Ny straffelov -Kunnskapsløst av VG

Oppdatert 18. januar. TU: Ny straffelov må utsettes fordi politiets datasystemer ikke klarer ny lov.

– – –

Det er tverrpolitisk enighet i Stortinget om at straffene for enkelte forbrytelser er for lave i Norge. Straffenivået i den norske straffeloven ble i 2005 vedtatt hevet på flere områder. Loven skulle gjelde fra 2012, men det økte straffenivået skulle gjelde med en gang, sier politikerne nå at de mente. Og i tillegg skulle det ikke gjelde med en gang, men økes gradvis. Politikerne laget snubletråder i teksten ved å formulere seg tvetydig og uklart. Nå gir de domstolene skylda.

– – – – –

Domstolene skal dømme etter vedtatte lover, og ikke etter politikeres eller dommeres egen synsing. En synsing som i alle fall for politikeres del kan variere etter hvor sterkt medias fokus er på saken.

Politikere som i enkelte enkeltsaker, men ikke i alle, mener domstolene ikke dømmer riktig, og legger seg opp i slike detaljer i domstolenes daglige virke, kunne nok ha blitt stilt spørsmål om de er motstandere av maktfordelingsprinsippet vi har i Norge, med skille mellom den lovgivende (Stortinget), utøvende (regjeringen/forvaltningen) og dømmende makt (Høyesterett/domstolene). De kunne også blitt spurt om de støtter prinsippet om forutberegnelighet og at lover ikke skal ha tilbakevirkende kraft (jf Grunnlovens § 97 og EMK artikkel 7).

Politikere har makt til å vedta lover og bestemme når de skal tre i kraft. Domstolenes ansvarsområde er å forholde seg til lovene og øvrige rettskilder. Da er det faktisk slik at gjeldende lov går langt foran politisk synsing i eller utenfor lovens forarbeider.

Som Høyesterett påviser er politikernes synsing i lovforarbeidene heller ikke entydig og klar. De uttaler både at straffenivået skal skjerpes gradvis og noe som kan tolkes som at de ønsker å ta hele straffeskjerpelsen på en gang. (Se særlig punkt 39 i Høyesteretts vurdering her om du vil ha en kort innføring i hva dette dreier seg om).

VG skriver at det politikerne mente i forarbeidene, ikke er fulgt opp av domstolene. Dette kan oppfattes som om domstolene omtrent har gjort noe galt. Mener virkelig VG at politikeres subjektive tolkning i ettertid av egne tildels motstridende meninger skal gå foran blant annet Grunnloven og menneskerettigheter?

Sannheten er vel nærmere at det er politikere inne i bildet her som ikke har gjort sin del av jobben for å kunne iverksette loven allerede nå.

Faksimile fra VG.

Faksimile fra VG.

I 2005 vedtok Stortinget den nye straffeloven. Der bestemte de i § 411 at ikraftsetting av loven bestemmes av lov.

Hvem er det som bestemmer lovene? Det er Stortinget. Det kan gjøres etter forslag fra regjeringen eller etter private lovforslag fra representanter.

Flere representanter fra Høyre fremmet et privat lovforslag om nettopp dette for tre uker siden. Justisminister Knut Storbergets reaksjon nå kan derfor sees på som et svar på dette forslaget.

Justisminister Storbergets departement har i november 2009 uttalt at den nye straffeloven tidligst kunne tre i kraft i 2012 fordi de blant annet trengte å ta i bruk nytt datasystem i politiet for å få til dette.

Det er slett ikke domstolenes ansvar å sørge for slikt. Det er bevilgende myndighet (Stortinget). Eventuelt statsråden ved å omdisponere innen ramme og fullmakter i sitt departement.

Hvis Justisminister Storbergets departement har endret syn på når loven kan tre i kraft i løpet av de siste ukene, er det nærliggende å tro at medias fokus på saken, og  frykten for at Høyre skal få en gevinst på sitt forslag, har vært avgjørende.

– – –

Mest lest på Norske forhold sist uke, pr 21. desember.

1. (Det du nettopp har lest).

2. Unge norske menn verre enn andre europeere i trafikken?

3. Myten: Motorsport gir tryggere sjåfører.

4. Føyer seg inn i en lang rekke.

5. Forskere sår tvil om influensamedisin.

 

Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

(Endret 19. desember: Flyttet fra innledningen:

I USA risikerer de livstid i fengsel for voldtekt av en norsk jente. Dømt etter amerikansk lov. I Somalia ble en mann steinet til døde for utroskap. Dømt etter islamsk lov.

I sterk kontrast til dette: I Norge kan straffedømte kriminelle få jobb innen barnevernet med å ta vare på barn som myndighetene med loven i hånd har tatt fra foreldrene for omsorgssvikt. Norsk lov beskytter visst ikke barna mot overgrep barnevernet begår eller er ansvarlige for.

En heving av straffenivået for en rekke forbrytelser i norsk straffelov vil, sammenlignet med tidligere nevnte land, allikevel fortone seg som beskjedent. Vel så viktig som å straffe forbrytere er det kanskje for ansvarlige politikere å slippe å sitte med Svarte-Per når Ting Tar Tid.

Flere saker relatert til straffeloven:

TV 2: To menn med pistol ranet mann utenfor Oslo S.

Fire ukers varetekt for drapssiktet etter Sula-drap.

Mann frikjent for Kalbakken-drapet.

VG: 21 års forvaring for trippeldrapet i Tromsø. Anker til Høyesterett.

VG: Ingen mistenkt etter skyting i Oslo.

Kom inn på puben og ropte: -Jeg er blitt skutt.

TV 2, VG: Mann skutt i kjeller i Oslo.

VG: Døde etter bilvaskvold.

VG: Ranet og tok kvelertak på drosjesjåfør.

TV 2, VG: Fem års fengsel for å ha kjørt ned ekssamboer.

VG: Skutt i leggen med luftgevær i Drammen.

VG: Bestilte drapet på gjengleder.

VG: Nytt nei til gjenåpning av Torgersen-saken.

VG: Ni års forvaring for mordbrann.

7 tanker om “Ny straffelov -Kunnskapsløst av VG

 1. Nå nevner du ikke at land som USA har mye større problemer når det kommer til kriminalitet enn Norge, som er en av nasjonene med færrest drap per 100.000. innbygger i verden. Det er ikke automatisk slik at strengere straffer får kriminalitet til å forsvinne, men snarere tvert imot, det har flere undersøkelser påpekt(søk på det om du vil). Blir kriminelle behandlet menneskelig, har de en større sjanse for å ende opp som gode borgere, og det er samfunnet tjent med. «Et øye for et øye ville gjort hele verden blind.», sa en vis mann en gang….

  • Jeg har ikke hevdet det du argumenterer mot, men forstår at det er mulig å misforstå det i den retningen og beklager det.

   Jeg ønsket primært å rette søkelyset mot prosessen med den nye straffeloven i Norge, og at VG enten av kunnskapsløshet eller bevisst lar seg bruke av en politiker til å laste domstolene for noe som politikerne har ansvaret for.

 2. Tok meg ikke bryet ved å lese teksten, etter at jeg hadde lest «I Norge kan straffedømte kriminelle få jobb innen barnevernet med å ta vare på barn som myndighetene med loven i hånd har tatt fra foreldrene for omsorgssvikt». Du mener kanskje sterilisering er tingen? Så slipper man å engste seg for at dem formerer seg. Det at en person er tidl. straffedømt trenger jo ikke si noe om hvorvidt han/hun egner seg til å ta vare på barn. Her må man tenke kontekst. Hva er personen straffedømt for, og hvilken jobb gjelder det.

 3. Jeg er nok ganske enig med deg der, men det er desverre ikke bare VG.. Dagens media er her bare for å hjernevaske oss mennesker og de gjør det bevisst.. Har selv ingen barn, men har venner som har det og blir like bekymra som dem.. Barnefilmer med så mye vold og hat og vi lurer på hvordan har verden blitt slik her.. Hva driver de folka med? Er det lurt å sende tegnefilm som family guy og simpson og la små unger ha tilgang til tegnefilmer hvor dem driver å slåss og skyter på hverandre? Blir kvalm jeg..

  Det er noe helt anett som foregår i verden og vi vanlige mennesker er de siste som får det med oss og noen vil aldri skjønne det heller ;(
  Det holder med å se par linker ang Bilderberg og New World Order, konspirasjon all the way.. Media tør ikke å vise sånne ting på tv fordi fordi dem er kontrolert av sånne freaker og fordi det vil åpne mange menneskers øyer og dette ville føre til bedre sammenhold mellom oss som har tro på Gud og annser andre uannsett fra hvem religion som brødrene og søstrene.. Vi er alle fra samme far og mor, det er kun en Gud og vi skal alle til Han og svare for det vi har drevet med.. Jeg for min del kan si at jeg gleder meg.. Er glad i min familie og mine venner (brødrene og søstrene) men jeg synns at verden her er blitt så pass ond at det er nesten trist å gå ut i gata og se hvor mye hat som er rundt omrkring..

 4. omsorgssvikt fra foreldrene eller barnevernet.
  barnevernet er jo en kriminell etat
  har lest mye om barnevernet og det eneste barnevernet har å si er at de beklager og de hadde ikke nok info,syvende og sist
  så er det barnet som sliter mest etter at barnevenet skal passe på han.

  slike mensker skulle ikke hatt jobb i en ofentelig etat.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *