Førerkort – ingen lek for barn

«Den mest utsatte gruppen i trafikken er ungdom. I 2009 var hele 29,4 prosent av de omkomne mellom 15 og 24 år. Grovt sett kan en si at unge menn dør som bilførere, mens unge kvinner omkommer som deres passasjerer. Det typiske for disse ulykkene er at de skjer i forbindelse med helg. Bilføreren er en uerfaren sjåfør, og i flere tilfeller er farten svært høy.«(Trygg Trafikk).

Oppdatert 21. april: For å nyansere litt, nevner jeg en rapport fra Transportøkonomisk institutt.

Rapporten stadfester at det er fem hovedgrupper trafikanter som er spesielt utsatte i trafikken: Ruspåvirkede førere, unge bilførere, eldre bilførere, motorsykkelførere og bilførere med ikke-vestlig innvandringsbakgrunn.

Dette blogginnlegget fokuserer særlig på de unge, men handler også om trafikkulykker og risikosjåfører generelt.

– – –

Hvert år skjer det samme. Med våren kommer ulykkessesongen. En stor andel av de alvorligste ulykkene har sammenheng med «fart, fest og førerkortalder».

Politikere og andre som er involvert i trafikksikkerhetsarbeid snakker om hvor tragisk det er med slike trafikkulykker, og at noen må gjøre noe. Og der stanser mye.

Om de mange alvorlige ungdomsulykkene sommeren 2008 skrev Aftenposten i mai 2009:

(Tittel:) 32 ungdommer døde i trafikken i fjor sommer

«Ung fører. Unge passasjerer. Høy fart. Rus. Brå død. Hele 13 ungdommer mistet livet i trafikkulykker i mai i fjor. Flere enn på ti år. Og sommermånedene som fulgte ble like helsvarte.

Antall dødsofre ble så høyt at myndighetene varslet strakstiltak som skulle gripe direkte inn de yngstes kjørevaner. Nå er det mai igjen. Men ingen av tiltakene er klare.»

Det er bare å skifte tallene på døde og årstall, så kan artiklene gjenbrukes. År etter år. Skjebne etter skjebne.

Faksimile NRK.

Motet til å iverksette virksomme, men kanskje upopulære tiltak, er ikke tilstede. Politikere som har det avgjørende ordet blir mer opptatt av å ikke jage bort mulige stemmer, enn å redde liv. Forslag om økt førerkortalder er å gamble med sin egen politiske karriere, og politikere som tenker mer på andre enn seg selv er kanskje vanskelige å oppdrive?

Hva med andre tiltak, som begrenset førerrett?

Nå er det over to og et halvt år siden Trygg Trafikk skrev følgende til samferdselsministeren:

«De ni første månedene med førerkort har en bilfører 40 ganger høyere risiko for å kjøre av veien, først og fremst på grunn av manglende erfaring og evne til å beregne riktig fart. Etter de første månedene med førerkort, er mye mer av kjøringen automatisert og risikoen synker kraftig».

Organisasjonen påpekte at det etter hvert finnes omfattende internasjonal erfaring med restriksjoner for ungdommers kjøring om natta, særlig i helgene, kjøring med jevnaldrende passasjerer, og geografiske begrensninger – i tillegg til nulltoleranse for viktige trafikkregler.

Ved å fjerne ferske sjåfører fra disse situasjonene de første månedene med førerkort vil vi kunne unngå mange ulykker, het det i brevet.

(VG: Vil gi unge begrenset kjørerett.)

I dette ligger ikke noe totalforbud om at unge og uerfarne sjåfører skal få kjøre bil, og skaffe seg erfaring. Poenget er at de skal ha restriksjoner på den lille delen av sin bilkjøring som innebærer høyest risiko for alvorlige ulykker.

Tiden går, og ulykkene får fortsatt ødelegge mange menneskers liv. Det er politikernes valg. (Oppdatert: VG: Tingretten godkjenner søksmål fra trafikkskadde mot staten.)

(PS: Vettløshet i trafikken har ingen aldersgrense. TV 2: Kappkjørte og mistet førerkortet.)

[polldaddy poll=3072775]

Mer om førerkort:

 

Mest lest på Norske forhold sist uke, pr 18. april.

 1. Tips for å sikre deg mot gassuhell.
 2. De som gir alt.
 3. Maktmisbruk.
 4. Ikke til å tro på.
 5. Et skritt tilbake.


Bloggurat

Blogglisten

Twingly BlogRank

Relatert:

VG: Gir amnesti til 8 000 ungdommer for å øvelseskjøre.

klikk.no: Ny undersøkelse: Hvem er farligst i trafikken?

 

Ulykker:

VG: En omkom i bilulykke. Politiet vil ikke opplyse alder og kjønn.

TV 2: Omkom i front-kollisjon i Ringsaker.

TV 2: To alvorlig skadd i frontkollisjon.

VG: (18-åring og to med uoppgitt alder skadd i frontkollisjon, riksvei 2, Sør-Odal.)

TV 2: 19-åring døde, etter utforkjøring natt til lørdag.

VG: Vanylven sørger over 17-åring og 18-åring.

TV 2: 13 skadd i tre ulykker på en time.

VG: 13 skadet i bilulykker på Sunnmøre. TV 2: Bilulykke på Ørskogfjellet.

TV 2: To tenåringer omkom i trafikkulykke i Nordfjord.

VG: To tenåringer fra Vanylven døde, en kritisk skadd.

VG: To tenåringer døde og en hardt skadd etter trafikkulykke i Nordfjord.

VG: 19-åring kritisk skadd etter utforkjøring i Telemark.

Konsekvenser?

TV 2: Se de vanvittige bilreperasjonene.

Annonser

15 tanker om “Førerkort – ingen lek for barn

  • Enig. Det motsier jo akkurat poenget med med denne teksten. I denne ulykken er det en 75 år gammel dame som ikke overholder vikeplikten på en Europa-vei. Da burde jo debatten vært om de eldre burde ha en sjekk på om det fortsatt er ansvarlig å la dem kjøre bil blant oss andre.

   • Det stemmer at både de helt yngste og de helt eldste er de største ulykkesgruppene. En kurve over ulykkestilfeller i forhold til alder vil ha en U-form: Høyest hos de yngste (18-24 år), deretter kraftig fallende mot 30 år. Så holder den seg lav opp mot 60 år før den igjen stiger. For førere over 80 år er den igjen skremmende høy.
    Allikevel er det i det store bildet ungdom under 24 år som utgjør den største gruppen i de alvorligste ulykkene.

    Et poeng er at det faktiske er innført særskilt vurdering (legeerklæring) for alle førere over 70 år. Noen har prøvd å innskjerpe kravene også der, men møtt motstand. Allikevel er det ikke bare å gi opp.

    Hva med en lignende vurdering for de yngste sjåførene? Da ikke en vurdering av fysisk skikkethet, men en vurdering av risikovillighet og konsekvenstenking.

 1. Sett grensa for oppkjøring til 25.

  Og til dere som måtte lure, Jeg er ikke en gammel fachist, men en ung mann som innser alvoret!
  Norge er FUCKED UP på alle områder.

 2. Hvorfor er det ingen, overhode ingen, som ser på selvmord stattestikken, bla unge gutter ?? Kan man trekke noen likheter ??

  Ungdomer i dag har 4* mer kjøretimer, å 4′ mer teori en de som mener selv de er verdensmestere, som tok lappen i 60- 70 åra. Disse personene ser jeg gang på gang benytter seg av feil filvalg i rundkjøringer, mankerer totalt blinklys, lite overvåkne i speilet. Stopper overhode ikke for fotgjengere.

  Mange av de manlige bilistene har hatt flaks flere ganger da de akkurat hadde fått førerkort. Men slapp unna med livet i behold.
  Dere har nå sett på det som deres rett, til å rake ned på andre som er i samme livs situasjon.
  Dere som kommer med mot argumenter mot bedre å nyere biler, ta dere ei glad bolle. Bedre hjelpe midler i nyere biler. De fleste av oss som velger gamle biler, havner over på GTI og turbo utgaver, så det hjelper fint lite med at ungdomer skal holde seg til gamle biler.
  Holdninger er dårlig, å det gjelder alle aldersgrupper.
  Men enkelte som har blitt eldre, veit det kan være farlig å ligge i 200 i 100 sona, så dere passer heller på å holde 70 i 50 sona. Å her nytter det ikke å at dere over 50 ikke gjør det, for jeg har liggi bak en av dere å observert at flere i 40+ alderen, holder 70 i 70 så kommer 50 sona, å der går det jaggu i 70 der å! Gjerne samme personene som da holder 85 i 90 sona å tuter, når noen kjører forbi. Dere gjør meg faens kvalme.
  For ikke snakke om alle foreldrene som kjører for fort i 40 sonene for å levere podene i barnehage, eller skole. Men der gidder ikke up å stå, for der blir det somregel ikke noe skriving om 130km/h i 70 sona, men 70 i 40. Å det blir det ikke bra avis overskrifter av. Et bra eksempel her er jo DT.no . Som torpedere lesere, med rasakjøring på en E vei. Nermere bestemt E134. Der folka blir målt på toppen av en 2 felt i 130 i ei 80 sone. Der politiet/up pleier å stå, er det gankse så nøyaktig 200m med skog til nærmeste fotgjenger felt. Mens i 50 sona, som går paralet med 134’n på Darbu. Der ligger ofte verdens beste norske billister i 70. Forbi en kirke, barneskole, nærbutikk og en folkehøyskole.

 3. Nå er det jo slik at kjøring på veg er da man har blitt godkjent for lappen den enkeltes ansvar i første rekke. I kjøreskolen blir det fortalt akkurat hvordan man skal og får lov å gjøre, og hva som ikke er anbefalt og hva som ikke er lov å gjøre. Likevel så gjør ungdommene akkurat det som ikke er bra. Så enten er det utdannelsen som er for dårlig, hvilket jeg egentlig ikke mener. Jeg har tatt lappen i Norge for 10 år siden og der var ikke noe å klage på den utdannelsen. Eller så er det holdningen til ungdommene som er for dårlig, og da har foreldrene noe då må ta tak i i oppdragelsen.

 4. Hvorfor reagerer folk så voldsomt først når det er snakk om ungdom som kjører seg ihjel? Jeg syns det virker som om det er langt flere ulykker som involverer familie / voksne mennesker? Dessuten, dette sitatet fra Trygg Trafikk til samferdselsministeren gjelder jo absolutt alle nye sjåfører.. Å starte opplæring i godt voksen alder er et tullete forslag, fordi alle nye sjåfører begynner på samme nivået… I tillegg har mange voksne mennesker vanskelig for å godta og rette seg etter at de tar feil og at noen andre må lære dem opp i noe, der er unge mennesker uten like mye livserfaring og opparbeidet stolthet mye tryggere å lære opp, ikke sant?

 5. ….så kan man fortsette å kjøre fort, kansje ENDA fortere, pga mindre fartsfølelse i nye enn i gamle biler???
  Svært ofte fotgjengere ute å går på denne aktuelle plassen i eid.

  • Det er også et godt generelt tiltak mot ulykker, men alene er det ingen løsning. Og det er ikke målrettet mot den type ulykker som er forårsaket av «fart, fest og ungdommelig overmot».

   Det hjelper ikke at tenåringene får lov til å kjøre seg og andre i hjel i enda nyere biler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *