Tøffere trafikk?

Man skal ikke legge for mye vekt på ulykkestall fra ett enkelt år. Hittil i år er det omkommet 197 i trafikken, mens det tilsvarende tallet på samme tid i fjor var 236.

Tilfeldigheter kan spille inn. I tillegg kan det være utenforliggende faktorer som påvirker trafikken, for eksempel økonomisk nedgang, som i følge flere andre europeiske land hevdes å være årsak til nedgang i trafikkdødsfall i fjor og i år. Norge var mindre rammet av den økonomiske nedgangen.

Tallene hittil i år viser imidlertid at nedgangen i dødstall prosentvis er betydelig høyere blant myke trafikanter og motorsyklister (20 %) enn blant førere og passasjerer i bil (15 %). Selvfølgelig kan dette være tilfeldig, men det kan også være noe annet. Det vil kanskje forskning og ulykkesanalyser bidra til å forstå bedre?

Er det bilistene som er blitt forholdsvis mer uforsiktige og uvørne enn mykere trafikanter? Eller er det trafikkbildet som er blitt tøffere, altså «alle de andre» enn den enkelte bilist som alltid er aktsom og alltid tar tilstrekkelig hensyn til forholdene?

Man kan aldri unngå alle slags ulykker, men målet må vel være stadig reduksjon og forbedring?

I så måte har politiet i Egersund gått nye veier for å forebygge trafikkulykker. En ung mann mistet førerkortet i tre år (VG) fordi politiet mener han fester for mye i helgene, selv om han aldri er tatt for bilbruk i forbindelse med festing.

Hensynet til trafikksikkerheten gjør at mannen er fotgjenger i tre år fremover.

Dersom dommen skal tolkes prinsipielt, så mener retten at å frata festglade unge menn førerkortet til de er 23 år, vil forebygge bilulykker!

Unge menn med førerkort kan se frem til hvilken reaksjon de møter om de skulle finne på å bli oppfattet å ha en upassende oppførsel av en politimann. (Les mer om unge menn og trafikk i innlegget guttehjerner.)

– – – – –

 

Mest lest på Norske forhold siste tre dager, pr 13. desember.

1. Myten: Motorsport gir tryggere sjåfører.

2. Forskere sår tvil om influensamedisin.

3. Eksempelets makt.

4. Trengsel i skammekroken.

 

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

Ulykkesforebyggende tiltak:

(I dette ekstreme tilfellet må vel motorveiene og lav trafikktetthet få sin del av æren for at det endte godt: VG -Cruiskontrollen hengte seg opp.)

VG: Færre tas av fotobokser.

VG: Vegvesenet lover bedre brøyting.

TV 2: Vil forby dekk med hard gummiblanding for vogntog på norske vinterveier.

Trafikkulykker:

VG, TV 2: En livstruende skadd etter antatt kollisjon før utforkjøring. Riksvei 65, Orkdal, Sør-Trøndelag.

VG: Syklist alvorlig skadd etterr å ha blitt påkjørt av bilist. Stjørdal, Nord-Trøndelag.

TV 2: Alvorlig frontkollisjon på Notodden.

TV 2, VG: Mann omkom i trafikkulykke ved Narvik.

VG: Fotgjenger døde etter å ha blitt påkjørt i fotgjengerfelt.

VG: Sju skadd i kollisjon. E6, Rennebu i Sør-Trøndelag.

TV 2: Alvorlig skadd i kollisjon. E 39, Hordaland.

TV 2, VG: Bil i vannet, sjåfør uskadd. E 39, Lindås i Hordaland.

VG: Bil i brann etter utforkjøring.

VG: Trebarnsmor mistet livet i bilulykke.

Flyktningebarna står igjen alene i Norge.

TV 2, VG: En omkom, fire til sykehus.

VG, VG, VG, TV 2, TV 2, TV 2, TV 2.

Annonser

7 tanker om “Tøffere trafikk?

 1. Syns at folk over 73 år ikke skulle hatt lov til å kjøre jeg.. Er «nesten» like farlig å møte en fyllekjører langs veien, enn en 80 åring som har så dårlig helse/syn/reaksjonsevne/ å verste fall hjertestopp… Min mening er: Ta fra folk på over 80 førerkortet!!! Og at det blir obligatorisk for folk som er 60 og oppover å ta en GRUNDIG helsesjekk en gang i året, for og se om de har god nok helse til å kjøre drapsmaskin! Ser støtt og stadig eldre som kjører bil som ikke engang klarer å vri på hodet! De burde heller ta buss/taxi/kollektivt transport.. Eller bare få noen familie medlemmer til å kjøre dem dit de skal!!!

 2. Håper ikke norske myndigheter nå leter vilt etter slekt i Irak for å kvitte seg med de 3 barna som mistet sin mor og dermed ikke har slekt i Norge…. Flyktninger, dette. Har ikke glemt gutten de returnerte til en fordrukken onkel ..Sri Lanka?

 3. «I tillegg kan det være utenforliggende faktorer som påvirker trafikken, for eksempel økonomisk nedgang,»

  Ja så, er det økonomiske nedgangstider nå? Når ble det det? Det kan ikke være mer enn ca. ett minutt siden det inntraff. Jeg har aldri hatt bedre råd enn jeg har i dette øyeblikk. Nå vel, kanskje ikke akkurat dette øyeblikk, men inneværende uke. Jeg kjenner heller ikke noen som har dårligere råd nå enn for ett, to eller tre år siden.

  Kjære landsmenn: Man bør for all del ikke la seg lure av mediene. Prøv å ta alt maset med fugleinfluensa og svineinfluensa med ei klype salt. Eller helst ei trillebår full av salt. Ikke la dere lure til å tro at det er finanskrise, klimakrise eller noe slikt i denne stund. Jeg har i hvert fall aldri tatt influensavaksine eller vært alvorlig syk. Klimaet blir visst stadig mildere og bedre.

  Sterke krefter arbeider for at vi skal bli (vett)skremte bruke våre surt tjente penger på medisiner (influensavaksiner) som er ineffektive, unødvendige og/eller farlige. Det er ønskelig at vi skal bli nervøse og/eller deprimerte, og kjøpe og bruke store mengder antidepressiva, alkohol og tobakk for å roe oss ned eller glemme de innbilte problemene.

  Myndighetene og næringslivet er av samme ulla: De er ute etter pengene våre. Ganske enkelt. Men likevel er det visst mange som går på limpinnen og tror at denne mafiaen har ærlige og redelige hensikter. Så mange at jeg til tider blir skremt.

  Men… skremt? Det er akkurat det de vil ha oss til å bli!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *