Angrende syndere i media?

Oppdatert 20. november. (Ny dag, og ny sjanse for VG til å foreta gode og svake presseetiske vurderinger.)

Artikkelen må forstås som et øyeblikksbilde slik situasjonen var da den ble skrevet. VG har hatt andre vinklinger etter at dette ble publisert.

(En smule kritisk syn på VGs presseetiske vurderinger var alt som skulle til for at VG fjernet denne bloggen fra twinglylenkene i saken.)

Tjostolv Moland beskrives som at han virker syk under den pågående rettssaken. Både egne rådgivere, UDs representant og journalister hevder det samme.

Vi har ingen grunn til å ikke stole på at han ikke burde vært i en rettssal nå. Allikevel er han der og forklarer seg. Tildels motstridende, mangelfullt og kryptisk. I følge TV 2 ba han om legehjelp da retten startet sine forhandlinger i dag. Retten har ikke etterkommet anmodningen.

Uansett hva han sier og gjør, er det ikke noe vi i Norge bør legge avgjørende vekt på, hvis vi mener noe med våre grunnleggende begreper om rettssikkerhet.

Medias referater fra rettssaken må sees i denne konteksten. Dekningen varierer fra det saklige og nøkterne i noen redaksjoner til det absurde teater man kan følge «live» i to redaksjoner, VG og Dagbladet. Tar forbehold om at jeg selvfølgelig ikke har sjekket alle redaksjoner, men VG og Dagbladet aspirerer mer til å havne i skammekroken enn enkelte andre. Hvis de da eier skamvett. Det er et stort forbehold.

Ville media ha gjort akkurat det samme om rettssaken hadde foregått i et annet land, for eksempel i USA? Eller ville de da heller ha fokusert på overgrepet mot den tiltalte ved å tvinge gjennom rettsforhandlinger med en tilsynelatende syk mann som hevdes å være torturert og dopet av politiet?

Eller ville medias referater og vinkling ha vært akkurat det samme om saken foregikk i Sverige, eller i Norge? Spiller det absolutt ingen rolle at media har journalister på stedet som må produsere stoff, og at dette skaper mange «klikk», (lesere) på nettet som igjen er viktig for å hente inn annonsekroner?

Hvis medias svar på noen av disse spørsmålene ikke er ja, så er det ufattelig at det ikke har ringt kraftig i en bjelle i en eller annen journalists etiske bevissthet. Og om den ikke var merkbar, så er det merkelig om ikke en VG-redaktør reagerer på hva de selv gjør.

Tjostolv Moland må for meg si hva han vil i den tilstand han er nå, uten at jeg kommer til å legge vekt på noe av det. For meg fremstår han ikke som en angrende synder. Derimot fremstår enkelte medier som syndere, om enn ikke angrende.

Honnør til TV2.no sin dekning. Etter at de publiserte saken om at han ba om legehjelp, så har de ikke lagt ut noe. De taper kanskje noen leserklikk i dag, men vinner respekt og troverdighet for lang tid. Og forhåpentligvis vil annonsører heller legge vekt på det enn å bruke de mest lurvete i bransjen. Som ser ut til å være VG og Dagbladet.

Mest lest på Norske forhold sist uke, pr 11. november.

1. Ikke tilliten verdig.

2. Lov til å stille spørsmål.

Se også:

Fra den andre siden. (Om nettsiden freemolandandfrench.com)

 

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

VG: Mamma sa adjø til Tjostolv Moland. TV 2: Norsk lege: Moland ikke frisk. TV 2: Molands mor ble kastet ut av fengselet. VG: Nå får de hver sin forsvarer. VG: Aktor mener Norge må ta ansvar for spionasje. VG: Mathilde Moland fikk møte sønnen igjen.

(Mor møtte Tjostolv, VG, TV 2, Vårt Land.)

TV 2: Furuholmen mener Moland har tatt på seg en martyrrolle. Vårt Land: Edvardsen og mor Moland på vei til Kongo. TV 2: Moland hyllet «Slakteren fra Kisangani». VG: Molands advokat: Livsfarlig for nordmennene. VG: Som å hive en rød klut inn i rettssalen. Vårt Land: Moland innrømmer tilståelsesbrev. VG: Bekrefter tilståelsesbrev.

TV 2, NRK: Knut Moland jr: Tilståelsesbrevet er forfalsket.

Vårt Land: Ble torturert og dopet av politi. Dagsavisen: Moland: Jeg var leiesoldat. VG: Retten misbruker psykotisk og neddopet Moland. VG: Forsvarer: Et regissert overgrep.  VG: Bekymret for at French kan knekke.

22 tanker om “Angrende syndere i media?

 1. Er ikke vansklig å ta stilling i saken når Kongo som nasjon offentlig krever 4 og en halv milliard kroner av oss. Mener det er fader meg på tide å kreve utleverelse, dersom dette ikke skjer så sende spesialjegere og helikoptre for å hente gutta ut. På tide med handling! Dersom den norske stat lar disse mennesker bli drept i Kongo er det både feigt og svakt..

 2. President i dommerpanelet sier i dag i en skarp irettesettelse til både advokaten fra Norge og UD sin representant at de ikke kan ha snakk/konversering med Moland og French.
  Dette strider mot folkeretten i den forstand at Kongo har underskrivet de nødvendige traktater.
  Det er nå på tide at dersom ikke Moland sin mor,doktor fra Norge , og Pastoren fra Norge etter samtaler med guvenøren i provinsen ikke vinner
  frem med deres synspunkter , må UD gripe inn internationalt fordi at de tiltalte ikke blir hørt i Kongolesisk rettsapparat.Til og med deres forsvare r har under hånden fått beskjed om å holde kjeft. etc etc.
  Hvorfor skal vi betale han???

  I Kongo råder det forhold som sier at vi kan arrestere deg når vi vil og dermed basta.

 3. Ble sjokket når jeg leste i avisene at Moland har uttalt støtte til den mest forhatte mannen i Kongo i rettsalen. Med dette har han ødelagt alle sjanser for benådning eller overførsel til Norge. Man kan argumentere at Moland er psykisk knekt og derfor utilregnelig, men jeg personlig tror Moland nå forsøker å si sannheten. Klart det tar på å holde masken i de forholdene de lever under. French er uskyldig og klarer seg bedre. Dette er min amatøranalyse basert på det jeg har fått med meg i media om denne saken. Det var bla et tidligere ukjent vitne som ikke har fått noen form for betaling som bodde i nærheten av der dette skjedde som ikke hadd sett noen soldater i dette området noengang. Molands forklaring står ikke til troende. Hvilket motiv hadde denne banden for å drepe sjåføren? Hvorfor er det bare Moland of French som har sett denne banden? Jeg har intrykk av at folk tar loven i egne hender i land som Kongo der de ikke har noen beskyttelse. Folk som vitner er ærlige, og urettferdighet som observeres spres raskt i lokalsamfunnet. Det står rett og slett ikke til troende at to lokale karer skulle lyve om drap for en slant penger og at de som virkelig utførte drapet er en usynlig bande ingen har hørt om.

 4. Klart de er presset psykisk, og helst vil at rettssaken ikke skal finne sted. Lommemannen er også presset psykisk, og har flere ganger oppført seg på måter som ikke tjener hans egne interesser. Skal man da bare utsette rettssaken til de tiltalte føler seg helt friske? Selvsagt ikke.

  I Norge som i Kongo skal rettsaker kjøres såfremt det ikke foreligger en klar sykemelding. Når Moland er frisk nok til å skrives ut fra sykehuset (og ingen av advokatene protesterer på det), er han også mest sannsynlig frisk nok til at en rettssak kan gjennomføres.

 5. Man kan diskutere fram og tilbake om medienes dekning av denne saken er riktig eller ikke.. Jeg synes det igrunnen spillerl en liiten rolle nå. Det viktigste må vel være at UD griper inn her. Moland er syk, og har sikkert vært det i flere år, derfor er han ikke tilregnlig og derfor kan han ikke dømmes til døden. Man henretter ikke et pyskisk sykt menneske.

 6. Er takknemlig ovenfor VG og Dagbladet som velger å gi oss en såpass bred dekning av denne spesielle rettsaken.

  Dette er da saklige kommentarer:

  Livsfarlig for nordmennene:Som å hive en rød klut inn i rettssalen
  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=592232

  Et regissert overgrep
  http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=580547

  Jeg drepte ikke Kasongo (ett referat fra rettsalen onsdag)
  http://www.dagbladet.no/2009/11/11/nyheter/utenriks/kongo/joshua_french/tjostolv_moland/8985745/

  • Som nevnt var det deler av dekningen i VG/Dagbladet som ikke er i henhold til etiske regler, etter mitt syn. Andre medier har holdt seg på matta. Gjentar igjen kort at det gjelder der de gjengir uttalelser fra en syk person som må antas å ikke være klar over rekkevidden av sine uttalelser. For mer om det, se annen kommentar.

 7. Hvis dere ikke er klar over det er faktisk Tjostolv Moland psykisk syk(Dette er bekreftet av leger) ,og skulle aldri ha forklart seg for retten(om vi skal kalle den det) i denne tilstanden.

  Her er det ikke lenger bare et spørsmål om de er skyldige eller ikke.
  Om de så er fortjener de ihvertfall en rettferdig rettsak og medisinsk behandling.

  Legen som behandlet Moland i fengslet er jo nå på rømmen,fordi det er utstedt arrestordre på han.

  Denne rettsaken er et klart brudd på menneskerettighetene,og de to tiltalte er jo tross alt norske statsborgere.
  Så det er derfor kanskje ikke så rart at det er en såpass bred mediedekning under disse omstendighetene.

  • Helt enig i at de fortjener en rettferdig rettssak og at syke fortjener medisinsk behandling. De fleste medier har dekket saken rimelig i henhold til pressens etiske regler etter mitt syn. Derimot er det særlig VG som avviker ved å tråkke på en syk manns behov for beskyttelse mot overtramp fra VG han ikke er i stand til å forsvare seg mot. Se ellers om mediedekningen og pressens etiske regler i en annen kommentar.

  • Det gjelder jo alle, ingen er tjent med at uskyldige dømmes.
   Det som likevel er spesielt i slike saker, er at folk som er mistenkt for eller har begått en kriminell handling, får så utrolig mye mere oppbacking, støtte og hjelp fra alle hold, en en som bare er «dum» nok til å bli syk.
   Da er det hverken støtteapparat eller hjelp å få, klar deg sjøl………

   Skal ikke oppfordre noen til å begå/bli mistenkt for kriminalitet, men da er det iallefall noen som bryr seg!!!

 8. Forstår ikke helt poenget til blogger her. At media dekker de kritiserbare forholdene ved saken har jeg ikke noe imot. Dette bør komme ut å ikke ties ihjel!!!

  At Moland og French er skyldige eller ikke vil ikke komme ut av det rettsystemet der nere. Dommerne, aktor og forsvar er så dårlige at det hadde vært bedre om det bygget ble brukt til noe annet. De har en lang vei å gå før de er nær noe så ligne på et moderne rettsystem. Uff fengslene der må være stappfulle av uskyldige. Godt å vite at de aldri gjør feil i det landet. Tabbe lista til dommer, aktor vokser for hver dag. Stort bedre hadde det ikke vært om en satte barn inn som dommer, aktor og forsvar. At de ikke skjemmst over seg selv. Det er flaut å lese om, hele verden ler av de.

  Skal notere meg hvilke parti som gir penger til kongo å ikke stemme på de, samt se om jeg ikke klare å overtale andre til å gjøre det samme. Frida mener at en syk man ikke ville ha komt med en hyllest til en morder/slakter. Du mener det er logik i en sinnsyk manns ytringer, intressant å veldig feil du.

  Synes det er intressant at noen kan gi seg opp en mening uten å vite noe så helst om at noen er skyldige eller ikke. Nei hva skal vi med orntlige etterforskninger å rettsystem/prosesser. Vi kan jo bare legge det ut på internett så etthvert naut kan oppklare det for oss. Tenk så mye penger vi kan spare, å så kjapt det vil gå.

  • Dersom man leser innlegget skulle man ha fått med seg at poenget slett ikke er i motstrid med det du skriver i andre og tredje setning. Tvert i mot var mitt poeng at VG heller enn å henge ut en syk mann burde fokusere mer på de kritiserbare forholdene i saken. VG har skjerpet seg litt utover ettermiddagen/kvelden og lagt ut flere saker om forsvarets kritikk.

   Til orientering så har pressen etiske regler som sier at de skal ta særlige hensyn til folk som ikke er i stand til å skjønne rekkevidden av sine uttalelser, som for eksempel en syk og forvirret tiltalt i denne saken. De fleste andre medier enn VG har dekket saken på en måte som rimer bedre med det.

   • Men i dette tilfelle mener jeg at det er viktig at nettopp dette kommer fram i lyset, og såvidt jeg har forstått mener tjotolvs mor akkurat det samme.

    Det viktigste er at denne saken hele tiden har så mye publisitetet som mulig, fremfor en sjelden artikkel i ny og ne bare for å verne om den tiltalte.
    Dette kan ikke være førsteprioritering når liv kanskje står på spill.

    Denne saken må ikke blir glemt.

  • Les mine innlegg.Jeg er helt enig i deg og denne farsen må få en positiv utgang for Moland og French.

   At en psykotisk mann ikke blir hørt i rettsapparatet der nede bevitner om at disse dommere og Aktor ikke har gått den skole som er nødvendig for å dømme folk.

   Dette skal UD sitte å se på.

   Morland er i den forfatning i dag pr.12.11.2009 at han ikke kan beskytte seg selv men har gitt opp i forhold til presset han har vært utsatt for.

   Til og med Aktoren friskemelte han,og dette kan UD sitte å se på uten å regarere,dette er meg uforståelig.

   Enten er de diplomatiske regler moden for forhandling eller så må enhver stat som har undertegnet konvensjonene for international rettspraksis etterfølge disse.Dette har ikke Kongo forstått enda.

  • Norge gir ikke direkte pengestøtte til Kongo pr idag.
   Hjelp kommer derimot gjennom diverse hjelpeorganisasjoner som sluser pengene dit gjennom forskjellige hjelpeprogrammer.

 9. Jeg (og Wenche Foss) tror at Moland er skyldig!! Moland, French og Wenche Foss er store skuespillere alle sammen!!!…. Moland sier sannheten nå… Han er skyldig!!!…

 10. Naa tror jeg at det maa skilles mellom sykdom og provokasjon.
  Om virkelig den siktede var syk som han hevder, saa tror jeg at hyllest til slakteren skulle ikke komme med i rettsalen.
  Om alle sammen kunne ta bare et minutt av stillhet og tenke paa de 6 millioner som har mistet livet i Kongo de siste 10 aarene, saa tror jeg at samvigheteten kunne ta over her i forhold til alle vaare kommentarer.
  Det er mange som er direkte eller indirekte involvert i det som skjer i Kongo. Og hvis siktede vil i det hele tatt faa bedre forstaaelse, saa urde han vise litt respekt for de drepne i den blodig krig som har rammet mange flere.
  Aa ha en ideologi er ikke negativt, men skal det rettferdigjoere vaare handlinger?
  Man maa forstaa krigens kompleksitet i Kongo foer man overhodet uttaler seg i denne saken.

  For 6 000 000 offrene i Kongo hittil…

  • Eg er helt enig med Frida, her viser ikkje Moland respekt for de som har mistet sine egne i den blodige krigen som er forårsaket av Laurent Nkunda som er kalt «slakteren», Moland vet akkurat ka han har drevet med, men må spille syk for å unngå å svare på spørsmålene, det hjelper ikkje å spille psykotisk syk der nede for det tar de ikkje hensyn til. Og til alle som er så kritiske til rettssystemet i Kongo så må eg bare si at forvent ikkje at Kongo skal ha et bedre systemet enn det de har nå bare fordi det handler om to nordmenn som faktisk vet at de er skyldige i de fleste punkter, eg tror Moland har drett seg i buksa ved å hylle Nkunda i en sånn sak. La de fortjene straffene deres, de slipper ikkje unna, ihvert fall han Moland som er liksom syk, eg tror han må bare bli der, få French opp til England og la Moland sitte der og sone sammen ned kongolesere som er inne i fengselet sånn at de kan kose seg med Moland.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *