv).
    Lett soning, hvor man får noen flere goder ala idag, og samtidig blir/må lære seg «tilbake til samfunnet».
    Ved flere gjentakelser av kriminelle handlinger så må det være anledning til å gi livstidsstraff – og da gjelder den resten av livet
    3) de som ikke kan identifiseres (ikke-norsk opprinnelse) returneres øyeblikkelig til det stedet de kom ifra. Dersom avsender-land ikke kan identifiseres blir man satt i en interneringsleir i påvente av slik identifikasjon. og der sitter de til dette er avklart
    4) Andre nasjonaliteter som begår kriminelle handlinger får den strengeste soning og returneres deretter til hjemlandet. Og de skal ihvertfall ikke få opparbeidet seg noe trygde- eller andre rettigheter!

    Beklager at dette ble litt langt, men det MÅTTE ut.

  2. Kriminalpolitikken i Skandinavia er en vits. Psykopaten som slo ihjel den norske Vera, sier selv at det er bedre og sitte i spjellet i Danmark, enn og tigge på gata i Romania. I Danmark får monsteret enerom med tv, pc, og spillemaskiner i belønning, langt bedre forhold enn feks. pleiehjemspasienter gjør. Gratis opphold, alle måltider servert, og har man lyst til og trene, for og kunne utøve vold mere effektivt, står lokalene til rådighet. De kan også sitte og sammle leketøy, pakke ned desinvarer osv. til god lønn, så de kan spare godt opp. Ikke merkelig at all verdens psykopater kommer hit for og bli forsørget i årevis, det eneste de behøver og gjøre, er og slå noen ihjel, så er gevinnsten hjemme. Hvis det her kan kaldes straff som avskrekker, så kan man kun skrike av latter, den tiltrekker. Muslimske bandekriminelle i Danmark sier helt klart ut, at de betrakter et opphold i fengsel som ren rekreasjon, i tillegg gjir det respekt blandt de 11 – 12 årige rekruttene. Men der finnes alternativer, lediggang er roten til allt ondt, derfor bør de her elementer settes i aktivering. Frisk luft og natur er også sundt. Danmark har Grønland, Norge har Svalbard og Jan Mayen, her kunne man lage noen oppholdsteder med friskt fysisk arbeide, 9 timer pr. dag, 6 dager om uka. Gjerne under militær disiplin. Ikke lønn, men matrasjoner etter innsats, latskap, lite og dårlig mat. Etter et par år her, og med løfte om 10 år ekstra neste gang, så ville psykoene løpe skrikende vekk, uansett hvor fra i helvete de stammer, for er det noe kriminelle avskyr, så er det arbeide og disiplin. Det ville virke avskrekkende.

  3. Nigeria-mafian er på fremmarsj, de ønsker å etablere kontroll over ”in-house” prostitusjonen, etter at politikerne innførte forbud mot kjøp av sextjenester, har Nigeria- mafiaen, mistet mye av sitt inntektsgrunnlag, og for å få kontroll over prostitusjonsmiljøet, tyr de til velkjente metoder, som er meget brutale for å ta over kontrollen. Ser vi oppstarten til en krig mellom grupperinger. Politiet har brukt alle sine ressurser på ”sexkunde” jakt, så har halliker, og organisert kriminalitet i prostitusjonsmiljøet sluppet lettere unna.

  4. hvis to africaner voldtatt to hvite norske jenter, da hadde de lim på forsiden av alle aviser. Ja, siden det snakk om fire africaner i miljøet så skriver noen linjer. kan dere se hvor hykleri de er eller?????

  5. Advokaten (slettet) ble av Høyesterett dømt for bestilling av torpedo for å ta en av hans motparts klienters vinter, slik at han skulle vinne saken for sin egen klient.

    Han har svindlet IF Forsikringsselkskap for over tretti tusen kroner……

    Når banditter forsvarer banditter, da er det på tide at juss-Norge tar et oppgjør med seg selv

    I England ville (slettet) fått sju 7 til 10 års fengsel, og mistet lisensen som advokat for all tid.

  6. Norge burde ha en avtale med Thailand, 10 år i apeburet her, så er det bare og brenne driten, og sende tilbake asken til Norge.
    Fengsel her er ikke 5 stjerners Hotel ,,,,,,

  7. De får ta og putte han inn i Halden sitt nye luksus «fengsel» så lærer han nok fort at ikke så kult å være gangster i norge. Får bare håpe at han ikke stikker av med maleriene til 6 millioner! Det må jo gi høy status i miljøet å klare noe sånn.

  8. BAN ALKOHOL:.legalize weed… så hadde aldri dette skjedd..

    fordi han hadde vært altfor fjern til å true politiet..

  9. USA har fler innsatte enn noe annet sted i verden. USA har strengere straffer enn noe annet vestlig land. USA straffpolitikk burde være den ultimate avskrekkende i vesten.

    Alikevel fortsetter fengselsbefolkningen å øke med ca 500 000 i tiåret….

    Sraffenivå har en minimal påvirkning på hvor mange straffbare handlinger som blir utført. Det eneste det påvirker hvor hardt folk prøver å unnvike fengsling. Med høyere straffenivå vil det bli flere døde politifolk. Det er bevist.

    • Straffene i Usa er ikke for strenge.
      De kriminelle i Usa liker ikke å sitte i fengsel, det skal jeg love deg. Men når de etter soning ikke får jobb eller får en jobb som knapt nok betaler minstelønn så er det fristende å vende tilbake til kriminaliteten.

      Har man strenge straffer og et system for å hjelpe dem tilbake til samfunnet etter soning så hadde nok blitt mindre kriminaliteten her i Norge.

      Man kan ikke fortsette med de lave straffene og opphold i luksus fengsel.
      Det er jo strengere straff for å kjøre for fort enn å gjøre innbrudd eller slå ned noen på gata jo….
      Og å bruke flere millioner på kunst i fengslene er jo bare hårreisende.
      Jeg blir kvalm når kriminelle har det bedre enn gamle mennesker her i landet.
      Folk mister jo mer og mer respekten for rettsvesenet sånn som det er nå.

  10. Sure.
    Så lenge jeg vet var det viktig å ha blitt kristen, fått jobb før man kom til en rettsak . De er instruert av sin advokat så de kan slippe best mulig fra sin forbrytelse, bellønningen er i beste fall bot-samfunnsstraff- betinget.
    Rene

  11. Telefaks????
    Jeg visste ikke det fantes slike maskiner lengre, hvor får man deler til de?
    Teknisk museum?
    Rart Politiet ikke bruker trøsykkel-ordonnans da ville de holdt stilen.
    Ikke rart oppklaringsprosenten er lav!
    Hvis saken ikke var så tragisk,er jeg fristet til å le…
    Livet til denne politimannen kunne vært spart, men alle tar en Pilatusvask..

    • Du ville nok blitt overrasket om du hadde sett typiske varslingsrutiner for mange etater i offentlig sektor. Bruk av telefaks er ikke en uvanlig beskrivelse i rutinene.
      Selv om ulike planer er revidert i løpet av de siste år, så overlever gamle rutinebeskrivelser fra 90-tallet.
      Telefaks og personsøker kan være nevnt, mens utviklingen innen for eksempel mobiltelefoni ikke er oppfanget av rutinene 🙂

  12. Helt utrolig,at det ikke engang er et samarbeid i mellom politiet,er det virkelig mulig?!?!Vi har data i Norge,et lite tastetrykk,så kan alle polidistrikter motta samme opplysninger,slik er det i utlandet,men selvsagt,i norge fungerer jo ikke dette heller,som alt annet!!Se på politimannen som ble påkjørt i går,hvorfor skulle han ut i veien akkurat da bilen kom,hva med og vente,til neste sperring?Kanskje på tide og begynne med løpestreng hos politiet,slik som man har på hunder..
    De lærer vel sikkert etter hvert,når de blir litt eldre,men denne hunden var jo en ganske gammel kjøter,så da skjønner men jo at det er ikke lett og lære en gammel kjøter nye triks,som historien sier det!!!HaHAHA!!

    • En god leveregel er å ikke uttale seg om noe en åpenbart ikke har den ringeste peiling på. Denne leveregelen burde du følge, for du aner tydligvis ikke hva du snakker om.

      Politimannen var ikke ute i vegen, men på vegskulderen i ferd med å trekke ut spikermatten. Neste sperring sier du. Hvilken neste sperring? Er du klar over hvor dårlig politidekningen i Norge er?

      Videre er det god folkeskikk å ikke snakke slik du gjør om familiefedre som dør en tragisk død. Selv om du tydligvis har et negativt syn på politiet, noe du helt sikkert har lagt opp til selv, ved å ikke følge loven, går det an å vise litt respekt. Om ikke annet pga av hans etterlatte kone og tre barn.

      Skjerp deg Svein!!

  13. Man sier at straff ikke er veien å gå. Klart det er det. Hadde han fått fem – seks år i lukket soning ville samfunnet vært spart for hans ugjerninger like lenge. Å tro at man kan hjelpe ham til et bedre liv er som å tro på julenissen. Slikt hjelper bare i en av hundre tilfeller. Lenger fengselsstraff er tingen – både fengselsfuglen og samfunnet forøvrig er tjent med det. I fengsel får han et forholdsvis normalt liv, med normale rutiner og normalt kosthold, samt lite eller ingen tilgang på rusmidler.

    Jeg mener det er en menneskerett at vi nå får BETYDELIG lengre straffer. MIN menneskerett! Jeg vil leve i fred for samfunnets skampletter – jeg betaler min skatt og følger våre normerte lover og regler. Jeg vil at min datter skal trygt kunne gå til skolen og min kone trygt kunne sove om natten.

    Snart må vi gjøre opprør mot det latterlige straffesystemet i Norge.

    Takk til politiet som gjør en stor jobb. Ingen takk til domstoler og politikere som ikke følger opp politiets jobb!!!!

    • Helt enig, og denne mannen har gjort så mye og er dermed så farlig at han skulle vært innesperret på lukket avdelling på livstid og da mener jeg livstid.
      Det er alt for korte straffer, og de tenker alt for mye på rettighetene til den kriminelle i stedet for retigheten og sikkerheten til normale mennesker. Enkelte er så farlig at de ikke har noe ute i samfunnet å gjøre, men må stenges inne bak lukkede dører til de dør.

      • Med slike «ugress» som denne personen hjelper kun en ting. Lås dem inn og kast nøkkelen. SLIPP DEM ALDRI UT!
        Hjelper jo ikke at politiet arresterer dem, nå påtalemakt slipper dem neste dag…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *