Ran inspirert av norsk TV-serie?

Oppdatert 17. november. VG: Nok en mann pågrepet.

Ranet mot pengesentralen utenfor Stockholm har flere likheter med NRK TVs krimserie «Kodenavn Hunter». Det var krimforfatteren Jørn Lier Horst som først omtalte dette i sin blogg allerede på ransdagen 23. september. Senere er det omtalt i NRK og Dagens Nyheter.

Vi kan legge til at de mistenkte kalles Pink Panther-ligaen som har sin opprinnelse i Serbia og Montenegro. (Serbisk politi ga svensk politi detaljer om ransplanene for en måned siden).

Navnet Interpol har gitt dem, er inspirert av filmene som også lanserte denne tegneseriefiguren. Kanskje er både skurkene og politiet blitt inspirert av TV-krim og underholdningsfilmer?

pinkpanther

Og om ikke det var nok så er en av de foreløpig arresterte, ansatt i svensk TV4 (Dagbladet). I følge TVNorge-nyhetene  skal han ha en sentral stilling i TV4, melder TV2.

Av og til kan det bli for mye TV.

– – – – – – –

Ransbølgen mot kiosker og hoteller i Oslo-området den siste tiden står i fare for å bli oppfattet som bagateller i forhold til et så spektakulært ran. Imidlertid er ransmiljøene i Skandinavia små, og det er utbredt kontakt over landegrensene. Det viste også NOKAS-ranet i Stavanger 5. april 2004.

I etterkant av det ranet ble Munch-malerier stjålet fra Nasjonalgalleriet for å legge beslag på politiets etterforskingskapasitet.

På den bakgrunnen kan kanskje også andre ran i Sverige ha en viss tilknytning til G4S-ranet.

(Oppdatert 27. oktober. VG: 31-åring pågrepet etter helikopterranet.
29. september. VG: Ransmistenkt nylig pågrepet for grovt verditransportran.

Ran mot Handelsbanken i Tibro og gullsmed i Malmø, 2, 3.)

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

Mer om ranet:

VG: Helikopterranerne kan ha rekognosert utkledd som håndverkere.

VG: To mistenkte løslatt. TV2: Samboeren til ransmistenkt sier han jobbet hele natten.

TV2: Pengebeslag i Oslo stammer ikke fra helikopterranet.

SvD: Bosnisk-serber som har bodd i Sverige mistenkes å være gangsterkonge. (VG.)

TV2: Tre piloter på ranshelikopteret.

VG: Ranerne planla nye liv i ferieparadis. TV2: Forsvarer kritiserer politi for pågripelse. DB: Seks tatt. DN.se: Pilotens naboer er overraskede. Dagbladet: Mistenkt pilot pågrepet. DagensPS.se, DN.se, Kristianstadsbladet, (mer), (mer) (og mer), Barometern.se, (mer), Dagen.se, (mer), BLT, Dagbladet, VG, TV2: Flere pågrepet etter ranet. Aftonbladet, VG: Mafiaboss er hjernen bak. Dagbladet: Her tar de seg inn i hvelvet. Dagbladet: Navngir serbiske elitesoldater etter ranet. VG: Venn om pågrepet pilot: Ikke den typen fyr. BLT: Ranerne har trolig militær bakgrunn. Sydsvenskan.se: Millioner for tips.

3 tanker om “Ran inspirert av norsk TV-serie?

 1. «Imidlertid er ransmiljøene i Skandinavia små»

  Sverige har flest värdetransport rån i Europa och väldigt många bankrån. Spektakulära rån av Nokas-karraktär sker minst 1 gång om året i Sverige. Se t ex Göteborgsrånet förra året då man lamslog hela Göteborgs centrum genom att sätta eld på 6 bilar och placerade ut bomber i samband med ett rån mot postcentralen. Bara sedan G4S rånet skedde för en vecka sen har det redan vart 2 värdetransportrån i Stockholm. (Dock sällan polismän blir ihjälskjutna som Nokas. Seanst var Malexander-rånet 1999 då 2 polismän blev avrättade)

  Det har dock blivit svårare för dem att råna i sverige, därför har svenska rånare börjat härja också i övriga skandinavien. Det spektakulära Loomis rånet förra året i danmark som var det största rånet i dansk historia utfördes av svenska rånare. Ett par av Nokas-rånarna var svenskar. Bankrån på Åland förra året var även dem svenskar.

  Rånsmiljön är möjligtvis liten i norge, men i sverige har vi stora problem..

  • Det blir kanskje riktigere å skrive at «ransmiljøene i resten av Skandinavia er så små at det ofte er svensker involvert»?

   Interessant at Sverige er på Europatoppen i verditransportran. Man finner kanskje forbindelser til Balkan i mange saker også?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *